Να στηρίξει την επιλογή του για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ θέλησε, μεταξύ άλλων, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε το απόγευμα σε συζήτηση για την Υγεία με πολίτες και επαγγελματίες του χώρου, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την εισαγωγική του τοποθέτηση, αιφνιδιάζοντας πολλούς παριστάμενους, με αναφορά στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, την οποία ευχαρίστησε και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Αυτό που συγκράτησα είναι η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού γιατί την επέλεξε. Τι μας είπε; Ό,τι στο πρόσωπό της έκανε μια επιλογή η οποία, εκτός από τα προσωπικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμβολίζει και το ιδιαίτερο προσωπικό του ενδιαφέρον για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, αλλά και την πολύ μεγάλη στοχοπροσήλωση την οποία θα έχει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στη δεύτερη τετραετία, εφόσον τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.

Τα εύσημα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως θα στηρίξει την επόμενη τετραετία το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μάλιστα είπε ότι έχει έρθει η ώρα πια να κάνουμε μία πραγματική επανάσταση και να οικοδομήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι απέδωσε τα εύσημα στους υπουργούς που φούσκωσαν σαν τα παγώνια, λόγω και των εκλογών. Μάλιστα θυμήθηκε και τον πρώην υπουργό και τους νυν και ευχαρίστησε όλους όσοι κάθησαν και κάθονται ακόμα στις «ηλεκτρικές καρέκλες» του Υπουργείου Υγείας, είτε κατά την πρώτη φάση, τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια που ήταν απών, τον Αναπληρωτή Υπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στη συνέχεια τον Υπουργό, Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό, Μίνα Γκάγκα, τη Ζωή Ράπτη. Βέβαια, εδώ ξαναέδωσε συγχαρητήρια στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, διότι ήταν γενική γραμματέας και στους άλλους δυο γραμματείς, τον Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Γιάννη Κωτσιόπουλο, στους επτά ΥΠΕάρχες, στους Διοικητές των νοσοκομείων, αλλά και σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικό νοσηλευτικό, υποστηρικτικό.

«Αποχή» από τους δικηγόρους

Και εάν η εκδήλωση για την υγεία πήγε καλά και μαζεύτηκε κόσμος, δεν έγινε το ίδιο στον τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ. Χθες λοιπόν το απόγευμα τους κάλεσαν στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, αλλά η συμμετοχή ήταν χαμηλή και κατώτερη των περιστάσεων. Εκεί που άλλες φορές συγκεντρώνονταν το λιγότερο 150 άτομα, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.α., χθες το παρουσιολόγιο κατέγραψε μόλις 32 άτομα. Σε αυτά προσθέστε τρεις γενικούς γραμματείς, τρεις συμβούλους από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, συμβούλους από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και διάφορους άλλους αξιωματούχους.

Ξανά στο Λαύριο ο Τσίπρας για το συμβόλαιο

Πώς το έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου; Συμβόλαιο με το λαό; Ε, ο Αλέξης Τσίπρας το λέει συμβόλαιο για την αλλαγή. Καμία πρωτοτυπία. Πλήρης αντιγραφή του Ανδρέα Παπανδρέου και των συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μάλιστα πάει ξανά σήμερα στο Λαύριο, όπου ήταν και προ ημερών, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος. Που θα δώσει έμφαση το πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Δικαιοσύνη παντού – Για μια Δημοκρατική Προοδευτική Διακυβέρνηση». Με το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως λένε κεντρικά του στελέχη, αντιτάσσει την εναλλακτική λύση της δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στην πολιτική της ΝΔ.

