Η γιορτή της Δημοκρατίας σήμερα. Γιορτάζουν, όμως, και η Ελένη με τον Κωνσταντίνο – χρόνια τους πολλά. Να δούμε αν θα γιορτάσει και ο Ολυμπιακός που παίζει το απόγευμα στον τελικό της Ευρωλίγκας – με τη μισή Ελλάδα να θέλει να κερδίσει την κούπα και την άλλη μισή να χάσει. Κάτι αντίστοιχο που θα συμβαίνει και με τους φίλους και τους οπαδούς των κομμάτων. Όπως και να ‘χει, μάς περιμένει μια συναρπαστική Κυριακή με το κοινό exit poll των 7 να παίρνει την σκυτάλη των δημοσκοπήσεων και γύρω στις 9-9:30 το βράδυ να έχουμε μια ασφαλή εικόνα για το τι θα μας ξημερώσει. Θα έχει μπόλικο ψωμί και αρκετά ντεσού.

Φινάλε με υπογραφή Κατρούγκαλου

Οι πολιτικοί αρχηγοί ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες τους το Σάββατο το μεσημέρι, δίχως φυσικά την παραμικρή αιχμή προς τους αντιπάλους τους. Με καλή και χαλαρή διάθεση, αστεία αλλά και μετρημένες κουβέντες. Εξάλλου, ό,τι ειπώθηκε, ειπώθηκε. Παραμονή των εκλογών δεν υπήρχε κανένας λόγος για μία από τα ίδια. Η προεκλογική περίοδος που επίσημα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή – τυπικά χθες, δεν ήταν όσο πολωτική όσο την περιμέναμε. Το φινάλε της, βέβαια, είχε την υπογραφή… Κατρούγκαλου. Η αίσθηση που μένει. Και όπως μου έλεγε ένας γερόλυκος των εδράνων «στην πολιτική, αν χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις και διευκρινήσεις γι’ αυτό που είπες, το έχεις ήδη χάσει». Δεν έχει άδικο.

Το μη αναστρέψιμο λάθος

Έμαθα πως την Πέμπτη το πρωί, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν πήγε στο γραφείο του. Δεν το γνώριζαν ούτε οι συνεργάτες του, οι οποίοι τον αναζητούσαν, μαζί με τα μεγαλοστελέχη του κόμματος. Ελάχιστα 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής, γνώριζε πως το λάθος που είχε κάνει, ώρες πριν, ήταν μη αναστρέψιμο. Συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον Κατρούγκαλο και τον περίφημο νόμο του, του αναγνωρίζει πως είναι μια πολιτική οντότητα, με αρχή, μέση και τέλος στο λόγο και τις σκέψεις του. Και πολλές παραστάσεις – ας το κρατήσουμε αυτό. Για το επίπεδο Κατρούγκαλου, το λάθος ήταν μεγάλο. Στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη αναρωτιούνται πώς είπε κάτι τέτοιο. Θα στοιχίσει στο κόμμα; Ναι, δίχως να μπορεί να υπολογιστεί το απόλυτο μέγεθος.

Η πολιτική γάτα

Η εμφάνιση του Γ. Κατρούγκαλου στο Blue Sky ήταν αυτή που έβαζε τέλος στην πολιτική καριέρα και τις όσες βλέψεις είχε ο έμπειρος δικηγόρος, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στο επάγγελμά του. Το πολιτικό κεφάλαιο «Κατρούγκαλος» έκλεισε και όπως φαίνεται, θα τον θυμούνται για δύο πράγματα. Για το νόμο του και την ατάκα παραμονή εκλογών 2023. Δίκαιο ή άδικο, αυτή είναι η πολιτική. Από την άλλη, γαλόνια και πόντους πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης που στην ουσία κατεύθυνε τον Κατρούγκαλο να υποπέσει στο μεγάλο λάθος. Αυτή η πολιτική γάτα, που ποτέ δε διστάζει να τσαλακωθεί, αντιλήφθηκε αμέσως πως «εδώ έχουμε θέμα» και με τις ερωτήσεις του πήρε από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση που ήθελε. Αυτή είναι η πολιτική και ο Άδωνις γνωρίζει όσο λίγοι τους κανόνες της. Η περίπτωση του είναι case study.

Η μάχη των social media

Το προηγούμενο διάστημα, βιώσαμε κάτι ξεχωριστό – σε υπερθετικό, μάλιστα, βαθμό. Η απόφαση των κομματικών επιτελείων ήταν ξεκάθαρη. Να δοθεί η μάχη στο Διαδίκτυο. Πληροφορήθηκα πως τα κόμματα έσπρωξαν μπόλικο χρήμα στα κοινωνικά δίκτυα, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθήθηκε στις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Social media και YouTube γέμισαν από μηνύματα υποψηφίων. Πήγαινες ν’ ακούσεις ένα τραγούδι για να χαλαρώσεις και το προλόγιζε το σχέδιο του τάδε για μια καλύτερη Ελλάδα. Σκρόλαρες στον τοίχο σου στο Facebook και έβλεπες πως ήταν στην… πενταήμερη η υποψήφια βουλευτής. Γιατί τέτοιες ήταν οι περισσότερες φωτογραφίες. Στην καλύτερη 10 χρόνια πριν! Φαντάζομαι θα έπεσε στην αντίληψή σας και η «προπαγάνδα» που στήθηκε στο διαδίκτυο από… φίλους της ΝΔ. Τι σκαρφίστηκαν; Να δώσουν την οδηγία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πως «επειδή ο Κατρούγκαλος αποσύρθηκε από την κούρσα, τραβάμε μια γραμμή στο ονοματεπώνυμο στο ψηφοδέλτιο του Βορείου Τομέα της Αθήνας». Από την άλλη, για να είναι σίγουροι οι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πως καμία ψήφος δε θα πάει χαμένη, ξεκαθάρισαν πως μια τέτοια κίνηση, θα έβγαζε άκυρο το ψηφοδέλτιο. Ο θάνατός σου, η ζωή μου!

Δεν άρεσε η κίνηση της κυρίας

Εντύπωση, και όχι καλή, μαθαίνω πως έκανε ακόμη και στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η κίνηση της κυρίας του ελληνικού διαδικτύου (που έχει άποψη για όλα), να προωθήσει link από site που δε φημίζεται για την εγκυρότητά του, για να χτυπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί δεν τους άρεσε; Όχι, βέβαια, για την κριτική που έγινε στον πρωθυπουργό αλλά γιατί μέσα από ένα λογαριασμό με χιλιάδες followers προσφέρει αναγνωρισιμότητα και αναγνωσιμότητα σ’ ένα μέσο που την επόμενη μέρα ενδεχομένως θα χτυπήσει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Ποιοι με ποιους

Τι θα βγάλει η κάλπη δεν το γνωρίζει κανείς. Μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε και ασκήσεις επί χάρτου για το αν θα έχουμε κυβέρνηση. Ποιοι θα πάνε με ποιους; Ο κόσμος θα αποφασίσει τα κόμματα που θα βάλει στο νέο Κοινοβούλιο αλλά η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον ΠΑΣΟΚ θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι, παρά η Νέα Δημοκρατία με το σοσιαλιστικό κόμμα. Και αν Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης χρειάζονταν κάποιον ακόμη, θα έκαναν τα πάντα για να τον εντάξουν στο άρμα τους. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει πως είναι πολιτικός των συνεργασιών, στην τωρινή κατάσταση, θα ακολουθούσε τη λατρεμένη και τσιτάτη ατάκα του Παύλου Πολάκη. Μόνος του και όλοι τους (εννοώντας όλους όσοι θα συμμετείχαν σε μια πιθανή συγκυβέρνηση ηττημένων). Η σημερινή βραδιά θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, σε κάθε επίπεδο. Όχι μόνο στην κορυφή αλλά και στην ουρά.

Τελειώνει το «μαρτύριο» του Πολάκη;

Και αφού θυμήθηκα τον Παύλο Πολάκη, να δούμε αν σήμερα στις 7 το απόγευμα τελειώνει το «μαρτύριό» του. Τι τραβάει ο ιδιόρρυθμος βουλευτής της Κρήτης; Το σιωπητήριο που του επέβαλε το κόμμα – με σκοπό να προλάβουν τίποτα «περίεργες αναρτήσεις» που περισσότερο πρόβλημα θα δημιουργούσαν, παρά καλό θα έκαναν. Για θυμηθείτε τον παλιό-κλασικό Πολάκη με αυτόν του τελευταίου δίμηνου. Έχουν μεγάλη σχέση;

Χαμένοι

Πού χάθηκαν οι προσωπικότητες που φιγουράρουν στα Επικρατείας των κομμάτων στις υψηλές, εκλόγιμες, θέσεις; Μπορεί τη μάχη να έπρεπε να τη δώσουν εκείνοι που ζητούν το σταυρό των πολιτών αλλά δεν έπρεπε να βγουν μπροστά και -δίχως το παραμικρό άγχος- να εξηγήσουν στον κόσμο το πρόγραμμα του κόμματος που αντιπροσωπεύουν και γιατί πρέπει να το ψηφίσουν; Ήταν και οι μοναδικοί με της δυνατότητα απεριόριστων εμφανίσεων.

Απορία

Κατάλαβε κανείς γιατί τελικά ψηφίζουμε με απλή αναλογική; Ποιος ήταν ο πραγματικός και ουσιαστικός λόγος που άλλαξε ο νόμος;