Το παιχνίδι στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άρχισε και όλοι τρέχουν πλέον να πάρουν θέση. Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που άρχισε περίπου στις δυο το μεσημέρι της Κυριακής και ολοκληρώθηκε κατά τις εννέα το βράδυ έδειξε με σαφήνεια πού θα οδηγηθεί η κατάσταση. Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά, γιατί και σήμερα θα σας δώσω μια εικόνα τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων, όχι της Κουμουνδούρου, αλλά της Αγίου Κωνσταντίνου εκεί που παλαιότερα ήταν τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Χωρίς εντάσεις

Ιδιαίτερες εντάσεις δεν υπήρξαν, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ήταν όλοι συγκρατημένοι, καθώς δεν ήθελε κανείς να περάσει η εικόνα πως στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σφάζονται. Βέβαια για να μην υπάρξει ένταση έπαιξε ρόλο και η απουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου γιατί αρκετοί τον περίμεναν στην γωνία και θέλησαν να τον παραπέμψουν στο Πειθαρχικό για το επεισόδιο με τον Πάνο Ρήγα. Το θέμα ετέθη στην αρχή αλλά τελικά παρενέβησαν διάφοροι, όπως π.χ. ο Νάσος Ηλιόπουλος που είναι και φίλος του και τελικά δεν έγινε συζήτηση ουσίας επ’ αυτού. Και όλα τα φώτα στράφηκαν στο πρόσωπο που θα είναι πρόεδρος μεταβατικός έως την ημέρα της εκλογής του νέου προέδρου.

Το «όχι» της Όλγας

Το Σάββατο, νωρίς το βράδυ, η βουλευτής Άρτας και πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, είπε «όχι» στην πρόταση που της έγινε να είναι αυτή η μεταβατική πρόεδρος. Η κυρία Γεροβασίλη είχε δυο-τρία επιχειρήματα με το πιο βασικό να είναι ότι πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους οι επίδοξοι διάδοχοι και η επιλογή να γίνει από αυτούς. Ήθελε να υπάρχει και ομοφωνία γιατί δεν θεωρούσε σκόπιμο να μπει σε μια διαδικασία έντασης μεταξύ των τάσεων και η ίδια να είναι στη μέση.

Η πρόταση για Φάμελλο

Η άρνηση της Όλγας Γεροβασίλη έβαλε δύσκολα καθώς έπρεπε να βρεθεί πρόσωπο να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτές τις δύσκολες μέρες και να υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία και να είναι αποδεκτός από τις τάσεις. Από τη στιγμή που η Αρτινή πρώην υπουργός δεν ήθελε και προτάθηκε για αντιπρόεδρος της Βουλής, έπρεπε να βρεθεί πρόσωπο για τις προγραμματικές δηλώσεις. Πολλά πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν δεν εξελέγησαν, οπότε κατέληξαν σε μια επιλογή που δεν άφησε κανέναν ευχαριστημένο. Σωκράτης Φάμελλος. Το απόλυτο μούδιασμα στο εσωτερικό του κόμματος. Έτσι, η πρώτη κίνηση στη μετά-Τσίπρα εποχή όχι μόνο δεν ενθουσίασε, αλλά προβλημάτισε με το καλημέρα. Το θέμα δεν είναι πως θα περάσει και θα ακουμπήσει. Μερικές γλώσσες εντός ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μια μίζερη απόφαση – η οποία επικοινωνιακά είναι λανθασμένη προς το 17,8 των ψηφοφόρων. Από τον Τσίπρα, στον Φάμελλο, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.

Η εκλογή αρχηγού

Το άλλο μείζον ήταν πότε θα γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού με αρκετούς να υποστηρίζουν ό,τι η καλύτερη λύση ήταν να αναδειχθεί εντός του καλοκαιριού, δηλαδή έως τα τέλη Ιουλίου. Ουδείς όμως ήθελε να υπάρξει σύγκρουση επ΄αυτού και τελικά αποφασίστηκε η εκλογή προέδρου από τη βάση να γίνει το Σεπτέμβριο. Γιατί αυτό; Διότι τελικά πείστηκαν όλοι πως μια εκλογική διαδικασία εντός του Ιουλίου θα απομάκρυνε κόσμο από τις κάλπες. Μάλιστα υπήρχε η εκτίμηση πως η συμμετοχή σε αυτό το κλίμα θα ήταν κάτω από 40.000 μέλη.

Κατά πλειοψηφία

Η εκλογή τον Σεπτέμβριο, που ήταν και η εισήγηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ράνιας Σβίγκου, πέρασε κατά πλειοψηφία, ενώ σιγά-σιγά θα αρχίσουν να εμφανίζονται και οι υποψήφιοι. Ο πρώτος που βγήκε κατά πολλούς ανοικτά ήταν χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας που δήλωσε παρών με την εισήγησή του που ανήρτησε και στο διαδίκτυο.

Η μοιρασιά

Τελικά για να μην υπάρξουν εντάσεις προκρίθηκε και η λύση της μοιρασιάς και στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Από την αριστερή τάση είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος και από τους προεδρικούς που έχουν και την πλειοψηφία ορίστηκαν ο Νίκος Παππάς που επανακάμπτει πολύ δυναμικά μετά και την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές και η Θοδώρα Τζάκρη. Τυπικά οι εκλογές θα γίνουν σήμερα στην Κ.Ο, η οποία θα αποφασίσει και τον Διονύση Καλαματιάνο, ως γραμματέα της Κ.Ο.

Διαρκείς ζυμώσεις

Οι ζυμώσεις θα είναι διαρκείς όπως και οι συνεδριάσεις των οργάνων. Την προσεχή Τετάρτη θα συνεδριάσει και πάλι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα υπόλοιπα διαδικαστικά, ενώ υπάρχει μπροστά και το ζήτημα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και πρέπει το κόμμα να είναι συντεταγμένο.

Ονοματολογία

Μετά τον Διονύση Τεμπονέρα που σας ανέφερα, τα ονόματα και χθες στα πηγαδάκια ήταν τα ίδια, χωρίς καμία έκπληξη. Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παύλος Πολάκης και κάποιος μου είπε να μην αποκλείσουμε και τον Νίκο Παππά. Ίδωμεν. Καθώς το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής 15-16 Ιουλίου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες.

Η παραίτηση Σπίρτζη

Υπήρξε όμως και μια παρενέργεια χθες, καθώς παραιτείται ο Χρήστος Σπίρτζης από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, θεωρώντας απαράδεκτο, όπως είπε σε δημοσιογράφους, να γίνει εκλογή προέδρου πριν συζητηθούν οι θέσεις του κόμματος και ύπαρξη ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων. Με την άποψη Σπίρτζη συμφωνεί και ο Πολάκης που έχει πολλούς υποστηρικτές, ενώ ο πρώτος πρότεινε και δεν έγινε αποδεκτό να παραμείνει ο Αλέξης. Τσίπρας και να υπάρξουν αντιπρόεδροι, όπως οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Παππάς.

Στουρνάρας με Χατζηδάκη

Να πάμε και λίγο τώρα στα κυβερνητικά, καθώς την επικαιρότητα, όπως είναι λογικό, την επισκιάζουν τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Θα έχει ενδιαφέρον η συνάντηση που θα γίνει μεταξύ του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με τον νέο τσάρο της Οικονομίας, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Εκεί θα τεθούν τα πάντα επί της οικονομικής πολιτικής, ενώ ο υπουργός ετοιμάζεται εντός των ημερών να υπάρξει και συνάντησή του με τους τραπεζίτες.

Οι κινήσεις της Massimo Dutti στη σκακιέρα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που η Massimo Dutti, η δημοφιλής μάρκα του ομίλου Inditex (Zara, Bershka, Oysho κλπ), προχώρησε στην εκ βάθρων ανακατασκευή του καταστήματός της στη Γλυφάδα, το οποίο από υπόγειο και ισόγειο, απέκτησε πλέον τρεις ορόφους, υπόγειο, ισόγειο και πρώτο. Ήταν μία κίνηση που έγινε σε πολύ σύντομο διάστημα καθότι πρόλαβε να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα η πλήρης ανακαίνιση του κτιρίου και η αναδιαμόρφωσή του, προλαβαίνοντας ουσιαστικά και την καλοκαιρινή περίοδο όπου ειδικά στα νότια προάστια η αγορά κινείται αρκετά έντονα και λόγω του τουρισμού.

Η JD Sports και η φυγή της American Eagle από την Ελλάδα

Το άλλο που μαθαίνω σε σχέση με τον τομέα της λιανικής, είναι ότι η JD Sports, η εταιρεία που εξαγόρασε την ελληνική Cosmos Sport, της οικογένειας Τσικνάκη, κάνει ένα βήμα και αυτή με τη σειρά της. Το ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι ανοίγει μαγαζί στο κατάστημα που μέχρι πρότινος βρισκόταν η American Eagle, μία εταιρεία με είδη τζιν και casual ένδυσης, την οποία διακινούσε στη χώρα μας ο όμιλος Notos Συμμετοχών και έκλεισε όλα της τα καταστήματα, φεύγοντας εν μία νυκτί από την Ελλάδα. Στο κατάστημα της Γλυφάδας πρόκειται να δημιουργήσει νέο σημείο πώλησης η JD Sports, η οποία έχει ήδη κάνει καταστήματα στο Smart Park των Σπάτων και στο River West στον Κηφισό. Μάλιστα η JD Sports, θα προχωρήσει σύντομα και στο άνοιγμα ενός μεγάλου κεντρικού καταστήματος στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, στο εμβληματικό κτίριο του Πύργου Πειραιά, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί έως και το φετινό Δεκέμβριο, προκειμένου να προλάβει την εορταστική περίοδο.

Τα προσεκτικά βήματα της Carrefour

Η Carrefour στην Ελλάδα μεγαλώνει αργά, αλλά σταθερά. Τόσο σταθερά και αθόρυβα θα έλεγε κανείς, που σχεδόν αποφεύγει να το πει. Η εταιρεία που έφερε η AVE του Νίκου Βαρδινογιάννη ξανά στην Ελλάδα, έχει φτάσει περίπου 30 καταστήματα μέσα σε έναν χρόνο. Γιατί είναι προσεκτική; Κυρίως γιατί θέλει να αποφύγει φαινόμενα άτακτης υποχώρησης από την Ελλάδα, όπως συνέβη τόσο με την ίδια παλαιότερα επί εποχής Μαρινόπουλου, αλλά αντίστοιχα συνέβη και με άλλες ξένες αλυσίδες που δεν κατάφεραν να στεριώσουν στην Ελλάδα. Τα παραδείγματα είναι αρκετά: Aldi, Mere και φυσικά η Spar που στην δεύτερη προσπάθεια που έγινε να επιστρέψει στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν με τον Βερόπουλο), δεν έδειξε ότι κατάφερε να πείσει τους καταναλωτές για τα μεγαλόπνοα σχέδιά της.

Στελέχη προσλαμβάνει η ελληνική θυγατρική της Apple

Η αντιπροσώπευση και διανομή της Apple στην Ελλάδα καθώς και η λιανική πώληση μέσω των καταστημάτων iStorm γίνεται από τον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η αμερικανική μητρική Apple, έχει δημιουργήσει θυγατρική εταιρεία, κυρίως για να διαχειρίζεται θέματα μάρκετινγκ με μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως για παράδειγμα είναι ο Κωτσόβολος. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα ακούω ότι τον τελευταίο καιρό στελεχώνει την ομάδα της θυγατρικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαταράσσεται η συνεργασία με τον όμιλο Quest, καθότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος της μίας εταιρείας με την άλλη επικεντρώνεται σε διαφορετικούς τομείς. Μάλιστα η εταιρεία έχει ξεκινήσει να αναζητά προσωπικό, δεχόμενη ήδη τις αιτήσεις των υποψηφίων συνεργατών – εργαζομένων.

Το «φαινόμενο» ενός 22χρονου Έλληνα επιχειρηματία

Το όνομα Δημήτρης Καρούλης, ίσως να μην σας λέει πολλά πράγματα. Ίσως όμως θα έπρεπε να σας λέει κάποια. Γιατί ο Δημήτρης Καρούλης που σήμερα είναι 22 χρονών, είναι ο επιχειρηματίας που έχει δημιουργήσει τα περίπου 30 καταστήματα σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, με την ονομασία mrphone.gr. Η αλυσίδα μάλιστα που ιδρύθηκε το 2015 με το πρώτο κατάστημα να δημιουργείται τότε στη Μυτιλήνη, έχει εξαπλωθεί πανελλαδικά σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ο Καρούλης ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, πουλώντας αξεσουάρ και αναλώσιμα για κινητά τηλέφωνα και η δουλειά του έπιασε, πήγε καλά και συνεχίζει να επεκτείνεται. Όλα ξεκίνησαν επειδή ο ίδιος είχε το «μικρόβιο» της τεχνολογίας, αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό. Γιατί για να διαθέτει κάποιος μία υγιή επιχείρηση με 30 καταστήματα στα 22 του, μάλλον και κάτι άλλο πρέπει να κάνει σωστά.