Μόνο απαρατήρητη δεν περνά η σκιά του Κώστα Καραμανλή πάνω από τη Νέα Δημοκρατία, σε μια χρονική στιγμή που ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να ενισχύσει το μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος, μετά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της επόμενης μέρας της τραγωδίας των Τεμπών. Τον απειλεί ο πρώην πρωθυπουργός ευθέως; Όχι. Αλλά διατυπώνει ενστάσεις σε συνομιλητές του για πολλές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αποχώρηση Καραμανλή

Ο Κ. Καραμανλής που αποχώρησε φρόντισε με τον τρόπο του να κάνει διακριτική την αποστασιοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά καιρούς είχε φροντίσει να στέλνει μηνύματα για διάφορα ζητήματα, ενώ ήταν σαφές πως διαφοροποιούνταν από την στρατηγική του Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά. Εάν θα εμφανιστεί προεκλογικά στο πλευρό του πρωθυπουργού και εάν θα κάνει δήλωση στήριξης της ΝΔ θα φανεί. «Έχουμε δρόμο έως τότε», λένε πρόσωπα που γνωρίζουν.

Σιωπή Καραμανλή

Πάντως χθες βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο ο Κώστας Καραμανλής ήταν σιωπηλός στην εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά. Εκεί ήταν πάρα πολλοί καραμανλικοί που στα πηγαδάκια και έλεγαν πολλά. Αφορμή για τη σύναξη ήταν η παρουσίαση του βιβλίου, «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία» (εκδόσεις Πεδίο), το οποίο προλογίζει ο Κώστας Καραμανλής. Για το βιβλίο μίλησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Ελάχιστοι όμως ήταν οι παριστάμενοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και όπως έμαθα υπήρξε «απαγορευτικό» από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί βρέθηκαν, όμως, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας που έχει κόψει δεσμούς με το Μαξίμου, ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας, ο πρώην υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Καραχάλιος, αλλά και ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσσανίδης που σχολίασε αρνητικά σε πηγαδάκι, όμως έμαθα, την επιστολή-καταγγελία που δημοσιοποίησε ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, σχετικά με τη διαιτησία και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Η τύχη του μικρού Καραμανλή

Πέρα όμως από τον πρώην πρωθυπουργό υπάρχει και ο πρωτοξάδελφος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής που πιέζεται από πολλές πλευρές να μην είναι υποψήφιος. Αυτό μαθαίνω θα ήθελε και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αυτός αντιστέκεται και βασικά ο πατέρας του, Αχιλλέας. Έμαθα λοιπόν ότι σε σύναξη που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, λέγεται ότι έλαβαν υπόψη τους και την άποψη του Προκόπη Παυλόπουλου, πως δεν πρέπει να βγει από το πολιτικό παιχνίδι, και αποφασίστηκε να μην κάνει πίσω και να είναι υποψήφιος κανονικά στις Σέρρες. Αυτό έδειξε ουσιαστικά και με τη χθεσινή του εμφάνιση στην Επιτροπή της Βουλής, όπου εμφανίστηκε και μίλησε για τον σιδηρόδρομο σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών. Και όπως τον συμβούλευσαν και οι επικοινωνιολόγοι του, ετοιμάζει περίπου εννέα συνεντεύξεις σε ΜΜΕ.

Βγαίνει μπροστά ο Τσίπρας

Βγαίνει μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας και η προσπάθειά του είναι εστιασμένη στην αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι χαμηλή, ενώ με τις συγκεντρώσεις θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει το μήνυμα που θέλει να περάσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ψηφοφόρων ώστε να συστρατευθούν με το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ουσιαστικά θα χτιστεί μια προεκλογική στρατηγική εστιασμένη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα είμαστε πρώτοι»

«Να κρατάνε μικρό καλάθι στη ΝΔ εν όψει των εκλογών. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι για μας η καλύτερη δημοσκόπηση», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσίπρας λέει σε συνομιλητές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι πρώτος.

Τηλεοπτικές εμφανίσεις Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, πέρα από την κλασσική συνταγή των συγκεντρώσεων, αποφάσισε να παίξει και το χαρτί των τηλεοπτικών εμφανίσεων, καθώς θεωρεί ότι κερδίζει. Έτσι, αυτή την εβδομάδα έμαθα πως θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ελέγχονται δύο αυτοδιοικητικοί

Και άλλος αυτοδιοικητικός βρίσκεται στο στόχαστρο της Εισαγγελίας μαθαίνω. Θα πληροφορηθήκατε χθες ότι για κακουργήματα ελέγχεται αντιδήμαρχος μεγάλου, κεντρικού δήμου της χώρας, με βάση πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, που εδώ και αρκετές μέρες (πριν την τραγωδία των Τεμπών) έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ο εν λόγω αντιδήμαρχος ήθελε να πολιτευθεί αλλά τελικά κόπηκε από τη λίστα της ΝΔ. Επίσης, ο άλλος αυτοδιοικητικός που σας ανέφερε στην αρχή είναι από την Αττική και αυτός ήθελε να πολιτευτεί, αλλά έμεινε στη γωνιά.

Το μήνυμα Σχοινά

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Πού ήταν; Τον πήρε το μάτι μου στο κέντρο της Αθήνας και ρώτησα τι έγινε. Μετά από μικρή έρευνα έμαθα ότι μίλησε σε εκδήλωση για το βιβλίο του δικαστικού Νίκου Μηλιώνη (νυν μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου) σχετικά με τη λογοδοσία (εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη). Ο Μ. Σχοινάς μίλησε μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Βλαχόπουλο της Νομικής Αθηνών και τον Νικόλα Φαραντούρη (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) που πολιτεύεται με το ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλλονιά. Εκεί ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. είπε ότι οι Βρυξέλλες πήραν το μάθημά τους από την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση και είναι προετοιμασμένες, ενώ ήταν καθησυχαστικός.

Κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

Και επίσημα νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η συμφωνία που είχαν υπογράψει η χώρα μας με τη Γαλλική Δημοκρατία στις Κάννες, στις 21 Μαΐου του 2022. Μόλις χθες το απόγευμα πέρασε και σε ΦΕΚ η συμφωνία, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας και επίσημα κινηματογραφικό προορισμό και για τους Γάλλους με νέες επενδύσεις να αναμένονται σε αυτόν τον τομέα. Να σας θυμίσω ότι μία χαρακτηριστική και πρόσφατη ταινία ήταν «Το Τρίγωνο της Θλίψης», γυρίσματα της οποίας έγιναν στη Χιλιαδού της Εύβοιας. Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών, ενώ στα 35α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κέρδισε διακρίσεις σε όλες τις κατηγορίες όπου ήταν υποψήφια. Πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν για το κινηματογραφικό «σεντόνι» στην Ελλάδα, η οποία έχει μία ακόμα καλή ευκαιρία και να προβληθεί και να κερδίσει ακόμα περισσότερα και η τουριστική της βιομηχανία.

Οι ιδιοκτήτες δύο πολυτελών βιλών στο Ελληνικό

Δύο ακόμη πρόσωπα που συνδέονται με την εγχώρια αλλά και την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα αποκτούν πολυτελείς κατοικίες στο Ελληνικό. Και αυτή τη φορά δεν πρόκειται για διαμερίσματα στο Riviera Tower, για τα οποία σας είχα δώσει μία πρώτη εικόνα πριν από μερικές μέρες για τους νέους τους ιδιοκτήτες, αλλά για μονοκατοικίες. Ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες είναι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επιχειρηματίας και επικεφαλής του ομίλου ΤΕΜΕΣ, ο οποίος είναι κυρίως γνωστός από το συγκρότημα ξενοδοχείων στο Costa Navarino αλλά και από τη συμμετοχή του στην Ιονική Ξενοδοχειακή που διαχειρίζεται το Hilton στο κέντρο της Αθήνας και αυτή την περίοδο ετοιμάζει και μία πολυτελή παραλία με beach club για της Hilton στη Β’ Πλαζ της Βούλας. Ο δεύτερος είναι ισραηλινής καταγωγής. Πρόκειται για τον Yoav Harlap, επικεφαλής του ομίλου εμπορίας αυτοκινήτων, Colmobil. Αποτελεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο του Ισραήλ στον τομέα των αυτοκινήτων. Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί τη μοναδική στη χώρα μας από πλευράς Ισραηλινών, οι οποίοι έχουν επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η Zoia αλλά και ο όμιλος Grammikos, με την πρώτη να κινείται κυρίως στον τομέα των γραφείων και τον δεύτερο στα οικιστικά ακίνητα. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι οι μόνοι ή οι τελευταίοι από πλευράς Ισραήλ που βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θέλει να «ζυμώσει»

Όχι ακριβώς ο ίδιος, αλλά οι συνεργάτες του. Γιατί ο ίδιος αυτό που επιδιώκει όπως μου λένε, είναι να αποκτήσει επιχείρηση στον τομέα της ζύμης. Ενδιαφέρον αν κανείς σκεφτεί ότι ο Μιχάλης Αραμπατζής, ο οποίος είναι προσωπικός του φίλος, μετράει μέρες πριν αποχωρήσει οριστικά από την Ελληνική Ζύμη που ο ίδιος ίδρυσε, διατηρώντας μόνο ποσοστό μειοψηφίας μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τη CVC Capital, η οποία ήρθε να την συνδυάσει με τη Χρυσή Ζύμη, επίσης συμφερόντων της. Η συμφωνία με τη CVC προβλέπει την πώληση του συνόλου του ποσοστού. Και όταν αυτό γίνει εκ των πραγμάτων ο ίδιος θα αναζητήσει το νέο του επιχειρηματικό βήμα. Οι πληροφορίες λένε ότι κατά μεγάλη πιθανότητα αυτό το βήμα θα γίνει με τον Θεοδωρόπουλο. Άλλωστε οι δύο επιχειρηματίες συνυπάρχουν επενδυτικά και στην εταιρεία υδροπονικής καλλιέργειας, Wonderplant, με έδρα τη Δράμα.

Σήμερα τα σπουδαία για τον Φουρλή

Οικονομικά αποτελέσματα σήμερα για τον Φουρλή. Που περιλαμβάνουν τις πωληθείσες δραστηριότητας της Athlete’s Foot αλλά και της Intersport Τουρκίας. Το πιο ενδιαφέρον είναι εκτός από την προσδοκώμενη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε επίπεδο τζίρου, θα είναι να δούμε τι έχει συμβεί με τα κέρδη. Οι πιέσεις της περασμένης χρονιάς λόγω μεταφορικών, ελλείψεων σε προϊόντα αλλά και συνολικά αυξημένου κόστους, ήταν λογικό να πιέσει όλες τις επιχειρήσεις, έτσι και τον όμιλο Φουρλή (IKEA, Intersport). Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι η εισαγωγή της Trade Estates -της θυγατρικής εταιρείας στον τομέα των ακινήτων- στο Χρηματιστήριο, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Και ο όμιλος έχει προαναγγείλει ότι αυτό θα συμβεί λίαν συντόμως αλλά με εκπλήξεις. Το πιο ιντριγκαδόρικο θα είναι να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος επενδυτής που θα αποκτήσει πακέτο μετοχών, στηρίζοντας με κεφάλαιο και ρευστότητα την εταιρεία για νέες επενδύσεις. Σας θυμίζω ότι ήδη στρατηγικής επενδυτής με το 12% των μετοχών της είναι η Autohellas Hertz του ομίλου Βασιλάκη.

Νέα επένδυση Καντώνια

Ακούω ότι ο Γιάννης Καντώνιας, εκ των μελών της επιχειρηματικής οικογένειας που έχει την Cosmos Aluminium, ετοιμάζεται για νέα επένδυση, για κάποιους όχι και τόσο απροσδόκητη. Η επένδυση είχε κολλήσει όλο το προηγούμενο διάσημα και πλέον οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία. Μένουν μόνο τα διαδικαστικά. Θα σας κρατάω ενήμερους για ό,τι συμβεί.