Μέσα στην προεκλογική επικαιρότητα και τις πολλές ανακοινώσεις, ομιλίες, περιοδείες, συνεντεύξεις, άρθρα, κλπ. έγινε, όπως έμαθα, μια ενδιαφέρουσα κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στα πρότυπα του παλαιού σλόγκαν, «Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία», πληροφορήθηκα ότι υπεγράφη συμφωνία των δυο χωρών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα σιδηροδρόμων. Για να γίνει αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από δημιουργική προετοιμασία, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο γάλλος υπουργός, αρμόδιος για τις μεταφορές, Clément Beaune, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα σιδηροδρόμων, η οποία θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Ρώτησα τι περιλαμβάνει η συμφωνία που έχει σημασία μετά την τραγωδία των Τεμπών και μου είπαν, ότι κατατείνει: α) στην πρόληψη σιδηροδρομικών ατυχημάτων, β) στη ρύθμιση ζητημάτων ευθύνης των σιδηροδρομικών φορέων, γ) στην οργάνωση και επίβλεψη σιδηροδρομικών μεταφορών στον τομέα της ασφάλειας και το βασικότερο στην οργάνωση επιτροπών και την καθιέρωση διαδικασιών για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων.

Το σπίτι των νέων

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και των εκλογών, γιατί επενδύουν πολλοί στην ψήφο των νέων ανθρώπων, στην πορεία υλοποίησης του νέου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου». Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μου είπε χθες ότι η υλοποίηση του προγράμματος είναι ήδη εντυπωσιακή, καθώς ένα μήνα μετά την έναρξη των αιτήσεων νέων και των νέων ζευγαριών για ένταξη στο νέο πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων υποβλήθηκαν συνολικά 25.934 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%). Μάλιστα μου είπαν και στοιχεία που σας τα παραθέτω: Από τις 5.800 αξιολογημένες αιτήσεις, έχουν λάβει προέγκριση 3.585, δηλαδή σχεδόν 2 στις 3 (62%), από τις 3.585 προεγκρίσεις, 716 (20%) έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Επίσης, από το οικονομικό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη μου επεσήμαναν ότι μέσα σε περίπου ένα μήνα 716 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και έχουν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν με το μέσο δάνειο να ανέρχεται σε 106.307 ευρώ, με συνολικό δεσμευμένο ποσό τα 76.116.144 ευρώ, ενώ το 64% αφορά σε ζευγάρια.

Έχουμε ακίνητα

Σε συνέχεια των προηγούμενων πληροφοριών που σας έδωσα,πάλι από το πρωθυπουργικό επιτελείο μου επισήμαναν, ότι από τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος και μέχρι τώρα δεν προκύπτει έλλειψη ακινήτων. Επ’ αυτού μάλιστα μου σημείωσαν ότι ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος», δηλαδή 14.899 ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις μόνο στην Αττική και πως αυτά είναι λάθος. «Το πρόγραμμα όμως είναι πανελλαδικό και στοχεύει αρχικά σε 10.000 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, λανθασμένα το δελτίο τύπου αναφέρει ότι η τιμή του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, όταν το πλαφόν τιμής είναι ορισμένο στα 200.000 ευρώ»« μυ εξήγησαν και συμπλήρωσαν: «Συνεπώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ακόμα περισσότερα. Διευκρινίζουμε ότι το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, όπως επίσης ότι το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου».

Η μάχη των σποτ

Σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνει το Μέγαρο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει τις επόμενες ώρες με νέα τηλεοπτικά σποτ που έχουν, όπως έμαθα από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, τα εξής συνθήματα: Ως εδώ. Στις 21 Μαΐου λέμε όχι στην αδικία, λέμε ναι στην αύξηση μισθών και εισοδημάτων. Στις 21 Μαΐου λέμε όχι στο ξεπούλημα της υγείας, λέμε ναι σε ένα νέο, ισχυρό σύστημα Ε.Σ.Υ. Όχι στην οικογενειοκρατία, λέμε ναι στην αξιοκρατία. Όχι στην αισχροκέρδεια, λέμε ναι στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Όχι στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, λέμε ναι σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών. Δεν τα λες και εμπνευσμένα, πάντως. Άσε που αυτό με τη μεσαία τάξη, φέρνει μνήμες και ατάκες…

