Να κηρύξουμε λήξη στο πένθος είπε χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας και όντως το κλίμα σε πολλά πηγαδάκια ήταν… πένθιμο. Η ευφορία άλλων εποχών δεν υπήρχε, αλλά αντίθετα κυριαρχούσε ο προβληματισμός. Στο παρασκήνιο οι καβγάδες πολλοί, όπως και χθες. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις πέντε το απόγευμα και άρχισε με περίπου δυο ώρες καθυστέρηση. Γιατί; Διότι η προεδρική ομάδα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελαν στην παρούσα φάση να γίνει συζήτηση και να υπάρξουν ομιλίες στελεχών. Στο παρασκήνιο έγινε μεγάλος καβγάς γι’ αυτό και καθυστέρησε η έναρξη της συνεδρίασης. Και ενώ όλοι περίμεναν μετά την ομιλία του Τσίπρα να υπάρξουν τοποθετήσεις, εμφανίστηκε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου και είπε ότι υπάρχει πρόταση να μη γίνουν ομιλίες στην παρούσα φάση, αλλά να κατατεθούν κείμενα με εισηγήσεις όσων μελών επιθυμούν να τοποθετηθούν. Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης, ζήτησε να τοποθετηθούν από βήματος της Επιτροπής όποια στελέχη ήθελαν. Τελικώς η πρόταση Σβίγκου, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Ακόμα και αυτή η κίνηση δεν άρεσε.

Στηρίξτε τον Αλέξη

Αυτονόητο ήταν αυτό να γίνει, καθώς η γραμμή από τους προεδρικούς ήταν να στηριχθεί πάση θυσία στην παρούσα φάση ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό φάνηκε σε όλα τα πηγαδάκια. Γι’ αυτό και όταν εισήλθε στο ξενοδοχείο για να μιλήσει επί τρία λεπτά τον χειροκροτούσαν όρθιο, καθώς ήθελαν να να τον εμψυχώσουν ενόψει της δύσκολης αναμέτρησης που έρχεται και η οποία θα είναι καθοριστική για όλους.

Οι συσκέψεις

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει τις τελευταίες ώρες σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συνεργάτες του και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας. Στελέχη και βουλευτές ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλείται να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα στον δρόμο προς τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της Κουμουνδούρου έχουν πέσει αρκετές ιδέες για το πώς θα πορευτεί το κόμμα από αύριο το βράδυ. Κάποια στελέχη έχουν προτείνει τη σύσταση μίας νέας εκλογικής επιτροπής που θα «τρέξει» τις εκλογές, με τη συμμετοχή προσώπων που έχουν την πολιτική επάρκεια και την οργανωτική εμπειρία από προηγούμενες αναμετρήσεις, μιας και πλέον δεν υπάρχει το κυνήγι του σταυρού. Μεταξύ άλλων, έχει συζητηθεί ακόμη το ενδεχόμενο να μπουν μπροστά και νέα πρόσωπα, με στόχο να δοθεί ένα μήνυμα ανανέωσης ακόμη και σε επίπεδο ψηφοδελτίων. Αναφορικά με την καμπάνια του κόμματος, θα υπάρξει στροφή 180 μοιρών. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα, θα εκφραστεί ένα θετικό μήνυμα και θα υπάρξει σύγκρουση με τη λογική της παλινόρθωσης ενός βολικού δικομματισμού για το σύστημα.

Τα πηγαδάκια

Στην Κεντρική Επιτροπή πολλά ήταν τα πηγαδάκια και αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μετά τα όσα είχε πει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρόσφατα για τα πρόσωπα που πρέπει να πλαισιώσουν τον ΑλέξηΤσίπρα, σα να εννοούσε ένα διευθυντήριο, ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, είχαν μια ολιγόλεπτη συνομιλία για το εκλογικό αποτέλεσμα και τι γίνεται από εδώ και πέρα, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου βρισκόμενη κοντά στις δημοσιογραφικές θέσεις σχολίασε ότι «είμαστε αυτοσχεδιαστικοί», ένα καρφί για ορισμένους συντρόφους της.

Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Αυτό πάντως που ήδη προκαλεί μεγάλη συζήτηση είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πει ότι «είμαι εδώ», αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζει το ρεπορτάζ με βάση όσα σας ανέφερα χθες για το πολιτικό του μέλλον, αλλά και η επιθετική του στάση έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, που όπως είπε στην ομιλία του, «κοίταξε το χωράφι του», αντί για τη χώρα και έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Στην Χαριλάου Τρικούπη σήμανε συναγερμός όπως έμαθα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε το ΠΑΣΟΚ να αυξάνει τη δύναμή του κατά 40% και το παιχνίδι για τη δεύτερη θέση να είναι ανοικτό.

Εκνευρισμός για Αποστολάκη

Η προοπτική όμως για δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ δεν ενδυναμώνεται από στάσεις και δηλώσεις όπως της Μιλένας Αποστολάκη που είπε χθες, παίρνοντας και τη σκυτάλη από την Κατερίνα Μπατζελή ουσιαστικά, ότι μπορεί να συνεργαστεί το κόμμα με τη ΝΔ, εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Η κίνηση της Αποστολάκη εκνεύρισε περισσότερο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι βουλευτής εν αντιθέσει με την Μπατζελή και θεωρούν ό,τι τέτοιες δηλώσεις ναρκοθετούν την προσπάθεια για περαιτέρω άνοδο. Γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, ακόμα και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ.

Η ηρεμία του Μητσοτάκη

Και ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αναστάτωση μεγάλη και στο ΠΑΣΟΚ ψάχνονται για τη δεύτερη Κυριακή και εξελίσσεται αυτός ο καβγάς στην κεντροαριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι χαλαρός αρκετά πλέον. Και χθες αφού παρέδωσε τον μπλε φάκελο στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, πήγε στο γραφείο του στην οδό Πειραιώς, στο Μοσχάτο, όπου και είναι η έδρα της ΝΔ. «Κύριε πρόεδρε σηκώσαμε ήδη μανίκια», του είπαν οι εργαζόμενοι όταν τον είδαν στο κυλικείο των γραφείων του κόμματος, όπου πήγε μόνος του να πάρει καφέ και να τους χαιρετήσει. «Θα είμαι πλέον εδώ κάθε μέρα να επιβλέπω τη δουλειά», τους απάντησε χαριτολογώντας. Στη συνέχεια. ανέβηκε σε όλους τους ορόφους και χαιρέτησε τους εργαζόμενους, για να καταλήξει στο γραφείο του στον 3ο, όπου πλέον έχει στηθεί το «στρατηγείο» της γαλάζιας παράταξης και τηλεφώνησε σε συνεργάτες του. Εδώ, θα γίνεται πλέον και ο πρωινός καφές στις 9 κάθε πρωί, αρχής γενομένης από σήμερα.

Η βράβευση Σαμαρά

Πρέπει να σας πω ότι σήμερα ξενύχτησα (σ.σ. βλέπετε η διαφορά ώρα με τις ΗΠΑ) και είχα ανοιχτή γραμμή με την Βοστώνη για να σας ενημερώσω τι έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά και την βράβευση του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο πρώην πρωθυπουργός τιμήθηκε από το Χάρβαρντ του οποίου υπήρξε απόφοιτος, με το Alumni Achievement Award ως πρότυπο εξαιρετικής ηγεσίας για τους αποφοίτους της Σχολής και μελλοντικούς ηγέτες των εθνών. Ιδιαίτερα συγκινημένος παρέλαβε τη διάκριση αυτή ως ο μόνος πολιτικός ανάμεσα σε κορυφαίες παγκόσμιες προσωπικότητες κολοσσών στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται. Κατά την εκδήλωση του κορυφαίου πανεπιστημίου της Αμερικής, ο Srikant Datar, πρύτανης του Harvard Business School προλογίζοντας τα πρόσωπα -μόλις πέντε- τα οποία επελέγησαν φέτος για να τιμηθούν για την πορεία και το έργο τους, μίλησε για προσωπικότητες με ήθος και αξίες που αναδείχθηκαν σε ηγέτες καθείς στον τομέα του. Ο Αντώνης Σαμαράς -όπως αναφέραμε- ήταν ο μόνος πολιτικός ηγέτης, ανάμεσα σε επιτυχημένες προσωπικότητες που σχετίζονται με κορυφαίες οντότητες στον επιχειρηματικό κλάδο, παγκοσμίου βεληνεκούς όπως είναι οι Blackstone, Vertex Pharmaceuticals, Ford Foundation και Lazard.

