Προβληματισμός επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τις συνεχείς κινητοποιήσεις σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Το νέο κύμα αγανάκτησης κατά της ανεπάρκειας του πολιτικού συστήματος, θυμίζει παλαιότερες εποχές. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου μπαίνει στο μικροσκόπιο η συμπεριφορά της νέας γενιάς, η οποία έως σήμερα δεν είχε προτεραιότητα στις κομματικές μετρήσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το είδε αυτό και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι «οι νέοι μας οι οποίοι διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν πιστεύω κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους».

Αγωνία

«Τι θα κάνουν οι νέοι;» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και έμαθα ότι και χθες συζητήθηκε η μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα Κυριακή, ενώ υπάρχει και αγωνία για την επικείμενη μεγάλη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ της προσεχούς Πέμπτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι η ΝΔ δεν έχει προνομιακή σχέση με το εκλογικό σώμα που κινείται μεταξύ 17-35 αλλά θα γίνουν κάποιες κινήσεις το επόμενο διάστημα και θα φανεί κατά πόσο θα καταφέρει να περιορίσει τις όποιες απώλειες.

Πολιτικοποιημένοι νέοι

Και ο Αλέξης Τσίπρας έμαθα ότι έχει στα χέρια του μια έρευνα που έγινε πριν το δυστύχημα των Τεμπών, για τη νεολαία, τις συνήθειές της, τις αντιλήψεις και την πολιτική της συμπεριφορά της. Η έρευνα έγινε από το κομματικό Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με τη συνεργασία της εταιρείας πολιτικών ερευνών Prorata. Μερικά βασικά συμπεράσματα της έρευνας: α) ζητήματα εργασιακά και μισθολογικά ιεραρχούνται ψηλά από τους νέους, β) η πολιτικοποίηση των νέων παραμένει υψηλή, γ) τα σημάδια κρίσης της παραδοσιακής πολιτικοποίησης δεν φτάνει ούτε μεταξύ των νέων στο σημείο της πλήρους απόρριψης και δ) προκύπτει η εικόνα μια γενιάς με συνολικά αυξημένη ενσυναίσθηση, υλιστικές και μεταϋλιστικές ανησυχίες και γενικά αριστερόστροφης σε πολιτικό επίπεδο.

Αποχή ή ψήφος

Το ερώτημα που κυριαρχεί στα κομματικά επιτελεία είναι τι θα πράξουν στις εκλογές οι νέοι. Εάν θα ψηφίσουν και τι ή θα απέχουν. «Το πρόσφατο, τέλος, σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που από μια τραγική συγκυρία είχε ως θύματα κυρίως νέους ανθρώπους, έρχεται να προστεθεί πάνω στο υπόστρωμα που καταγράφει η έρευνα αυτή, όπως και άλλες ανάλογες. Προς το παρόν έχει πυροδοτήσει συγκινητικές πρωτοβουλίες από μαθητές/τριες και άλλους νέους και νέες. Ωστόσο, είναι επιστημονικά πρώιμο, αλλά και ηθικά και συναισθηματικά ιδιαίτερα δύσκολο και λάθος να διατυπώσει κανείς εικασίες για το πώς θα επηρεάσει τη συνείδηση της νέας γενιάς. Δεν θα το επιχειρήσουμε» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας που προαναφέραμε.

Το θέμα Καραμανλή

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το θέμα του Κώστα Αχ. Καραμανλή και εάν θα πρέπει ή όχι να είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στις Σέρρες. Στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επικρατεί διχασμός αν και η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της άποψης να μην είναι υποψήφιος. Απομένει να δούμε τι θα αποφασίσει ο ίδιος. Και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι υποψήφιος. Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τους εξαφανισμένους υφυπουργούς, Γιώργο Καραγιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, που αναμένεται τις επόμενες ώρες να βρεθούν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.

Ενόχληση για τον Σπίρτζη

Και επειδή αναφέρομαι στα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, να σας ενημερώσω ότι και στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν υπάρχει πλήρης ικανοποίηση για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και επ’ αυτού γίνεται μεγάλη συζήτηση. Θέμα μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια δεν τίθεται ούτε για συζήτηση χαλαρή, αλλά υπάρχει ένας προβληματισμός να μην εμφανίζεται στα ΜΜΕ.

Ανησυχούν για την… πεταλούδα

Στην οικονομική θεωρία υπάρχει το παράδειγμα του πετάγματος της πεταλούδας, δηλαδή μια πεταλούδα μπορεί να πετάξει στην Κίνα ή στις ΗΠΑ και να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων σε όλο τον πλανήτη. Π.χ. αυτό έγινε και με την κατάρρευση της Lehmnan Brothers το 2008-2009. Τώρα υπάρχει και φόβος για τις συνέπειες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ρώτησα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τι γίνεται, καθώς σε λίγα 24ωρα θα συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου εκτός απροόπτου θα αποφασιστεί μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων, και ήταν συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους. Μου έδειξαν ότι η χώρα και συνολικά η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για μια κρίση και εύχονται να μην είναι αντίστοιχη του 2008.

Περιοδείες Ανδρουλάκη και γκρίνιες

Σιγά-σιγά η πολιτική ζωή του τόπου επανέρχεται σε μια υποτυπώδη «κανονικότητα» και επειδή έχουμε και εκλογές μπροστά μας -άγνωστος ακόμα ο χρόνος διεξαγωγής τους- αρχίζουν πάλι οι περιοδείες. Την αρχή κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης που ανέβηκε Θεσσαλονίκη και πέρα από τις επαφές του το απόγευμα θα μιλήσει σε φίλους και στελέχη στη Νέα Μηχανιώνα. Πάντως υπάρχει γενικά γκρίνια για την αντιπολιτευτική τακτική του Ν. Ανδρουλάκη.

Η απόσπαση και η επιστροφή

Μέχρι πριν λίγες ημέρες οι περισσότεροι δεν ξέραμε ότι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Καραγιάννη, ήταν εργαζόμενη στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Έγινε το δυστύχημα των Τεμπών και μέσα στα πολλά που μάθαμε έγινε γνωστό και το συγκεκριμένο θέμα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλεί την απόσπαση της Τάνιας Καραγιάννη (Κωσταντίνα – Ολυμπία Καραγιάννη το πλήρες όνομα). Δηλαδή επιστρέφει στην εργασία της στη ΡΑΣ.

ΕΨΑ-Βίκος: Η απόσταση που «χωρίζει» δύο συνεταίρους

Σημαντική είναι όπως μου λένε η απόσταση που χωρίζει την οικογένεια Σεπετά (Βίκος) από την οικογένεια Τσαούτου (ΕΨΑ) τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι ότι ο Βίκος απέκτησε πριν από μερικά χρόνια το 25% της ΕΨΑ με την προοπτική να ξεκινήσει την παραγωγή αναψυκτικών. Το ποσοστό αυτό είχε εξαγοράσει από την γνωστή εταιρεία απορρυπαντικών «Εύρηκα». Ο στόχος τότε του Βίκου ήταν να αποκτήσει εξ ολοκλήρου την ΕΨΑ, ωστόσο η οικογένεια Τσαούτου αντιστάθηκε, διατηρώντας έως και σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών. Ο Βίκος μάλιστα ήθελε από το 2014 να μπει στα αναψυκτικά με αυτόν τον τρόπο, έχοντας αποκτήσει δηλαδή μία «έτοιμη» εταιρεία με μηχανολογικό εξοπλισμό και δίκτυο διανομής πανελλαδικής εμβέλειας. Καθότι αυτό δεν συνέβη, επένδυσε ο ίδιος στα αναψυκτικά και κινήθηκε με τις δικές του δυνάμεις στο χώρο αυτό, κρατώντας παρόλ’ αυτά το 25% της ΕΨΑ, το οποίο έως αυτή τη στιγμή παραμένει αναξιοποίητο. Η σχέση των δύο πλευρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με κάποιο τρόπο ως αποστασιοποιημένη, κάποιοι στην αγορά μου λένε ότι είναι ψυχρή. Και από την πλευρά του ο Βίκος κρατάει το ποσοστό και αναμένει την κατάλληλη στιγμή. Θα έρθει άραγε αυτή ή απλά θα πουλήσει κάποια στιγμή αυτό το 25%; Μένει να φανεί.