Ο ανένδοτος Ανδρουλάκη

Εκτός από το προγραμματικό πεδίο, ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής καμπάνιας να παίξει πολύ με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, των υποκλοπών. Έμαθα ότι αυτή η στρατηγική έχει την σφραγίδα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, του Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος και τον έπεισε να αναδείξει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κατά τον ίδιο, αποκαλύπτει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του κράτους, την εργασία και την παράνομη λογιστική για την πολιτική κρίση, καθώς και την εξαγωγή τους σε ανελεύθερες χώρες, από την ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο δίαυλος Τσίπρα – Σεραφείμ

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση έγινε χθες στον Πειραιά μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του τοπικού Μητροπολίτη Σεραφείμ, μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που είναι και υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, επισκέφθηκε τη δομή συσσιτίου του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας όπου ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Πειραιώς για το έργο που επιτελείται εκεί, δηλαδή για το γεγονός ότι προσφέρονται καθημερινά 500 μερίδες φαγητού, ενώ φροντίδα παρέχεται και σε 300 περίπου, άστεγους πολίτες. Τα ενδιαφέροντα όμως ήρθαν μετά: Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, όπου και είχε σύντομη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ. Τι έμαθα; Ότι οι δυο άνδρες είχαν πολύ θερμές κουβέντες και πολλές φιλοφρονήσεις, με ευχαριστίες εκατέρωθεν και με αναγνώριση του έργου της τοπικής Εκκλησίας με τον Τσίπρα να τονίζει τον όρο ότι αυτό γίνεται αδιακρίτως, χρώματος, φυλής και θρησκεύματος. Η έκπληξη ήταν όταν ο Μητροπολίτης Πειραιώς στάθηκε και στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στη φράση «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης». Και είναι αλήθεια ότι ο λόγος του Τσίπρα τους τελευταίους μήνες έχει πολλές αναφορές σε φράσεις από τα Ευαγγέλια. Και «δράστης» αυτού του γεγονότος είναι και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, που έχει άριστη σχέση με την Εκκλησία και μάλιστα φέρεται να είναι και ο δίαυλος με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ.

Θετικό αποτύπωμα

Χθες, στο Ζάππειο, είχαμε και την κοινή παρουσία Μητσοτάκη, Σαμαρά, Καραμανλή. Τρεις πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, τρεις πρωθυπουργοί της χώρας, έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενότητας και νίκης για την παράταξη που υπηρετούν. Οι συμβολισμοί από την κοινή παρουσία τους, πολλοί. Η εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης άφησε το αποτύπωμα που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε σχεδιάσει το επιτελείο του.

Το «χτύπημα» του Σκλαβενίτη στον ανταγωνισμό

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αποδείχτηκαν ένα ισχυρό ατού για τον Σκλαβενίτη. Ο λόγος για τα υπερμάρκετ, τις αίθουσες δηλαδή που έχουν επιφάνεια μεγαλύτερη από 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να κερδίσει έδαφος από τον ανταγωνισμό του και μέσα στην πανδημία αλλά και μετά το άνοιγμα της αγοράς, καθώς λόγω των χώρων μέσα στα καταστήματα, του μεγάλου συνήθως χώρου στάθμευσης αλλά και του γεγονότος ότι διαθέτουν μεγάλη γκάμα προϊόντων, κατάφερε να αποσπάσει μερίδια από όλο το φάσμα του ανταγωνισμού ανεξαιρέτως.

Τα σούπερ μάρκετ ψάχνουν εργαζόμενους

Μετά από τις πολλαπλές αναφορές των επιχειρηματιών της εστίασης και του τουρισμού, ήρθε και ένας επιχειρηματίας που σχετίζεται με τα σούπερ μάρκετ να «παραπονεθεί» ότι δεν βρίσκει προσωπικό για τα καταστήματά του. Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μετρό που διαχειρίζεται και τα καταστήματα My market, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των πεπραγμένων της επιχείρησής του στάθηκε και στο ιδιαίτερα νευραλγικό θέμα που ανησυχεί το σύνολο της αγοράς. Αυτή τη στιγμή η επιχείρησή του έχει 1.147 κενές θέσεις εργασίας. «Ψάχνουμε αυτή τη στιγμή 1.147 ανθρώπους σε ειδικότητες πανελλαδικά κυρίως σε τουριστικά μέρη. Θεωρώ τραγικό να μιλάμε για ανεργία κι εμείς να μην έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε τις θέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τα έτη 2022-2023 έδωσε πρόσθετες παροχές συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ και όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, είναι κάτι που θα έχει συνέχεια. Ο όμιλος απασχολεί περισσότερα από 11.000 άτομα προσωπικό.

Νέo ultramax για τον Δελλαπόρτα στην Ιαπωνία

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης, Κώστας Δελλαπόρτας της Meadway Shipping & Trading παρήγγειλε το τρίτο νεότευκτο πλοίο ultramax μέσα σε έξι μήνες στην γιαπωνέζικη Tsuneishi Shipbuilding Co. Με αυτόν τον τρόπο ο εφοπλιστής ενίσχυσε το ήδη εκτεταμένο βιβλίο παραγγελιών bulker (πλοία μεταφοράς χύδην φορτίων) σε επτά πλοία. Η εταιρεία προσβλέπει στην επέκταση του στόλου της με νέα πλοία υψηλών προδιαγραφών, που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κατασκευάζονται στα ιαπωνικά ναυπηγεία. Αυτό είναι το 3ο νέο πλοίο Ultramax Tess ’64 από το ίδιο ναυπηγείο με αναμενόμενη παράδοση το 2ο τρίμηνο του 2026.

Πρόβες της Aegean για την εκπαίδευση των πιλότων στην Ελλάδα

Το νέο της κέντρο προσομοίωσης πτήσεων για την εκπαίδευση των πιλότων της στήνει αυτή τη στιγμή η Aegean. Μάλιστα, αυτές τις μέρες τα στελέχη της μαζί με ομάδα δημοσιογράφων βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της CAE, καναδέζικης εταιρείας παραγωγής προσομοιωτών και τεχνολογιών που σχετίζονται με πτήσεις, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση της συγκεκριμένης σημαντικής επένδυσης που κάνει η αεροπορική εταιρεία στη χώρα μας. Όπως μαθαίνω μάλιστα το νέο υπερσύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα λειτουργήσει τον προσεχή Οκτώβριο. Με χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης, το Aegean CAE Flight Training Center θα είναι μέρος της νέας τεχνικής βάσης 85.000 τετραγωνικών μέτρων της Aegean στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Κατά τη λειτουργία του θα είναι ο πιο προηγμένος κόμβος εκπαίδευσης πτήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα τροφοδοτείται από πράσινη ενέργεια.

Ο Κίκιζας η Μέλισσα και οι εξαγορές

Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον τομέα των ζυμαρικών είναι η Μέλισσα Κίκιζας, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί. Εκτός από τα ζυμαρικά Μέλισσα, μάρκες όπως τα ομώνυμα ζυμαρικά αλλά και τα Primo Gusto. Μάλιστα η επιχειρηματική οικογένεια της Λάρισας έχει αποκτήσει και την εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου στα Χανιά, την Terra Creta. Όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εξετάζονται και νέες εξαγορές με στόχο την ενίσχυση της δραστηριότητας. Οι επενδύσεις στο διάστημα των ετών 2019 έως και 2024 θα φτάσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022 ο τζίρος για τον όμιλο έφτασε τα 119 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 67%. Το EBITDA το 2022 διπλασιάστηκε στα 9 εκατ. ευρώ έναντι 4,7 εκατ. ευρώ το 2021 και τα προ φόρων αποτελέσματα εμφάνισαν σημαντική αύξηση στα 4,6 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ το 2021.