Σήμερα η στήλη έχει καμπάνες, θυμιατά, δοξολογίες. Γιατί; Γιατί στο Άγιο όρος γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και η οποία έχει ξεσηκώσει μεγάλη συζήτηση. Πρώτον, γιατί, ο πρωθυπουργός δεν είχε πάει στο Άγιο Όρος στις προεκλογικές περιοδείες του για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Δεύτερον είχε υποσχεθεί στον γιο του Κωνσταντίνο να πάνε μαζί, όπως πήγε ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αποφάσισε λοιπόν να μεταβεί μετά την περιοδεία του στην Χαλκιδική στο Άγιον Όρος, μαζί με το γιο του. Μια κίνηση συμβολική αλλά με βαθύ πολιτικό περιεχόμενο.

Οι κινήσεις

Ο λόγος όμως είναι και η «Νίκη» το νέο κόμμα με φίλο-αγιορειτική υποστήριξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει πρόσφατα στην Κοινωνία Ώρα Mega για τους κινδύνους που υπάρχουν, χωρίς να κατονομάσει, βέβαια. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα που να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων», είχε πει για να τονίσει ακόμη ότι υπάρχουν «κόμματα και κομματίδια δεξιά της ΝΔ, λέγοντας στους ψηφοφόρους «οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια». Θα φανεί εάν θα συμπιεστεί καθώς θα υπάρξει όπως έγραψε και η Γεωργία Σκιντζή χθες στο Newbeast κύκλος περιοδειών στην Βόρεια Ελλάδα και με αυτή τη στόχευση.

Χαμόγελα Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθα χαμογέλασε και εμφανίστηκε σε συνομιλητές του χθες βράδυ σίγουρος για την αυτοδυναμία της ΝΔ. Αυτό μετά την δημοσκόπηση της Μetron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Αυτό που συζητήθηκε αρκετά ήταν η πρόθεση ψήφου με την διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι περίπου 20 μονάδες και η αυτοδυναμία να είναι προ των πυλών. Τις τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Οι αγωνίες Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νίκαια έθεσε το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιούνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη προεκλογική ομιλία του είπε: «Στις εκλογές που έρχονται, δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας». Η ανατροπή των συσχετισμών και η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί όπως μαθαίνω ότι λέει σε συνομιλητές του, προϋπόθεση για να είναι ισχυρή η κοινωνία την επόμενη μέρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της.

Πήρε και άλλους… πόντους ο Μαρινάκης

Μπορεί να ξεχωρίζει από μέτρα μακριά λόγω ύψους αλλά ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, έχει κάνει πολλή δουλειά αθόρυβα και αποτελεσματικά τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τωρινή προεκλογική περίοδο. Πριν ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου ο γραμματέας της ΝΔ οργάνωνε περιοδείες και γύριζε την Ελλάδα προετοιμάζοντας το έδαφος στην κομματική βάση και όχι μόνο. Και τα τελευταία 24ωρα όμως, εκτός από την κατάρτιση από κοινού με τον Νίκο Χαρδαλιά των κλιμακίων στελεχών της ΝΔ που θα γυρίσουν όλη τη χώρα κατάφερε και κάτι άλλο. Να πιάσει στον ύπνο το ΠΑΣΟΚ και να καταφέρει ένα καίριο πολιτικό χτύπημα αποκαλύπτοντας την ως δια μαγείας «εξαφάνιση» του οικονομικού προγράμματός του από την επίσημη σελίδα του στο διαδίκτυο. Ο Παύλος Μαρινάκης έθεσε ερωτήματα που δεν βρήκαν απάντηση και ενίσχυσε τα περί κρυφής ατζέντας και του ΠΑΣΟΚ ειδικά σε θέματα φορολογίας. Πήρε και άλλους… πόντους ο -ήδη- ψηλός Μαρινάκης.

Ο Καραμούζης στην ΕΨΑ

Νέα δεδομένα έρχονται να «ταρακουνήσουν» την ελληνική αγορά αναψυκτικών καθώς ο τραπεζικός Νίκος Καραμούζης μέσω του fund SMERemediumCAP αποκτά ποσοστό πλειοψηφίας στην ΕΨΑ με όχημα τη σύσταση νέας εταιρείας υπό την επωνυμία Αγριά Α.Ε. Την ΕΨΑ σας θυμίζω ότι είχε προσεγγίσει και η Δέλτα πριν από μερικούς μήνες, προσπαθώντας να την εξαγοράσει, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λευκός καπνός. Στην εταιρεία του Βόλου έχει συμμετοχή και ο Βίκος με 25%, το οποίο είχε εξαγοράσει πριν από μερικά χρόνια από την βιομηχανία απορρυπαντικών «Εύρηκα». Ο Βίκος μάλιστα ήθελε από το 2014 να μπει στα αναψυκτικά με αυτόν τον τρόπο, έχοντας αποκτήσει δηλαδή μία «έτοιμη» εταιρεία με μηχανολογικό εξοπλισμό και δίκτυο διανομής πανελλαδικής εμβέλειας. Καθότι αυτό δεν συνέβη, επένδυσε ο ίδιος στα αναψυκτικά και κινήθηκε με τις δικές του δυνάμεις στο χώρο αυτό, κρατώντας παρόλ’ αυτά το 25% της ΕΨΑ, το οποίο έως αυτή τη στιγμή παραμένει αναξιοποίητο.

Άγνοια του Βίκου

Η παραπάνω εξέλιξη αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι φαίνεται να έγινε εν αγνοία της Βίκος παρά το γεγονός ότι είναι και αυτή μέτοχος στην ΕΨΑ. Μάλιστα, η πώληση του ποσοστού στο fund Καραμούζη γι’ αυτό το λόγο έγινε με τη σύσταση νέας εταιρείας, δεδομένου ότι εάν εισερχόταν απευθείας στην ΕΨΑ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα απαιτούνταν η συναίνεση όλων των μετόχων και επομένως θα ερχόταν σε γνώση της Βίκος. Για τη συνέχεια τώρα, θα έχει ενδιαφέρον τι θα κάνει τη συγκεκριμένη συμμετοχή ο Καραμούζης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι άνθρωπος των αναψυκτικών για να κάνει την παραγωγή τους, αλλά το fund έχει κερδοσκοπικό υπόβαθρο, κάτι που σημαίνει από την άλλη ότι κάποια στιγμή θα επιδιώξει να πουλήσει το ποσοστό που απέκτησε με κάποια υπεραξία για να βγάλει κέρδος. Και όπως μαθαίνω οι ενδιαφερόμενοι και οι πιθανοί μνηστήρες για να το εξαγοράσουν στην επόμενη μέρα είναι αρκετοί. Ίδωμεν.

Η Bayer κάνει εγκαίνια

Νομίζω σας είχα πει ότι η Bayer θα φύγει από το κτίριο που μίσθωνε μέχρι πρότινος από την Trastor στο Μαρούσι. Και ότι μετακόμισε στο κτίριο της Γιάννας Αγγελοπούλου δίπλα στο Golden Hall. Μάλιστα, την επόμενη Τρίτη η Bayer θα κάνει και τα επίσημα εγκαίνια στα νέα της γραφεία, τα οποία θα έχουν πλέον χωρητικότητα 1.000 ατόμων από 4.000 άτομα που χωρούσαν τα προηγούμενα γραφεία της. Αλλαγές λοιπόν και στην αγορά του real estate, η οποία είναι άκρως δυναμική με πολλές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Και ακόμα περισσότερες εξελίξεις που θα έρθουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Νέα εταιρεία του Ευμορφίδη

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η οικογένεια Ευμορφίδη καταφέρνει να διατηρείται συνέχεια στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Μαθαίνω ότι ο Μάικ Ευμορφίδης, ο οποίος έγινε γνωστός από την Coco-Mat και τελευταία από τη γνωστή υπόθεση για το ομώνυμο ξενοδοχείο που «κρύβει» τη θέα στην Ακρόπολη, προχώρησε στη δημιουργία νέας εταιρείας ακινήτων. Το όνομα αυτής είναι Ξιφίας Α.Ε. και το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Η δραστηριότητά του στον κλάδο των ακινήτων είναι άλλωστε αρκετά έντονη ιδίως με την Μπλε Κέδρος, εισηγμένης εταιρείας των αδερφών Ευμορφίδη που πρόσφατα μπήκε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε, απορροφά το ακίνητο της οικογένειας Ευμορφίδη στη Μονεμβασιά όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα το επόμενο διάστημα, επεκτείνοντας την δραστηριότητά της στον τομέα των τουριστικών ακινήτων. Πρόκειται μάλιστα για μία επένδυση που εάν θέλετε έχει και προσωπικό χαρακτήρα, διότι η Μονεμβασιά είναι και ο τόπος καταγωγής των αδερφών Ευμορφίδη και εκεί βλέπουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τόσο της δικής τους όσο και των παιδιών τους τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας σταθερό τόπο αναφοράς για εκείνους.

Η… επίθεση της Zakcret

Κι εκεί που όλα έμοιαζαν στάσιμα για την ελληνική εταιρεία αθλητικών ειδών Zakcret βλέπω ότι πλέον αποφάσισε να κινηθεί και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μόνο άνοιξε τρία νέα καταστήματα. Η περσινή χρονιά ήταν μία αρκετά δύσκολη χρονιά για τη Zakcret, την οποία μάλιστα είχε πλησιάσει και η σερβική Sport Vision για εξαγορά. Τα πράγματα φαίνεται ότι πλέον βαίνουν προς το καλύτερο όμως για την ελληνική αλυσίδα της οποίας ιδιοκτήτρια είναι η επιχειρηματική οικογένεια Χαϊκάλη.