Η ώρα των ψηφοδελτίων Επικρατείας έφθασε και σήμερα είναι η μέρα των αποκαλυπτηρίων για τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αύριο για το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ θα είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και η Ειρήνη Αγαπηδάκη και η Ματίνα Παγώνη. Επίσης, θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Άκης Σκέρτσος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει εκπλήξεις και αυτός καθώς είχε κλειδώσει η Έλενα Ακρίτα, ο Όθων Ηλιόπουλος, η Πόπη Τσαπανίδου και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Ουδεμία έκπληξη, πλην της Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Η Λινού με το ΣΥΡΙΖΑ

Η έκπληξη ήταν για πολλούς η συμπόρευση της καθηγήτριας Ιατρικής, Αθηνάς Λινού, άλλοτε ΠΑΣΟΚ, με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας την είχε συναντήσει πολλές φορές και μάλιστα συμμετείχε και σε κάποιες συσκέψεις για τον κόβιντ στην Κουμουνδούρου, ενώ πλέον θα είναι υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Ο Τσίπρας το ανακοίνωσε περιχαρής, ενώ αμέσως μερικοί έσπευσαν να ρίξουν χολή λέγοντας ότι η Αθηνά Λινού την περίοδο των απαγορεύσεων λόγω κόβιντ έλεγε ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με την Θεία Κοινωνία. Το παράδοξο για κάποιους είναι ότι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτός από τη Λινού, της οποίας ο σύζυγος και καθηγητής πανεπιστημίου χειροτονήθηκε ιερέας τα τελευταία χρόνια, είναι και πρόσωπα που ήταν πιο ορθολογικά όπως ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας και ο Όθων Ηλιόπουλος.

Debate με όλους τους αρχηγούς

Να σας θυμίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2009, στη ΔΕΘ, υποστήριζε ότι ένα debate μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι «υποτιμητικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας». Σήμερα ζητά το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα από τη ΝΔ λένε ότι πως γίνεται από τη μια να τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και από την άλλη να επικεντρώνει σε ένα debate μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων; Η ΝΔ δια του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκαθάρισε: «Επειδή έχουμε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό, επιμένω σε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχει μεγάλη σημασία στην απλή αναλογική, να βρεθούν όλοι σε ένα τραπέζι, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Βαρουφάκης να δούμε επιτέλους ποια είναι αυτή η «προοδευτική Κυβέρνηση». Αυτό είναι το debate το οποίο πρέπει να γίνει. Η δεύτερη κάλπη είναι άλλη υπόθεση, γιατί εκεί υπάρχει το bonus και το bonus ένας θα το πάρει. Εκείνος δηλαδή που στην πρώτη κάλπη θα είναι ή πρώτος ή δεύτερος. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για τρίτο. Ας δούμε τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη. Η πρώτη κάλπη, πάντως, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Άρα, μην περιμένετε κάτι άλλο και αυτό έδειξε και το χθεσινό ναυάγιο της πρώτης συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής.

Η τύχη του Κασιδιάρη

Αίτημα για συμμετοχή στις εκλογές κατατέθηκε από το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και μένει να δούμε την απόφαση που θα ληφθεί από την από την Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου μέχρι τις 5 Μαΐου. Ο Κασιδιάρης βρίσκεται τώρα μπροστά στο ανάχωμα που θέσπισε η Κυβέρνηση, αλλά δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας πως αποτελεί όχι μόνο εθνική, αλλά και δημοκρατική εξαίρεση. Ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και τώρα επικεφαλής δικού του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε με ανάρτησή στο διαδίκτυο ότι θα είναι υποψήφιος «στις εκλογές της 21ης Μαΐου στην Α’ Αθηνών με το Εθνικό Κόμμα Έλληνες, με Πρόεδρο τον Καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Ταξίαρχο Δημήτρη Χατζηλιάδη».

Αίτημα και από το ΕΑΝ

Από την κυβέρνηση λένε, ότι το μόρφωμα στο οποίο ηγείται ο Κασιδιάρης -με «αχυράνθρωπο» στη θέση του προέδρου τον απόστρατο αξιωματικό- κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτημα για συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ αίτημα συμμετοχής κατέθεσε και το ΕΑΝ με επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αν. Κανελλόπουλο, που μέχρι πρόσφατα φερόταν έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη. Η απόφαση για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές ανήκει στη Δικαιοσύνη και θα εκδοθεί -σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση- από την Ολομέλεια του Α1 τμήματος και όχι από μια υποεπιτροπή, όπως προβλεπόταν αρχικά, το αργότερο μέχρι τις 5 Μαΐου.

Τι λέει ο νόμος

Η απόφαση θα εκδοθεί με βάση τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο. Και ο νόμος (μετά από τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση το Φεβρουάριο) βάζει φραγμό στη συμμετοχή σε εκλογές εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από το μανδύα πολιτικού κόμματος. Προβλέφθηκε δηλαδή ότι δεν μπορεί να μετέχουν στις εκλογές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα κόμματος, έχοντας στην ηγεσία τους κάποιον «αχυράνθρωπο», ενώ την πραγματική ηγεσία ασκούν άλλα πρόσωπα που έχουν ποινική καταδίκη. Η νέα διάταξη «ακουμπά» δηλαδή και τον πραγματικό ηγέτη ενός τέτοιου μορφώματος και τον «αχυράνθρωπο» που εμφανίζεται μπροστά. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή -όπως και η ρύθμιση που αναθέτει την απόφαση για την ανακήρυξη των κομμάτων στην Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου- δεν υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση ηττημένων

Σας έλεγα νωρίτερα για τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα που όμως αυτή τη φορά ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής. Όχι όμως για ιατρικούς λόγους, αλλά για πολιτικούς. Μετά τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, μίλησε και αυτός για κυβέρνηση ηττημένων, λέγοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση ηττημένων επιβάλλεται αν βγαίνουν οι αριθμοί! Και γκρίνια στην Κουμουνδούρου.

Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Σας έχω πει εγκαίρως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ της παλαιάς εποχής. Πώς αλλιώς να το πει κανείς όταν βλέπει ανακοινώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει εκδήλωση την επόμενη εβδομάδα για να γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό το συμβόλαιο για την αλλαγή. Δείτε τώρα: συμβόλαιο και αλλαγή, δυο λέξεις του ΠΑΣΟΚ. Πέρα από αυτό όμως σήμερα έχουμε και τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος του κόμματος, το οποίο μπορεί να είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, αλλά παράδοξο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα!

Το πρόγραμμα 50 ημερών

Ρώτησα και έμαθα τι έχει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μην περιμένετε πολλά, αλλά συρραφή όσων έχουμε ακούσει κατά καιρούς για διάφορα θέματα. Πχ, στο πρόγραμμα των 50, όχι των 100 όπως παλαιά, ημερών, έχουμε και λέμε: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα κατά 10%, επαναφορά της 13η σύνταξης, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων, και επιστροφή στους καταναλωτές άμεσα ή με ελαφρύνσεις φόρων (ΕΦΚ) και χρεώσεων. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Μουσουλμάνοι και Βαρουφάκης

Διάφορα παιχνίδια μαθαίνω παίζονται στην περιοχή της Θράκης, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο φαίνεται να βρίσκεται, ένα σημαντικό κομμάτι του, δίπλα στο ΜέΡΑ25 και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα βοηθηθεί στις εκλογές. Είναι όμως ένα σημαντικό στοιχείο στην εκλογική αναμέτρηση.

Τα έσπασαν στην Uber

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει τη λειτουργία της στη Ρόδο η Uber και «άρχισαν τα όργανα». Οδηγοί ταξί αναποδογύρισαν δύο αυτοκίνητα που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της Uber στο νησί και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε αρκετά ακόμα αυτοκίνητα της εταιρείας. Μόνο με καλό μάτι δεν φαίνεται επομένως να εξέλαβαν οι οδηγοί ταξί του νησιού, την είσοδο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μετακίνησης, καθώς απέναντί τους φαίνεται να είδαν μία ορατή απειλή από τον ανεπιθύμητο πολυεθνικό παίκτη, να τους πάρει τη δουλειά και ιδίως μετά την είσοδό της Uber στο νησί, στο κατώφλι της καλοκαιρινής σεζόν. Σε ανακοίνωσή της η Uber ήρθε αργά το βράδυ της Πέμπτης, να καταδικάσει το περιστατικό, με την Σαρίτα Βαρούχ, γενική διευθύντρια της εταιρείας στην Ελλάδα να εκφράζει την καταδίκη από πλευράς της ίδιας και της Uber για το συγκεκριμένο περιστατικό που είχε ως στόχο να πληγεί ο νέος της συνεργάτης στο νησί των Δωδεκανήσων.

Ελλάκτωρ: Κοιτάζει εξαγορές

Μετά την πώληση της Άκτωρ, ο όμιλος στον οποίο υπάγεται ακόμα η κατασκευαστική εταιρεία, κοιτάζει εξαγορές. Αυτό μου έλεγε ανάμεσα σε άλλα πρόσωπο που γνωρίζει τα πράγματα. Αυτό που έχει θέσει μάλιστα ως βασική προτεραιότητα, είναι να μειώσει τον δανεισμό και τις υποχρεώσεις που προέκυπταν κυρίως από την επί σειρά ετών ζημιογόνα κατασκευαστική δραστηριότητα. Εκεί που είναι εμφανής η διαφορά, είναι στο σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων δανείων για τον όμιλο Ελλάκτωρ μετά την πώληση ανέρχεται στα 259,3 εκατ. ευρώ από τα 726,23 εκατ. ευρώ που ήταν πριν την πώληση.

Prem Watsa: Δε φεύγει από την Ελλάδα

Κατηγορηματικός ήταν ο επικεφαλής της Fairfax και βασικός μέτοχος της Eurobank, Prem Watsa, ο οποίος εμφανίστηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλώντας από τον Καναδά όπου βρίσκεται η έδρα του. Ο μεγαλοεπενδυτής που έχει ποσοστό εκτός από τη Eurobank, μεταξύ άλλων, και στα Praktiker, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις αποδόσεις στις επενδύσεις που έχει κάνει, προαναγγέλλοντας ότι θα κάνει και νέες τοποθετήσεις στο επόμενο διάστημα. Ο Watsa είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα θετική περίοδο, τόσο θετική που οι τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακή θέση έως και κατά 2 φορές μεγαλύτερη από τις προβληματικές την τελευταία περίοδο, τράπεζες των ΗΠΑ.

Ο Ταμβακάκης ετοιμάζει 3 εξόδους

Η μία από τις εταιρείες που έχει επενδύσει η EOS Capital Partners το fund που διαχειρίζεται ο πρώην τραπεζικός, Απόστολος Ταμβακάκης, είναι ο Φρεσκούλης με τις γνωστές συσκευασμένες σαλάτες. Από εκεί το fund του Απόστολου Ταμβακάκη έχει βάλει στόχο να αποχωρήσει και να πουλήσει το ποσοστό του στο προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε σε κλειστό κύκλο συνδαιτημόνων το βράδυ της Τετάρτης στους Δελφούς όπου γίνεται το Οικονομικό Φόρουμ. Όμως, ο Ταμβακάκης δε σταματάει εκεί. Ετοιμάζει έξοδο από δύο ακόμα εταιρείες που απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει. Να σας πω μόνο ότι σύντομα ο κύκλος επενδύσεων του fund ολοκληρώνεται με την εξάντληση των διαθέσιμων κεφαλαίων. Ο Απόστολος Ταμβακάκης έχει πάντως πρόθεση να κάνει και νέο ανάλογο εγχείρημα με διαχείριση κεφαλαίων μέσω νέου fund στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σας θυμίζω ότι μία από τις πιο πετυχημένες «εξόδους» ήταν η πώληση του ποσοστού που είχε στην Cosmos Sport, το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και οι συμμέτοχοί του της οικογένειας Τσικνάκη που την ίδρυσαν, πούλησαν κατά την πλειοψηφία των μετοχών στον κολοσσό αθλητικών ειδών, JD Sports που τζιράρει πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 1,5 δισ. του Export Credit Greece

Ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ είναι το ποσό που μπορεί και πρόκειται να μοχλεύσει ο νέος Οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων. Πρόκειται για τον οργανισμό που από δημόσιο άκαμπτο κατασκεύασμα, έλαβε τις ευλογίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια για να γίνει όπως πληροφορούμαι ένας φορέας που θα στηρίζει πραγματικά τις επιχειρήσεις στις εξαγωγές, με πρότυπα ιδιωτικό τομέα πλέον, καθώς μετατράπηκε από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το επίσημο έργο του ξεκινάει όπως μαθαίνω από τον Σεπτέμβριο με χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία μου λένε ότι στόχο έχουν να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται μακριά από τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ιδιωτικών τραπεζών, κυρίως λόγω του μικρού τους μεγέθους που συχνά τις καθιστά άνευ ενδιαφέροντος.