Συζητήσεις επί συζητήσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την τύχη του Κώστα Αχ. Καραμανλή – κυρίως για το εάν πρέπει ή όχι να κατέβει στις εκλογές στο νομό Σερρών. Η πίεση που του ασκείται μαθαίνω είναι πολύ μεγάλη και ξέρω από καλή πηγή ότι ο ίδιος δεν είναι και πολύ πρόθυμος, μετά το κλίμα των τελευταίων ημερών, να κατέβει. Θεωρεί βέβαια ότι το ανάθεμα όλο πέφτει πάνω του και αυτό είναι κατά τον ίδιο άδικο, αλλά αναγνωρίζει ότι η πολιτική είναι σκληρή. Θα μείνει μια περίοδο εκτός Βουλής και θα επανέλθει; Όλα είναι ανοιχτά και ρευστά.

Το βέτο του πατέρα

Βασικός παράγοντας για την καταληκτική στάση του είναι ο πατέρας του ο Αχιλλέας Καραμανλής που θεωρεί ότι ο γιος του δεν μπορεί να μην είναι υποψήφιος. Μάλιστα, τονίζει σε συνομιλητές του, όπως έμαθα, ότι «δεν μπορεί η Βουλή να μην έχει εκπρόσωπο της καραμανλικής οικογένειας» μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο ρόλος Μολυβιάτη

Το πολιτικό μέλλον του Κώστα Αχ. Καραμανλή συζητήθηκε εκτενώς τις τελευταίες ημέρες όπως έμαθα και στην έδρα του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Φιλοθέη. Εκεί ο Αχ. Καραμανλής το συζήτησε, παρουσία και του γιου του, με τον πολύπειρο πρώην υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη. Η αλεπού της ελληνικής διπλωματίας φέρεται να στηρίζει πλήρως τον νεαρό Καραμανλή, αλλά αντιλαμβάνεται και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Δεν τον προτρέπει όμως, όπως έμαθα, να μην κατέβει.

Δίαυλος επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου

Να σημειώσουμε, πάντως, σχετικά με την υπόθεση Κώστα Αχ. Καραμανλή, τη στάση κάποιων καραμανλικών βουλευτών που έχουν πλέον ανοίξει καλό δίαυλο επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και ευελπιστούν σε μια καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικά. Έτσι εκλαμβάνεται η στάση των Θόδωρου Ρουσόπουλου και Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον πρώτο να τον αδειάζει το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τον δεύτερο να τον επικρίνει και το ευρύτερο περιβάλλον του νεότερου Καραμανλή.

Η σύναξη των Καραμανλικών

Μια μεγάλη σύναξη ετοιμάζεται στις 20 Μαρτίου, με αφορμή το βιβλίο του δημοσιογράφου και αρθρογράφου της εφημερίδας Δημοκρατία, Γιώργου Χαρβαλιά. Εκεί θα μαζευτούν, όπως μαθαίνω πολλοί καραμανλικοί για το βιβλίο με τίτλο, «Γιαβόλ», όπου ο Γ. Χαρβαλιάς επιχειρεί να καταρρίψει τους δημοφιλείς αστικούς μύθους που έχουν χτιστεί γύρω από το σημερινό πρόσωπο της «καλής» δημοκρατικής Γερμανίας και αναδεικνύει την ελληνική περίπτωση, φωτίζοντας τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και της υποτέλειας, που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Γιατί έχει ενδιαφέρον αυτή η εκδήλωση και το βιβλίο; Γιατί τον πρόλογο τον έκανε ο Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα θα είναι στην εκδήλωση μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Για την συγκέντρωση μάλιστα γίνεται μεγάλη κινητοποίηση λόγω του Κ. Καραμανλή για τον οποίο πολλοί λένε ότι πρέπει, μετά τις εξελίξεις, να αναθεωρήσει την απόφασή του και να κατέβει πάλι στις εκλογές, αλλά ο ίδιος είναι αρνητικός και θα σας εξηγήσω αύριο τους λόγους.

