Χριστός Ανέστη και Χρόνια ΤΠολλά με υγεία κυρίως και όλα τα καλά. Επιστροφή μετά από μια μικρή ανάπαυλα και ελπίζω να ξεκουραστήκατε και κυρίως να φορτίσατε μπαταρίες όπου και να πήγατε. Οι ημέρες αυτές προσφέρονται για χαλάρωση, αλλά εάν πήγατε στην επαρχία ή μείνατε στην Αττική ή στις μεγάλες πόλεις, όλο και σε κάποιο πολιτευτή και υποψήφιο βουλευτή θα πέσατε. Φέτος ήταν μια ξεχωριστή χρονιά καθώς οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα συνέπεσαν με την προεκλογική περίοδο. Φυλλάδια πολλά -οικολογική συνείδηση ελάχιστη από τους περισσότερους- αρκετές επισκέψεις σε ναούς και εκδηλώσεις και βέβαια περιοδείες σε καφέ και στέκια. Και όλα αυτά, αν και τυπικά δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές, αλλά απλά έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Επ’ αυτού ρώτησα, μετά από τις καθιερωμένες ευχές, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, για το εάν άλλαξε το χρονοδιάγραμμα. «Όλα προχωράνε όπως τα έχουμε σχεδιάσει» ήταν η απάντηση. Όπερ σημαίνει ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, είτε Παρασκευή είτε Σάββατο και θα έχει προηγηθεί βέβαια η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Περιοδείες και συνεντεύξεις και στο βάθος Επικρατείας

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από την Τήνο, όπου πέρασε το Πάσχα μαζί με την σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπφόσκι – Μητσοτάκη και τα παιδιά τους και θα συνεχίσει τις περιοδείες του με βασικό σταθμό αυτή την εβδομάδα την Κέρκυρα, όπου βρέθηκε αυτές τις ημέρες για την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και επαφές τις επόμενες ημέρες για να κλειδώσει και τα ονόματα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο και αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Μαθαίνω επ’ αυτού ότι θα έχουμε έκπληξη και μάλιστα με άρωμα γυναίκας.

Στη γειτονιά του ο Τσίπρας

Περιοδείες θα συνεχίσει και ο Αλέξης Τσίπρας που επέστρεψε από την Κέρκυρα και μάλιστα σήμερα θα βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Σουνίου, όπου και μισθώνει εξοχικό και παραθερίζει με την οικογένειά του. Το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει σημειωμένο το Λαύριο, μια περιοχή που ανήκει στην Ανατολική Αττική, περιφέρεια όπου γραμματέας της οργάνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, η Ζανέτ Τσίπρα. Εδώ θα δούμε και για πρώτη φορά τον Βαγγέλη Αντώναρο, δίπλα – δίπλα με τον Τσίπρα.

Μουρμούρα στο Μαξίμου

Και επειδή σας έλεγα για περιοδείες νωρίτερα υποψηφίων, έμαθα ότι μουρμούρισαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά του ΠΑΣΟΚ σε καφετέρια στη Λαμία. Και αυτό διότι παρών ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -για λίγες ημέρες ακόμα καθώς με την προκήρυξη θα παραιτηθεί από τη θέση του- και τοπικός βουλευτής Φθιώτιδας, ο Γιάννης Οικονόμου. Αυτό που έγινε δεν άρεσε στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, με το οποίο βέβαια διατηρεί άριστη σχέση ο Γ. Οικονόμου, καθώς δεν επιθυμούν να δυναμιτιστεί το κλίμα με το ΠΑΣΟΚ όταν μπροστά υπάρχει πάντα η προοπτική των συμμαχικών κυβερνήσεων. Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν εντονότατη και στο στόχαστρο βρέθηκε ο Γ. Οικονόμου που πήγε να τα μαζέψει, αλλά χωρίς επιτυχία.

Διαπαραταξιακή σύναξη

Και επειδή λέμε για συμμαχικές κυβερνήσεις, αυτό το ενδεχόμενο θα βρεθεί στο επίκεντρο και της συζήτησης που θα κάνει το think tank του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο Κύκλος Ιδεών σε κεντρικό ξενοδοχείο αύριο. «Το συνταγματικό πλαίσιο των εκλογών και των διαδικασιών που αυτές ενεργοποιούν» θα επιχειρήσουν να αναλύσουν όσοι βρεθούν σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Σύνταγμα και Εκλογές», στις 6:30 μ.μ. το απόγευμα στο ξενοδοχείο King George. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης του ΕΑΠ, Χαράλαμπος Ανθόπουλος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Γιώργος Κατρούγκαλος και η Αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πηνελόπη Φουντεδάκη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Δεν κρύβεται η ενόχληση στην Κουμουνδούρου

Με συνοπτικές διαδικασίες «έφαγαν» τον Αλέξη Γεωργούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι πως ενόχλησε πολύ το περιστατικό την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όσο περνούσε η ώρα, ενοχλούνταν όλο και περισσότερο. Από το μυαλό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και η εκδοχή πως όλα αυτά έγιναν λόγω εκλογών. Έμαθα πως η συγκεκριμένη θεωρία είχε λίγους υποστηριχτές και σήμερα ενδεχομένως λιγότερους. Αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. «Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία», σημείωσε μεταξύ άλλων η Χαριλάου Τρικούπη. Μια «όμορφη ατμόσφαιρα», από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τις Βρυξέλλες.

Η έκπληξη της Μαρέβας

Τα Νέα την Μεγάλη Παρασκευή, στο φύλλο δηλαδή του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς κυκλοφόρησαν νωρίτερα, είχαν μια έκπληξη μεγάλη: συνέντευξη της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Η επιλογή να παραχωρήσει συνέντευξη η σύζυγος του πρωθυπουργού ξάφνιασε πολλούς, αλλά αυτό που έμαθα εγώ είναι πως επρόκειτο για μια μελετημένη κίνηση που είχε σχεδιαστεί καιρό. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να δοθεί στο ΒΗΜagazino που διευθύνει η Μαργαρίτα Σφέτσα, αλλά αυτό άλλαξε καθώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο ναι μεν ήθελαν να δοθεί σε έντυπο της Alter Ego, αλλά όχι στο Βήμα, αλλά σε ένα πιο λαϊκό φύλλο. Ρόλο έμαθα για να κλειστεί η συνέντευξη έπαιξε ο διευθυντής των Νέων και του Βήματος, ο Γιώργος Μαντέλας που ανέλαβε και τις επαφές εδώ και καιρό, αλλά την τελική απόφαση για το που θα δοθεί η συνέντευξη έλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τη συνέντευξη την πήρε η Τζίνα Μοσχολιού, ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημοσιογράφος που θεωρείται κεντροδεξιάς απόκλισης, αλλά του κεντροαριστερού χώρου με συγκεκριμένες τοποθετήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ, και με θετικό αποτύπωμα στο δημόσιο διάλογο, κάτι που είχε επισημάνει θετικά και η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Η Κλίντον και η Μαρέβα

Την διάβασα με μεγάλη προσοχή. Σας δίνω λίγο από τον πρόλογο και ένα μικρό απόσπασμα που συγκράτησα και αφορά την Χίλαρι Κλίντον, καθώς λόγω Πάσχα και εορταστικού κλίματος κάπου πέρασε στα ψιλά! Η εισαγωγή της Μοσχολιού είναι η εξής για τα Νέα: Δεν μοιάζει κουρασμένη αλλά σαν κάποια που έχει πολλά στο κεφάλι της. Έφτασε για τη συνάντησή μας στο καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ακριβώς στην ώρα της, με ακρίβεια ελβετικού κούκου. Αξιοθαύμαστο δεδομένου ότι, εκτός από τις δικές της υποχρεώσεις, μοιράζεται και το τρέξιμο τις προεκλογικής περιόδου. «Είναι δύσκολο», παραδέχεται. «Αλλά η θέση αυτή σού δίνει τη δυνατότητα να κάνεις καλά πράγματα. Έστω κι έναν άνθρωπο να βοηθήσεις, νιώθεις ότι αξίζει». Ανάμεσα σε όλα αυτά διακρίνει πάντως κανείς ορισμένες πολύ «κανονικές» ανησυχίες. Έζησε μια ζωή με προνόμια αλλά και δυσκολίες. Κι είναι μια μητέρα τριών παιδιών που ανησυχεί γι’ αυτά όπως κάθε άλλη μητέρα. Με τη μεγάλη διαφορά, βέβαια, ότι μεγαλώνουν ως μέλη μιας ιστορικής πολιτικής οικογένειας. Αμφιβάλλετε ότι αυτό έχει και τα κακά του; Και στο άλλο σημείο κάπου στο τέλος όταν ερωτάται η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη λέει, αναφερόμενη στην Αμερικανίδα πολιτικό: Στο τελευταίο βιβλίο της η Χίλαρι Κλίντον γράφει πως στον τοίχο της έχει κρεμάσει μια πινακίδα που λέει: «Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα. Πρέπει να σκέφτεσαι σαν άντρας. Να συμπεριφέρεσαι σαν κυρία. Να μοιάζεις με νεαρό κορίτσι. Και να εργάζεσαι σαν μουλάρι».