Οι προτάσεις Τσίπρα και οι 50 μέρες

Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται η άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών, η στήριξη του κοινωνικού κράτους με έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, όπου κεντρικό ρόλο έχει η αύξηση των μισθών, η χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για μια δέσμη άμεσων μέτρων εντός των πρώτων 50 ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
  • Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.
  • Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
  • Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
  • Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, με άμεση επίπτωση στις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής.
  • Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων.
  • Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ).
  • Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
  • Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
  • Αφαίρεση από τη «διευρυμένη» Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων των αρμοδιοτήτων νερού και απορριμμάτων, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Και επειδή σας είπα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σας πω και μερικά για το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ. «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών. Δεν κρατάμε υποδεκάμετρο σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Ο διάλογος αυτή τη στιγμή γίνεται με την κοινωνία, όχι με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις» λένε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και συμπληρώνουν: «Όποιος διάλογος ανοίξει, θα ανοίξει μετά τις εκλογές, αφού καταμετρηθούν οι πραγματικές δυνάμεις των κομμάτων. Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που δεν είναι τηλεφωνικός κατάλογος. Αντιθέτως, τα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δύο προγράμματα που ούτε λίγο – ούτε πολύ, αποτελούν μία πλειοδοσία σε λαϊκισμό και σε εξοπλισμό, που δεν ακούγονται στην τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ, όπως έμαθα; Θεσμικές αλλαγές στην Παιδεία, στην Υγεία, στο κράτος, στην εργασία, αλλά και οικονομικές δυνατότητες στους πιο ευάλωτους, τους μη προνομιούχους του 21ου αιώνα. Προτάσεις πλήρως κοστολογημένες και μάλιστα σε κάθε κεφάλαιο του προγράμματος τονίζουν και από πού θα προκύψουν τα χρήματα. Μέσα από μία τολμηρή φορολογική πολιτική και μέσα από την ανάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται η θεραπεία και η μείωση των ανισοτήτων. Το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, η ανάγκη ανάκλησης της απόπειρας ιδιωτικοποίησης της ΕΣΥ μέσα από το άρθρο 10 του νόμου Πλεύρη, η κατάργηση αντιρρήσεων του νόμου Χατζηδάκη, η κατάργηση του νόμου για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΕΥΠ και η διερεύνηση. του σκανδάλου των υποκλοπών χωρίς καταχρηστική επίκληση του απορρήτου. Και φυσικά η μείωση του κόστους ζωής άμεσα με τη φορολογική δικαιοσύνη και μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα προσδιορίσουν έναν δίκαιο και βιώσιμο κατώτατο μισθό. «Πρόκειται για ένα αρχικό πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης εφαρμοσμένης στην πράξη και εκεί μπορούμε να συζητήσουμε μετά τις εκλογές με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό» είναι η άποψη που κυριαρχεί στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη.

Ανατροπές και καραμπόλες για Μασούτη και ΑΒ

Μαθαίνω ότι νέα δεδομένα βρίσκονται σε εξέλιξη στην αγορά. Και δεν αναφέρομαι στο επιχειρηματικό πλάνο των δύο μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, Μασούτη και ΑΒ Βασιλόπουλου. Αλλά στον τομέα της επικοινωνίας και διαχείρισης της εικόνας, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ευρύτερη λειτουργία τους. Αυτό που είμαι σε θέση να γνωρίζω είναι ότι ο Μασούτης που μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό την επικοινωνιακή καθοδήγηση της Socialdoo, πρόσφατα πέρασε στο χαρτοφυλάκιο της The Kompany, του Κώστα Τσολάκη, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας στον όμιλο ANT1. Αυτό όμως είναι το ένα κομμάτι της συγκεκριμένης είδησης. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι η συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με την aia Relate, ιδιοκτησίας των Αλεξίας Μπακογιάννη και Νάνσυς Σουρμπάτη, έληξε πρόσφατα. Και αυτή την περίοδο τρέχει το σχετικό Spec για επικοινωνία της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας στην Ελλάδα. Και κάτι ακόμα. Η Ogilvy, της οικογένειας Κοτιώνη έχει αρχίσει να χτυπάει διακριτικά τις πόρτες – ή πιο συγκεκριμένα τα τηλέφωνα, θέλοντας να μάθει τι είναι αυτό που έλειπε μέχρι σήμερα από την επικοινωνία της ΑΒ. Το ενδιαφέρον της αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Οι τελευταίοι εναπομείναντες

Το ότι η Premia πρόκειται να φτιάξει κτίριο γραφείων στην Πειραιώς εκεί που σήμερα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Athens Heart είναι λίγο ή πολύ γνωστό. Αυτό που όμως δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο, είναι ότι ο Σκλαβενίτης και το Πλαίσιο, αποτελούν τους δύο εναπομείναντες μισθωτές του εμπορικού κέντρου. Όπως μου λένε οι δύο μεγάλες αλυσίδες λιανικής σκοπεύουν να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο παραμονής τους στο Athens Heart. Παρόλ’ αυτά είναι υποχρεωμένοι αργά ή γρήγορα να το εγκαταλείψουν, αναζητώντας αλλού καταστήματα για να καλύψουν το κενό. Και ειδικά ο Σκλαβενίτης, ο οποίος θα μείνει μόνο με ένα κατάστημα στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας, αυτό στα Καμίνια επί της οδού Πειραιώς 87. Σύντομα πάντως και οι δύο τελευταίοι θα κλείσουν την πόρτα πίσω τους. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθότι σε περίπτωση ολικής ανακατασκευής ενός ακινήτου, είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν σε διάστημα 6 μηνών από την σχετική γνωστοποίηση του ιδιοκτήτη.

Μπήκαν σκαλωσιές στη Στοά Αρσακείου

Το ότι τοποθετήθηκαν σκαλωσιές στη Στοά Αρσακείου το λέτε και μία κάποια εξέλιξη. Το έργο που είχε καθυστερήσει σημαντικά, ξεκίνησε και με τη βούλα. Οι κατασκευαστικές εργασίες «τρέχουν» τις τελευταίες ώρες. Και στόχος των επενδυτών είναι το πρώτο food hall στο κέντρο της Αθήνας, να λειτουργήσει το 2024. Μέτοχοι στην εταιρεία Legendary Foods που το διαχειρίζεται, για να βοηθήσω λίγο τη μνήμη σας είναι ο brand strategist και επικοινωνιολόγος, Πίτερ Οικονομίδης, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της εταιρείας, ο Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος, πρώην τραπεζικός και διευθύνων σύμβουλος, ο Βαγγέλης Κοντζιάς επίσης τραπεζικός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Βασικός μέτοχος όμως είναι η επιχειρηματική οικογένεια Οικονόμου. Παρελθόν από το σχήμα αποτελεί ο Άρης Κεφαλογιάννης, από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος. Η συνολικά υπολογιζόμενη επένδυση για την ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Νέες εξαγορές μετά τον Μπουτάρη

Η λίστα της Intrum, εταιρείας διαχείρισης ανεξόφλητων ανοιγμάτων ή κατά το κοινώς λεγόμενο «κόκκινων» δανείων, φαίνεται να ενδιαφέρει αρκετά τους ανθρώπους της Sterner Stenhus και συγκεκριμένα τον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη και τον αδελφό του, Θωμά. Μετά την πρόσφατη εξαγορά της Μπουτάρης, σκανάρουν με κάθε λεπτομέρεια και τη λίστα της Intrum, όπου φιλοξενούνται αρκετά μικρότερα σε σχέση με τον Μπουτάρη, οινοποιία. Σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Και η αλήθεια είναι ότι και οι άνθρωποι που πρόσκεινται στην ομάδα των αδελφών Γεωργιάδη αλλά και οι ίδιοι, δεν το αρνούνται.

Η Dimand ανοίγει τα χαρτιά της

Στο Χρηματιστήριο σήμερα ο επικεφαλής της Dimand και χαρισματικός επιχειρηματίας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ανοίγει τα χαρτιά του. Σε αναλυτές και δημοσιογράφους. Κυρίως όμως σε αναλυτές. Και αναμένεται να ερωτηθεί για πολλά. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα μέτωπα που έχει ανοίξει η εταιρεία του. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το «χρυσό παιδί» του ελληνικού real estate σε επίπεδο ανάπτυξης ακινήτων. Και ίσως δεν είναι υπερβολή. Πολλές μεγάλες εταιρείες και συχνά πολυεθνικές βασίζουν το επιχειρηματικό τους πλάνο και το πλάνο ανάπτυξης νέων γραφείων στη Dimand. Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν…