Σας έλεγα τις προηγούμενες ημέρες για τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής σχετικά με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων Επικρατείας που πιθανότατα έως την προσεχή Παρασκευή το αργότερο το Σαββατοκύριακο θα ανακοινωθούν. Ήδη έχουν γνωστοποιηθεί οι αντίστοιχες λίστες σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και η προσοχή στρέφεται στη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ και κυρίως στις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη που έχουν και τον τελικό λόγο.

Εντός ο Γεραπετρίτης;

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, που σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της, θα ανακοινωθεί πιθανότατα μεθαύριο και ελάχιστοι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που έμαθα όμως είναι ότι κέρδισε έδαφος τις τελευταίες ημέρες και εκτός απρόοπτου θα είναι εντός της λίστας και σε εκλόγιμη θέση, ο υπουργός Επικρατείας και πολυπράγμων, Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε κομβικό ρόλο σε όλη τη φάση της διακυβέρνησης και ήταν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Λίστα υπουργών

Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι η ΝΔ θα εκλέξει έξι βουλευτές εάν είναι πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει ο Μητσοτάκης να ισορροπήσει μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ θέλει να περάσει και το μήνυμα της διεύρυνσης της ΝΔ. Τι έμαθα χθες αργά το βράδυ για να σας κεράσω μαζί με τον πρωινό καφέ; Στη λίστα και σε εκλόγιμη θέση θα είναι δυο υπουργοί, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο Στυλιανίδης είναι πολύ πιθανό να καταλάβει θέση ψηλά, εντός της πρώτης τριάδας, καθώς ο νόμος επιτάσσει αυτή να καταλαμβάνεται από πρόσωπο του απόδημου Ελληνισμού. Ερωτηματικό παραμένει για τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο, αν και οι πληροφορίες μου λένε ότι θα είναι ο τέταρτος της λίστας.

Οι γυναίκες της ΝΔ

Όπως είδατε μιλάμε για τετράδα υπουργών, αλλά σίγουρα θα συμπληρωθεί η εξάδα με δυο γυναίκες. Το ένα όνομα που ακούγεται είναι της γενικής γραμματέως Πρωτοβάθμιας Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη. Δεν παίζει το όνομα της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου που το διέψευσε και η ίδια, όπως δεν έχει πιθανότητες η Ματίνα Παγώνη, αν και φαίνεται πως κάποιοι επιμένουν για την υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα που όμως όπως έμαθε θέλει Ευρωβουλή, ειδικά τώρα που επανέρχεται η λίστα. Μυθεύματα είναι όσα ακούγονται γύρω από το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε και θέλει την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου που πρωταγωνίστησε και στις αποκαλύψεις αρχικά για το ελληνικό #metoo. Η ίδια λέγεται ότι δεν είναι και πολύ ζεστή και γίνεται μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση να δεχθεί. Το άλλο όνομα που παίζει είναι αυτό της Ιωάννας Παλιοσπύρου, της γυναίκας που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι, αλλά αντιμετώπισε με θάρρος την περιπέτεια της και θεωρείται σύμβολο για πολλές γυναίκες.

Οι εκλεκτοί Τσίπρα

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε γενικές γραμμές σας έχω προϊδεάσει, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες εστιάζουν στον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη που θα είναι σε εκλόγιμη. Θέση για το Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να πάρει και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ενώ «κλειδωμένη» είναι η υποψηφιότητα –στο πλαίσιο της πρόνοιας του νόμου για τους απόδημους- του καθηγητή Ιατρικής στο Harvard Medical School, Όθωνα Ηλιόπουλου. Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν ότι σε εκλόγιμη θέση θα είναι η Έλενα Ακρίτα, εκτός εάν συμβεί κάτι την ύστατη στιγμή, ενώ ο πολύπειρος και μέντορας του Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα είναι στην τελευταία τιμητική θέση. Ακόμη ακούγονται τα ονόματα της γνωστής ερμηνεύτριας Τάνιας Τσανακλίδου που θα είναι σε εκλόγιμη εάν δε δεχθεί η Ακρίτα, της Δώρας Τζαμπάζη, συζύγου του αδικοχαμένου Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη η οποία θα είναι σε θέση που οδηγεί στη Βουλή, εάν δεν προηγηθούν Τσακακλίδου και Ακρίτα, της στελέχους της Κομισιόν, Ζορζέτας Λάλη, του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα αλλά και της πρώην υπουργού, Λούκας Κατσέλη.

Με Χρονοπούλου το ΠΑΣΟΚ

Για το ΠΑΣΟΚ σας έχω πει νωρίς ότι πρόσωπο κλειδί είναι η Ελένη Χρονοπούλου που εκτός απρόοπτου θα είναι εκτός από πρόσωπο των ημερών λόγω των καταγγελιών για τον ευρωβουλευτή Γεωργούλη και σε εκλόγιμη θέση. Για την άλλη θέση σας έχω πει πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφιταλαντεύεται μεταξύ του επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού, Παναγιώτη Δουδωνή και του εκπροσώπου Τύπου, Δημήτρη Μάντζου. Η αρχική σκέψη ήταν να ηγηθεί του ψηφοδελτίου ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, που τελικά δε δέχθηκε, ενώ στη λίστα θα είναι ο γνωστός παλαίμαχος τερματοφύλακας ποδοσφαίρου, Νίκος Σαργκάνης.

Το «ξέσπασμα» του Μονεμβασιώτη

Ας αφήσουμε λίγο τα Επικρατείας και πάμε στην περίπτωση του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, επικεφαλής της Βενέτη. Σε παρουσίαση της εταιρείας του χθες, τα έβαλε με όλα και με όλους. Ανταγωνιστές, που σύμφωνα με τον Μονεμβασιώτη, του «παίρνουν» τις δουλειές σε κλειστές αγορές όπως αεροδρόμια, καράβια, μουσεία. Ο επικεφαλής της γνωστής αλυσίδας φούρνων μας έχει συνηθίσει να είναι επικριτικός σε διάφορες δηλώσεις του κατά καιρούς. Αυτή τη φορά όμως έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην κριτική των άλλων αλλά και του κράτους, που όπως είπε τον εμποδίζει στις επενδύσεις που κάνει στα καταστήματά του καθώς τον καθυστερεί να τα ανοίξει, σε βαθμό που χάθηκε λίγο το νόημα της παρουσίασης που κυρίως ήταν να παρουσιάσει τις επενδύσεις και το στόχο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

Τα ελικόπτερα προσγειώνονται Ελλάδα

Ακούω από αρκετά υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της κυβέρνησης, ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα της εταιρείας Erikson θα προσγειωθούν σύντομα στην Καβάλα καθώς οι σχετικές συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από κάποιο καιρό, βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Να σας θυμίσω ότι η Erickson είναι αεροδιαστημική βιομηχανία και πάροχος αεροπορικών υπηρεσιών, με έδρα το Πόρτλαντ, Όρεγκον, στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1971 και έκτοτε έχει καταστεί εξέχουσα και καινοτόμος εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της εναέριας πυρόσβεσης. Πρόσφατα μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντάγκλας Κιτάνι, είχε επισκεφθεί στην Ελλάδα. Το πλάνο προβλέπει την αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί κέντρο συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Τα σούπερ μάρκετ «πουλάνε» προσφορές

Εκπτώσεις και προσφορές «πουλάνε» εντονότερα τώρα τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Επιδίωξή τους είναι να κρατήσουν τις πωλήσεις τους, οι οποίες από τη μία κατατρώγονται από την αύξηση πωλήσεων στα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, από την άλλη μειώνονται οι πωλούμενες ποσότητες λόγω και της παρατεταμένης ακρίβειας. Και οι Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τη σειρά τους, γίνονται κυνηγοί προσφορών. Ο Μάρτιος που πέρασε δεν ήταν ο καλύτερος για τα σούπερ μάρκετ, όπως μου λένε. Συνολικά πάντως, ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων συνεχίζει και το 2023 την ανοδική του πορεία, παρουσιάζοντας στο σύνολό του θετική τάση για το πρώτο τρίμηνο του έτους της τάξης του +8,2%, ποσοστό που θα ήταν μεγαλύτερο εάν δεν υπήρχε ο Μάρτιος. Όμως αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η αύξηση του τζίρου προέρχεται από τις αυξήσεις των προϊόντων στα ράφια, είναι επομένως απόλυτα πληθωριστική.

Τα logistics στα λιμάνια

Σημαντικό ρόλο στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics, μαθαίνω ότι θα διαδραματίσουν το προσεχές διάστημα τα υπό ιδιωτικοποίηση λιμάνια της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, του Ηρακλείου αλλά και το κρατικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα οποία αναμένουν πιθανότατα και τη δημιουργία της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Η ζήτηση για σύγχρονες εγκαταστάσεις logistics είναι εδώ, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές. Το άλλο που μου λένε μάλιστα από την αγορά και είναι χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει για σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής, είναι ότι αυτή τη στιγμή κάθε νέος χώρος logistics με επιφάνεια που υπερβαίνει τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα, γίνεται συνήθως ανάρπαστος λόγω της μειωμένης προσφοράς και της μεγάλης -ταυτόχρονα- ζήτησης. Μάλιστα, μία καινούργια αποθήκη μπορεί να «χτυπήσει» σήμερα μίσθωμα ακόμα και μεγαλύτερο από τα 5,25 ευρώ ανά τετραγωνικά το μήνα.

Έπεσε έξω το αμερικάνικο όνειρο

Οι φούρνοι GFG ήταν ένα εγχείρημα στην Αμερική, στο οποίο συμμετείχε και ο Γιάννης Χήτος από την οικογένεια Χήτου που έχει το νερό Ζαγόρι και πρόσφατα απορρόφησε και την Green Cola. Οι φούρνοι αυτοί νομίζω ότι είχαν τύχει ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που σε κάθε ευκαιρία τα εκθείαζαν. Ο Χήτος «είδε το έργο» αρκετά νωρίτερα και αποχώρησε. Ωστόσο το μαγαζί δεν πήγε καλά, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να πουλήσει και λίγο από ελληνική διατροφή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και έβαλε λουκέτο. Να σας θυμίσω ότι οι GFG είχαν απορροφήσει και τους φούρνους Theofilos επίσης στην Αμερική. Το αμερικάνικο όνειρο φαίνεται ότι δεν εκπληρώθηκε και έπεσε έξω…