Ο γιος του καρδιολόγου

Καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά στο πλευρό του ο Srikant Datar, μίλησε για την πορεία του Έλληνα πολιτικού περιγράφοντας έναν συνεχή αγώνα υπό αντίξοες συνθήκες στη διάρκεια του οποίου ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις για το καλό του ελληνικού λαού. «Γιος καρδιολόγου. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμενόταν να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Αλλά μια μέρα στο Harvard Amherst College, ένας φίλους τον, τον πήρε από το εργαστήρι χημείας για να ακούσουν την ομιλία του John kenneth Galbert. Εντυπωσιασμένος ο Αντώνης άλλαξε την ειδικότητά του σε Οικονομικά. Αφού αποφοίτησε από το HBS, επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Αντώνης ηγήθηκε της ΟΝΝΕΔ, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, τότε, του πρότεινα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Εκλέχθηκε σε ηλικία 26 ετών και σήμερα διανύει την 14η θητεία του στην περιφέρεια της Μεσσηνίας. Λίγες καριέρες είναι απρόβλεπτες και τιμωρητικές όσο η πολιτικές. Κι όμως, ο Αντώνης έμεινε προσηλωμένος στους στόχους τους. Η αγάπη για τον λαό του και να λύνει προβλήματα. Εξελέγη πρωθυπουργός το 2012. Ηγήθηκε της χώρας του κατά την περίοδο της μεγάλης Ελληνικής κρίσης χρέους εφαρμόζοντας αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών, προχωρώντας σε σκληρές διαπραγματεύσεις για να κρατήσει τη Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτά τα σκληρά «ακροβατικά» κόστισαν την επανεκλογή του αλλά δεν μετανιώνει την επιλογή του να μείνει πιστός στις αρχές του. Αρχές που τον οδήγησαν και ως υπουργό Οικονομικών, Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτισμού. Η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει για τον ελληνικό λαό, διαμορφώσει την κληρονομιά του όντας λαμπρό αστέρι για τους μελλοντικούς ηγέτες των εθνών μας». Η χαρά του Αντώνη Σαμαρά ήταν πολύ μεγάλη που στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook είχε ανεβάσει και ορισμένες φωτογραφίες λίγο πριν από την εκδήλωση.

Νέα εταιρεία για τον Ερρίκο Αρώνες στα ακίνητα

Νέο επενδυτικό βήμα κάνει απ’ ότι μαθαίνω ο επιχειρηματίας Ερρίκος Αρώνες, ιδιοκτήτης της εταιρείας ακινήτων, Hellenic Properties. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του στα ακίνητα και προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των υπεραξιών που προκύπτουν από το συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, πρόσφατα ίδρυσε την εταιρεία Project Μωβ, με κεφάλαιο 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία ειδικού σκοπού θα εντάξει όπως όλα δείχνουν το επόμενο κτίριο που θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που ο ίδιος διαχειρίζεται. Περισσότερα όμως θα σας έχω προσεχώς.

Τι έφερε το τέλος του Kitchen Lab για τον Άκη

Μακριά από τα προσδωκόμενα φαίνεται ότι έμεινε ο πολυσχιδής επιχειρηματίας και τηλεμάγειρας, Άκης Πετρετζίκης. Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να διακόψει τη λειτουργία και να θέσει υπό εκκαθάριση την Kitchen Lab. Πρόκειται για την επιχείρηση που διαχειριζόταν τα γνωστά εστιατόρια που είχε δημιουργήσει σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, το Σύνταγμα και η Αγία Παρασκευή. Για να έχετε πλήρη εικόνα και για τους αριθμούς, ο τζίρος για την Kitchen Lab το 2021 ήταν 849 χιλιάδες ευρώ, με κέρδη προ φόρων 134 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο στις αρχές τις χρονιάς ο επιχειρηματίας αποφάσισε να θέσει υπό εκκαθάριση την επιχείρηση, που δεν απέδιδε τα -αρχικά- τουλάχιστον αναμενόμενα. Τα έξοδα σε επιχειρήσεις αυτής της μορφής ήταν πολύ μεγάλα το τελευταίο διάστημα και κυρίως τα έξοδα σε κατανάλωση ενέργειας, πρώτες ύλες, ενώ σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η μεγάλη πλέον δυσκολία εύρεσης προσωπικού.

Γιατί «ακριβαίνουν» τα ξενοδοχεία στην Αθήνα

Ακριβότερη είναι η μέση τιμή δωματίου στην Αθήνα κατά 17,2% στο πρώτο τετράμηνο του 2023. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών. Ο λόγος; Ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις, που ενισχύουν και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν ποιοτικά το ξενοδοχειακό απόθεμα της Αθήνας. Αυτό με τη σειρά του έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, να αυξάνονται και οι τιμές, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το εισόδημα των ξενοδόχων και το ευρύτερο αποτύπωμα του κλάδου για την ελληνική οικονομία. Όμως τα πράγματα δεν σταματούν εκεί καθώς οι επενδύσεις συνεχίζονται. Και όσοι ασχολούνται με την αγορά, εκτιμούν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η μέση τιμή ανά δωμάτιο στην πόλη θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Το νέο Μινιόν σε αριθμούς

Νέο αέρα θα φέρει η ανακαίνιση του Μινιόν στο κέντρο της πόλης. Ας δούμε όμως και τους αριθμούς. Θα δημιουργηθούν συνολικά 7.500 τ.μ. γραφείων, 4.500 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες). Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα ανήκει και ένα επιμέρους κτίριο, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα. Σε αυτό κατασκευάζονται περίπου 40 διαμερίσματα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την αγορά του κτιρίου, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Και όπως μου έλεγαν άνθρωποι του real estate, από μόνη της η ανάπλαση του Μινιόν αλλά και τα ξενοδοχεία της Ιbis που δημιουργούνται στον άξονα της Πατησίων θα εισρεύσουν νέο αέρα στην περιοχή.