Ανεβάζει στροφές σιγά-σιγά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μπαίνει στην καθαρά προεκλογική εκστρατεία με περιοδείες και ομιλίες. Αυτό έκανε και χθες από την Κέρκυρα, απ’ όπου έστειλε μήνυμα ότι η 21η Μαΐου, θα είναι η πιο κρίσιμη μέρα. Κατά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ αυτή θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Το ενδιαφέρον όμως είναι ό,τι ενώ λέει πως η πρώτη Κυριακή είναι η κρίσιμη το βλέμμα είναι στην δεύτερη αναμέτρηση της 2ας Ιουλίου. Κάθισα και αποκωδικοποίησα την ομιλία του και μίλησα και με πολύπειρο στέλεχος της ΝΔ που μου εστίασε στο εξής: «Όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμα αυτής της κάλπης της 21ης Μαΐου, τόσο πιο εύκολα η δεύτερη αναμέτρηση θα οπλίσει με δύναμη τον νικητή για να κυβερνήσει σωστά τη χώρα».

Ξορκίζει τα παζάρια και περνάει στην αντεπίθεση

Αυτό που δε θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης. Προσέξτε αυτό: «Θέλουμε αποφάσεις σαφείς και γρήγορες. Δεν πρέπει οι αποφάσεις να γίνονται όμηροι κομματικών παζαριών. Ο τόπος δεν έχει σήμερα την πολυτέλεια να χάνει χρόνο. Πολύ περισσότερο να τον χάνει αναζητώντας για πρωθυπουργό έναν “άγνωστο Χ”». Πέρα όμως από αυτό κάνει κάτι που δείχνει πως θα κινηθεί έως τις εκλογές. Κρατάει ο ίδιος αποστάσεις από την υπόθεση των καταγγελιών για τον ευρωβουλευτή Γεωργούλη, στη λογική ότι η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να γενικεύσει προσωπικές συμπεριφορές. Ουσιαστικά τι κάνει; Δε θέλει να κινηθεί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στις διάφορες υποθέσεις στο παρελθόν που εμφάνιζε τη ΝΔ ως πρωταγωνιστή και μάλιστα ενέπλεκε και την ηγεσία της. Όμως στοχοποιεί τον Νίκο Παππά και το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς γίνεται να διαγράφουν από τις τάξεις τους τον κ. Γεωργούλη μόλις καταγγέλθηκε και να κρατούν στα ψηφοδέλτιά τους τον κ. Παππά που καταδικάστηκε με ψήφους 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο; Καταλάβατε πως θα πάει έως τις εκλογές.

Θέλει Καραμανλή και Σαμαρά

Αυτό που καίει πάρα πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να εμφανιστεί στα μάτια των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων που στέκονται αποστασιοποιημένοι ενωμένη η ΝΔ. Γι’ αυτό και δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκδήλωση της 9ης Μαΐου, όταν θα γίνει εκδήλωση στο Ζάππειο για την επέτειο της υπογραφής ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Για να παραστούν ο πρωθυπουργός έκανε τηλεφωνήματα στους δυο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόταση και μένει να φανεί κατά πόσο αυτό θα λειτουργήσει θετικά.

Εξελίξεις στη Marfin

Εκεί κοντά στην 9η Μαΐου μαθαίνω από αξιόπιστη πηγή μάλλον θα έχουμε και εξελίξεις στην υπόθεση της Marfin, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο νέοι άνθρωποι. Πληροφορήθηκα ότι ενδέχεται να έχουμε ανακοινώσεις για πρόσωπα που εμπλέκονται στην πυρκαγιά που άναψε και έκαψε τους ανθρώπους. Και καταλαβαίνετε ότι θα μπει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, εάν υπάρξει αυτή η εξέλιξη.

