Ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πίστευε ότι θα είχε τέτοιο δώρο, όπως αυτό του Γιώργου Κατρούγκαλου λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. «Τι δώρο ήταν αυτό;» ακούστηκε να λέει σε μια παρέα στην Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από την ομιλία του. Στο επιτελείο του ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και έλεγαν ό,τι η διαφορά διευρύνεται και πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα εκπλήξει. Αυτό που έμαθα όμως και είχε ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος για σημαντική διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Μεγάλη κινητοποίηση

Μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης ευφορίας λόγω και των δηλώσεων Κατρούγκαλου στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς, όπου και τα γραφεία της ΝΔ, υπάρχει οργασμός τις τελευταίες ώρες για την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση ώστε η σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας να στείλει μήνυμα νίκης. Η συγκέντρωση της ΝΔ είναι προγραμματισμένη για το Θησείο, όπως και στις τελευταίες εκλογές.

Με άρωμα… Ανδρέα

Τη δική του μάχη θα δώσει και ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Πάτρα, όπου και η τελευταία συγκέντρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Επέλεξε την Αχαΐα για συμβολικούς λόγους, λόγω και της απόφασής του να εστιάσει στο σύνθημα «πολιτική αλλαγή» που θυμίζει το σύνθημα «αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία στην Πάτρα έχει και σημειολογικό χαρακτήρα, επειδή είναι η πατρίδα της οικογένειας Παπανδρέου με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εμφανιστεί ότι τιμά την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου.

Εκνευρισμός Τσίπρα

Εκτός όμως από τις συγκεντρώσεις ο Αλέξης Τσίπρας ταράχτηκε πολύ λίγο πριν από την ομιλία του στην Αθήνα και όπως έμαθα ήταν έντονα εκνευρισμένος, κάποιοι μου είπαν και για οργή, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο σχετικά με τις δηλώσεις του για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που τον έφεραν εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος. Άνθρωπος που ξέρει καλά τον Τσίπρα μου είπε ότι είχε πολλά χρόνια να τον δει σε τέτοια κατάσταση. Και λογικό ήταν, όπως μου εξήγησαν, καθώς ενώ γίνεται προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα με τη ΝΔ, ήρθε το κτύπημα από την παρέμβαση Κατρούγκαλου και ταυτόχρονα κυριάρχησαν τα ερωτηματικά σε διάφορους κύκλους γιατί το έκανε αυτή τη στιγμή. Και όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη, δεν αποκλείεται αυτή η ιστορία να στοιχίσει μια με μιάμιση μονάδα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μένει να φανεί.

Θετικό τεστ

Πάντως να γυρίσω λίγο στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Αθήνα, για τα οργανωτικά δεδομένα του κόμματος ήταν μια καλή συγκέντρωση. Και όπως μου είπαν πρόσωπα που γνωρίζουν από συγκεντρώσεις, κυρίως ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης κατάφερε να κινητοποιήσει σε συνεργασία με τους γραμματείς των νομαρχιακών της Αθήνας, αρκετά μέλη, κάνοντας μια πολύ καλή συγκέντρωση που τόνωσε και το ηθικό του Αλέξη Τσίπρα.

Η πασοκική αυλαία

Το δικό του κλείσιμο θα κάνει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πατρίδα του, το Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά την προχθεσινή αρκετά καλή συγκέντρωση στην Αθήνα που του ενίσχυσε την αισιοδοξία, καθώς στην Πάτρα άλλοτε πασοκική περιοχή δεν ήταν καλή η συγκέντρωση, παίζει τα ρέστα του για τις εντυπώσεις σήμερα. Και έμαθα πως έγινε μεγάλη κινητοποίηση από όλους τους νομούς της Κρήτης.

Οι κρυφές μετρήσεις

Πριν σκάσει η ιστορία με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, μίλησα με σημαντικό εκλογολόγο μεγάλης δημοσκοπικής εταιρείας, άνθρωπο σοβαρό και μετρημένο που δεν παίζει, όπως ξέρω παιχνίδια και μου είπε ότι μπορεί το βράδυ της Κυριακής θα είναι συναρπαστικό. Αυτή τη στιγμή όλες οι μετρήσεις, φανερές και κρυφές, δείχνουν πρωτιά της ΝΔ και το ερώτημα είναι, εάν αυτό αποδειχτεί, πού θα κάτσει η διαφορά. Θα είναι τέτοια που θα δώσει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, εννοείται με συνεργασία ή θα πάμε για μια δεύτερη Κυριακή, όχι στις 2 Ιουλίου, αλλά όπως είναι πιθανό στις 25 Ιουνίου. Για να δούμε. Εξάλλου κοντεύουμε…

Η αυριανή χαλάρωση των αρχηγών

Με το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία χαλαρής συζήτησης με τους διαπιστευμένους συντάκτες σε ουζερί, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια στο Σάββατο το μεσημέρι. Είναι μια παράδοση ετών που θα συνεχιστεί και φέτος, απ’ όλους και πάντα σε αυτές τις συνάξεις υπάρχει η ευκαιρία για μια πιο ελεύθερη συζήτηση, αποτίμηση της εκστρατείας, προβλέψεις και εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά σε χαλαρό τόνο.