Τι παίζει με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο;

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να συμφωνήσει και μεταγραφές από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Η συμμετοχή του Βαγγέλη Αντώναρου είναι δεδομένη για την Ανατολική Αττική. Αυτό που μαθαίνω είναι σχεδόν έχει κλείσει η συμμετοχή της Κρινιώς Κανελλοπούλου, κόρης του αείμνηστου Θανάση Κανελλόπουλου για την Ηλεία – απομένουν τα τυπικά και μια συνάντηση με τον Τσίπρα. Εκεί θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και δε θα κατέβει ο Κώστας Τζαβάρας που έχει άριστη σχέση με την πρώην βουλευτή. Η ίδια, πάντως, δεν διαψεύδει ούτε και επιβεβαιώνει, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας τη θέλει και μένει να δούμε τι θα γίνει. Ερωτηματικό υπάρχει για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ο ίδιος λέει σε συνομιλητές του ότι δεν τον ενδιαφέρει να εμπλακεί με την πολιτική και να κάνει τον πολιτευτή, ενώ στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχουν παράγοντες που τον θέλουν, παρά τις γκρίνιες που υπάρχουν. Θεωρούν ότι ενισχύει και το κεντρώο προφίλ τους. Πάντως για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο έχει δρόμο ακόμα…

Η κίνηση Μελισσανίδη στον Ιππικό Όμιλο Μαρκόπουλου

Mία ακόμα κίνηση εναλλακτικών επενδύσεων κάνει το τελευταίο διάστημα ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Διαβάζοντας πίσω από την χθεσινή ανακοίνωση που έβγαλε το ΤΑΙΠΕΔ για την ανακήρυξη πλειοδότη στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο του Μαρκόπουλου, μαθαίνω ότι η εταιρεία Aplekton Holdings CO Limited που τελικά επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό, είναι συμφερόντων Μελισσανίδη. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου, το αποκαλούμενο ευρύτερα και ΕΣΧΑΔΑ, δεν προβλέπει παρά μόνο την δημιουργία ήπιων χρήσεων στο σημείο. Άνθρωπος μάλιστα που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έτρεξε τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκθεσης, μου είπε ότι το ΕΣΧΑΔΑ έχει στην πραγματικότητα την ισχύ ενός Προεδρικού Διατάγματος και δύσκολα ανατρέπεται προκειμένου να ισχύσουν άλλες χρήσεις από τις υφιστάμενες. Τι μπορεί να κάνει ο επιχειρηματίας στο Μαρκόπουλο αυτή τη στιγμή; Να διατηρήσει την χρήση του Ιππικού Κέντρου, να το αναβαθμίσει αλλά και πιθανώς να δημιουργήσει μικρές μονάδες φιλοξενίας για αθλητές αλλά και κάποιος αναψυκτήριο. Και σε κάθε περίπτωση να αναπτύξει το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον στην περιοχή, προχωρώντας σε φυτεύσεις δέντρων και αναμόρφωση του αστικού τοπίου. Λίγα πράγματα δηλαδή…

Eurobank: Βάζει ψηλότερα τον πήχη για δάνεια σε επιχειρήσεις

Ένα από τα βασικά στοιχεία για τα οποία έχουν κατηγορηθεί οι τράπεζες από την δεκαετή οικονομική κρίση και ύστερα, είναι η «σφιχτή» πολιτική τους ως προς τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις. Πλέον αυτό φαίνεται σταδιακά ότι αλλάζει, αποτελώντας ουσιαστικά και ένα προμήνυμα για τις προσδοκίες από την οικονομία της χώρας. Η Eurobank που αύξησε τις χορηγήσεις κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει βάλει στόχο να τις αυξάνει ακόμα περισσότερο κατά 7% κάθε χρόνο έως και το 2025. Βασικό εργαλείο στα χέρια των τραπεζών αποτελεί και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου μέσω των προβλεπόμενων χρηματοδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ποσά άνω των 31 δισ. ευρώ θα περάσουν και από τις τράπεζες (12,7 δισ.) και θα διατεθούν σε επιχειρήσεις βάσει επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων είτε με τη μορφή επιδοτήσεων, είτε με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Τα ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο αλλάζουν… ριζικά

