Σε μια μαύρη τρύπα έπεσε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και εκεί που περιμέναμε να γίνει είτε Σάββατο, είτε Κυριακή είτε Δευτέρα, το χάσαμε τελείως. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη διακομματική επιτροπή για τις εκλογές και ρώτησα και έμαθα τι συνέβη. Η ΝΔ πήγε με τρεις προτάσεις για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ. Πήρε πρώτη το λόγο και πρότεινε τα εξής: Πρώτον, να αναβληθεί το προγραμματισμένο για χθες ντιμπέιτ λόγω του 3μερου εθνικού πένθους. Δεύτερον, να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, αφού ολοκληρωθεί το τριήμερο Εθνικό Πένθος, ενώ όλοι (πλην Ελληνικής Λύσης) συμφωνούσαν ότι δεν μπορεί να γίνει ντιμπέιτ την τελευταία εβδομάδα αφού όλοι είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις που δεν μπορούσαν να αναβληθούν. Τρίτον, να προστεθεί στη θεματολογία ενότητα για το μεταναστευτικό. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της αναβολής του ντιμπέιτ που ήταν προγραμματισμένο για χθες, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση.

Οι δικαιολογίες της άρνησης

Έτσι, υπήρξαν μόνο δύο ημερομηνίες -Σάββατο και Κυριακή- στις οποίες θα μπορούσε να γίνει. Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε το Σάββατο, καθώς την Κυριακή έχει προγραμματίσει τη διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη και σειρά κομματικών εκδηλώσεων που είχαν μεταφερθεί λόγω του τριήμερου Εθνικού Πένθους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ πρότειναν τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ την Κυριακή γιατί είχαν εκδηλώσεις το Σάββατο, ενώ η Ελληνική Λύση μπορούσε και Σάββατο και Κυριακή. Τελικά δεν βρέθηκε λύση, καθώς κανείς δεν μπορούσε να αναβάλλει τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει.

Η διακαναλική Μητσοτάκη και το ποσοστό έκπληξη

Στη διακαναλική του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα γίνει μεθαύριο, όπως έμαθα ο πρόεδρος της ΝΔ θα βάλει με ένταση τα διλήμματα της τελευταίας εβδομάδας για να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοδυναμία. Τι έμαθα όμως; Στο επιτελείο του συζητάνε και τα σενάρια για τους 180 βουλευτές. Ρώτησα έναν από τους γκουρού του συστήματος της ΝΔ τι γίνεται με πεντακομματική Βουλή, με εξακομματική κλπ. Να τι μου είπε. Η ΝΔ με 45-46% μπορεί να εξασφαλίσει 180+ αρκεί να μην έχουμε πολλά κόμματα στη Βουλή. Πώς θα γίνει αυτό; Με πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά δυο μονάδες, το ίδιο του ΠΑΣΟΚ κατά μια, του ΚΚΕ και να μπει στο Κοινοβούλιο ένα κόμμα από τα μικρά, δηλαδή είτε η Ελληνική Λύση, είτε η Πλεύση Ελευθερίας, είτε η Νίκη, ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει φως που να τον δείχνει στη νέα Βουλή. Για τους «μικρούς» η πίεση είναι πολύ μεγάλη και η μάχη για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο είναι δύσκολη με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ο νέος γραμματέας της ΝΔ

Μόνο αβέβαιο δεν είναι το αποτέλεσμα για τον Νίκο Χαρδαλιά που έχει ανεβάσει τις μετοχές του στο εσωκομματικό χρηματιστήριο της ΝΔ και όπως έμαθα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ ευχαριστημένος από την κομματική του απόδοση. Και όπως μαθαίνω δεν αποκλείεται να είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος το επόμενο διάστημα με τον Παύλο Μαρινάκη, το νυν γραμματέα να παίρνει θέση στην κυβέρνηση, να αναβαθμίζεται και ουσιαστικά να καρπώνεται τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς που έχει προσφέρει.

Η εισήγηση Λούλη

Μια εισήγηση βόμβα έχει κάνει προς τον Αλέξη Τσίπρα έμαθα ο γνωστός επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης. Μην τσιμπάτε ότι δεν μιλάει με τον Τσίπρα που λένε διάφοροι. Εγώ ξέρω ότι έχει επικοινωνία, αν και δεν είναι σύμβουλος ή στην ομάδα του. Τι του εισηγήθηκε; Να τα αλλάξει όλα και να κάνει μια νέα αρχή με την επανίδρυση ουσιαστικά του κόμματος και να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έναν κεντροαριστερό σχηματισμό. Αυτά τα είπε βέβαια και δημόσια, αλλά εγώ έμαθα ότι οι απόψεις του έχουν ενοχλήσει πολλούς στην Αριστερή τάση τους οποίους και στοχοποίησε και ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε βαρίδι. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας μαθαίνω συμφωνεί και διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε γιατί δύσκολα θα εγκαταλείψει.

Το σήμα Τεμπονέρα

Πριν τρεις εβδομάδες περίπου ο Διονύσης Τεμπονέρας έδωσε ένα άρθρο στο Βήμα της Κυριακής που είχε ένα κρυφό μήνυμα-σήμα για κάποιους σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά από μια νέα ήττα που δείχνει και τι θα γίνει στο κόμμα και εάν θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης. Ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής έγραψε -και το αναφέρω τώρα γιατί το συζητάνε σε κάποιους κύκλους εντός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έστω και με καθυστέρηση ημερών- «ο Αλ .Τσίπρας είναι ο μοναδικός εγγυητής της ενότητας και της κυβερνητικής μας προοπτικής, αδιαφιλονίκητος ηγέτης πίσω από τον οποίο στοιχιζόμαστε και διεκδικούμε την διακυβέρνηση της χώρας».

Προβολή από το μέλλον

Πολλές φορές μου αρέσει να βλέπω μπροστά. Όχι δεν έχω καμία σφαίρα αλλά από τις κινήσεις μπορείς να αντιληφθείς πολλά. Μια από αυτές ήταν χθες με την συνάντηση του υπηρεσιακού Υπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και του Τούρκου ομολόγου του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Επί 20 λεπτά, σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, πέρα από τα συγχαρητήρια του αντάλλαξαν οι δύο υπουργοί για την ανάληψη των καθηκόντων τους έγινε και συζήτηση για τις σχέσεις των δυο χωρών. Ο Στεφανής τόνισε την ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την βούληση να συνεχιστεί το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών στην παρούσα συγκυρία. Και όπως μου είπε μια καλή πηγή να το δεις αυτό μελλοντικά γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί πάλι ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο ίδιο πόστο σε ρόλο ίσως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

Ο χρησμός Κόκκαλη για τη διαδοχή

Σε ηλικία 84 ετών ο διορατικός και πάντοτε δραστήριος επιχειρηματίας, Σωκράτης Κόκκαλης, παραμένει ενεργός στα πράγματα της επιχείρησής του, του ομίλου Intracom Holdings. Ωστόσο στην γενική συνέλευση του ομίλου, παρά το γεγονός ότι υποστήριξε πως οι δυνάμεις του τον κρατούν ακόμη μέσα στα πράγματα και έχει ιδέες και όραμα για τα επόμενα χρόνια, άφησε και ένα παράθυρο. Παράθυρο που σχετίζεται με την διαδοχή, το γύρισμα της σελίδας στην επιχείρηση που ο ίδιος δημιούργησε και που φέτος ο ίδιος συμπληρώνει 50 χρόνια συνεχούς πορείας στα πεπραγμένα της. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει πλέον χώρος και για νέα στελέχη, τα οποία θα έρθουν στην Intracom, ετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα.

Νέες επενδύσεις ετοιμάζει η Grivalia Hospitality

Με μεγάλα και εμβληματικά έργα στον ξενοδοχειακό τομέα όπως τα Αστέρια Γλυφάδας, μία επένδυση που από μόνη της ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ αλλά και το πολυτελές κάμπινγκ της Βούλας, η Grivalia Hospitality ετοιμάζει και άλλες επενδύσεις. Να μην ξεχνάμε ότι στο επενδυτικό της πλάνο είναι το megaτουριστικό project στο νησί Πεταλιοί αλλά και ένα ακόμη στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, όπου αυτά τα δύο από μόνα τους κοστολογούνται επενδυτικά στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Όμως όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία που έχει ως βασικό μέτοχο τον Πρεμ Γουάτσα, μεγαλοεπενδυτή και επικεφαλής του ομίλου Fairfax, δεν σταματάει εκεί. Οι πληροφορίες μου λένε ότι αρκετά σύντομα είναι πιθανό να ακούσουμε και άλλα νέα από την εταιρεία που επενδύει στον υπερπολυτελή τουρισμό, δημιουργώντας ένα αρκετά διαφορετικό προϊόν σε σχέση με τα συνηθισμένα.

Η καινούργια εταιρεία στο Ελληνικό

Στη σύσταση νέας εταιρείας με την ονομασία Ellinikon Hospitality Investments προχώρησε η Lamda Development. Στους βασικούς σκοπούς της νέας εταιρείας είναι η αγοραπωλησία ακινήτων αλλά και η κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτίρια. Σας θυμίζω ότι ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού και της επένδυσης εκτός από το καζίνο, τα γραφεία, τις υποδομές και τα εμπορικά ακίνητα που είναι προγραμματισμένα να δημιουργηθούν, είναι οι κατοικίες που καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της επένδυσης και φέρνουν σημαντικά έσοδα.

Εγκαίνια σε δύο νέα ξενοδοχεία για τον όμιλο Sani/Ikos

Με δύο νέα ξενοδοχεία εισέρχεται στην φετινή τουριστικό περίοδο ο όμιλος ξενοδοχείων Sani/Ikos. Σήμερα ανοίγει το ξενοδοχείο Ikos Odisia σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρου από την πόλη της Κέρκυρας στην παραλία της Δασιάς. Το πολυτελές τουριστικό θέρετρο στο νησί των Φαιάκων πήρε τη θέση του ιστορικού Club Med και αποτελεί το δεύτερο resort του ομίλου στην Κέρκυρα καθώς ήδη στον ίδιο κόλπο λειτουργεί το Ikos Dassia. Σήμερα γυρίζει το κλειδί και στο καινούργιο πεντάστερο ξενοδοχείο Ikos Porto Petro του ομίλου στη Μαγιόρκα, το οποίο βρίσκεται στο νησί των Βαλεαρίδων και διαθέτει 319 δωμάτια, σουίτες και bungalows. Να σας θυμίσω ότι επικεφαλής του ομίλου είναι ο Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος άφησε το στίγμα του για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αλλά και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Ποιοι ενοχλούνται με τις αλλαγές στην επένδυση Βαρδινογιάννη στην Πάρο

Παραπονούμενοι εμφανίζονται οι συνεταιριστές στον Συνεταιρισμό της Πάρου, όπου ο επιχειρηματίας, Νίκος Βαρδινογιάννης έχει αποκτήσει ποσοστό 35%. Αυτό μου έλεγε άνθρωπος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο project. Κυρίως οι συνεταιριστές φαίνεται να δυσαρεστούνται για το γεγονός ότι η έλευση του επιχειρηματία έφερε πολλές αλλαγές σε έναν προβληματικό φορέα, ο οποίος κινδύνευε να χάσει ένα σημαντικό μέρος επιδοτήσεων από το κράτος για την υλοποίηση επενδύσεων, καθότι δεν είχε την ρευστότητα να υλοποιήσει το μέρος της επένδυσης που αναλογούσε στη δική του συμμετοχή με ίδια κεφάλαια. Πάντως αυτό που είμαι σε θέση να γνωρίζω είναι ότι φέτος έγινε επαναλανσάρισμα στα κρασιά του συνεταιρισμού με νέα σειρά, καθώς ο νέος συνιδιοκτήτης έφερε στο νησί οινολόγους για να επιμεληθούν το project. Ενίοτε φαίνεται ότι οι δραστικές αλλαγές ενοχλούν, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση.