Με στόχο να αλλάξει το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις ότι η Νέα Δημοκρατία χωλαίνει αρκετά στους νομούς της Μακεδονίας. Γι’ αυτό και ο ίδιος θα ανηφορίσει αρκετές φορές στο βορρά και θα επιδιώξει με την δική του παρουσία να καταφέρει τον επαναπατρισμό δεξιών ψηφοφόρων που λοξοκοιτάζουν ή έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλα σχήματα δεξιά της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό θα κινητοποιηθούν και πιο σκληρά δεξιά στελέχη όπως οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Η απουσία Καραμανλή

Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης δημιουργεί πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό μεταφέρεται αρμοδίως από την συμπρωτεύουσα στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν δείχνει και καμία ιδιαίτερη ζέση όπως πληροφορείται η στήλη για να βγει μπροστά σε αυτή την προεκλογική μάχη. Θα κάνει όπως πάντα μια τυπική δήλωση παραμονές ή ανήμερα των εκλογών και θα παραστεί στην ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη λίγα εικοσιτετραώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αυτό σημαίνει και ένα σήμα χαλαρότητας από τους «καραμανλικούς».

Στηρίζουν Δένδια οι καραμανλικοί

Πάντως επειδή χθες σας έγραφα για τις… μπηχτές του Αδ. Γεωργιάδη κατά του Νίκου Δένδια, η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχει ενόχληση από τον υπουργό Εξωτερικών για την στοχοποίησή του από διάφορα συστήματα της ΝΔ που είναι σε αγαστή συνεργασία ή επαφή με τμήμα του ευρύτερου πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αυτό που έμαθα είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να «κοντύνει» πολιτικά ο Ν. Δένδιας και αυτό θα έχει και επίπτωση στις βουλευτικές εκλογές, αν και το καραμανλικό σύστημα θα συνταχθεί πίσω του για να τον βγάλει ενισχυμένο από την κάλπη.

Η γραμμή Σαμαρά

Έγνοιες δεν έχουν μόνο οι καραμανλικοί ή οι μητσοτακικοί για τους υποψηφίους που θέλουν να εκλεγούν -παρεμπιπτόντως να σας πληροφορήσω ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα σε υποψηφίους από το κόμμα της ΝΔ και την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι λίστες- αλλά και το σύστημα του Αντώνη Σαμαρά. Οι «σαμαρικοί» θέλουν να εκλεγούν δικοί τους σε όλη την Ελλάδα και να ενδυναμωθεί η ομάδα των βουλευτών που είναι φιλικά διακείμενοι προς τον πρώην πρωθυπουργό διότι προβλέπει εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Το βέτο Σαμαρά για συζήτηση με Τουρκία

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν σενάρια για προετοιμασία μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα, διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών με τελικό στόχο να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το θέμα της συνεκμετάλλευσης μπαίνει στο τραπέζι από πλευρές της ΝΔ και τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα κομμάτι του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ το βλέπει θετικά. Σε μια τέτοια προοπτική αντιδρά ο Αντ. Σαμαράς που μαθαίνω ότι ετοιμάζει και σχετική παρέμβαση τις επόμενες ημέρες και θα έχει ενδιαφέρον διότι αντιδρά στα σενάρια περί αντιγραφής και στο Αιγαίο για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενός μοντέλου τύπου Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παραιτήσεις στη Δικαιοσύνη;

Εσχάτως υπάρχει ένα σενάριο που έχει βάση, όπως πληροφορείται η στήλη, και αφορά την παραίτηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, η θητεία της οποίας λήγει τον Ιούνιο. Και αυτό για να γίνουν οι αλλαγές από την παρούσα κυβέρνηση και να μην υπάρξει η δυνατότητα, εάν είναι άλλο κόμμα ή κόμματα στο τιμόνι της διακυβέρνησης να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ο νυν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, μια κίνηση που δεν αποκλείεται λίαν συντόμως. Εάν τελικά γίνει αυτό προωθείται η Ιωάννα Κλάπα που προήδρευσε του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκο Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ίδωμεν

Η νέα ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη

Πριν φύγω από τα της δικαιοσύνης. Σας έλεγα προ ημερών ότι επικεφαλής του κόμματος του φυλακισμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη θα είναι ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Αυτό λοιπόν θα συμβεί, καθώς ο ίδιος χθες το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και όπως έμαθα θα αλλάξει όλη η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος Έλληνες για την Πατρίδα και θα είναι ο ίδιος ο πρώην Εισαγγελέας επικεφαλής, ενώ θα γίνουν κάποιες προσθήκες και αλλαγές στο καταστατικό ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Αρείου Πάγου. Οι δημοσκοπήσεις πάντως το δείχνουν στο 4,5-5%, ενώ ο Η. Κασιδιάρης, αφού δεν έχει στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων καθώς δεν υπάρχει απόφαση στο δεύτερο βαθμό, θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.

Εσωτερική γκρίνια για τον Μιθριδάτη

Ομοβροντία κατά του Μιθριδάτη υπάρχει από τη ΝΔ που έδωσε γραμμή και όλα τα κεντρικά της στελέχη προωθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον γνωστό καλλιτέχνη υπό το σύνθημα: «Ο κ. Τσίπρας λέει “ναι” στο σεξισμό, στην ομοφοβία, στον μισογυνισμό του Μιθριδάτη. Εμείς λέμε “όχι”». Αυτό αφορά τη ΝΔ, όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει γκρίνια μόνο που καταγράφεται παρασκηνιακά και ουδείς βγαίνει να μιλήσει δημόσια.

Σιωπητήριο με εντολή Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου έχει επιβάλλει σιωπητήριο και δε θέλει άλλες εντάσεις παραμονές των εκλογών. Γι’ αυτό και ζήτησε να είναι όλοι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, όπως και προ ημερών για το θέμα του φράχτη για να μην προκληθούν οι κεντρογενείς ψηφοφόροι. Και ο ίδιος έβαλε μια άλλη διάσταση στο δημόσιο λόγο του κλείνοντας το μάτι σε ψηφοφόρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Δεν είναι θέμα αριστερών, δεξιών και κεντρώων η δικαιοσύνη. Αφορά όλους».

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια

Πέρα από τον Μιθριδάτη που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δε θέλει να συζητά καθώς θεωρεί ότι αποπροσανατολίζει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα, επικεντρώνεται στην σημερινή εκδήλωση στο εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου που αφορά τα «κόκκινα δάνεια». Εκεί ο Αλ. Τσίπρας θα διατυπώσει τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ και θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τσίπρας με Λούκα Κατσέλη

Από μια λαϊκή περιοχή ο Αλ. Τσίπρας στην εκδήλωση για τα «κόκκινα δάνεια» θα μιλήσει για διατάξεις που θα προωθηθούν για να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των πολιτών -προς το Δημόσιο και τις τράπεζες- με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες και funds). Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα λειτουργούν ασύδοτα. Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης, εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι μεταξύ άλλων και η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη που είναι πολύ κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Περιοδεία Ανδρουλάκη

Να είναι διψήφιο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη που περιοδεύει και στην Αττική ξέροντας ότι πρέπει να κερδίσει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχει και ελκυστικά ψηφοδέλτια και πάντα η βιτρίνα των κομμάτων είναι η λίστα Επικρατείας. Μόνο που εκεί ακόμα ψάχνεται όπως έμαθα και τίποτα δεν είναι οριστικό. Αν και μου είπαν ότι σύντομα θα βγει λευκός καπνός και μας δείξει το πρόσωπο που μπορεί τελικά να είναι γυναίκα.

Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Παρατηρώ μια συμμαχία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε διάφορα συνδικάτα και συλλόγους όπως π.χ. στο ΓΕΩΤΕΕ, αν και δεν υπάρχει κεντρική απόφαση από τις ηγεσίες. Την περασμένη Κυριακή έγινε μια ενδιαφέρουσα κοινή εκδήλωση της παράταξης στην περιφέρεια Αττικής, του Γιάννη Σγουρού με τμήμα της παράταξης της Ρένας Δούρου, με παρουσία του Δημήτρη Κατσικάρη και του Χρίστου Καραμάνου. Εκεί ήταν παρόντες πολλοί μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Γιάννης Μπαλάφας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, και υποψήφιος στο νότιο τομέα του Β’ Αθηνών, Στέφανος Ξεκαλάκης.

Λαπαβίτσας με Βαρουφάκη

Στο Θέατρο Γκλόρια έγινε μια ενδιαφέρουσα σύναξη χθες το απόγευμα ενόψει των εκλογών με αριστερό πρόσημο. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης συνομίλησε με τον οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα. Το θέατρο ήταν γεμάτο με πολύ κόσμο και το 70% νέοι άνθρωποι. Η συνεργασία προ των πυλών.

Άδωνις και Παπαθανάσης πατούν πόδι στο Ελληνικό

Να καταλαγιάσει τυχόν ανησυχίες θα επιδιώξει ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην επένδυση του Ελληνικού, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση. Η εμβληματική επένδυση που έχει περάσει από αρκετά κύματα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται τελευταία αντιμέτωπη με την κριτική αρκετών καλόπιστων ή και μη, που βλέποντας ότι η Πειραιώς ή και η Eurobank δε θα προχωρήσουν στις επενδύσεις που είχαν προαναγγείλει με αγορά γραφείων εντός της έκτασης, άρχισαν να ψιθυρίζουν ένθεν κακείθεν. Όμως στην περίπτωση της Πειραιώς για παράδειγμα, η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς ότι αποχωρεί από το Ελληνικό. Διότι πρόθεση της διοίκησής της είναι να λειτουργήσει ως επενδυτής, αγοράζοντας χώρους γραφείων εντός του πύργου που θα βρίσκεται από την πλευρά της Βουλιαγμένης μέσω της εταιρείας ακινήτων συμφερόντων της Trastor ΑΕΕΑΠ. Και ακολούθως να τα αξιοποιήσει προς μίσθωση, όχι όμως προς ίδια χρήση, όπως αρχικά προβλεπόταν. Νομίζω όμως ότι αύριο θα έχω να σας πω περισσότερα. Από μόνη της η επίσκεψη Γεωργιάδη και Παπαθανάση στην επένδυση και μάλιστα προεκλογικά, αποκτά το δικό της ενδιαφέρον.

Πεντάστερα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο

Από την άλλη υπάρχουν επενδύσεις που τρέχουν απρόσκοπτα, όπως αυτές με την ΤΕΜΕΣ για τα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδότηση. Είναι λογικό μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, να υπάρχουν αναταράξεις σε τόσο μεγάλα έργα. «Εδώ, σπίτι φτιάχνουμε και συναντάμε εμπόδια. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο που θα αλλάξει όλη την Αττική. Επομένως ας κρατάμε μικρό καλάθι και ας είμαστε υπομονετικοί», επισήμαινε.

Αναλυτική ενημέρωση από τον Εξάρχου

Τα άλλα σπουδαία έρχονται σήμερα από το πεδίο της Ιντρακάτ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, θα μαζέψει όπως ακούω αρκετούς δημοσιογράφους. Κι εκεί θα τεθούν κάποια πράγματα επί τάπητος. Όπως μαθαίνω πάντως, στις προθέσεις του Εξάρχου είναι να δώσει αναλυτική ενημέρωση και απαντήσεις για τα επόμενα βήματα που ακολουθούν. Το μαγαζί μεγαλώνει και μεγαλώνει απότομα, είναι η αλήθεια, μετά την εξαγορά της Άκτωρ. Την ίδια στιγμή η Άκτωρ έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 24 Απριλίου, μετά το Πάσχα δηλαδή, ζητώντας από τους μετόχους της να εγκρίνουν το νέο επιχειρηματικό σχήμα που προκύπτει από την εξαγορά.

Η «ακύρωση» της παρουσίασης Τσαμάζ και το κτίριο των 112,5 εκατομμυρίων

Απρόβλεπτες ήταν οι εξελίξεις στην περίπτωση της παρουσίασης των νέων γραφείων του ομίλου ΟΤΕ. Καθότι η προγραμματισμένη επίδειξη των ήδη ανακαινισμένων χώρων του διοικητικού μεγάρου του μεγαλύτερου επικοινωνιακού ομίλου της χώρας. Την ίδια στιγμή πάντως μαθαίνω ότι αναζητείται μισθωτής για το κτίριο Καρελά, ένα από τα πρώτα βιοκλιματικά ακίνητα της χώρας, το οποίο μέχρι πρότινος φιλοξενούσε υπηρεσίες του ομίλου ΟΤΕ. Το ακίνητο ανήκει στην Prodea, η οποία μετά την μετακόμιση των στελεχών του ομίλου ΟΤΕ στο διοικητικό μέγαρο του Αμαρουσίου, βρίσκεται σε αναζήτηση για τον νέο ένοικο του συγκεκριμένου ακινήτου. Το κτίριο που έχει συνολική επιφάνεια 61.671 τετραγωνικά μέτρα και αξία αποτίμησης που στο τέλος του 2022 ήταν στα επίπεδα των 112,5 εκατομμυρίων ευρώ, αν μη τι άλλο αποτελεί ένα πολυδάπανο ακίνητο που συνορεύει με την Αττική Οδό και μπορεί ωστόσο να φιλοξενήσει αρκετά άτομα προσωπικό. Υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθωτής του θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ανακατατάξεις στην ΕΖΑ

Συνεχείς και ριζικές ήταν οι αλλαγές που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Η ΕΖΑ, όπως πολλοί τη γνωρίζουν, εκτός από την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου, Τζώρτζη Κανακάρη, από το έμπειρο στέλεχος του κλάδου, Νικήτα Ασπιώτη, μου λένε ότι προσέλαβε νέο πρόσωπο στη θέση του εμπορικού διευθυντή. Εκεί να σας θυμίσω ότι είχε προσληφθεί ο Κώστας Μπατάκης, με μακρά θητεία στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Ωστόσο η έλευση Ασπιώτη στα διοικητικά πράγματα της ΕΖΑ, φαίνεται ότι έφερε και αλλαγές σε άλλα νευραλγικά πόστα που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτό που μένει να φανεί, είναι εάν τελικά οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι ικανές να αλλάξουν και την τροχιά της επιχείρησης, η οποία ενώ τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε αρκετά δυναμικά και σε επίπεδο μάρκετινγκ και σε επίπεδο πωλήσεων, στην πορεία εμφάνισε στασιμότητα.

Έρχονται προσφορές για το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της Attica Banc

Την εβδομάδα που διανύουμε θα τρέξουν οι προσφορές για το χαρτοφυλάκιο των 320 εκατομμυρίων με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, το οποίο πωλεί η Attica Bank, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσής της. Ο λόγος για το Astir 1. Η εξυγίανση της τράπεζας θα ανοίξει το δρόμο σε επενδυτές, ενώ την ΄δια στιγμή βρίσκεται στο σταυροδρόμι της πώλησης και το έτερο χαρτοφυλάκιο, γνωστό ως Μetexelixis, η αξία του οποίου αγγίξει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.