Δρόμος για το Χρηματιστήριο στη Grivalia Hospitality

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο για τη Grivalia Hospitality, κάτι που ανέφερε χθες το βράδυ ο Γιώργος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, η οποία επενδύει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στα Αστέρια της Γλυφάδας για το εμβληματικό One & Only Aesthesis καθώς και για το Avant Mar, ξενοδοχείο στην Πάρο αλλά και ένα πολυτελές κάμπινγκ πέντε αστέρων με σκηνές στην Α’ Πλαζ Βούλας.

Τα ακίνητα της Eurobank

Η Eurobank εξετάζει όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς, το ενδεχόμενο ενεργητικής διαχείρισης των ακινήτων, έτσι ώστε να μην παραμένουν απλά ως στοιχείο του ενεργητικού της, αλλά να τα ανακατασκευάζει, να τα μισθώνει και να αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην ιδιοκτησία της. Πρόκειται για μία στρατηγική της τράπεζας, που πρόκειται όπως όλα δείχνουν να αρχίσει να υλοποιείται κατά το προσεχές διάστημα. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου έχει κάνει η θυγατρική της τράπεζας, Grivalia Management.

Ο Παπουτσάνης βγάζει από το συρτάρι το «Αρκάδι»

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα, ο Παπουτσάνης που πέρυσι εξαγόρασε την ιστορική εταιρεία σαπουνιών, «Αρκάδι», θα κάνει νέα βήματα έχοντας στη φαρέτρα του μία ισχυρή και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη μάρκα για τους Έλληνες. Τι θα συμβεί το προσεχές διάστημα; Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ειδών προσωπικής περιποίησης και σαπουνιών, θα παρουσιάσει απορρυπαντικά και καθαριστικά ρούχων με την ετικέτα «Αρκάδι». Και με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να μεγαλώσει κι άλλο το εκτόπισμά του στην εγχώρια αγορά.

Η Toyota οδηγεί την κούρσα, η Opel ακολουθεί

Η Toyota ήταν και παραμένει κυρίαρχος παίκτης στην Ελλάδα. Και όπως «προδίδουν» τα στοιχεία της αγοράς και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, συνεχίζει να κρατάει τα ηνία. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι έρχονται ανατροπές στην αγορά του αυτοκινήτου. Που ίσως θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να αλλάξουν τις ισορροπίες, ίσως και όχι. Ο όμιλος Βασιλάκη έχει αναλάβει πλέον την αποκλειστική εισαγωγή των αυτοκινήτων του Fiat Group (Fiat, Jeep, Alfa Romeo) και ο όμιλος Συγγελίδη έχει αναλάβει και εκείνος την εισαγωγή της Opel, προσθέτοντας και οι δύο δύναμη στο χαρτοφυλάκιό τους. Το παιχνίδι στην αγορά της Ελλάδας είναι για δυνατούς παίκτες, όπου ωστόσο η Toyota, έχει τα πρωτεία έναντι των ελληνικών ομίλων Σφακιανάκη, Συγγελίδη και Βασιλάκη. Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023, η ιαπωνική μάρκα πούλησε τα περισσότερα αυτοκίνητα από όλους όπως σας προείπα. Και συγκεκριμένα, ταξινομήθηκαν 5.191 Toyota με μερίδιο αγοράς 11,8%. Αμέσως μετά ακολούθησε η Opel με 10,2% μερίδιο και 4.501 αυτοκίνητα και στην τρίτη θέση η Citroen με μερίδιο 9,1% από τις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα και 4.007 ταξινομήσεις.

Δύσκολος ο δρόμος για την Κλιάφα

Ένας από τους παίκτες στην ελληνική αγορά αναψυκτικών, μου περιέγραφε με μάλλον μελανά χρώματα την πορεία των αναψυκτικών «Κλιάφα». Η εταιρεία των Τρικάλων που εξαγοράστηκε από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία που έχει τον Όλυμπο, φαίνεται ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Το ίδιο πρόσωπο μάλιστα μου έλεγε ότι η είσοδος της Κλιάφας στα ράφια έγινε κατά κύριο λόγο επειδή πίσω της βρίσκεται ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος τροφίμων με τζίρο περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2022, από 428 το 2021. Εάν αυτό αληθεύει, σημαίνει ότι πρακτικά μία επένδυση που έγινε από τους αδελφούς Σαράντη, θα «ματώσει» οικονομικά τον όμιλο, είτε για να τη στηρίξει περισσότερο στην αγορά, είτε επειδή θα κατατρώει κερδοφορία από άλλες δραστηριότητες του ομίλου, χωρίς να προσφέρει τα προσδοκώμενα.