Η κυβέρνηση έδωσε μια πρώτη εικόνα για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με έμφαση στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας υπό τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στο γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θέλησε να δείξει ότι στην ατζέντα της έχει τα θέματα της υγείας και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλα υπουργεία. Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει στην κοινή γνώμη ό,τι το παρόν κυβερνητικό σχήμα είναι σχήμα δουλειάς και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Η δοκιμασία με το Δημόσιο

Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης είναι να δοκιμάσει τις αντοχές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ετοιμάζει αλλαγές στο πλαίσιο για την κινητικότητα, την αξιολόγηση και τα μπόνους. Το ζήτημα, όμως όπως μου έλεγε παλαιός υπουργός, είναι ό,τι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η αξιολόγηση, η οποία όμως δεν έχει γίνει για τους διευθυντές και τους προϊσταμένους τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια.

Τα συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Πέρα από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, τα φώτα έπεσαν χθες και Κοινοβούλιο δεύτερη μέρα με τη νέα σύνθεση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές. Εκεί ήταν η εκλογή του Κώστα Τασούλα εκ νέου στη θέση του Προέδρου της Βουλής, των αντιπροέδρων και των γραμματέων. Η κίνηση που προκάλεσε θετικά σχόλια ήταν τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σωκράτη Φάμελλο για την ανάδειξή του στη θέση του μεταβατικού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μια θέση που έλαβε μετά το «όχι» της Όλγας Γεροβασίλη.

Τι γίνεται με την Όλγα

Αυτό που έμαθα για την Όλγα Γεροβασίλη είναι ό,τι κάποιοι επιμένουν, χωρίς να θέλει όμως η Αρτινιά πολιτικός και πρώην υπουργός, να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Μια συζήτηση που δεν έχει βάση, αφού η ίδια δεν επιθυμεί, ενώ από χθες είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Οι τρεις υποψηφιότητες

Στα πηγαδάκια χθες στο Κοινοβούλιο κυριάρχησε η συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τι θα γίνει μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Και η συζήτηση δεν ήταν μόνο στα πηγαδάκια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις παρέες των υπολοίπων βουλευτών από τα άλλα κόμματα. Πολλά ακούστηκαν, αλλά εγώ θα μείνω σε αυτό που μου είπε έμπειρος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις: οι υποψηφιότητες δε θα είναι πάνω από τρεις. Και ξέρει!

Σε ρόλο «λαγού» ο Γιώργος Τσίπρας;

Στην επικαιρότητα βρέθηκε, όχι για καλό λόγο, ο Γιώργος Τσίπρας, ο ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού που δεν κατάφερε να εκλεγεί. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος είναι υπαρκτός. Έμαθα πως η τοποθέτησή του στο εσωτερικό του κόμματος πυροδότησε αρκετά σχόλια, όχι ιδιαίτερα καλά για τον ίδιο. Τι ακριβώς εννοεί αλλά και γιατί τα λέει τώρα που βρίσκονται σε μια περίοδο που διεργασιών; Δεν είναι πρώτη φορά που ο Γιώργος Τσίπρας συγκεντρώνει έντονη εσωτερική κριτική. Ενδεχομένως ούτε και η τελευταία…

Φυγόκεντρες δυνάμεις

Αυτό που θέλουν πάση θυσία στην Κουμουνδούρου είναι να μην υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις και αποχωρήσεις που να δώσουν μια εικόνα διαλυτική για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Πάντως η πρώην βουλευτής Α’ Πειραιά, όπου βουλευτής θα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας που πήρε την έδρα από τον Θοδωρή Δρίτσα, κίνηση που προκάλεσε αρνητικά σχόλια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά, μέσω μίας μακροσκελούς ανάρτησης με τίτλο «ΑΡΚΕΤΑ!!», προανήγγειλε την αποχώρησή της και με ανάρτησή της στο Facebook εξαπέλυσε επίθεση στα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ελιτίστικες μαζώξεις με στόχο να μοιράσουν θέσεις και όχι να δώσουν λύσεις στο αδιέξοδο που έχουμε βρεθεί».

Σκουρλέτης κατά Σπίρτζη

Ε, και πώς να επέλθει ηρεμία όταν έχουν βγει τα μαχαίρια. Νέο επεισόδιο χθες μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και του Χρήστου Σπίρτζη. Ο πρώτος στον απόηχο των επιθέσεων που έκανε ο δεύτερος στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου που δεν είχαν ιδέα τι γίνεται στην αγορά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, του έριξε το καρφί. «Βεβαίως, για να λέμε και τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στη μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα», είπε.

Ο Σαμαρικός πρόεδρος

Και να κλείσω τη σημερινή στήλη με τις εξελίξεις στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Μπορεί να μην έγινε, ακόμη, πρόεδρος ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αν και αυτό φαίνεται να γίνεται μετά τις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, αλλά η προεδρία πήγε πάλι στη ΝΔ. Νέος πρόεδρος εξελέγη ο Λάζαρος Κυρίζογλου, στη θέση του παραιτηθέντος λόγω της υπουργοποίησής του Δημήτρη Παπαστεργίου. Να σας πω και το παραπολιτικό της υπόθεσης: ο νέος πρόεδρος είναι άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά και διαχρονικός αυτοδιοικητικός και μάλιστα πετυχημένος.

Το ΠΑΣΟΚ σε αυτοδιοικητικούς ρυθμούς

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές άρχισε και μπορεί οι πολίτες να μην το ξέρουν, αλλά σε 58 μέρες λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των συνδυασμών για την αναμέτρηση του προσεχούς Οκτωβρίου σε Δήμους και Περιφέρειες. Αυτό που είδα και με εξέπληξε ήταν η άμεση κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ που όρισε χθες επικεφαλής της Επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον πολύπειρο πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη που δεν εξελέγη βουλευτής. Άρα άμεσα θα γίνουν και οι αναγκαίες κινήσεις για δήμους και περιφέρειες και στην Επιτροπή συμμετέχουν ο υπεύθυνος της επιτροπής ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ο Βαγγέλης Αργύρης, ο Βασίλης Βαλασόπουλος, η Καλλιόπη Γιαννοπούλου, ο πολύπειρος αυτοδιοικητικός Σίμος Δανιηλίδης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος που ξέρει όσο λίγοι τον αυτοδιοικητικό χώρο, ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Νίκος Μήλης, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Μανώλης Όθωνας, ο Νίκος Σαλαγιάννης, κ.α. Επειδή όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ακόμη το μηχανισμό, ροκανίζει ήδη το 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός ΣΥΡΙΖΑ που στις αυτοδιοικητικές μάλλον θα πετάξει λευκή πετσέτα και αυτό δε θα του βγει σε καλό.

Η ενδοοικογενειακή διαμάχη στα Market In

Στα δικαστήρια λύνουν τις διαφορές τους τον τελευταίο καιρό οι δύο αδερφές Μαργαρίτα και Ευλαμπία Ράμμου, οι οποίες μετά το θάνατο του ιδρυτή της Market In και πατέρα τους, Θωμά Ράμμου, μέσα στην πανδημία από κορονοϊό, έχουν βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες. Τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο η Μαργαρίτα Ράμμου κατέθεσε δύο αγωγές κατά της αδερφής της, με αίτημα να ακυρωθούν οι προηγούμενες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για ακίνητα που μίσθωσε η εταιρεία στη Λευκάδα. Ακούω ότι η Μαργαρίτα Ράμμου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την αδερφή της Ευλαμπία και τον σύζυγό της Πέτρο Χαροντάκη όσο και με τη μητέρα της Γιαννούλα Ράμμου, επιδιώκει να πιέσει την άλλη πλευρά με το ενδεχόμενο πώλησης του μετοχικού της ποσοστού, το οποίο είναι μοιρασμένο δια του τρία στις δύο κόρες και στη σύζυγο του εκλιπόντος. Μιλάμε βέβαια για μία αλυσίδα που έχει τζίρο 400 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διόλου αμελητέο και μάλιστα διερευνά όπως μαθαίνω και νέες εξαγορές, επιδιώκοντας την επέκτασή της. Η πλευρά Χαροντάκη – Ευλαμπίας Ράμμου, φέρεται πάντως να διατείνεται ότι θα αποκτήσει και τα ποσοστά των συμμετόχων, δηλαδή της μητέρας και της άλλης κόρης κατά το προσεχές διάστημα. Μένει να δούμε εάν αυτό θα επιβεβαιωθεί.

Δέκα υποθέσεις και μία εξυγίανση στα δικαστήρια

Δέκα είναι οι υποθέσεις που καλείται να λύσει δικαστικά το αμερικανικό fund της HIG Capital, που διαχειρίζεται περί που 55 δισεκατομμύρια δολάρια χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Αυτό ανέφερε μάλιστα και ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, γενικός διευθυντής της Inventio που είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων της HIG στην Ελλάδα. Οι δέκα αυτές υποθέσεις αφορούν τη διαμάχη με τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Κυπριώτη, ξενοδόχο, όπου στον όμιλο που ο ίδιος δημιούργησε η HIG απέκτησε ποσοστό 45%, εξαγοράζοντάς το από την αδερφή του επιχειρηματία. Ο Κυπριώτης αρνείται με κάθε τρόπο να δεχτεί ότι η πώληση του 45% είναι νόμιμη και ότι έχει συμβεί και προσπαθεί αυτή τη στιγμή να την προσβάλει με κάθε τρόπο στα δικαστήρια. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί και μία ακόμα απόφαση που θα αφορά στην αίτηση εξυγίανσης που έχει κατατεθεί για τον όμιλο Κυπριώτη και αυτή αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του 2023.

Οι επενδύσεις 1,9 δισ. της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η επένδυση για την Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα στη Χαλκιδική ανέρχεται στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν ήδη επενδυθεί 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιδίωξη είναι η εξαγωγή μετάλλων με στόχο να φτάσουν πάνω από τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035 από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή. Στο πλάνο των επενδυτών είναι και περιβαλλοντικές επενδύσεις συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Μελλοντικά η Ελλάδα μπορεί να ανέλθει σε ετήσια παραγωγή 6,7 τόνων χρυσού, έναντι 1,6 που είναι σήμερα, ενώ η παραγωγή της Σουηδία ανέρχεται σε 8,1 τόνους και της Φινλανδία 7,7 τόνους.

Ο Μασούτης στην Ηλεία

Παρά το γεγονός ότι η Μασούτης υπέγραψε προσύμφωνο για την εξαγορά των καταστημάτων της αλυσίδας Αγγελής στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Ηλεία, η υπόθεση φαίνεται ότι κολλάει. Ο λόγος είναι ότι στην πορεία η Μασούτης ανακάλυψε ότι ένα από τα καταστήματα που είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει, βγαίνει σε πλειστηριασμό. Και αυτό όπως ήταν αναμενόμενο ανέκοψε -προσωρινά τουλάχιστον- την πορεία της εξαγοράς. Διότι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν βγει το ακίνητο του Τερζή σε πλειστηριασμό και τελικά το αποκτήσει άλλος, μπορεί τελικά ο Μασούτης να χάσει το κατάστημα από ανταγωνιστή του. Κάτι που δεν φαίνεται να ικανοποιεί ιδιαίτερα τη διοίκηση της αλυσίδας από τη Βόρεια Ελλάδα.

Νέος παίκτης μπαίνει στο Χρηματιστήριο

Μία νέα άφιξη θα στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γίνει πράξη την Παρασκευή 7 Ιουλίου. Ο λόγος για τη MEDΑΒΕΕ, τη γνωστή ελληνική εταιρεία εσωρούχων, οι οποία εισέρχεται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου. Ο Λεωνίδας Ζησιάδης, διευθύνων σύμβουλος της MED A.B.E.E, θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι σε δύο ημέρες από σήμερα. Και η είσοδος της εταιρείας αποτελεί μία θετική εξέλιξη στις αρκετές αποχωρήσεις που έχουμε δει να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια από την οργανωμένη αγορά. Η πορεία και τα επόμενα βήματα της MED δεν μπορούν παρά να προκαλούν ενδιαφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι η πορεία της στο Χρηματιστήριο θα είναι εξελικτική με την προοπτική κάποια στιγμή να μπει και στην Κύρια Αγορά και δίνοντας αξία στους μετόχους της αλλά και στους επενδυτές.