«Ο Σαμαράς είναι ανήσυχος», μου είπε παλαιός κοινοβουλευτικός και μου επεσήμανε ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα ανήσυχος για τις μελλοντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Και αυτό διότι στον απόηχο της πρωτοφανούς κίνησης του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στείλει ευχές για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μεσσήνιος πολιτικός βλέπει κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φοβάται εξελίξεις τους επόμενους μήνες. «Μην λησμονείς» μου είπε ο ίδιος παράγοντας, «ότι ο Σαμαράς εμμένει ακόμα στην ιδέα της σταδι­ακής αποδέσμευσης της χώρας μας από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι το Κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτό τι σημαίνει τον ρώτησα. «Όπως αντέδρασε στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα αντιδράσει και σε οποιαδήποτε εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, ειδικά εάν προκύψει θέμα συνεκμετάλλευσης έστω μικρού τμήματος του Αιγαίου στην περιοχή του Καστελορίζου με τις ευλογίες των ΗΠΑ» μου απάντησε.

Οι «πειρατές» του Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς δε θα καθίσει φρόνιμα και το έχει διαμηνύσει ότι «διάλογο με πειρατές» δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα, εννοώντας την Τουρκία. Και από αυτή την θέση του δεν κάνει πίσω, όσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό για το Μέγαρο Μαξίμου. Μην ξεχνάμε ότι από την πίεση του Σαμαρά τέσσερα χρόνια πρωθυπουργίας του Μητσοτάκη, δεν επικυρώθηκαν τα τρία μνημόνια συνερ­γασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονί­ας. Εξάλλου, ο Μεσσήνιος που δεν παρέδωσε καν το Μέγαρο Μαξίμου στον Αλέξη Τσί­πρα, μη αναγνωρίζοντάς τον, τοποθετείται απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις εντολές των ξένων δυνάμεων. Μάλι­στα, είχε διαμηνύσει στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι δεν θα ψήφιζε τις Συμφω­νίες, ακόμα και εάν είχε τεθεί θέμα κομματι­κής πειθαρχίας. «Είχα όντως, προειδοποιήσει ότι με “Πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι αν… πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε “διάλογο” με αυτήν την Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι πώς θα κάνουμε αξιόπιστη Αποτροπή. Σε συμμαχία με άλλες χώρες που καθημερινά συμμερίζονται όλο και περισσότερο τις απόψεις για την Τουρκία και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο». επιμένει σε συνομιλητές του.

Η προβολή Δένδια και η Όλγα

Τι κάνει εντύπωση τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της ΝΔ; Μα, η προβολή, υπέρμετρα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από συγκεκριμένα συστήματα και ΜΜΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών αυτή την περίοδο οργανώνεται, και εσωκομματικά, μεθοδικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κερκυραίος ετοιμάζεται και βγαίνει μπροστά για να προλάβει άλλες πιθανές κινήσεις από νεώτερα στελέχη, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη που προωθείται από ένα σημαντικό τμήμα των καραμανλικών. Πολλοί πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα της Όλγας να βγει σιγά-σιγά μπροστά και να διαμορφώσει ένα πιο αρχηγικό προφίλ για την επόμενη περίοδο.

Ο μητσοτακικός Ρουσόπουλος

Πάντως άλλοι καραμανλικοί, όπως π.χ. ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έγιναν υποστηρικτικοί για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός εμφανίστηκε και χθες σε ΜΜΕ και με συνέντευξή του (Ρ/Σ Παραπολιτικά) είπε αυτό που λένε εσωτερικά στο Μέγαρο Μαξίμου: ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ισχυρή, πρέπει να γίνουν ακόμα και τρίτες εκλογές στις αρχές ή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι κάτι που συζητάνε στο πρωθυπουργικό επιτελείο με το οποίο, όπως έμαθα, συνομιλεί τακτικά πλέον ο Ρουσόπουλος. Άρα αυτό που είπε αποτυπώνει τις εσωτερικές συζητήσεις στο Μαξίμου.

Η αμηχανία του Τσίπρα

Σας είπα προ ημερών για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει χθες στο διήμερο συνέδριο του think tank του Γιάννη Δραγασάκη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, το ΕΝΑ. Μάλιστα, σας ανέφερα ότι θα γίνει συζήτηση προγραμματική, σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρόγραμμα λέει ότι έχει και πρόγραμμα δε βλέπουμε. Αυτό το έπιασε η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου και χθες τον ρώτησε στην πρώτη της ερώτηση ότι δεν έχει δει πρόγραμμα, στην συνέντευξη που της παραχώρησε ο πρώην Πρωθυπουργός, στο περιθώριο του συνεδρίου: «Προσπάθησα λοιπόν να σας περιγράψω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επιδοθεί συνειδητά στην επεξεργασία και την ανάλυση προγραμματικών θέσεων σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούσαν και απασχολούν την επικαιρότητα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καταθέσαμε τις έξι εθνικές προτεραιότητες. Νομίζω όμως ότι εκτός από το πρόγραμμα χρειάζονται κι άλλα πράγματα σημαντικά για να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά.Θέλω να πω δηλαδή το πρόγραμμα είναι αναγκαία προϋπόθεση αλλά δεν αρκεί». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Τσίπρας, αλλά ήταν εμφανής η αμηχανία του και η προσπάθεια να πείσει.