Να έρθω όμως και σε κάτι άλλο που από μέρες θέλω να σας πω αλλά περίμενα τις πηγές μου να μου το επιβεβαιώσουν ότι θα συμβεί. Το ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο αλλάζει. Και όπως μου λένε ελάχιστα θα θυμίζει αυτό που είναι σήμερα. Γιατί ο όμιλος Φουρλή στον οποίο ανήκει το ακίνητο και διαχειρίζεται και το εμπορικό σήμα της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, έχει αναθέσει σε κατασκευάστρια εταιρεία να αναμορφώσει το κτίριο. Στη νέα του μορφή το «μεγάλο κουτί» του αεροδρομίου, κατά το κοινώς λεγόμενο big box, θα χωριστεί στα δύο, ενώ στον επάνω όροφο θα δημιουργηθούν γραφεία της Housemarket (IKEA). Επίσης, θα μικρύνει ο χώρος πώλησης και ταυτόχρονα η αποθήκη θα χωριστεί από το πωλητήριο. Αυτό που επίσης μαθαίνω είναι ότι θα δημιουργηθεί και ένας μικρός εμπορικός χώρος για τη δημιουργία ενός ή δύο καταστημάτων. Θα σας θυμίσω εδώ ότι ο όμιλος Φουρλή εκτός από τα ΙΚΕΑ διαχειρίζεται και τα Holland & Barrett στην Ελλάδα, καταστήματα προϊόντων ευεξίας και τροφίμων καθώς και τα Intersport.

214 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Λάμδα από τις εισπράξεις στο Ελληνικό

Βάζοντας κάτω τους αριθμούς από τις εισπράξεις που έχει πραγματοποιήσει έως αυτή τη στιγμή η LamdaDevelopment στο Ελληνικό, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 214 εκατομμύρια ευρώ. Τα 30 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το deal με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία δύο πεντάστερων ξενοδοχείων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού καθώς και πολυτελών τουριστικών κατοικιών και τα υπόλοιπα από τις κρατήσεις διαμερισμάτων (cove residences), τις πωλήσεις διαμερισμάτων στον Άγιο Κοσμά και στον πύργο Riviera Tower αλλά και στις πωλήσεις των οικοπέδων όπου θα χτιστούν οι βίλες (cove villas). Την ίδια στιγμή, περνώντας από το Ελληνικό, παρατηρώ τα έργα να συνεχίζονται, τουλάχιστον τα έργα υποδομής που έχει αναλάβει η Άβαξ, με την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος να έχει ήδη ξεκινήσει και το πρώτο κτίριο να παραδίδεται έως το καλοκαίρι από την ΕΚΤΕΡ, δίπλα στα Praktiker. Ο λόγος για το κτίριο Συλλόγων ΑμΕΑ δίπλα στα Praktiker Αλίμου από την πλευρά της Βουλιαγμένης.

Τι ψήνει η Φάρμα Κουκάκη στην Αθήνα

Λοιπόν, το άλλο που πρόσφατα έμαθα είναι ότι η Φάρμα Κουκάκη, η γαλακτοβιομηχανία που βρίσκεται στην περιοχή των Κάτω Αποστόλων του Κιλκίς, έχει απλώσει τα δίχτυα της τελευταία και στην Αττική. Και μάλιστα ετοιμάζει μία εξαγορά που θα τη φέρει σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο δραστηριοτήτων από αυτό που βρίσκεται σήμερα. Για τους μυημένους στην αγορά, θα πω ότι πρόσφατα άλλαξε το καταστατικό της, προσθέτοντας και την παρασκευή γλυκισμάτων. Η τελευταία λέξη που σας ανέφερα οδηγεί αυτομάτως στο επόμενο βήμα. Περισσότερα όμως και με περισσότερες λεπτομέρειες θα έχω να σας πω σύντομα.