Θυμάστε πριν χρόνια τον εκκεντρικό και λαϊκό προπονητή ποδοσφαίρου Νίκο Αλέφαντο να φωνάζει σε μια εκπομπή, «κάνε ντιμπέι ρε, ντιμπέι». Πολλοί ίσως το θυμηθείτε και πάλι σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Και αυτό διότι το θέμα του ντιμπέιτ θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες: Εάν θα γίνει, πως θα γίνει, πότε και με ποιους συμμετέχοντες.

Ο Μητσοτάκης θέλει με όλους

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του χθες και κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον Status Fm σε ερώτηση ως προς το αν θα γίνει το debate που του έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε: «Όπως ξέρετε, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debates που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως και εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων». Τι έμαθα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση για debate με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά μόνο με όλους.

Το γάντι του Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όμως θα επιμείνει και δεν πρόκειται να σταματήσει τις επόμενες ημέρες να θέτει όχι debate με όλους, αλλά με τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνείται να γίνει και με όλους, αλλά θέλει να υπάρξει μια απευθείας τηλεοπτική του μονομαχία με τον Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς απαντάει το Μαξίμου; Συνεργάτες του πρωθυπουργού, λένε ό,τι έχουν γίνει παραπάνω από 80 συζητήσεις στη Βουλή και ο ίδιος δηλώνει: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν πια τις δικές μου θέσεις ή τις θέσεις του κ. Τσίπρα». Άρα, μην περιμένετε απευθείας κόντρα.

Σκέρτσος με Παπασταύρου

Ένα νέο δίδυμο υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου που συνεργάζεται εντατικά και στενά ενόψει των εκλογών και σε αυτό προστίθεται και ένα τρίτο μέλος. Το δίδυμο είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Σταύρος Παπασταύρου. Οι δυο τους είχαν και στενοί επαφή επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, καθώς ο Σκέρτσος ήταν δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα όταν ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ ο Παπασταύρου είχε το πρόσταγμα για τις επαφές με την τρόικα για την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Το τρίτο μέλος που υπάρχει καλή χημεία μεταξύ τους είναι ο υφυπουργός Θόδωρος Λιβάνιος που επεξεργάζεται τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Και επί τη ευκαιρία να σας ενημερώσω, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά με την προκήρυξη των εκλογών και την διάλυση της Βουλής και επειδή ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει τη μάχη του σταυρού στη Φθιώτιδα, νέος εκπρόσωπος, όχι της κυβέρνησης, αλλά της ΝΔ για τις προεκλογικές ανάγκες θα είναι ο Άκης Σκέρτσος.

Από το παραμύθι στο σκίτσο

Μεγάλη φαντασία πρέπει να έχουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Δεν εξηγείται αλλιώς, το περασμένο Σάββατο πήγαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να μιλήσει στο καφέ Παραμύθι στη Νέα Σμύρνη. Και άρχισαν τα τρολαρίσματα στο διαδίκτυο αν και μετά ο Τσίπρας το χειρίστηκε έξυπνα και είπε στην ομιλία του ένα παραμύθι, αρχίζοντας «μια φορά και έναν καιρό» και αναφερόμενος στην διακυβέρνηση της ΝΔ. Σήμερα τον πάνε στο Ίλιον, όπου θα συνομιλήσει με πολίτες στο Σκίτσο cafe. Τώρα θα δούμε πως θα… σκιτσάρει την διακυβέρνηση της ΝΔ.

Ο γιος του σκιτσογράφου

Και επειδή σας είπα για το σκίτσο να σας πω, για τους περισσότερους που δεν ξέρετε, ότι ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το όνομα του οποίου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, είναι γιος γνωστού σκιτσογράφου με μεγάλη παρουσία επί δεκαετίες στον ελληνικό τύπο. Το όνομά του Αρχέλαος και είχε εργαστεί επί πολλά χρόνια και στον Ριζοσπάστη. Ο γιος του είναι ο Βαγγέλης Αντώναρος που συμπορεύεται πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Εκεί έμαθα ότι θα τον στηρίξει αρκετά και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ίδωμεν, εάν θα βάλει γκολ…

Το γκολ του Σεϊταρίδη και η αποχώρηση Καλογιάννη

Το «χρυσό» γκολ που θα τον βάλει στο Κοινοβούλιο αναζητά από χθες ο γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης, μέλος της Εθνικής Ομάδας του Euro 2004. Για την συντριπτική πλειοψηφία ήταν έκπληξη η απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική και να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στα Ιωάννινα. Εκεί υποψήφια θα είναι και η σύζυγος του πρωταθλητή Κώστα Κεντέρη. Το αρνητικό για τη ΝΔ στα Ιωάννινα είναι η αποχώρηση του μετριοπαθούς και πολύ σοβαρού πρώην υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη που διετέλεσε περίπου 20 χρόνια βουλευτής. Ο Στ. Καλογιάννης, γιος του αποκαλούμενου και «Καλπογιάννη» διότι είχε αρπάξει την κάλπη από το Κοινοβούλιο το 1985 στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δε θα πολιτευθεί ξανά. Δεν πάει όμως ούτε για περιφερειάρχης, ούτε για δήμαρχος, ενώ το ενδιαφέρον εδώ είναι πως ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της προ ημερών για το Δήμο Ιωαννιτών και περίπου 60 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, η αδελφή του πρώην αντιπεριφερειάρχης, Τατιάνα Καλογιάννη.

Συριζαίικες γκρίνιες

Και επειδή σας είπα για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ να σας πω και για τις γκρίνιες στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που οδήγησαν κόσμο εκτός ψηφοδελτίων. Ένα από τα παραδείγματα είναι η παραίτηση της βουλευτού Κιλκίς, Ειρήνης-Ελένης Αγαθοπούλου από τα ψηφοδέλτια λόγω της ανακήρυξης ως ανθυποψηφίου της στελέχους που η ίδια δεν επιθυμούσε. Το άλλο τραγελαφικό; Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ιωάννας Κοντούλη, πρώην επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων που όμως το διέψευσε, προκαλώντας νευρική κρίση στην Κουμουνδούρου και γκρίνιες για τη λειτουργία της Επιτροπής Συγκρότησης Ψηφοδελτίων.

Με Τσακνή το ΚΚΕ

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει εκκρεμότητες με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο όμως ανακοίνωσε το ΚΚΕ. Μάλιστα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανακοίνωσε χθες από την Θεσσαλονίκη, την βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (η κόρη της ήταν διευθύνουσα σύμβουλος στο περίφημο και πολυσυζητημένο Υπερταμείο) η οποία θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μεταξύ άλλων θα είναι υποψήφιοι ο τραγουδιστής και συνθέτης Διονύσης Τσακνής, ο Κώστας Τριανταφύλλου, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιώργος Ρούσσης, καθηγητής πανεπιστημίου.

Η κοινοπραξία Nova – Vodafone – Intrasoft θα αλλάξει το τοπίο στις ελληνικές πολεοδομίες

Αλλάζει ο «χάρτης» στις ελληνικές πολεοδομίες, τουλάχιστον όπως τον ξέραμε ως σήμερα. Μαθαίνω από αρμόδιες πηγές ότι η διαδικασία ψηφιοποίησής τους πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Ήδη η αρχή έγινε από τη Υπηρεσία Δόμησης του Αμαρουσίου σε πιλοτικό χαρακτήρα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο δήμος Αθηναίων. Η κίνηση αυτή θα δώσει «ανάσα» σε πολίτες αλλά και στο κράτος καθώς θα επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ θα διευκολύνει στην αρχειοθέτηση των φακέλων ακινήτων, που πολλές φορές αναζητούνται στα «αζήτητα», καθώς με το πέρασμα των ετών είτε χάνονται, είτε καταστρέφονται με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά όλο το περιβάλλον που σχετίζεται με την αδειοδότηση. Το έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία NovaVodafoneIntrasoft. Έχει ήδη περάσει από την κρησάρα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επομένως απομένει η υλοποίησή του.

Έρχεται Εξοικονομώ – Αυτονομώ για τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις

Νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ για τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και το Εξοικονομώ-Ανακαινίζω, το οποίο θα απευθύνεται σε νέους που δημιουργούν πρώτη κατοικία και θέλουν να την ανακατασκευάσουν ή να την ανακαινίσουν, βρίσκονται προ των πυλών. Αρμόδιο υπουργείο είναι το Περιβάλλοντος. Μάλιστα, το Εξοικονομώ – Αυτονομώ για τις επιχειρήσεις εκτιμάται από πηγές της αγοράς, ότι μπορεί να βγει και πολύ σύντομα στην αγορά και να αρχίσει να τρέχει, δίνοντας χώρο δράσης και έσοδα σε πολλές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τομέα αυτόν είτε διαθέτουν συστήματα αλουμινίου, είτε μονωτικά υλικά, είτε χρώματα, είτε κάθε λογής άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τις κατασκευές.

Και νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Το έργο της ενεργειακής εξοικονόμησης δεν σταματάει εκεί και συγκεκριμένα στην επιδότηση των επιχειρήσεων. Γιατί θα έρθει και νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον για τους ιδιώτες λίγο πριν από τις εκλογές. Πληροφορούμαι ότι είναι θέμα λίγων ημερών η ανακοίνωσή του. Το προηγούμενο έδειξε θετικά σημάδια γραφής. Θα είναι αντίστοιχο με το πρόγραμμα που έτρεξε το 2021, ενώ ο προϋπολογισμός του ήταν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Στο προηγούμενο πρόγραμμα εντάχθηκαν περίπου 80.000 κατοικίες, ενώ δημιουργήθηκαν περίπου 80.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες ακινήτων. Συναρμόδιοι σε όλο αυτό για την υλοποίηση εκτός από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ το πρόγραμμα θα τρέξει μέσω των τραπεζών που καλούνται να διαχειριστούν τη χρηματοδότηση των δικαιούχων.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους Ολύμπιος, Τζατζιμάκης και Σαμοΐλης

Σας έχω τώρα και ένα ενδιαφέρον νέο από την αγορά. Μαθαίνω ότι ο Γιάννης Ολύμπιος, εκ των επικεφαλής της γνωστής εταιρείας επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων, V+O, έκανε πρόσφατα ένα νέο βήμα στην καριέρα του. Ο λόγος για ένα εστιατόριο στη Σίφνο, που φέρει την ονομασία Pelican Sifnos και στο οποίο ο ίδιος συμμετέχει μετοχικά. Μαζί του στο νέο εγχείρημα πληροφορούμαι ότι συμπλέει και ο Μάνος Τζατζιμάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας γυαλιών οράσεως και ηλίου, Luxottica Hellas, η οποία είναι ιδιαίτερα γνωστή από την εισαγωγή και διακίνηση στην ελληνική αγορά των γυαλιών Ray Ban. Στο σχήμα συμμετέχει και ένας «μετρ» της γαστρονομίας, ο Γιώργος Σαμοΐλης, γνωστός από το διάσημο στους αστέρες του Χόλιγουντ Ω3 στον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου καθώς και από το εστιατόριο Cantina.

Νέα «ανοίγματα» για τον Κρητικό σε Χερσόνησο και Κέρκυρα

Τον «ασταμάτητο» μου λένε ότι έχει ο Κρητικός. Η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ δεν σταματάει να επεκτείνεται. Και εάν κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι εξαγορές είναι το κύριο μέσο εξάπλωσης της δραστηριότητάς του, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Μόλις πριν μερικές μέρες ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο κατάστημα της αλυσίδας στη Χερσόνησο Ηρακλείου στην Κρήτη αλλά και ένα ακόμη κατάστημα στην Κέρκυρα, με τα γνωστά σούπερ μάρκετ και την οικογένεια Κρητικού να επενδύουν και στην οργανική τους ανάπτυξη. Κάποιοι μου λένε ότι η πρόβλεψη του Κρητικού για 620 εκατομμύρια τζίρος, ίσως και να ξεπεραστεί. Οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται άλλωστε υπήρξαν ανέκαθεν καταιγιστικοί. Ας περιμένουμε λοιπόν για να δούμε. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και στην προκειμένη περίπτωση το ρητό του θυμόσοφου λαού μας φαίνεται ότι βρίσκει πλήρη εφαρμογή.