Ελαφρά… συρρίκνωση αν και αμελητέα για τον ελληνόκτητο στόλο

Πάμε λίγο θάλασσα, καθώς αλλάζει και ο καιρός. Μικρής έκτασης αριθμητική συρρίκνωση παρουσιάζει ο ελληνικός στόλος φέτος. Αυτό προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται στην 36η ετήσια έρευνα που διενεργήθηκε από την Επιτροπή Ελληνικής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (GSCC) με έδρα το Λονδίνο, η μείωση του ελληνικού στόλου είναι μια ασήμαντη αλλαγή στον συνολικό στόλο που ελέγχεται από την Ελλάδα. Την 1η Μαρτίου, στον ελληνικό στόλο υπάγονταν 4.113 πλοία άνω των 1.000 γιγατόνων. Σε σύγκριση με το 2022, πρόκειται για μείωση κατά 27 πλοία, συμπεριλαμβανομένων 194 πλοίων που έχουν γίνει παραγγελίααπό ναυπηγεία. Ο στόλος που ελέγχεται από την Ελλάδα είναι νηολογημένος με περίπου 32 σημαίες που έχουν κυρίαρχη σημαία αυτή της Λιβερίας και των νήσων Μάρσαλ. Συνολικά, οι σημαίες της Λιβερίας και των νήσων Μάρσαλ κυματίζουν σε 1.080 και 1.066 ελληνόκτητα πλοία αντίστοιχα.

Δύο υποψήφιοι για το εμβληματικό κτίριο της PwC στην Κηφισίας

Ιντρακάτ και Τέρνα. Αυτοί οι δύο είναι οι υποψήφιοι για να κατασκευάσουν τη δεύτερη φάση του έργου για λογαριασμό της Dimand στη λεωφόρο Κηφισίας και στα γραφεία που κατασκευάζονται για να στεγάσουν τα κεντρικά της PwC. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα το ακίνητο αυτό πουλήθηκε για 74 εκατομμύρια ευρώ στη Eurobank από τη Dimand. Η Τέρνα, είναι αυτή που έχει αναλάβει την πρώτη φάση του έργου, δηλαδή τις χωματουργικές εργασίες και την κατασκευή του φέροντα οργανισμού. Κάποιοι θεώρησαν ότι δύσκολα θα κατέβαινε κάποιος απέναντι στην Τέρνα σε έναν τέτοιο διαγωνισμό όπου η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία έχει αναλάβει ήδη την πρώτη φάση. Να όμως που συνέβη και αυτή τη στιγμή ο υπό σύσταση -μετά την εξαγορά της Άκτωρ- δεύτερος μεγάλος πόλος των κατασκευών, φαίνεται αποφασισμένος για δυναμικές κινήσεις στην αγορά.

Έρχονται εξελίξεις για τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank

Έμαθα ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα σε σχέση με την πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Attica Bank. Και μάλλον συντομότερα από ότι θα περιμέναμε αρχικά. Σας θυμίσω ότι εκκρεμεί ένα «γερό» πακέτο κόκκινων δανείων που επιδιώκει να πουλήσει σε εν δυνάμει επενδυτές η τράπεζα και αξία του αγγίζει τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί μάλιστα μία ουσιαστική κίνηση που θα φέρει την σταδιακή εξυγίανση της τράπεζας, για να αποτελέσει επενδυτικό πόλο έλξης μέσα στα επόμενα χρόνια. Μην ξεχνάτε όμως ότι το «Astir1», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο «πακέτο», δεν είναι το μοναδικό. Δύο ακόμη χαρτοφυλάκια υπό τις ονομασίες Omega και Metexelixis, τελούν σε εκκρεμότητα. Και η αξία τους 2,3 δισ. ευρώ, η πώληση των οποίων είναι επίσης απαραίτητη στην κατεύθυνση εξυγίανσης της τράπεζας. Και όπως όλα δείχνουν η πώλησή τους θα ακολουθήσει οσονούπω.

Ανατιμήσεις αναψυκτικών

Ανατιμήσεις μου λένε ότι έρχονται στην αγορά των αναψυκτικών το προσεχές διάστημα. Αυτό παραδεχόταν και στέλεχος της συγκεκριμένης αγοράς που γνωρίζει καλά τα πράγματα. Οι ανατιμήσεις προέρχονται κυρίως από τις πολυεθνικές εταιρείες της αγοράς, όπου η Coca-Cola στη χώρα μας κινείται σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο στα επίπεδα του 12%-14% μεσοσταθμικά για το σύνολο των προϊόντων της. Το ίδιο πρόσωπο συμπλήρωνε ότι το μεγαλύτερο βάρος που καλείται να επωμιστεί κατά βάση μία εταιρεία όπως η Coca-Cola και που αυτή τη στιγμή το περνάει στην αγορά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σχετίζεται με τη γυάλινη συσκευασία.

Σήμερα τα σπουδαία για τη Frigoglass

Από σήμερα αλλάζουν τα δεδομένα για τη Frigoglass. Η πρωινή γενική συνέλευση των μετόχων της Τρίτης, είναι αυτή που θα αποφασίσει για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών στη νέα εταιρεία, όπου την πλειοψηφία πλέον θα κατέχουν οι ομολογιούχοι και τη μειοψηφία ο Χάρης Δαυίδ. Η Frigoglass ουσιαστικά κλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες να παραχωρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στα funds – ομολογιούχους, τα οποία δεν ολοκλήρωσαν τη συμφωνία για παροχή έξτρα χρηματοδότησης από το ήδη υφιστάμενο ομολογιακό που λήγει το 2025, ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ.