Σήμερα θα σας δώσω μια εικόνα από την μεγάλη εσωτερική αναστάτωση, για να μην πω από τώρα εμφύλιο, στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καθώς είναι ορατές οι διαφορετικές γνώμες και «γραμμές» για την επόμενη μέρα. Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στην Κουμουνδούρου και τα μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο.

Η παραίτηση Τσίπρα

Αυτό που έχει πληροφορηθεί η στήλη είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την παραίτησή του διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή, εάν κριθεί ό,τι αυτό είναι προς το συμφέρον του κόμματος. Ο ίδιος μάλιστα, το είπε ευθέως το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αλλά έπεσαν κυριολεκτικά πάνω του πολλοί για να τον αποτρέψουν. Και συμφωνήθηκε ότι δε θα υπάρξουν διαδικασίες έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και όλα θα συζητηθούν αμέσως μετά. Προφανώς χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Αυτό το μετέφεραν στη στήλη ως «δεμένο». Σε ένα μήνα μπορεί να έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί. Οι εκλογές που έρχονται είναι φοβερά κρίσιμες για το κόμμα της αριστεράς.

Ο ρόλος Τσακαλώτου

Τι έγινε όμως χθες; Ο επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε να συνταχθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Το έκανε μόνος του ο Παπαδημούλης; Όπως έμαθα ο ευρωβουλευτής είναι σε ανοικτή γραμμή με τους «53» και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον άνθρωπο που είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως πρέπει να μείνει έως το τέλος και να μην εγκαταλείψει τώρα την μάχη.

Η αντίδραση των προεδρικών

Η κίνηση Παπαδημούλη έμαθα ότι εξόργισε τους προεδρικούς και αμέσως υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ τους, κυρίως μεταξύ Χρήστου Σπίρτζη, Ρένας Δούρου και Νίκου Παππά με τους δυο τελευταίους να περνάνε στην αντεπίθεση και κυρίως το μήνυμά τους δεν ήταν τόσο στον Δημήτρης Παπαδημούλη, αλλά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους «53» ή ευρύτερα στην Ομπρέλα, την αριστερή τάση. Και αυτό διότι, με την κίνησή του ο Παπαδημούλης έβαζε στο κάδρο της επόμενης μέρας τρία πρόσωπα από το μη προεδρικό σύστημα που πρέπει να παίξουν για την ηγεσία. Και η δήλωση της πρώην περιφερειάρχη Αττικής ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την αριστερή τάση, αφού χαρακτήρισε τις δηλώσεις Παπαδημούλη, ως αηδιαστικές. Η φράση κλειδί όμως που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση εσωκομματική για την επόμενη μέρα, ήταν η φράση της: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Το ίδιο έπραξε και ο Ν. Παππάς που είπε προς τον Δ. Παπαδημούλη, ότι «ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

Η στρατηγική των «53» και η Κεντρική Επιτροπή

Η κίνηση των «53» είναι σαφής και δείχνει ότι μετά τις εκλογές θα θέσει σαφώς θέμα ηγεσίας. Ήδη σε αυτή την λογική κινήθηκαν και άλλα στελέχη της συγκεκριμένης τάσης, όπως ο Ανδρέας Ξανθός που είπε ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν και άλλες δηλώσεις. Αν και γίνεται προσπάθεια να κλείσουν τα στόματα, τουλάχιστον έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα γίνει αναλυτική συζήτηση, αλλά έως αργά χθες το βράδυ γινόταν προσπάθεια να μην εμφανιστεί διχασμένο το κόμμα και να δώσει το μήνυμα πως πάει ενωμένο έως τις εκλογές, αν και κυριαρχούν φράσεις, όπως του Στέλιου Κούλογλου, πως τις περισσότερες ευθύνες έχει ο Αλέξης Τσίπρας για την ήττα.

Η επόμενη μέρα

Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι τι θα γίνει με το μέλλον του ΑλέξηΤσίπρα. Αυτό που έμαθα και έχει πολλές πιθανότητες ως σενάριο, είναι το εξής: Αλλαγή προέδρου του κόμματος, σε διαδικασίες που ξεκινούν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και συνοδεύεται από αλλαγές προσώπων και πολιτικής που θα προωθηθούν από τη νέα ηγεσία. Ποια ονόματα είναι στην μαρκίζα για την επόμενη μέρα; Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης. Πάντως για την ιστορία το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την εκλογή από τη βάση, δηλαδή και από τα τωρινά μέλη αλλά και τους φίλους που θα παρουσιαστούν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Στο βορρά η ΝΔ

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ θα δώσει μεγάλο βάρος έως τις εκλογές στο βορρά και κυρίως στην Μακεδονία, όπου τα ποσοστά της δεν ήταν αυτά που περίμενε και εκεί θα γίνει προσπάθεια να συμπιεστεί η Ελληνική Λύση και το κόμμα Νίκη. Εκεί θα παίξουν ρόλο και πρόσωπα που έχουν μεγάλη επιρροή σε σκληρούς δεξιούς, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης.

Οι πασοκογενείς νίκησαν

Και επειδή σας είπα για την κίνηση στο βορρά από τους σκληρούς δεξιούς, στο εσωτερικό του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη που από χθες έχει φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σήμερα θα εγκατασταθεί ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, γίνεται μεγάλη συζήτηση για την μεγάλη επιτυχία των πασοκογενών. Οι περισσότεροι κέρδισαν κατά κράτος και πέτυχαν μεγάλες νίκες, επιβεβαιώνοντας την στρατηγική του Μητσοτάκη για το άνοιγμα στο κέντρο, όπως πχ. με τους Κυριάκο Πιερρακάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο. Και στους τρεις έμαθα ότι τηλεφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τους συγχαρεί.

Μοχλός πίεσης με πολιτικό υπόβαθρο από τα σούπερ μάρκετ

Το ότι τα σούπερ μάρκετ σχεδίαζαν πολύ καιρό να φτιάξουν έναν νέο φορέα εκπροσώπησης ήταν σχετικά γνωστό. Αυτό που δεν ήταν γνωστό, είναι ότι ο Σκλαβενίτης φάνηκε να αντιστέκεται αρκετά πριν τελικά πει το «ok» για να συμμετάσχει και εκείνος στον κοινό σχηματισμό της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ. Μέχρι πρότινος βέβαια γνωρίζαμε το ΙΕΛΚΑ, το επιστημονικό ινστιτούτο που συγκέντρωνε στοιχεία και προσπαθούσε να πιέσει προς ικανοποίηση των συμφερόντων του, αναζητώντας ευήκοα ώτα και στην κυβέρνηση. Όμως ο ΙΕΛΚΑ εκτός από επιστημονικό έρεισμα, δεν είχε πολιτικό λόγο. Και πλέον αυτό θέλουν να πετύχουν οι μεγάλες αλυσίδες. Τα 15 δισεκατομμύρια που τζιράρουν άλλωστε κάθε χρόνο δεν είναι λίγα όλα τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Σας θυμίζω για την ιστορία ο προηγούμενος φορέας που είχε συσταθεί, ο ΣΕΣΜΕ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη σύσταση καρτέλ, αποδομήθηκε ουσιαστικά το 2005 μετά την σχετική απόφαση, για να περάσουν αρκετά χρόνια και να υπάρξουν αρκετές διαβουλεύσεις μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και σε αυτή την εξέλιξη.

Αμερικανοί βολιδοσκοπούν την Ελλάδα

Δεν αποτελεί μυστικό στην αγορά ότι αμερικανικές επιχειρήσεις βολιδοσκοπούν την Ελλάδα και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να στήσουν εμπορική δραστηριότητα με όχημα το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη λιανική πώληση στη χώρα μας. Αυτό μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς που γνωρίζει καλά τα πράγματα και ασχολείται επί σειρά ετών με τα πεπραγμένα του λιανεμπορίου. Ωστόσο όλα αυτά έχουν μπει προς το παρόν σε διαδικασία αναμονής, καθώς οι εκλογές θέτουν σε παράταση αρκετές επενδυτικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα που προγραμματίζονται για τη χώρα μας από το εξωτερικό. Το ίδιο πρόσωπο πάντως με διαβεβαίωνε ότι σύντομα θα δούμε αρκετές και σημαντικές εξελίξεις που θα αλλάξουν το τοπίο στον ελληνικό εμπορικό κόσμο. Και μου ζήτησε να κάνω λίγη υπομονή, λέγοντας με νόημα ότι «σύντομα θα δούμε αρκετά πράγματα που θα ανατρέψουν πολλά από τα σημερινά δεδομένα».

Η Τesla χτυπάει «κόκκινο» στην Ελλάδα

Η μάρκα αυτοκινήτων του ιδιοφυούς και ζάμπλουτου Αμερικανού, Έλον Μασκ, χτυπάει «κόκκινο» στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει φτιάξει και κέντρο έρευνας μέσα στον Δημόκριτο. Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι κυριαρχεί σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων που διαθέτει αυτοκίνητα. Μάλιστα, κατάφερε στο πρώτο τετράμηνο του 2023 να πουλήσει περισσότερα αυτοκίνητα και από τη ΜΙΝΙ. Ο αριθμός είναι μάλλον κάτι περισσότερο από εντυπωσιακός για αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μάλιστα με την υψηλή τιμή που έχει για να το αποκτήσει κανείς: 530 οχήματα μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες δεν τα λέει κανείς και άσχημα, για ένα αυτοκίνητο που όλο και πιο συχνά βλέπει κανείς στους ελληνικούς δρόμους τελευταία.

Άδεια μικροπιστώσεων στην Action Finance Initiative

Η Action Finance Initiative, η μη κερδοσκοπική εταιρεία, έλαβε άδεια για να λειτουργήσει ως φορέας χορήγησης μικροπιστώσεων στην Ελλάδα. Ο σκοπός της είναι να παρέχει ενίσχυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρούς επιχειρηματίες και ανέργους. Στη συγκεκριμένη ΜΚΟ συμμετέχει η Actionaid Ελλάς με μετοχικό ποσοστό.

Τα εκατομμύρια από τις βίλες του Αστέρα

Χρυσοφόρα αποδείχτηκαν τα οικόπεδα του Αστέρα που απέκτησε ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και η οικογένεια Λάτση. Η Αστήρ Παλάς, εταιρεία που διαχειρίζεται τα οικόπεδα και φυσικά τον Αστέρα Βουλιαγμένης στη διάρκεια του 2022 εισέπραξε 114 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες κινήσεις πώλησης οικοπέδων, από τα συνολικά 13 που βρίσκονται στην έκταση παραπλεύρως των ξενοδοχείων της Αστήρ Παλάς,πραγματοποιήθηκαν το 2020 όταν διατέθηκαν τα τρία από αυτά, ενώ τον Αύγουστο του 2021 πουλήθηκε ακόμα ένα και τα υπόλοιπα εντός του 2022. Η αξία των οικοπέδων που πουλήθηκαν το 2020 ήταν 21,43 εκατομμύρια ευρώ και εκείνου που πουλήθηκε το 2021 ήταν 7,17 εκατομμύρια ευρώ.