Εκτός ψηφοδελτίων

Σε αυτό το κλίμα, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τελικά δε θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Η χάρη Σολτς στον Τσίπρα

Ενδιαφέρον έχει το αυριανό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του SPD, του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η σχέση αυτή κρατάει καιρό. Ήταν Ιούνιος του 2022, όταν ο Τσίπρας βρέθηκε σε εκδήλωση υποστήριξης του Σολτς στο Βερολίνο μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Τότε ο Σολτς ήταν τρίτος στις μετρήσεις και σε λίγες εβδομάδες άλλαξαν οι συσχετισμοί και κέρδισε. Ε, αυτό το λέει συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα ενόψει των εκλογών, ο Σολτς ήθελε να ανταποδώσει, στηρίζοντας ουσιαστικά τον Τσίπρα στη συνάντηση στο κτίριο Βίλι Μπραντ.

Στο βάθος ο Κόστα

Αυτό που μαθαίνω όμως είναι ότι ενόψει των εκλογών, πιθανότατα στην τελευταία κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Αθήνα, πριν την ομιλία του Αλ. Τσίπρα θα υπάρξει μήνυμα υποστήριξης από τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

Ο ρόλος του πρώην πρέσβη

Επειδή όμως σας είπα για το ταξίδι Τσίπρα στην Γερμανία σήμερα (σ.σ. θα δει και την ηγεσία του αριστερού Ντε Λίνκε και ομογενείς στους οποίους και θα μιλήσει) και αύριο, πρέπει να ξέρετε ότι ρόλο στην συνάντηση έπαιξε και ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, ο Γενς Πλέτνερ. Είχε έρθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2017 και διατηρούσε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, ενώ τακτικός συνομιλητής του ήταν και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που μιλάει άριστα γερμανικά, καθώς έχει τελειώσει την Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Ο Αντώναρος στην Κουμουνδούρου

Λέμε και λέμε για την Γερμανία, ε να σας πως και έναν άλλον γερμανοτραφή που διατηρεί επαφές με ένα σημαντικό κομμάτι του γερμανικού συστήματος, τον Βαγγέλη Αντώναρο. Εντάξει τον είδαν στο Λαύριο στην προχθεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα, αλλά μου είπαν οι άνθρωποι μου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι χθες πήγε και στην Κουμουνδούρου για μια συνάντηση, αλλά όχι με τον πρόεδρο του κόμματος που ήταν στην Δράμα.

Τι θέλει ο Ανδρουλάκης;

Εν μέσω των αποκαλύψεων για τον Γεωργούλη και το μαλλιοτράβηγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, εστίασε χθες στην παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη που όπως ήταν λογικό στήριξε πλήρως την καταγγέλλουσα και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία. Κοίταξα όμως τι είπε για τα μετεκλογικά σενάρια λόγω πολλών που λέγονται και αναδεικνύω το εξής: «…με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό ξεκινάμε προγραμματικές συζητήσεις βάσει των προτεραιοτήτων, που έχουμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Έχω πει εδώ ότι τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την κυβέρνηση, πρέπει να είναι κοινή αποδοχή. Δε θα πω εγώ ποιος είναι ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών ή ο υπουργός Οικονομίας. Θα είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής, που θα μπορούν να εκφράσουν το περιεχόμενο εδώ προγραμματικής συμφωνίας».

Αρνητική πρωταγωνίστρια

Νερό στο μύλο της σύγκρουσης των τελευταίων ημερών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έριξε η υποψήφια βουλευτής, περιφερειακή σύμβουλος και μέλος του τομέα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Βαρέλη – Στεφανίδη, μητέρα της πρωταθλήτριας Κατερίνας Στεφανίδη. Το ΠΑΣΟΚ την κατηγόρησε ότι αναπαράγει και υιοθετεί στο twitter κατάπτυστα και ψευδή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Μακελειό». Χαμός όμως έγινε και στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς ήταν πολλοί που αντέδρασαν και αναγκάστηκε η ίδια μετά να ζητήσει συγγνώμη στο twitter και να δικαιολογηθεί ότι κατέβασε τις αναρτήσεις από ντροπή και μίλησε για ατόπημα.

Παρούσα η Ζωή

Γενέθλια είχε χθες η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα που ίδρυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με άλλους φίλους και συνοδοιπόρους της έκλεισε επτά χρόνια ζωής. Η ίδια έγραψε χθες, μεταξύ άλλων: «Όταν πριν από 7 χρόνια πήρα την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας, πολλοί μου είπαν: «Πού πας; Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς χορηγούς, χωρίς προνομιακές σχέσεις με κανάλια και συμφέροντα, ξεκινάς να ιδρύσεις κόμμα;». Αφού δίνει την δική της απάντηση γιατί το έκανε, ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας σε ένα μήνα διεκδικεί να μπει στην Βουλή. «Κι αν το καταφέρουμε, θα είναι νίκη των απλών ανθρώπων απέναντι στους μηχανισμούς και στα εκλογομαγειρέματα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σκυλίσια ζωή στο Μαξίμου

Μάλλον του άρεσε του Σταύρου Νικολαΐδη η ζωή που κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο γλυκούλης σκύλος Peanut. Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Β3 Νότιου Τομέα, πήγε στο Μαξίμου να δει τον πρωθυπουργό και δεν αντιστάθηκε. Έπαιξε με το σκυλάκι και έγραψε σε ανάρτησή του: «Ακόμα και κουστουμαρισμένος μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένοντας τον πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα παιχνίδια που ήθελε αυτή η γλυκιά φάτσα ο Peanut. Το βρήκα υπέροχο που κόντρα σε κάθε υποτιθέμενο κανόνα ευπρέπειας του συγκεκριμένου κτιρίου, στον κεντρικό χώρο υπήρχαν σε μια άκρη κρεβάτι και τροφή. Τα παιχνίδια του σκόρπια και ο Peanut να αλωνίζει ελεύθερος από γραφείο σε γραφείο».

Αποδόσεις στον τουρισμό βλέπει ο Φέσσας

Τις συνεχιζόμενα υψηλές αποδόσεις βλέπει όπως μου λένε ως μία διαρκή επενδυτική ευκαιρία η BriQ Properties συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα, η οποία ήδη έχει τοποθετηθεί επενδυτικά με την εξαγορά μονάδων σε νησιά όπως είναι η Τήνος. Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ομίλου που πρόσφατα εξαγόρασε και την Intercontinental International, αποτελείται από 10 ακίνητα γραφείων και μικτής χρήσης (γραφεία με ισόγεια καταστήματα), 6 κτίρια αποθηκευτικών χώρων (logistics), 5 ξενοδοχεία, 2 καταστήματα, 1 κτίριο ειδικής χρήσης (μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων) και 2 οικόπεδα. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, ο κλάδος ξενοδοχείων έφερε κέρδη 3,05 εκατομμυρίων ευρώ για τον όμιλο της BriQ Properties το 2022, αποτελώντας έναν ισχυρό πυλώνα που έχει μελλοντικά αρκετές προοπτικές για να μεγαλώσει κι άλλο.

Οι νέες επενδύσεις και η Hotel Brain

Πληροφορούμαι μάλιστα ότι η BriQ κάνει επενδύσεις διαρκώς στα ξενοδοχεία που αγοράζει, με στόχο να τους δώσει προστιθέμενη αξία. Γι’ αυτό και η θυγατρική της, Plaza Hotel Skiathos, πραγματοποίησε έργα ανακαίνισης του ξενοδοχείου Radisson Resort Plaza Skiathos, οι οποίες ανήλθαν στα 3,3 εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν το μίσθωσε στην Hotel Brain, η οποία είναι πανταχού παρούσα στον κλάδο, προκειμένου να το διαχειριστεί.

Στο σφυρί το «ασημικό» του εφοπλιστή Λελάκη

Νέα δεδομένα πρόκειται να φέρουν στην επιφάνεια της ξενοδοχειακής αγοράς οι διαδοχικοί πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων. Ανάμεσά τους βρίσκεται το τεσσάρων Sunshine Crete Village της Σητείας, το οποίο διατηρεί σύνδεση με το πεντάστερο ξενοδοχείο Sunshine Crete Beach. Πρόκειται για ξενοδοχεία που ανήκαν στην οικογένεια Λελάκη, του γνωστού εφοπλιστή Αντώνη Λελάκη. Να σας θυμίσω ότι και το πεντάστερο είχε βρεθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού, περνώντας στη συνέχεια σε νέα ιδιοκτησία. Σε ό,τι αφορά το τετράστερο Sunshine Village θα βγει σε πλειστηριασμό με τιμή έναρξης τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στα «βράχια» μία ακόμα εξαγορά

Ο Γαλαξίας κυνηγούσε μία ακόμα εξαγορά από τον ΕΛΟΜΑΣ. Ο όμιλος αγορών που φιλοξενεί μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η μεγαλύτερη από τις οποίες έχει τζίρο αυτή τη στιγμή κινείται στα επίπεδα των 42 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο και αυτή η εξαγορά έμεινε στη μέση. Ο λόγος είναι ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ κυνηγάει απόκτηση αλυσίδας σε πολύ χαμηλή τιμή, κινούμενη με σκληρό παζάρι σε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει. Γι’ αυτό και δύσκολα «ενδίδει» ο οποιοσδήποτε εξαγοραζόμενος. Πολλοί μάλιστα από αυτούς που πωλούν τις επιχειρήσεις τους στην τρέχουσα χρονική περίοδο αναζητούν διέξοδο από έντονες οικονομικές πιέσεις που έχουν δεχτεί το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο η πολιτική του Γαλαξία, που ομολογουμένως αποτελεί μία από τις υγιέστερες οικονομικά αλυσίδες στην αγορά, παραμένει ακλόνητη. Σκληρές διαπραγματεύσεις και το χαμηλότερο δυνατό τίμημα. Να σας θυμίσω ότι η τελευταία εξαγορά που έκανε ήταν τον Νοέμβριο του 2020 όταν απέκτησε την αλυσίδα OLLA με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η σκληρή μάχη με έναν νικητή

Σκληρή ήταν η μάχη που δόθηκε ανάμεσα στον όμιλο Electra Hotels που ανήκει στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο και τον όμιλο Μήτση, με τον τελευταίο να έχει πρωταγωνιστήσει σε σειρά επενδύσεων τελευταία. Οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ο όμιλος Electra ήταν αυτός που επικράτησε στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών ΕΚΥΟ για την αξιοποίηση του ακινήτου-φιλέτο στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή. Επιδίωξη όπως μαθαίνω του ομίλου, είναι να ενισχύσει την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα όπου ήδη έχει έντονη δραστηριότητα, δημιουργώντας μία ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα. Στην περίπτωση βέβαια πρόκειται για ένα οικόπεδο, όπου θα ακολουθήσει μία σημαντική επένδυση για την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας. Το οικόπεδο των 1.346 τετραγωνικών στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει τόπο φιλοξενίας για μία ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα.

Ανατροπή στην παράταση για την Attica

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κληθούν να λύσουν τον γρίφο που προέκυψε μετά την απόφαση του ταμείου των μηχανικών, του ΤΜΕΔΕ, να μην συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 473 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος του σχεδίου για την εξυγίανση της τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι αρχικά το ΤΜΕΔΕ είχε συμφωνήσει να μπει στην αύξηση κεφαλαίου, τελικά τα δεδομένα ανατράπηκαν την τελευταία στιγμή. Τη λύση λοιπόν θα δώσουν με εισφορά ποσού από 10 εκατομμύρια ευρώ έκαστη, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες.