Τα της κυβερνήσεως τα ακούσατε, τα διαβάσατε και τα βλέπετε καθώς υπάρχει πολύ υλικό με τις δημόσιες παρουσίες υπουργών μετά και τις τελετές παράδοσης – παραλαβής. Πέρα όμως από το κυβερνητικό στρατόπεδο όλα τα φώτα πέφτουν στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που είναι σε φάση εσωκομματικής αναστάτωσης για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Και είναι λογικό καθώς το 17,85% είναι ένα ποσοστό που θυμίζει άλλες εποχές και δημιουργεί κόντρες και έριδες. Σήμερα λογικά θα υπάρξουν ανακοινώσεις, μετά το… τριήμερο πένθος, όπως έγραψε χαρακτηριστικά για την τριήμερη απραξία πολιτικός συντάκτης της Εφημερίδας των Συντακτών. Και αυτό διότι και αυτή η σιωπή ενόχλησε πολλούς που δεν είδαν με θετικό μάτι την απουσία του κόμματος που έπρεπε, όπως έλεγαν να δώσει την εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα και όχι να κατεβάζει ρολά.

Οι αποφάσεις του Τσίπρα

Αυτό που έμαθα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο σπίτι που νοικιάζει στο Σούνιο να ηρεμήσει, να καθαρίσει το μυαλό του, να αποφορτιστεί και να επιστρέψει για να ανακοινώσει τι θα πράξει. Αυτό που ξέρω είναι ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς και κάποιοι ελάχιστοι όμως τον επισκέφθηκαν και μίλησαν μαζί του αναλυτικά.

Η συμβουλή της Μπέτυς

Σύμμαχος του Τσίπρα, όπως είναι αναμενόμενο, είναι η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, που φέρεται να του έχει πει να παραμείνει στην ηγεσία και να δώσει την ύστατη μάχη για να αλλάξει το κόμμα, να θέσει εκ νέου ηγεσία, όπως είναι αυτονόητο για την ίδια και να στοχεύσει στην ανάκαμψη στις ευρωεκλογές.

Τα αλλάζει όλα

Τι θα κάνει; Αυτό που πληροφορήθηκα είναι ότι, είναι αποφασισμένος να το γκρεμίσει και να το χτίσει από την αρχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει επανίδρυση του κόμματος με αλλαγή προσώπων, βιτρίνας, περιεχομένου, τρόπου λειτουργίας, αλλά και στάσης.

Υπό εξέταση το όνομα

Τι άλλο θα γίνει; Μαθαίνω ότι έχει πέσει στο τραπέζι η εισήγηση και δεν την απορρίπτει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η νέα ονομασία να παραπέμπει π.χ. στο Δημοκρατικό Κόμμα. Δεν αποκλείεται και αυτό να προχωρήσει. Πώς θα γίνουν αυτά; Άμεσα και την σφραγίδα του έκτακτου συνεδρίου.

Φεύγει από Ευρωπαϊκή Αριστερά;

Τι άλλο συζητείται στο επιτελείο του; Να φύγει, κάτι που πολλοί του το έλεγαν χρόνια τώρα, από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να μετακινηθεί στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μία κίνηση που θα επιφέρει τριγμούς στο κόμμα και αντιδράσεις από την Ομπρέλα.

Επώδυνη διαδικασία

«Θα πονέσουν οι αλλαγές, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος», έλεγε κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που μου ανέφερε ότι Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και η Κεντρική Επιτροπή πιθανότατα στα μέσα της εβδομάδας πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που είναι προγραμματισμένες για το τέλος της άλλης εβδομάδας. Πότε θα γίνει συνέδριο; Παρά τις διαφωνίες της Ομπρέλας αυτό θα προχωρήσει. Θα γίνει έκτακτο συνέδριο. «Εγώ θα το κάνω» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητή του και αυτό σημαίνει πως το έκτακτο συνέδριο θα γίνει πιθανότατα το τριήμερο 21-22 και 23 Ιουλίου.

Επανεκλογή Τσίπρα

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η προεδρική ομάδα έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Τσίπρα, ενώ και ο ίδιος έχει πειστεί πως δεν θα αποσυρθεί και θα δώσει την τελευταία του μάχη με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Άρα, θα υπάρξει επανεκλογή του με γρήγορες διαδικασίες από τη βάση και μάλλον οι κάλπες θα στηθούν άμεσα, δηλαδή την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου.

Ποιος ο αντίπαλος;

Θα υπάρξει αντίπαλος είναι το κεντρικό ερώτημα; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φως. Όσα γράφονται και διακινούνται για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη δεν είναι σοβαρά και δεν υπάρχει περίπτωση στην παρούσα φάση να εμπλακεί. Η Ομπρέλα δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει. Θέλει να γίνει το συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή το Νοέμβριο και τότε να θέσει πρόσωπο μπροστά ώστε να διεκδικήσει την ηγεσία, με επικρατέστερη την Έφη Αχτσιόγλου.

Η σύναξη της Ομπρέλας

Πώς θα κινηθεί η Ομπρέλα θα ξεκαθαριστεί το Σαββατοκύριακο σε μάζωξή της όπου εκεί θα είναι όλα τα κεντρικά της στελέχη: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Ανδρέας Ξανθός, κ.α. Μην ξεχνάμε ότι ο Δ. Βίτσας έβαλε το θέμα της διαρχίας, κάτι που εξόργισε τους προεδρικούς.

Τα πυρά των προεδρικών

Στις επιθέσεις της Ομπρέλας, στην οποία ανήκει πλέον και ο Δημήτρης Παπαδημούλης που είπε πως πρέπει να γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο, ανέλαβαν να απαντήσουν διάφορα στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Διονύσης Τεμπονέρας που θεωρούν άστοχες δηλώσεις όπως του Δ. Βίτσα.

Η πόρτα του ΠΑΣΟΚ

Το άλλο κτύπημα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήρθε από το ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκε την δημόσια πρόταση που κατέθεσε, χωρίς καν να έχει συζητηθεί στα όργανα του κόμματος, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέχρι προχθές συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Χαριλάου Τρικούπη το ξέκοψε, κάτι αναμενόμενο και όλοι περιμένουν να δουν πως θα γίνουν οι όποιοι χειρισμοί με δεδομένο πως σε 60 μέρες πρέπει να κατατεθούν ψηφοδέλτια.

Βαρύ κλίμα και μαχαιριές

Πάντως το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως μου λένε παλιοί, είναι πολύ βαρύ, όπως ήταν αναμενόμενο, και θυμίζει δεκαετία 1990. Πολλές συνάξεις και βαριές κουβέντες ακούγονται και γίνονται επεισόδια όπως π.χ. μου είπαν για ένα έντονο καβγά που είχε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον Πάνο Ρήγα, πρώην γραμματέα του κόμματος το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην Κουμουνδούρου.

Νέο χτύπημα από τον Ινδό στην Ελλάδα

Νέες κινήσεις ακούω ότι ετοιμάζει στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwhala ιδιοκτήτης του Switz Group που έχει έδρα στο Ντουμπάι. Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει προχωρήσει ήδη στην εξαγορά 5 εταιρειών στην Ελλάδα (Κρητών Άρτος, Olympic Foods, Artizan – CSM Hellas Bakery Solution, Κουλουράδες, Σαμούρη) στον κλάδο των αρτοπαρασκευασμάτων από τον ινδικών συμφερόντων Όμιλο Switz Group με έδρα στο Dubai. Επιπλέον διατηρεί μικρή μετοχική συμμετοχή στην Optima Bank και πολύ σύντομα θα γίνει γνωστή μία ακόμα επένδυση, η οποία μου λένε ότι θα είναι αρκετά σημαντικότερη από όλες τις προηγούμενες. Το παρακολουθούμε…

Σπίτια εκατομμυρίων στο Costa Navarino

Τιμές για κροίσους πιάνουν τα ακίνητα που πωλούνται στο Costa Navarino. Ειδικότερα οι τιμές των διαμερισμάτων του Costa Navarino να ξεκινούν από 770.000 ευρώ, ενώ οι βίλες πωλούνται από 3,3 εκατ. ευρώ έως 5,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το Costa Navarino, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Mansion Global ο Ευγένιος Δενδρινός, επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης ακινήτων της ΤΕΜΕΣ. Μάλιστα κατά πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, υπάρχουν επενδυτές που αγοράζουν τα ακίνητα και μετά το Costa Navarino αναλαμβάνει να τα διαχειριστεί για λογαριασμό τους προς μίσθωση, εισπράττοντας την ανάλογη αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Το 60% των αγοραστών είναι ξένοι και κατά βάση Αμερικάνοι. Το υπόλοιπο 40%των αγοραστών είναι Έλληνες επενδυτές.

Ξαναλειτούργησε η πλαζ Βάρκιζας

Μετά από περίπου ένα μήνα που παρέμεινε κλειστή για το κοινό, η πλαζ της Βάρκιζας όπου στεγαζόταν το Yabanaki, ξαναλειτούργησε χθες. Σχετικά προηγήθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης – Βούλας Βουλιαγμένης, μέσω της οποίας ολοκληρώθηκε η ανάθεση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων για τέσσερις μήνες, μετά από σχετική διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Η λειτουργία της ακτής θα περιλαμβάνει λουτρικές εγκαταστάσεις και ήπιες χρήσεις για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Σημειώνεται, ότι όλοι οι δημότες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα έχουν δωρεάν είσοδο, κάτι που προβλέπεται για πρώτη φορά στη σύμβαση παραχώρησης. Ο δήμος της περιοχής έχει ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση του σχεδίου μελέτης διαμόρφωσης, βάσει του οποίου θα γίνει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση της ακτής της Βάρκιζας.

Τα Carpo σε νέες επενδύσεις

Μετακινούνται τα δημοφιλή Carpo από την οδό Picadilly στο Λονδίνο σε γειτονικό κτίριο, ακόμα μεγαλύτερο από το προηγούμενο, λόγω ιδιόχρησης όπως μαθαίνω. Την ίδια στιγμή η οικογενειακή αλυσίδα που έχει καταφέρει να ανοιχτεί με καταστήματα στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι, ετοιμάζεται να μεγαλώσει και στο Κολωνάκι καθώς με πληροφορούν ότι έχει μισθώσει το γειτονικό κατάστημα το οποίο έμεινε ελεύθερο και πρόκειται στη διάρκεια του Αυγούστου να προετοιμάσει έναν μεγαλύτερο ενιαίο πλέον χώρο, καθότι μέχρι στιγμής οι ανάγκες και η ζήτηση για τα προϊόντα και τον καφέ που διαθέτει είναι αρκετά αυξημένες.

Κινητικότητα στην επικοινωνία των σούπερ μάρκετ

Ακούω και μαθαίνω ότι υπάρχει αρκετή κινητικότητα στο χώρο των σούπερ μάρκετ. Μόλις πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος αναθέτει στην εταιρεία επικοινωνίας του Aλέξανδρου Μάνου, Valuecom την παροχή υπηρεσιών Εταιρικής Επικοινωνίας, Public Affairs, διαχείρισης Κρίσεων, προγράμματος δημοσίων σχέσεων και διαχείρισης γραφείου τύπου. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την ίδια αλυσίδα στον τομέα της διαφήμισης και στης εταιρικής της εικόνας. Κάπου στα μέσα του μήνα θα έχουμε αποτέλεσμα.