Γυρίζοντας χθες αρκετές ώρες στο κέντρο των Αθηνών και περνώντας από διάφορα πολιτικά στέκια έμαθα αρκετά και για το πως κινούνται οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κεντρικός πολιτικός παράγοντας μου εξηγούσε χθες με καφέ και κρουασάν, ότι ο γερμανικός παράγοντας, ενώ είχε αποστασιοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, έχει αρχίσει πάλι να κοιτάζει προς τα εδώ. Μάλιστα μου είπε, ότι ξεκίνησαν και πάλι οι επαφές κεντρικών πολιτικών παραγόντων της Γερμανίας με Έλληνες πολιτικούς. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Πριν πολύ καιρό από αυτή εδώ τη στήλη σας ανέφερα για τη δράση των γερμανικών think tank. Αυτό ήταν μια από τις κινήσεις. Οι Γερμανοί στο ενδεχόμενο κυβερνητικής αστάθειας, θέλουν πάση θυσία συμμαχική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών για πολλούς λόγους.

Οι κινήσεις των Αμερικανών

Και ο αμερικανικός παράγοντας το ψάχνει, αλλά οι ΗΠΑ βάζουν στην εξίσωση και όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και της γειτονικής χώρας. Τι μου είπε άλλος συνομιλητής μου χθες με μακρά παρουσία στο υπουργείο Εξωτερικών; Οι ΗΠΑ επιθυμούν μετά τις τουρκικές και ελληνικές εκλογές να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δυο χωρών με εγγυητή και τον αμερικανικό παράγοντα για συνεκμετάλλευση ενός τμήματος του Αιγαίου. Πολύ δύσκολο μου φαίνεται, αλλά θα γίνουν κινήσεις και ήδη έμαθα πως έχουν σταλεί και σχετικά μηνύματα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στα υψηλά κλιμάκια, ενώ υπάρχουν και βουλευτές ευρύτερα που θέλουν να υπάρξει μια τέτοια κίνηση. Το ζήτημα όμως είναι τι θα κάνουν πρόσωπα με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, ειδικά στη ΝΔ, όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

Η εμφάνιση Σαμαρά

Και επειδή αναφέρθηκα στον Αντώνη Σαμαρά, είδα χθες τον πρώην πρωθυπουργό στο κέντρο της Αθήνας. Φουριόζος. Πού πήγαινε; Στο νέο Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, στο «Mουσείο Εθνικής Αντίστασης Οικία Ναπολέοντα Ζέρβα». Ο Μεσσήνιος έριξε και ένα σήμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «τοπόσημο πολιτιστικής κληρονομιάς και «διαβατήριο» για την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης και εθνογνωσίας». Με τέτοιες δηλώσεις λέτε ο Σαμαράς να συμφωνήσει για συνεκμετάλλευση; Ο ίδιος το έχει διαμηνύσει ρητά πως θα τα κάνει… λαμπόγυαλο εάν υπάρξει τέτοια κίνηση.

Πώς κλείστηκε η συνέντευξη

Δεν έχετε παράπονο νομίζω. Τα διαβάσατε πριν σας τα πει ο Σταύρος Θεοδωράκης για το πώς κλείστηκε η συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πότε αποφασίστηκε να προβληθεί στον Alpha και στην εκπομπή του «Πρωταγωνιστές». Εάν διαβάζετε τη στήλη μας, Beast, εδώ καθημερινά, θα μαθαίνετε πολλά πολύ πριν από τους περισσότερους και ας κάνουν ότι τα ξέρουν όλα. Σχετικά με το πότε γυρίστηκε η συνέντευξη που προβλήθηκε προχθές χθες στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3: «Η συνέντευξη αυτή που είδατε γυρίστηκε στο Μέγαρο Μάξιμου λίγες ώρες πριν παίξει η εκπομπή. Όμως, επειδή τον Απρίλη θα είχαμε εκλογές, σύμφωνα με το παλιό σκηνικό, είχα κανονίσει να πάρω μια συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη η οποία δόθηκε Καθαρά Δευτέρα, στη χαράδρα του Βίκου. Αυτή η συνέντευξη δόθηκε, μιάμιση μέρα πριν την τραγωδία. Από αυτά που είπε τίποτα δεν έπαιξα. Δεν ήθελα να μπερδευτούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Είδατε; Η στήλη ήταν πολύ μπροστά και σας τα είπε έγκαιρα.

Έρχεται και συνέντευξη Τσίπρα

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και θα γίνει προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις, είναι η συνέντευξη και με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία. «Ναι, είχαμε συζητήσει επειδή οι εκλογές θα ήταν 9 Απρίλη, είχε κανονιστεί αντίστοιχη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα που θα έπαιζε στις 2 Απριλίου… Θα έχουμε συνέντευξη Τσίπρα τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχει προσδιοριστεί το πότε. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν και ένα προγραμματισμό που είναι πιο περίπλοκος. Προφανώς κάποια στιγμή που θα θέλει κι εκείνος να μιλήσει, έχουμε συμφωνήσει να το κάνουμε», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Αναφορικά με τη δήθεν απόρριψη δυο προσκλήσεων για συνάντηση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «δείχνει ότι, δυστυχώς, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι πρωθυπουργός είναι πολλές. Και αυτό θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα βλέποντας τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη. Όπως, πιστεύω, θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα να μην επιστρέψει ο κ. Τσίπρας και να υπάρχει μία κυβέρνηση που θα δίνει πραγματική προοπτική στον ελληνικό λαό. Στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα, σεβασμός στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό». Περιγράφοντας ότι η πρώτη φορά που συνομίλησαν ήταν σε διάδρομο της Βουλής παρουσία δημοσιογράφων οπότε και ο κ. Μητσοτάκης του απηύθυνε ένα αόριστο «να τα πούμε», που ποτέ δε συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση. Ακολούθως, οι δυο τους ξαναβρέθηκαν στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο – δυο μέρες πριν την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης.

Σε γερμανικό σχολείο ο Τζανακόπουλος

Και επειδή σας έλεγα για Γερμανούς, με γερμανικό παράγοντα θα κλείσω τη στήλη σήμερα. Στην Γερμανική Σχολή Αθηνών βρέθηκε χθες το κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τι έκανε εκεί; Συμμετείχε σε ένα διαφορετικό debate που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των μαθητών Β’ & Γ’ Λυκείου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών «Η γνώμη μου γίνεται ψήφος». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δ. Τζανακόπουλος πηγαίνει στην Γερμανική. Εξάλλου ήταν το σχολείο που τελείωσε. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στις διάφορες εκδηλώσεις ενός σχολείου που θεωρείται πολύ ανοικτό, πολυπολιτισμικό, φιλελεύθερων απόψεων και καθόλου συντηρητικό και αυστηρό με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Εκεί φοιτά και το παιδί του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ απόφοιτος είναι και ο Βαγγέλης Αντώναρος που θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι αλλάζει η ΙΚΕΑ στην Ελλάδα

Να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα των καταστημάτων της ΙΚΕΑ επιδιώκει το τελευταίο διάστημα και θα επιδιώξει και προσεχώς ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος διαχειρίζεται το δίκτυο της διάσημης αλυσίδας επίπλων και ειδών σπιτιού. Πληροφορούμαι ότι προβαίνει σε αναδιοργάνωση του δικτύου ΙΚΕΑ με αφαίρεση των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων και μείωση του χώρου πώλησης σε καταστήματα, όπως για παράδειγμα στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, προκειμένου να πετύχει μικρότερο κόστος λειτουργίας. Κάτι που ήδη έχει εφαρμόσει σε Λάρισα και Ιωάννινα. Παράλληλα όμως ετοιμάζει και το νέο κατάστημα στο Ελληνικό, που θα αποτελέσει το νέο μεγάλο talk of the town τα επόμενα χρόνια καθώς θα βρίσκεται στο εμπορικό πάρκο που έχει συμφωνήσει με τη Lamda Development να δημιουργήσει εντός του Ελληνικού. Βασική παράμετρο όμως αποτελεί και το ότι η ΙΚΕΑ έστησε δίκτυο για μία αγορά προϊόντων οικιακής χρήσης, όπου το 2008 είχε τζίρο στην Ελλάδα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον το 2022 είχε φτάσει μόλις το 1 δισεκατομμύριο σε αξία πωλήσεων. Επομένως τα δεδομένα άλλαξαν και είναι λογικό πλέον ο όμιλος Φουρλή, να αναζητά νέα μικρότερα μοντέλα καταστημάτων.

