Η υπόθεση του Παύλου Πολάκη όπως ήταν λογικό επισκίασε, για μια ακόμη φορά, την επικαιρότητα, καθώς η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να συμπεριληφθεί τελικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα Χανιά, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέρασαν στην αντεπίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως να σηκώνουν πολύ υψηλά τους τόνους και να μιλάνε επί της ουσίας για θέατρο και ότι ποτέ δεν υπήρχε πραγματική πρόθεση να κοπεί από τα ψηφοδέλτια ο βουλευτής Χανίων.

Η αρχική στάση Τσίπρα

Για να έχετε όσο το δυνατόν πλήρη εικόνα. Η αρχική απόφαση, εν θερμώ κιόλας, παρά το γεγονός ότι ελήφθη μετά το μπάνιο στο Σούνιο, του Αλέξη Τσίπρα ήταν να καρατομηθεί ο Παύλος Πολάκης και να μην συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τότε, παρά τις αντιδράσεις θεωρήθηκε ως μια επίδειξη πυγμής σε μια χρονική στιγμή που πολλοί ασκούσαν κριτική στον Αλ. Τσίπρα για το ύφος της αντιπολίτευσης και την ταύτισή του με τον πολακισμό. Ο ίδιος ήταν ανένδοτος. Όλα πάγωσαν όμως με την τραγωδία των Τεμπών.

Η καθυστέρηση στις αποφάσεις

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο δεν μπορούσε να συνεδριάσει, μέσα σε εθνικό πένθος και υπό τη σκιά της τραγωδίας κανένα κομματικό όργανο, ούτε συζητήθηκε καν χαλαρά το θέμα Πολάκη. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όλα λοιπόν σταμάτησαν και αυτό ωφέλησε τον Π. Πολάκη, καθώς μετρήθηκαν καλύτερα οι αντιδράσεις του και κυρίως συνασπίστηκαν γύρω του και πρόσωπα που ουδείς περίμενε. Έτσι υπήρξε η δυνατότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να κάνει και δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Η άποψη της Μπέτυς

Ο Π. Πολάκης όμως έμαθα ότι είχε και έναν μεγάλο σύμμαχο στην ευρύτερη οικογένεια του Αλ. Τσίπρα και αυτός ήταν η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού που μιλούσε και μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Κρητικό πολιτικό. Δεν ήταν μόνο αυτή όμως, αλλά και ο ξάδελφος του, ο Γιώργος Τσίπρας και η αδελφή του, η Ζανέτ Τσίπρα ήταν αρνητικοί να κοπεί ο Π. Πολάκης από τα ψηφοδέλτια. Ο Αλ. Τσίπρας τα άκουσε όλα αυτά, αλλά δεν ήταν προσωπική απόφαση.

Γιατί έγειρε η πλάστιγγα υπέρ Πολάκη

Ο Π. Πολάκης δε διασώθηκε γιατί είχε τμήμα της οικογένειας Τσίπρα μαζί του. Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορούσε να κάνει πίσω γιατί θα ήταν πλήγμα στο αρχηγικό του προφίλ. Μπήκαν ενδιάμεσοι, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Παππάς που συζήτησαν μαζί του. Έτσι ο Π. Πολάκης έκανε πίσω, έγραψε και έστειλε την επιστολή που τόνιζε ότι δεν αμφισβητεί τον Αλ. Τσίπρα και τα συλλογικά όργανα. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα και το πιο ουσιαστικό το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Τα υπόλοιπα ήταν διαδικαστικά.

Οργιώδες παρασκήνιο

Η επιστροφή του ήταν μονόδρομος. Ακόμα και η Ομπρέλα, η αριστερή τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ήταν θετική να διαγραφεί. Άρα δεν ήταν και απόφαση μόνο του Αλ. Τσίπρα, αλλά συλλογική από την Πολιτική Γραμματεία που του σφράγισε το διαβατήριο της επιστροφής. Εκεί έγιναν παρασκηνιακές κινήσεις να φανεί ότι κάνει ο Π. Πολάκης πίσω και να φανεί ο Αλ. Τσίπρας ότι δίνει συγχωροχάρτι.

Ριπές κατά Τσίπρα

Και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η απόφαση για τον Π. Πολάκη δεν άρεσε σε όλους.  Και μάλιστα ορισμένοι έλεγαν ότι ήταν και πλήγμα στο αρχηγικό του προφίλ. Οι προεδρικοί δε συμμερίζονται αυτή την κριτική και λένε πάμε όλοι μαζί τώρα για τις εκλογές. Θα φανεί όμως εάν θα κερδίσουν από την επιστροφή του Π. Πολάκη.

Η επιστροφή Αβραμόπουλου

Και επειδή λέμε για επιστροφές, να μιλήσουμε για μια στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας που αφορά τον πρώην κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο πολύπειρος πολιτικός είπε σε περιφερειακό συνέδριο χθες στην Πάτρα, ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό και του τόνισε ότι θα ήθελα να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στην Ηλεία. Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι περιμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πράσινο φως για να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα. Η αλήθεια όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτά που είπε ο Δ. Αβραμόπουλος στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη, τον οποίο είχε παλαιότερα ως συνεργάτη στο γραφείο του, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η επιθυμία του επιτρόπου

Ο πρώην επίτροπος όταν έφυγε από τις Βρυξέλλες με τη λήξη της θητείας του, ανέμενε να γίνει υπουργός Εξωτερικών, κάτι που δε συνέβη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε το είχε συζητήσει σοβαρά. Μετά ήθελε να επιστρέψει στην Α’ Αθηνών όπου πολιτευόταν πολλά χρόνια. Και εκεί όμως ήταν δύσκολο, διότι είναι ο Βασίλης Κικίλιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κυριάκος Πιερακκάκης που χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργικού συστήματος, η Άννα Ροκοφύλλου, στενή φίλη οικογενειακή του πρωθυπουργικού ζεύγους, ο Θάνος Πλεύρης, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Άγγελος Συρίγος. Μύλος δηλαδή. Και του το είχαν ξεκόψει από την αρχή, ότι Α’ Αθηνών δεν… παίζει. Τι έκανε; Ούτε καν στην Αρκαδία όπου όλοι ξέραμε πως είχε σημείο αναφοράς ως τόπο καταγωγής. Τελικά βρέθηκε στην Ηλεία που υπάρχει όντως οικογενειακή σχέση, αλλά όχι όπως στην Αρκαδία, όπου υποχώρησε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος που ήθελε να είναι υποψήφιος, το είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό, αλλά τελικά αποφάσισε να κάνει πίσω.

Νέο χαρτοφυλάκιο ακινήτων των Νευροψυχιατρικών Κλινικών Στασινόπουλου βγαίνει στο σφυρί

Ένα «πλούσιο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων βγαίνει στο σφυρί όπως μαθαίνω στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τα ακίνητα των Νευροψυχιατρικών Κλινικών Στασινόπουλου. Οικόπεδα αλλά και για κτιριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης έχει τεθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού. Οι Νευροψυχιατρικές Κλινικές Στασινόπουλου βρίσκονται υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης από το 2019, καθεστώς που έχει παραταθεί έως και τις 3 Μαΐου της φετινής χρονιάς, αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικής διαχείρισης, ενώ τέθηκε υπό εκκαθάριση μετά το θάνατο του ιδρυτή της. Η πρώτη ψυχιατρική κλινική δημιουργήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία «Αγία Μαρίνα», ενώ ακολούθησαν η δεύτερη κλινική «Άγιος Γεώργιος» το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, μία ακόμα το 1999 στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε μία μονάδα αποκατάστασης και αποθεραπείας κλειστής νοσηλείας στην Κομοτηνή. Θα θυμίσουμε ότι ο ψυχίατρος, επιχειρηματίας και ιδρυτής τους, Κωνσταντίνος Στασινόπουλος είχε βρεθεί νεκρός σε ηλικία 81 ετών, όταν πνίγηκε την ώρα που κολυμπούσε σε παραλία της Κομοτηνής.

Η ΓΕΚ Τέρνα ανέλαβε τα ηνία για την έγκαιρη κατασκευή του Πύργου του Πειραιά

Κάποια στιγμή έγινε ένα μικρό «μπαμ» στη διαδικασία κατασκευής του πύργου του Πειραιά, όπου η ιταλική Chimolai, ιταλική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει ως εργολάβος τον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής του εξωτερικού κελύφους στον Πύργο του Πειραιά. Η ιταλική εταιρεία βρέθηκε στη διάρκεια του 2022 αντιμέτωπη με σειρά οικονομικών προβλημάτων. Κάτι που έφερε -πρόσκαιρη τουλάχιστον καθυστέρηση- στην εκτέλεση του σημαντικού έργου στην καρδιά του μεγάλου λιμανιού. Μαθαίνω ότι τώρα η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία είναι ο γενικός εργολάβος του έργου, έχει αναλάβει τα ηνία και καθοδηγεί το έργο με τρόπο τέτοιο που να μην χαθεί άλλος χρόνος και να είναι έτοιμος το συντομότερο δυνατόν πέρα από αυτόν που ήδη χάθηκε.

Ένας παλιός γνώριμος από το τιμόνι πολυεθνικής σε franchise της My market

Ακούω ότι ένα από τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, άλλοτε εμπορικός της διευθυντής, Κώστας Βαλκάνας, έχει κάνει ένα ακόμα επιχειρηματικό βήμα. Ο ανήσυχος επιχειρηματίας που πριν από περίπου μία διετία ξεκίνησε μία καινούργια εταιρεία με premium τσάι και βότανα που φέρει την ονομασία Ertha. Το νέο του βήμα όμως αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθότι ο ίδιος αποφάσισε να φτιάξει το δικό του σούπερ μάρκετ. Και μάλιστα όχι όποιο κι όποιο, αλλά ένα από τα νέα franchise καταστήματα της γνωστής αλυσίδας My market με τη διακριτική ονομασία «Local», το οποίο βρίσκεται στην Καλλιθέα. Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο μοντέλο καταστημάτων που αναπτύσσει μέσω franchise o όμιλος Metro – Mymarket και σκοπό έχει να λειτουργήσουν περίπου 280 καταστήματα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η CVC μετά τη Δέλτα, τη Goody’s, τον Mπάρμπα Στάθη και τη Δωδώνη ψάχνει για νέες εξαγορές

Μόνο για έλλειψη διάθεσης νέων εξαγορών δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη CVC Capital, το αμερικανικό fund που έχει εξαγοράσει τον όμιλο Vivartia (Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, Χρυσή Ζύμη, Everest), ενώ έχει αποκτήσει και την πλειοψηφία των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από την ρωσικών συμφερόντων S.I. Foods που την είχε στην κατοχή της κατά πλειοψηφία. Αυτό που μου λένε τώρα κάποιοι είναι ότι η CVC κοιτάζει και άλλες εξαγορές. Όχι μόνο σε νέες εταιρείες αλλά και σε επιχειρήσεις που συμπληρώνουν την παρουσία της σε ήδη υφιστάμενες κατηγορίες που έχει εξαγοράσει στα τρόφιμα. Τώρα τελευταία μάλιστα έκανε κινήσεις προσέγγισης για εξαγορά σε ελληνικές εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου. Θα σας θυμίσω βέβαια ότι η CVC είναι ιδιαιτέρως δραστήρια και στον κλάδο της υγείας, έχοντας συστήσει το Hellenic Healthcare Group μετά την απόκτηση των θεραπευτηρίων Ιασώ, Ιασώ General, Yγεία, Metropolitan, Μητέρα.

Το νέο εγχείρημα του Δομαζάκη και η «ατυχής στιγμή» της Creta Farms

Θυμάστε τον Δομαζάκη της Creta Farms; Τον Μάνο Δομαζάκη εννοώ, διότι ο αδερφός του ο Τάκης Δομαζάκις (με «ι» το «κις» όπως ο ίδιος το προτιμάει να αναγράφεται) έχει χαθεί από προσώπου γης, τουλάχιστον επιχειρηματικά, μετά την πώληση της Creta Farms στον επονομαζόμενο και «Βούλγαρο», Δημήτρη Βιντζηλαίο, λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητας που επιδεικνύει στη γειτονική χώρα. Λοιπόν, ο Μάνος Δομαζάκης, έχει ξεκινήσει μία νέα επιχειρηματική προσπάθεια που ουσιαστικά αφήνει παρακαταθήκη στο γιο του Στέλιο. Ο λόγος για τη Thamma Natural Products, η οποία παράγει και συσκευάζει κρητικά βότανα σε ρόφημα ή και σε φακελάκια όπως το τσάι. Μάλιστα, ο ίδιος αλλά και ο γιος του ήταν παρόντες στην έκθεση τροφίμων FoodExpo στο Metropolitan Expo, λέγοντας σε φίλους και γνωστούς που περνούσαν από το περίπτερό του, ότι η περίπτωση της Creta Farms ήταν μία ατυχής στιγμή. Μου είπαν βέβαια ότι ο Μάνος Δομαζάκης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον νέο ιδιοκτήτη της Creta Farms, τον Δημήτρη Βιντζηλαίο κάτι που ως εξέλιξη έχει τη δική του σημειολογία μετά την πώληση της προβληματικής αλλά καινοτόμα σε όλη της τη διαδρομή, αλλαντοβιομηχανίας.