Μπήκαμε στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα και οι τόνοι ανεβαίνουν στο πλαίσιο της προσπάθειας των πολιτικών αρχηγών να κερδίσουν, κυρίως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθα ότι στις συσκέψεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζεται όλο και περισσότερο αισιόδοξος. Τον βοηθούν και τα δεδομένα μαζί με τη μεγάλη εικόνα που έχει στα χέρια του. Έτσι, δε σκέπτεται καν το σενάριο να μην είναι αυτός πρωθυπουργός όπως μου είπε τακτικός συνομιλητής του και επ’ αυτού μου είπε την εξής φράση που του είπε προ ημερών: «Θα είμαι πρωθυπουργός και πάλι». Προφανώς δεν εννοούσε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, αλλά για τις δεύτερες και στο πλαίσιο αυτό ήταν και η συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Βέβαια, μας προϊδέασε και με την αναφορά του από την Κυψέλη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Εκεί μας είπε ότι και οι αντίπαλοι της ΝΔ προεξοφλούν την εκλογική νίκη του κόμματός του.

«Μην αποκλείεις εξελίξεις την 22α Μαΐου»

Πάντως αυτό που μου ανέφερε κεντρικό στέλεχος της ΝΔ είναι ότι εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν το κυβερνών κόμμα να κινείται στη ζώνη του 35-36% και το ΠΑΣΟΚ στο 10-11% θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο. Ο ίδιος παράγοντας μου εκμυστηρεύτηκε ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας, όπου κυρίαρχο είναι το σενάριο να μην υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και να γίνουν κινήσεις ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. «Μην αποκλείεις εξελίξεις την 22α Μαΐου» μου είπε και μου ενίσχυσε το σενάριο της κυβερνητικής συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημά μου περί των όσων είπε ο πρωθυπουργός στην Καθημερινή, που έκλεισε την πόρτα, μου εξήγησε ο ίδιος παράγοντας που έχει πλήρη εικόνα των διεργασιών: «Όλα μπορεί να γίνουν στην πολιτική. Ας έχουμε ανοιχτά τα αφτιά μας». Ίδωμεν…

Στόχος οι αναποφάσιστοι

Σας είπα νωρίτερα για τους αναποφάσιστους και όλο το βάρος θα πέσει από το κυβερνών κόμμα και το ΣΥΡΙΖΑ στο πώς θα τους επηρεάσουν και θα τους κερδίσουν. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και προσεγγίζει τις 600.000 περίπου που σε συνδυασμό και με τους νέους ψηφοφόρους διαμορφώνουν ένα πολύ ευμετάβλητο τμήμα του εκλογικού σώματος. Έμπειρα όμως κομματικά στελέχη της ΝΔ που έχουν δουλέψει πάνω στις δημοσκοπήσεις εστιάζουν στο γεγονός ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρά τα όσα λέει για τις μετρήσεις, δεν έχει δημιουργήσει ρεύμα νίκης και ανατροπής.

Ο Μητσοτάκης στο Βήμα

Και επειδή σας είπα για την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή Καθημερινή, να σας ενημερώσω ότι την προεκλογική του εκστρατεία θα κλείσει με συνέντευξη στο Βήμα της προσεχούς Κυριακής. Τώρα ποιος θα διαβάσει συνέντευξη ανήμερα των εκλογών, τι να σας πω. Πάντως και τις διακαναλικές που κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως χθες μεσημέρι Κυριακής, ο πρωθυπουργός, ελάχιστοι τις παρακολουθούν και περισσότερο γίνονται για τους τύπους.

Ο Τσίπρας και η Άλτερ Έγκο

Για την ιστορία, όπως λέγαμε και τις προάλλες, χθες ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής και το Σάββατο στα Νέα και όπως έμαθα το κλίμα μεταξύ του ομίλου της Άλτερ Έγκο και του πρώην πρωθυπουργού είναι πολύ καλό και έχουν μείνει στην άκρη οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι κοντά και όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει, «η κάθε πλευρά κάνει τη δουλειά της και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία, πέρα της θεσμικής όπως πρέπει μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικού αρχηγού και μάλιστα πρώην πρωθυπουργού».

Στην Ήπειρο ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κάνει διπλό κόπο φαίνεται, αλλιώς δεν εξηγείται η απόφασή του, και το γράφω αστειευόμενος, να επισκεφθεί σήμερα στην Ήπειρο και συγκεκριμένα την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα. Και αυτό διότι προ δέκα ημέρες είχε μεταβεί στην Άρτα και μετά στην Πρέβεζα, όπου και έκανε χαιρετισμούς σε οπαδούς και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Δίνει βάρος στην Ηπειρο και το δείχνει.

Νέα κίνηση της Lamda

Στη σύσταση εταιρείας χορήγησης πιστώσεων μεταξύ επιχειρήσεων προχώρησε ο όμιλος Lamda, σε μία προσπάθεια ουσιαστικά να δημιουργήσει έναν φορέα, ο οποίος θα διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις που θα λαμβάνει για το μεγάλο έργο του Ελληνικού. Πρόκειται για έναν ενδοεταιρικό ουσιαστικά φορέα – εταιρεία, η οποία θα λειτουργεί εκτός της υφιστάμενης χρηματοδοτικής σχέσης που υπάρχει με τις τράπεζες. Το όνομα αυτή όπως με πληροφορούν είναι Lamda Finance. Να θυμίσω ότι αυτό που αναζητά η Lamda είναι η δυνατότητα διαχείρισης κεφαλαίων και διάθεσής τους προκειμένου να προχωρήσει το μεγαλόπνοο έργο. Μόλις πριν λίγες μέρες άλλωστε προχώρησε στην αλλαγή χρήσης μέρους των κεφαλαίων που είχε αντλήσει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 166 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό, ο όμιλος Lamda αποφάσισε να διαθέσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του κόστους ανάπτυξης των εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, για την κάλυψη ομολογιακών δανείων θυγατρικών αλλά και για την κάλυψη αναγκών σε επίπεδο κεφάλαιο κίνησης, έως και το τέλος του 2025.

Οι business του Σωκράτη Κόκκαλη

Μόλις πριν λίγες ώρες έγινε γνωστή η αναμενόμενη απόκτηση του 74,2% από την Intracom Holdings του Σωκράτη Κόκκαλη, στην Κλουκίνας-Λάππας. Πρόκειται για μία κίνηση που τη βάζει για τα καλά και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην αγορά του real estate και τον ακινήτων στην Ελλάδα. Να σας θυμίσω ότι η Κλουκίνας-Λάππας που είναι περισσότερο γνωστή από τα καταστήματα Mothercare έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 38 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αξία τους εκτιμάται στα 63,33 εκατομμύρια ευρώ. Η κατεύθυνση πλέον της Intracom είναι να αφήσει στην άκρη όποιες παραγωγικές δραστηριότητες είχε όπως η Intrasoft International, η Ιντρακάτ και πολύ πιο πρόσφατα η Intracom Defence. Εταιρείες που ο όμιλος αποφάσισε να διαθέσει σε τρίτους στο πλαίσιο της ευρύτερης ενδοομιλικής αναδιάρθρωσης που κάνει πράξη ο 84χρονος σήμερα, Σωκράτης Κόκκαλης.

Η εκδημία Χριστοβασίλη και η «σχέση» με τον Buffett

Χθες το πρωί έγινε γνωστή η εκδημία του Γιώργου Χριστοβασίλη. Επιχειρηματικά συνδέθηκε με τη διαδρομή της αμερικανικής εταιρείας χρωμάτων, Benjamin Moore, στην Ελλάδα. Μετά την διάρρηξη των σχέσεων με την αμερικανική βιομηχανία του Warren Buffett, ίδρυσε την Colorstyle και μεθόδευσε την μεταβίβαση του ακινήτου και βιομηχανοστασίου της Benjamin Moore Mediterranean, για να υπάρχει βάση παραγωγής. Στη νέα εταιρεία βασικός μέτοχος εισήλθε ο όμιλος Κυριακίδη, γνωστός για τις δραστηριότητες στον τομέα μαρμάρου. Η Colorstyle επίσης διακινεί τα αμερικάνικα Pittsburgh Paints.

Τριπλή συμφωνία για τα πλοία του Λιβανού

Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) GasLog, εξασφάλισε πολυετή συνεργασία για τρία από τα πλοία της. Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία που ελέγχεται από τον Πίτερ Λιβανό ανέφερε ότι είχε ναυλώσει το GasLog Singapore, κατασκευής του 2010, 155.000 κυβικών μέτρων, στη NewFortress Energy Transport Partners για δύο χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 90 ημέρες. Εν τω μεταξύ, η Shell δήλωσε την επιλογή της και επέκτεινε τις ναυλώσεις των 174.000 κυβικών μέτρων GasLog Geneva της GasLog Partners που κατασκευάστηκε το 2016 και του GasLog Gibraltar διατηρώντας τα πλοία για την εξυπηρέτηση των αναγκών της μέχρι το 2028.

Ο στόχος της Premia για το 1 δισ.

Το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έχει στοχεύσει να φτάσει μέσα στην επόμενη -το πολύ- πενταετία η Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία και επενδυτή, Ηλία Γεωργιάδη, στοχεύει να προσελκύσει και νέους επενδυτές από το εξωτερικό διευρύνοντας την ελεύθερη διασπορά των μετοχών της. Για να το πετύχει αυτό επενδύει στο να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιο και επομένως της επενδύσεις της σε ακίνητα, αλλά και να εφαρμόζει κατά γράμμα τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτός είναι ένας τρόπος σύμφωνα με τους ανθρώπους της, ούτως ώστε να γίνει πιο ευδιάκριτη και ελκυστική στους ξένους.