Πολλές εκπλήξεις αναμένω σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές όσον αφορά τον σχηματισμό της κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος, όπως μου είπε ο συνομιλητής μου, να φτιάξει αυτή τη φορά, έχοντας και ισχυρή εντολή και μεγάλη πλειοψηφία, μια κυβέρνηση όπως ο ίδιος τη θέλει. Αυτό σημαίνει ότι δε θα την σχηματίσει με βάση ισορροπίες ή γεωγραφική εκπροσώπηση, αλλά θέλει, όπως λέει, να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα, δουλειάς, μια κυβέρνηση ανθρώπων που θα τον έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους.

Αλλαγή πρωτοκλασάτων

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει ό,τι πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα βρεθούν σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο, και όπως είπε ο ίδιος χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 θα υπάρξει «γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης». Αυτό που έμαθα είναι ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμους τους υπουργούς και τη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου.

Η Άννα και ο Γιώργος

Για διάφορα ονόματα από τον χώρο της ΝΔ σας έχω ενημερώσει νομίζω πολύ έγκαιρα, αλλά αυτό που έμαθα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η επιλογή του να προτείνει στην Άννα Διαμαντοπούλου να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχει μια αρχική συζήτηση, όπως έχει πληροφορηθεί η στήλη και γι αυτό και προ ημερών μαζί με τον Γιώργο Φλωρίδη εμφανίστηκε υποστηρικτική στο θέμα της Θράκης και της μειονότητας εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα έμαθα ότι έχει στο ραντάρ του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον Γιώργο Φλωρίδη.

Λίφτινγκ στο Επιτελικό Κράτος

Η επόμενη των εκλογών θα επιφέρει και λίφτινγκ στο Επιτελικό Κράτος όπως το ξέραμε την πρώτη τετραετία του Μητσοτάκη. Σε επίπεδο κυβερνητικών δοµών, οι αλλαγές, σύµφωνα µε το βασικό αυτήν τη στιγµή σχεδιασµό, θα είναι αρκετές και καθεµία εξ αυτών θα υπηρετεί µια συγκεκριµένη λογική. Να τα πάρουμε με τη σειρά, όπως μου τα είπε ο άνθρωπός μου στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Οικογένειας και άλλο ένα Στέγασης και ∆ηµογραφικής Πολιτικής. Θα μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισµού από το υπουργείο Πολιτισµού, όπου βρίσκεται σήµερα, στο Παιδείας. Τι θα πάει στο υπουργείο Πολιτισµού; Η αρµοδιότητα για τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης. Πιθανότατα θα έχουμε τη δηµιουργία ενός υπερυπουργείου, που θα συνενώνει το Εσωτερικών και το Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Θα γίνουν όμως και διαχωρισμοί και το νυν υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών θα σπάσει στα δυο, δηλαδή υπουργείο Υποδομών και υπουργείο Μεταφορών. Επίσης μάλλον θα δημιουργηθεί υπουργείο Καινοτομίας, ενώ υπάρχει εισήγηση, και φαίνεται να έχει γίνει δεκτή η συγκέντρωση όλων των χρηµατοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταµείο Ανάκαµψης, Σ∆ΙΤ κ.λπ.), στην αρµοδιότητα ενός υπουργού ή αναπληρωτή υπουργού -είτε στο υπουργείο Οικονοµικών είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Γιατί επανεμφανίστηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης;

Αίσθηση έκανε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η κίνηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που είναι αποστασιοποιημένος από το κόμμα τα τελευταία χρόνια και δεν έχει καμία κομματική εμπλοκή, να εμφανιστεί και να πει ότι θα στηρίξει στις εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λογική κίνηση, αλλά το γεγονός ό,τι γίνεται σε αυτή τη φάση έχει μεγάλη σημασία και δίνει λαβή για πολλά σχόλια σχετικά με το ρόλο θέλει ο ίδιος για τον εαυτό του την επόμενη μέρα. Ο Γ. Σακελλαρίδης μπορεί να διευκρίνισε πως δεν επιδιώκει και δεν επιζητά τίποτα, αλλά είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή είναι καθαρά πολιτική και γίνεται παραμονές των εκλογών ώστε να δηλώσει παρών και να μπει στην ουρά για να έχει κεντρικό ρόλο την επόμενη μέρα. Και ο νοών νοείτο.

Φίμωτρο στη Ζωή

Σχέδιο αντιμετώπισης της Ζωής Κωνσταντοπούλου επεξεργάζονται στη ΝΔ καθώς υπάρχει ήδη έτοιμη εισήγηση για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ώστε σε περίπτωση που είναι στο Κοινοβούλιο να περιοριστεί η δυνατότητα παρέμβασής της. Η ίδια θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 97 που της δίνει τη δυνατότητα να παρεµβαίνει επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ελεύθερα, όχι, δηλαδή, µόνο ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόµµατος, αλλά και µε την παλαιότερη ιδιότητά της, αυτή της προέδρου του Σώµατος. Και γι αυτό ήδη υπάρχει εισήγηση για το πως θα αντιμετωπιστεί.

Η εξαγορά της Attica και το μέλλον

Νέα δεδομένα φέρνει στο ελληνικό λιανεμπόριο ρούχων και παπουτσιών η πώληση των καταστημάτων Attica στον όμιλο Ideal, όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων επενδυτές όπως η οικογένεια Δαυίδ, η Vitrus του Πάνου Γερμανού αλλά και ο Βασίλης Κάτσος καθώς και ο Στέλιος Βυτόγιαννης, επικεφαλής της εταιρείας Αστήρ με παραγωγή πωμάτων για μπουκάλια. Τα Attica που είχαν τζίρο 190 εκατομμύρια ευρώ το 2022 μαθαίνουν ότι με βάση μία συντηρητική πρόβλεψη θα φτάσουν πάνω από τα 240 εκατομμύρια με κέρδη προ φόρων στα 20,6 εκατομμύρια ευρώ από τα 12,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν την περσινή χρονιά. Άνθρωπος της αγοράς μου έλεγε μάλιστα ότι με τις επιδόσεις που «γράφει» η Attica και με την ώθηση που λαμβάνει από τον τουρισμό, αποτελεί μία σίγουρη τοποθέτηση για την Ideal. Σας θυμίζω ότι το διόλου ευκαταφρόνητο τίμημα εξαγοράς είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιδιώξει να αποσβέσει τα επόμενα χρόνια. Πιθανώς λοιπόν να δούμε κάποια στιγμή και την πώληση της Attica από την Ideal σε ενδιαφερόμενο επενδυτή τα επόμενα χρόνια σε υψηλότερο τίμημα από το σημερινό, αντλώντας υπεραξίες από το ξεχωριστό αυτό περιουσιακό στοιχείο που απέκτησε.

Πόσο κοστίζουν τα σπίτια στο Ελληνικό

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, σήμερα ο συνολικός αριθμός των κατοικιών του Ελληνικού είναι περίπου 1.500. Στο επόμενο διάστημα 1.000 ακόμα κατοικίες σχεδιάζονται να ανεγερθούν. Για να ξέρετε όμως για τι ακριβώς μιλάμε και πόσο κοστίζει η απόκτηση ενός ακινήτου στο Ελληνικό, σας ενημερώνω ότι για τον ουρανοξύστη οι τιμές ανά τετραγωνικό είναι από 10.000 ευρώ ανά τ.μ. για τους χαμηλότερους ορόφους και έως 32.000 ευρώ ανά τ.μ. Στις Condos Villas οι τιμές κυμάνθηκαν από 9.500 έως και 14.000 ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τις 1.000 νέες κατασκευές που θα δημιουργηθούν στην πλευρά του Αλίμου επί της παραλιακής οι τιμές αγοράς θα είναι από 7.000 έως και 15.000 ανά τ.μ.

Νέος παίκτης από την Ιταλία στο ελληνικό λιανεμπόριο

Είσοδο στην Ελλάδα κάνει ο ιταλικός όμιλος λιανικής προϊόντων ένδυσης, Miroglio Fashion, που αυτές τις ημέρες προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα με την επωνυμία Miroglio Ellada. Σκοπός της Miroglio Ellada είναι η εισαγωγή και εμπορία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ. Ο δραστηριοποιείται σε 22 χώρες με 36 εταιρείες, 1.100 καταστήματα και διαθέτει τέσσερις βιομηχανικές μονάδες. Ο κύκλος εργασιών του 2022 εκτιμάται πως ανήλθε σε 506 εκατ., γνωρίζοντας αύξηση κατά 20,5% από το 2021 (419,7 εκατ.) Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1 εκατ. ευρώ όταν το 2021 ήταν μόνο 300 χιλ. ευρώ και το 2020 είχε καταγραφεί ζημιά 81,9 εκατ. του 2020.

Νέα κίνηση για τον Αχιλλέα Βιγκόπουλο

Στην ίδρυση νέας εταιρείας με την ονομασία Novimed προχώρησε ο γνωστός φαρμακοβιομήχανος, Αχιλλέας Βιγκόπουλος. Το αρχικό κεφάλαιο σύστασης της εταιρείας είναι 100 χιλιάδες ευρώ. Να σας θυμίσω ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Genepharm άλλοτε συμφερόντων του Βιγκόπουλου, το 2019 πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της ιορδανικής MS Pharma. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν τότε ότι το τίμημα της εξαγοράς είχε αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έφταναν τα 30-40 εκατ. ευρώ.