Ποιοι αγοράζουν τα νέα τους «παλάτια» στον πύργο του Ελληνικού

Σημαντικά ονόματα συγκαταλέγονται στη λίστα εκείνων που έχουν αποκτήσει ακίνητα στον πύργο κατοικιών στον Άγιο Κοσμά στο πλαίσιο της επένδυσης του Ελληνικού. Μεταξύ αυτών που ακούω είναι ο Νέλλος Κανελλόπουλος εκ των μετόχων του ομίλου Τιτάν, ο γνωστός χρηματιστής και επικεφαλής της Euroxx Χρηματιστηριακή, Τζουζέπε Τζιάννο, ο Θεόδωρος Τρύφων πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, η πρωταθλήτρια του τένις, Μαρία Σάκκαρη. Στα ονόματα συγκαταλέγονται ο Ανδρέας Ταπραντζής, διευθύνων σύμβουλος της Avis αλλά και ο ιδρυτής της εταιρείας πιστοποιήσεων, PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης. Έως και αυτή τη η Lamda Development που έχει την ευθύνη για την επένδυση του Ελληνικού, έχει εισπράξει 214 εκατομμύρια ευρώ από τις πολυτελείς οικιστικές αναπτύξεις στο πλαίσιο της έκτασης, όπως είναι τα οικόπεδα για την κατασκευή των The Cove Villas, η πώληση 127 διαμερισμάτων στον πύργο κατοικιών, Riviera Tower αλλά και από προκαταβολές για κρατήσεις των διαμερισμάτων «Τhe Cove Residences». Αυτό που μαθαίνω στην αγορά, είναι ότι η μέση τιμή ανά τετραγωνικό κινείται περίπου στα επίπεδα των 15.000 ευρώ.

Νέο πεδίο μάχης η επέκταση του μετρό προς το Ίλιον

Νέο πεδίο μάχης θα αποτελέσει η επέκταση του μετρό προς το Ίλιον, με το συνολικό ύψος της σύμβασης για το συγκεκριμένο έργο να ανέρχεται στα 682 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες η επέκταση της Γραμμής 2 στην οποία εντάσσεται η ανάπτυξη του μετρό προς το Ίλιον, πήρε παράταση με αλλαγές βασικών όρων στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Με τα νέα δεδομένα η καινούργια προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων συμμετοχής θα λήξει στις 12 Απριλίου και το άνοιγμα των φακέλων προσφορών στις 20 Απριλίου. Στους ενδιαφερόμενους οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, Άβαξ, Άκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στα πέντε έτη από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Άβαξ: Ξεκινάει και πάλι το ταξίδι του ο μετροπόντικας στα 35 μέτρα κάτω από την πρωτεύουσα

Και επειδή μιλάμε για μετρό, οι πρόδρομες εργασίες που εκτελεί η κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ σε 15 σταθμούς και 9 φρεάτια ολοκληρώνονται το προσεχές φθινόπωρο. Θα προηγηθεί από τους 15 αυτούς σταθμούς εκείνος του Κολωνακίου, ο οποίος έχει τεθεί ως προτεραιότητα δεδομένου ότι τα έργα των πρόδρομων εργασιών έχουν προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο αλλά και στους κατοίκους της περιοχής το τελευταίο διάστημα. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι έως το τέλος του μήνα ξεκινάει να σκάβει ο μετροπόντικας που παράγγειλε η Άβαξ από τη γερμανική εταιρεία Herrenknecht. Την εβδομάδα που μας έρχεται αναμένεται η τοποθέτησή του στο φρεάτιο που έχει ανοίξει η ομάδα των ανθρώπων της κοινοπραξίας Άβαξ, Alstom, Ghella που έχει αναλάβει το έργο, στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, πίσω ακριβώς από τον υφιστάμενο σταθμό του μετρό. Θέμα λίγων ημερών λοιπόν για να ξεκινήσει και πάλι το ταξίδι του ο μετροπόντικας σε βάθος 35 μέτρων κάτω από τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Οι νέες μπίζνες του ομίλου Μήτση στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων

Σε διαρκή αναπτυξιακή πορεία βρίσκεται ο όμιλος Μήτση. Μαθαίνω ότι προ ολίγων ημερών η γνωστή ξενοδοχειακή επιχείρηση προχώρησε σε συμφωνία για τη διαχείριση του ξενοδοχείου Bali Paradise στην περιοχή Μπαλί του Ρεθύμνου Κρήτης. Προηγήθηκαν κινήσεις επέκτασης του ομίλου στη Χαλκιδική. Το ενδιαφέρον όμως εδώ είναι ότι ο όμιλος Μήτση και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης του, Σταύρος Μήτσης δεν εξαγόρασαν το ξενοδοχείο, αλλά προχώρησαν σε deal για τη διαχείρισή του για δέκα χρόνια. Είναι ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια η Hotel Brain, διαχειριζόμενη ξενοδοχειακές μονάδες που εμφανίζουν εγγενείς αδυναμίες κατά τη λειτουργία τους. Ως προς τον όμιλο Μήτση θα θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2022 είχε γίνει γνωστή η εικοσαετής συμφωνία διαχείρισης ξενοδοχείου στη Σάρτη Χαλκιδικής και επί της ουσίας αποτελεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της δραστηριότητάς του στον ξενοδοχειακό κλάδο.