Η άγνωστη δραστηριότητα του Mr Serenata

Μπορεί ο Κώστας Τόττης, ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας Tottis Bingo να έχει συνδεθεί για πολλά χρόνια και με πολλές διαφορετικές γενιές μέσω της θρυλικής σοκοφρέτας «Serenata», όπως η πραγματικότητα καμία φορά φέρνει και «έκτακτες» εξελίξεις. Ο γνωστός επιχειρηματίας το έχει ρίξει μαθαίνω και στα σαμπουάν και μάλιστα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε πολλά από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Εάν λοιπόν τον είχατε συνηθίσει να σχετίζεται με τα γεμιστά κρουασάν και τις σοκοφρέτες, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη. Γιατί πλέον εκτός από τις γευστικές σας ανησυχίες, ο Τόττης ήρθε να καλύψει και τις ανησυχίες σας στον τομέα της ατομικής περιποίησης.

Πότε αποβάλλεται ένας προμηθευτής της Lidl για θέματα ποιότητας

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι προϋποθέσεις αξιολόγησης που θέτει η Lidl στην Ελλάδα για τους προμηθευτές της. Όπως μαθαίνω, σε ετήσια βάση πραγματοποιείται εκτεταμένη διαδικασία αξιολόγησης, μέσω της οποίας η αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποκλείει επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται, εφόσον αυτές αποδειχθεί ότι έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων τους. Μάλιστα εφαρμόζει ένα τριπλό διαβαθμισμένο σύστημα όπου στο πράσινο όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι σε επίπεδο ποιότητας, στο κίτρινο χτυπάει το καμπανάκι της προειδοποίησης και στο κόκκινο έρχεται η αποβολή από τη μακρά λίστα των προμηθευτών της, η οποία εάν δεν με απατά η μνήμη μου υπερβαίνει τους 1.500 από όλη την Ελλάδα.

Συνεργασία με εταιρείες κάθε βεληνεκούς από όλη την Ελλάδα

Το άλλο ενδιαφέρον που διαπιστώνω στην περίπτωση της αλυσίδας, είναι ότι συνεργάζεται με επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Για παράδειγμα στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά, αγοράζει αβοκάντο από μία μικρή εταιρεία που βρίσκεται στην περιοχή του Βατόλακκου, την Agrocreta, η οποία τζιράρει 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Συνεργάζεται όμως και με μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Kreta Food, που τυποποιεί έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανίων. Ο τζίρος της συγκεκριμένης εταιρείας είναι περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Το πιο ελκυστικό όμως κατά την άποψή μου, στην περίπτωση της Lidl, είναι ότι δουλεύει και με μικρές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, έχοντας αλλάξει ριζικά τη στρατηγική που είχε όταν ξεκίνησε το 1998 την πορεία της στην ελληνική αγορά.

Ζητούν από τη Skroutz να αναθεωρήσει

Εκτός από τον ισχυρό ανταγωνισμό που έχει να αντιμετωπίσει η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, που κατοπτρίζεται σε εταιρείες όπως η Amazon που έχει το 10% της ελληνικής αγοράς αλλά και η Shopflix του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει να αντιμετωπίσει και τους κακούς της δαίμονες. Στην προκειμένη περίπτωση, θόρυβο και αποχωρήσεις συνεργαζόμενων επιχειρήσεων έχει προκαλέσει το ποσό των 400 ευρώ που καλείται σε ετήσια βάση να πληρώσει μία συνεργαζόμενη εταιρεία για να είναι στην πλατφόρμα. Κάποιοι ζητούν από τη Skroutz να αναθεωρήσει. Λέτε να το κάνει;