Νέα άφιξη στο επικοινωνιακό ΣΥΡΙΖΑ

Και επειδή έλεγα νωρίτερα για την συνάδελφο Μοσχολιού των Νέων, εντόπισα άλλη δημοσιογράφο που εγκαταλείπει τα ΜΜΕ για να ενταχθεί στην επικοινωνιακή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά για την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Άντζελα Ζούγρα που το γνωστοποίησε με χαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από 29 χρόνια στην δημοσιογραφία: «Η ΕΡΤ ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι μου! Της χρωστάω πολλά και ελπίζω να κατάφερα, στο πλαίσιο που είχα την δυνατότητα να κινηθώ, να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Ήρθε όμως η ώρα να τολμήσω μια προσωπική αλλαγή. Πλέον ανήκω στην ομάδα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ @syrizaps, όπου πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω με ήθος και αξιοπρέπεια, στην κοινή προσπάθεια για ένα όραμα, το οποίο θα βάλει τέλος στις αδικίες και την αντιλαϊκή πολιτική, που κάνει την καθημερινότητα όλων μας αβάσταχτη.

Η Αθήνα αλλάζει

Πάμε σε κάτι άλλο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναφέρομαι στην τουριστική ανάπτυξη και ευρύτερη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Πιο πρόσφατη περίπτωση αποτελεί η συμφωνία αξιοποίησης του νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου εκεί όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος Ideal με επενδυτή τον όμιλο Μήτση. Ως εδώ καλά. Το μόνιμο όμως ερώτημα που ακούγεται στην αγορά είναι κατά πόσο τα ακίνητα που προορίζονται για τουριστική αξιοποίηση θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Άνθρωπος της αγοράς real estate μου λέει λίγο ή πολύ ότι αυτό έχει συγκεκριμένο ορίζοντα, διότι ταυτόχρονα υπάρχουν ανάγκες και για άλλες αναπτύξεις.

Η επένδυση της Dimand

Εξηγώντας, το ίδιο πρόσωπο μου φέρνει ως παράδειγμα την επένδυση που κάνει η Dimand στο άλλοτε εμβληματικό εμπορικό κέντρο, Μινιόν, στην οδό Πατησίων. Η Dimand σε αυτή την περίπτωση δεν πήγε να φτιάξει ξενοδοχείο παρά τα αρχικά θρυλούμενα ότι το Μινιόν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η επένδυση της Dimand έχει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Το μεγάλο κτίριο προσόψεως της οδού Πατησίων θα γίνει κτίριο γραφείων με μεικτή χρήση, κάτι που σημαίνει ότι στους ισόγειους χώρους του ακινήτου θα δημιουργηθούν και εμπορικά καταστήματα.

Η πολυκατοικία στην Ομόνοια

Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως σε αυτή την επένδυση είναι ότι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων θα δημιουργήσει και μία πολυκατοικία. Το ερώτημά σας το καταλαβαίνω. Μα καλά, πολυκατοικία στην Ομόνοια, πίσω από την Πατησίων, στα Εξάρχεια; Το ερώτημα όμως είναι εύλογο. Και έχει και απαντήσεις. Άλλο πρόσωπο, με το οποίο μιλάω τακτικά μου θυμίζει την απόφαση να δημιουργηθεί το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων παρά τις αρχικά έντονες αντιδράσεις που έφερε η κίνηση αυτή. Πρόκειται μία από τις ενέργειες, οι οποίες τεχνηέντως έρχονται να αλλάξουν το τοπίο των Εξαρχείων που κάποιοι έως και σήμερα χαρακτηρίζουν άβατο. Δε θα μείνω όμως μόνο σε αυτό. Η Πατησίων έχει πολλά κτίρια προς αξιοποίηση, κάποτε μάλιστα αποτελούσε έναν από τους κυρίαρχους τόπους δημιουργίας οικιστικών εγκαταστάσεων.

Οι νέες επενδύσεις

Όπως μου επισημαίνουν τα νότια προάστια είναι την ίδια στιγμή «άπιαστο» όνειρο για την δημιουργία κατοικίας από τον μέσο Έλληνα. Και λίγο-πολύ κάπως έτσι είναι. Τα νότια απευθύνονται κυρίως σε επενδυτές από το εξωτερικό παλιννοστούντες ομογενείς που έχουν κάνει περιουσία εκτός συνόρων και επιθυμούν να δημιουργήσουν και μία βάση στην Ελλάδα. Επομένως ένα διαμέρισμα για τον μέσο Έλληνα είναι απλησίαστο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ένα βήμα παρακάτω

Θα σας πάω όμως και ένα βήμα παρακάτω. Η Dimand δεν έχει επενδύσει στα νότια προάστια. Με εξαίρεση τα Αστέρια Γλυφάδας όπου συμμετέχει μαζί με την Grivalia Hospitality. Τι βλέπει η εταιρεία του Ανδριόπουλου; Δεν είναι ότι δε θα ήθελε ίσως -υπό ιδανικές προϋποθέσεις- να επενδύσει στα νότια. Όμως υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Το κέντρο της προσφέρει και σε αυτήν καθώς και σε άλλες εταιρείες, θα μπορούσε να είναι μία τέτοια η Prodea, την ευκαιρία εκτεταμένων αναπτύξεων στο κέντρο της Αθήνας. Άλλωστε η Prodea έχει κάνει τα γραφεία της στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης στο κέντρο της Αθήνας, μία άλλοτε υποβαθμισμένη περιοχή. Να σας θυμίσω ότι και η Prodea ξεκίνησε πρόσφατα να επενδύει και στις κατοικίες, οι οποίες μελλοντικά θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς πυλώνες επενδύσεων

Αυτό που έρχεται

Όσοι λοιπόν γνωρίζουν καλά την αγορά του ελληνικού αλλά και διεθνούς real estate, είναι σαφείς. Η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας είναι μπροστά μας. Όχι γιατί θα έρθουν οι μεγαλοεπενδυτές μόνο να ρίξουν χρήματα σε αυτό. Αλλά γιατί θα γίνει τα επόμενα χρόνια η «βαλβίδα» εκτόνωσης της ανάγκης που θα προκύψει για νέες, σύγχρονες και σχετικά προσιτές κατοικίες. Οι νεότερες γενιές κατοίκων του κέντρου της πρωτεύουσας αλλά και οικογένειες, θα αναζητήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια το νέο τους σπίτι στην ευρύτερη περιοχή. Είτε πρόκειται για τα Εξάρχεια, είτε για την Πατησίων, είτε για περιοχές γύρω από την Ομόνοια. Και σε αυτό το τοπίο θα έρθουν και κυβερνητικές-νομοθετικές παρεμβάσεις που θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο. Η Αθήνα σε λίγα χρόνια από σήμερα θα είναι διαφορετική. Προς το καλύτερο λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά τα πράγματα. Και σε όλο αυτό το νέο τοπίο που δημιουργείται, πολλά κτίρια που ρημάζουν ή που ρήμαξαν ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, θα αποτελέσουν τον νέο οικιστικό ιστό της πόλης μας. Από αυτό το τοπίο δεν λείπουν βέβαια και οι ξένοι επενδυτές -κυρίως Ισραηλινοί αλλά και όχι μόνο= που βλέπουν την ευκαιρία να ανοίγεται μπροστά τους στο κέντρο της πόλης μας. Όλα αυτά βέβαια όχι χωρίς το ανάλογο οικονομικό όφελος. Προς το παρόν το κέντρο παραμένει ένας προσιτός επενδυτικός προορισμός με καλές αποδόσεις γι’ αυτούς που τοποθετούν τα χρήματά τους.