Επτακομματική αναμένεται να είναι η νέα Βουλή, με τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, αυτή τη στιγμή, και σε κάποιες περιπτώσεις να αυξάνεται. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που γίνονται για λογαριασμό των κομμάτων δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με 21 μονάδες έναντι του κόμματος της Αριστεράς. Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις περιοδείες τους, προσπαθώντας να μην αφήσουν καμία ψήφος να πάει χαμένη.

Το Θριάσιο και το μεγαλύτερο Εμπορευματικό Κέντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε βάρος χθες σε μια περιοδεία σημαντική για τον ίδιο στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο. Ποιο το ενδιαφέρον εκεί; Όπως έμαθα, έχουμε εξελίξεις στο θέμα του Εμπορευματικού Κέντρου στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για μια επένδυση, όπως μου είπαν, η οποία ξεμπλόκαρε, καθώς είχε βαλτώσει με μια προβληματική σύμβαση. Αυτό έγινε τους προηγούμενους μήνες μετά από έντονη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια επένδυση που θα μετατρέψει, όπως είναι ο στόχος, το «Θριάσιο» στο μεγαλύτερο Εμπορευματικό Κέντρο των Βαλκανίων και θα δημιουργήσει έως και 3.000 νέες θέσεις εργασίας. Η περιοχή έχει έντονη μεταποίηση και ουσιαστικά τι γίνεται εκεί και δεν το ξέρουν πολλοί; Οργανώνεται μια άτυπη βιομηχανική περιοχή που προσελκύει περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις.

Στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων

Η επίσκεψη του Μητσοτάκη χθες στον Ασπρόπυργο είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων, όπου τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος, Νίκος Μελετίου, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες του Κόσμου», Ιωάννης Σεπτούχας. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Δημοτικό Ποντιακό Θέατρο Ασπροπύργου, όπου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στον χώρο και να συνομιλήσει με μέλη του Συλλόγου «Ακρίτες του Κόσμου». Αυτές οι κινήσεις έγιναν στοχευμένα καθώς υπάρχει ανοικτή γραμμή της ΝΔ με Πόντιους στην περιοχή.

Ενέσεις ηθικού στον Τσίπρα

Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει με τον αέρα των 20 και πλέον μονάδων διαφοράς από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μαζέψει ότι γίνεται περισσότερο. Χθες ήταν στην Αττική, το πρωί σε Ζωγράφου και Άνω Ιλίσια και το βράδυ στο Περιστέρι, ενώ στο ενδιάμεσο έγινε και στάση στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Ρώτησα τι έγινε στις περιοδείες και μου είπαν ό,τι υπάρχει μια προσπάθεια από τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά και μέλη να τον πείσουν να μην εγκαταλείψει την ηγεσία. Μια κυρία στου Ζωγράφου του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» κάνοντάς του μια αγκαλιά και μια άλλη γυναίκα του έδωσε μια ανθοδέσμη λέγοντας «Αλέξη μου», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραλείπει να βγάλει μερικές selfies με πολίτες. «Μαζί σου μέχρι τέλους πρόεδρε» του είπε μια τρίτη κάτοικος της περιοχής, ενώ μια τέταρτη που κρατούσε την κορούλα της στην αγκαλιά της ανέφερε χαριτολογώντας ότι είναι η «νεότερη ψηφοφόρος».

Γκρίνια για Ν. Φίλη

Βαρύ κλίμα υπάρχει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και για τον τον Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του περί τουρκικής -και όχι μουσουλμανικής- μειονότητας στην Θράκη. Η γκρίνια είναι μεγάλη και στους πασοκογενείς που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά και ουδείς κατανόησε τη σκοπιμότητα της δήλωσης σε μια χρονική στιγμή που το κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να κρατήσουν τα ποσοστά ή να τα αυξήσουν. Για ενίσχυση του Ν. Φίλη εμφανίστηκε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και συνυποψήφιός του στην Α’ Αθηνών, Νίκος Βούτσης σε περιοδεία μάλιστα στην Ροδόπη. Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης όπως μου είπαν από την περιοχή, χαρακτήρισε απολύτως ακατανόητες και διχαστικές τις ανακοινώσεις της ΝΔ για το θέμα που σχετίζεται με το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και συνδέεται με τους δυο μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης.

Ο Ν. Φίλης μαζί με την Ντόρα

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και εκ νέου υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, θέλοντας να στηρίξει τον πολιτικό του φίλο και ομοϊδεάτη, Ν. Φίλη, υπενθύμισε ότι μόλις πριν από ενάμιση χρόνο δημοσιεύθηκαν τα πορίσματα της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που είχε συγκληθεί για μία διαφορετική ανάπτυξη και για μέτρα που έπρεπε εγκαίρως και επιτακτικά να ληφθούν και που αφορούν στο σύνολο των πολιτών των Νομών της Θράκης και παρέπεμψε στην Ντόρα Μπακογιάννη. «Ανατρέξτε στα πορίσματα της συγκεκριμένης Επιτροπής για να διαπιστώσετε πως υπάρχουν “κοινοί τόποι” και της πλειοψηφίας -σας το λέω γιατί αύριο θα είναι η κυρία Μπακογιάννη εδώ- και της μειοψηφίας σε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Μεταρρυθμίσεις σε σχέση με την εκπαίδευση, με την εργασία, με την πολυπολιτισμική διάρθρωση αυτών των κοινωνιών και με την ισονομία».

Λουκέτο σε γνωστό οινοποιείο

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται όπως μαθαίνω τον τελευταίο καιρό το οινοποιείο, Κλαούντια Παπαγιάννη, στην περιοχή της Στάνου Αμφιλοχίας. Το συγκεκριμένο οινοποιείο αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μάλιστα ήταν μία από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις που βρέθηκε στην περίφημη λίστα της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων ανοιγμάτων, Intrum, στην οποία βρίσκονται ακόμα 38 επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου. Με πληροφορούν μάλιστα ότι η ιδιοκτήτρια του οινοποιείου αφού έκλεισε το οινοποιείο της, έφυγε μόνιμα για το Κονγκό. Αποτελεί μία ακόμα περίπτωση μη βιώσιμης εταιρείας που παράγει κρασί στην Ελλάδα, όπου τρανά παραδείγματα αποτέλεσαν ο Μπουτάρης που είχε σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά του και εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη και την Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιία, αλλά και τον Τσάνταλη ο οποίος επίσης ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια, φιγουράροντας και αυτός ψηλά στις λίστες των servicers.

Η δίκη και το διακύβευμα για τη Folli Follie

Η δίκη των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για την γνωστή υπόθεση της Folli Follie ξαναρχίζει στις 19 Ιουνίου μετά από την διακοπή 7 μηνών που προηγήθηκε. Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετά από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι δύο επιχειρηματίες που κατηγορήθηκαν για την εμπλοκή τους στο μεγάλο σκάνδαλο της εισηγμένης εταιρείας, είναι πολύ πιθανόν να έχουν παραγραφεί έως και την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δίκης. Αυτό που καλείται να αποφασίσει το δικαστήριο για τους δύο, είναι εάν τελικά ευθύνονται για όλα όσα κατηγορούνται, εάν υπήρξε δόλος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και μία σειρά αρκετών ακόμα υποθέσεων. Την ίδια στιγμή η Folli Follie τελεί υπό διορισμένη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με πρόεδρο τον Γιώργο Σάμιο και προσπαθεί να συνεχίσει την επιχειρηματική της διαδρομή, ανοίγοντας νέα καταστήματα, ευρισκόμενη μακριά από τους ιδρυτές της, την οικογένεια Κουτσολιούτσου και κυρίως αποτινάσσοντας το πρότερο παρελθόν της.

Το νέο απόκτημα για τις κόρες του Πάνου Λασκαρίδη

Στην καρδιά του Πειραιά βρίσκεται το ακίνητο που απέκτησαν οι αδερφές Σουζάνα και Κατερίνα Λασκαρίδη από την προβληματική οικονομικά εταιρεία, Λεβεντέρης Α.Ε. με δραστηριότητα παραγωγής σε σύρματα και συρματόσκοινα και στην εμπορία τους. Ποιες είναι οι δύο κυρίες; Μα φυσικά οι κόρες του γνωστού εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος φυσικά δε χρειάζεται συστάσεις. Η συγκεκριμένη πώληση έρχεται να δώσει οικονομική ανάσα στη Λεβεντέρης Α.Ε. η υπογραφή συμβολαίων για την πώληση ενός ακινήτου της στον Πειραιά, με το τίμημα να ανέρχεται σε 1.300.000 ευρώ. Η Λεβεντέρης είχε έρθει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με σημαντικά οικονομικά προβλήματα και το ποσό της πώλησης χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την πλήρη εξόφληση ρυθμισμένων υποχρεώσεων της εταιρίας προς το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Νέα είσοδο με κεφάλαια 200 εκατομμύρια ετοιμάζει ο Ταμβακάκης

Έως το τέλος της φετινής χρονιάς μαθαίνω ότι θα είναι έτοιμο το νέο fund που ετοιμάζει ο Απόστολος Ταμβακάκης. Στόχος του επικεφαλής της EOS Capital Partners, είναι να αντλήσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει νέα επενδυτικά βήματα σε εταιρείες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι ήδη έχει κάνει κίνηση στην Cosmos Sport, το ποσοστό του στην οποία πούλησε και όπως μου λένε έβγαλε αρκετά καλά χρήματα μέσω της υπεραξίας που δημιούργησε η εταιρεία. Ανάμεσα όμως στις επενδύσεις που ήδη έχει κάνει είναι ο Φρεσκούλης με τις σαλάτες, οι Ελληνικοί Χυμοί μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η Obrela Security Industries στην κυβερνοασφάλεια, η εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών, Agrifreda και αρκετές ακόμα. Και όπως μου λένε και ο επόμενος επενδυτικός του κύκλος θα είναι περίπου ανάλογος από πλευράς δραστηριότητας των επιχειρήσεων που θα εξετάζει το νέο fund.

Έδωσε την προκαταβολή ο Ρέστης

Μαθαίνω ότι τελικά ο επιχειρηματίας, Βίκτωρας Ρέστης, κατέβαλε τελικά το ποσό που έπρεπε να καταβάλει για την μακροχρόνια μίσθωση του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, στο παρά πέντε να χάσει την προθεσμία και μαζί και τη δόση που είχε ήδη καταβάλει πριν από λίγο καιρό ως μέρος της προκαταβολής. Ωστόσο ακούω ότι πιθανώς θα υπάρξουν προσφυγές από τον δήμο της περιοχής, καθότι θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ακίνητο με κοινωφελή χαρακτήρα, τον οποίο θα πρέπει να διατηρήσει. Ο Ρέστης στις 30 Μαΐου δημιούργησε εταιρεία με την επωνυμία «MONTEKAVO AE» η οποία θα δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων, προκειμένου να διαχειριστεί το ακίνητο – φιλέτο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη. Το ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα ορίστηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ, που ξεπεράστηκε κατά πολύ, και βάσει της προκήρυξης από το 2024 θα αναπροσαρμόζεται κάθε πρώτη του χρόνου, κατά ποσοστό που δεν μπορεί είναι χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό.

Νέος «παίκτης» στη διαμεσολάβηση των στεγαστικών δανείων

Ένας νέος «παίκτης» μπαίνει στη διαμεσολάβηση των στεγαστικών δανείων μετά την άδεια που πήρε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το όνομα είναι Lisis Stegis και ως μεσίτης στεγαστικής πίστης, έχει σκοπό να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαμεσολάβησης στεγαστικών δανείων από την υποβολή της αίτησης, την προέγκριση και την τελική εκταμίευση του δανείου. Μαθαίνουμε ότι γραφεία τους είναι στην Κηφισίας και ότι στο τιμόνι ως διευθύνουσα σύμβουλος είναι γυναίκα, η Γιώτα Δούκα, με εμπειρία στον τραπεζικό χώρο. Σημαντικό, δείχνοντας έτσι ότι το το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης του ελληνικού εταιρικού τομέα, καλά κρατεί. Η διαμεσολάβηση στεγαστικών δανείων είναι σύνηθες στο εξωτερικό ενώ στην Ελλάδα κάνε τα πρώτα της βήματα και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και πως θα αναπτυχθεί.