Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται από χθες το βράδυ για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τα οποία και διαβάσετε, όπως συμβαίνει καθημερινά στο Νewsbeast. Επειδή όμως είμαι περίεργος ρώτησα και έμαθα πώς ακριβώς κλείστηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού γιατί άκουσα πολλά. Όπως ό,τι έγινε για να αλλάξει την εικόνα του ο πρωθυπουργός και η οποία έχει τρωθεί από την τραγωδία. Έμαθα λοιπόν ότι υπήρξε επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη και συμφώνησαν να παραχωρήσει συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Πότε κλείστηκε η συμφωνία; Εγώ προσωπικά έμαθα, και δεν μου το διέψευσαν, ότι είχαν συμφωνήσει να γίνει στις αρχές Μαρτίου, αλλά τους άλλαξε τον προγραμματισμό η τραγωδία των Τεμπών.

Η καλή χημεία

Εγώ αυτό που επίσης έμαθα, είναι ότι υπάρχει μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρώην αρχηγού του Ποταμιού, που κατέβασε άδοξα ρολά πριν χρόνια, στενή επαφή και καλή χημεία. Άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο μου είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομιλεί τακτικά με τον Στ. Θεοδωράκη και μάλιστα έχουν φιλική σχέση, ενώ κατά καιρούς στις συζητήσεις συμμετέχει και η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Οι πολλές επισκέψεις

Η εκπομπή δε μαγνητοσκοπήθηκε σε μια συνάντηση, αλλά έγιναν όπως μου είπαν, τουλάχιστον τρεις επισκέψεις του Στ. Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, ο ίδιος είχε και κάμερα πολλές φορές και τραβούσε τον πρωθυπουργό στο γραφείο του τις ημέρες μετά την τραγωδία. Σημαίνει κάτι η τακτική επικοινωνία των δυο; Υπάρχουν κάποιοι στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον που λένε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον καλέσει να συστρατευθεί με τη ΝΔ. Μόνο που ο Στ. Θεοδωράκης, όπως μου είπε φίλος του, δεν έχει καμία διάθεση εμπλοκής με την πολιτική.

Οργή για εξαφανισμένους υπουργούς

Φαντάζομαι το ακούσατε πριν μέρες όταν το είπε ο Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τους εξαφανισμένους υπουργούς. Εντάξει, αυτό συνέβαινε πάντα σε κρίσεις στα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Οι πρωτοκλασάτοι εξαφανίζονται εσκεμμένα για να μην κληθούν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν σχέση με την κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει και τώρα με τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, για να ξέρετε, είναι έξαλλος και έχουν μπει διάφοροι σε μαύρη λίστα.

Τα γαλάζια ψηφοδέλτια κλείνουν

Και επειδή σας είπα για την μαύρη λίστα, η άλλη λίστα αυτή των εθνικών εκλογών, αναμένεται να κλείσει, όπως μου σημείωσε χθες άνθρωπός μου στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον, πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Άρα λογικά σε περίπου δυο εβδομάδες, θα έχουν ολοκληρωθεί τα κενά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Οι εκκρεμότητες του Τσίπρα

Τις δικές του εκκρεμότητες θα κλείσει και ο Αλέξης Τσίπρας που και αυτός εντός των επομένων δέκα-δεκαπέντε ημερών θα κλείσει τα ψηφοδέλτια. Μετά από μια αναγκαστική διακοπή δυο-τριών ημερών λόγω του οικογενειακού πένθους, καθώς πέθανε η μητέρα της συντρόφου του, της Μπέττυς Μπαζιάνα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος και να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και να συμπληρωθεί το παζλ.

Το πένθος Τσίπρα

Αυτές τις ώρες ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται δίπλα στην σύντροφό του για να της συμπαρασταθεί για την απώλεια της μητέρα της, η οποία θα κηδευτεί αύριο σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέβαλλε, όπως ήταν αναμενόμενο, όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του, τόσο στη Βουλή όπου θα μιλούσε στο νομοσχέδιο που είχε στο επίκεντρό του το νερό όσο και στις Βρυξέλλες στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το προεδρείο του οποίου ενημέρωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Η επιστροφή Δραγασάκη, το ΕΝΑ και ο Κοτζιάς

Δυναμικά μπαίνει στην προεκλογική μάχη ο Γιάννης Δραγασάκης που αποφάσισε μετά από συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα να είναι και πάλι υποψήφιος στο δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, θέλοντας να βοηθήσει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Γ. Δραγασάκης έχει ετοιμάσει, για την ακρίβεια, το πνευματικό του παιδί, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, το ΕΝΑ, ένα διήμερο συνέδριο με θέμα «για μια προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας: στόχοι – προτεραιότητες και πολιτικές». Αυτό που δεν έχει κάνει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δηλαδή να παρουσιάσει ένα προγραμματικό κείμενο ενόψει των εκλογών το κάνει το ΕΝΑ με το συνέδριό του στις 27 και 28 Μαρτίου στο Impact Hub Athens. Το ενδιαφέρον εκεί θα είναι η παρουσία ως ομιλητών μερικών προσώπων που έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Προκρίνεται ο Δουδωνής

Εκκρεμότητες με τα ψηφοδέλτια έχει και ο Νίκος Ανδρουλάκης που και αυτός θα κλείσει τις τελευταίες θέσεις στις λίστες του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το εάν θα συμπεριληφθεί στις λίστες ο Γιάννης Πανούσης και ο Σταύρος Κοντονής με τον δεύτερο να έχει πολλές πιθανότητες. Επίσης, εξακολουθούν και συζητάνε ακόμα, καθώς δεν έχει κλειδώσει κάτι, για την πρώτη και σίγουρα εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Υπήρχε συζήτηση για το πρόσωπο του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκου Αλιβιζάτου. Μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει κάτι, αλλά υπάρχει εσχάτως συζήτηση για τον Παναγιώτη Δουδωνή, ένα πρόσωπο που προκρίνεται από πολλούς. Από τη νέα γενιά, αρκετά καταρτισμένος, με πολύ καλή δημόσια παρουσία και εξαιρετικό πολιτικό λόγο, λέκτορας νομικής στην Οξφόρδη, είναι από τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον Ν. Ανδρουλάκη και τα οποία θέλει στη νέα Βουλή.

Το «παγωμένο» έργο του Φαληρικού Όρμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και δήμων των νοτίων προαστίων, πέριξ του Φαληρικού Όρμου, όπου ουσιαστικά βλέπω ένα μπαλάκι μετατόπισης ευθυνών. Ένα έργο που όπως πληροφορούμαι από ανθρώπους που γνωρίζουν τα πράγματα, συναντά πολλά εμπόδια στην υλοποίησή του και από τοπικούς φορείς. Στην υλοποίησή του εμπλέκεται και ο Άκτωρας, ο οποίος δήλωσε αίφνης πριν από λίγο καιρό ότι διακόπτει τις εργασίες. Και όπως πληροφορούμε ο κατασκευαστικός όμιλος έχει μπροστά του ένα ανεκτέλεστο έργων κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο Φαληρικός Όρμος αποτελεί μόνο ένα μέρος αυτών των έργων. Από την άλλη η συνέχιση των εργασιών και η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου που έχει να κάνει με την συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Νέο Φάληρο, είναι κάτι που μετατοπίζεται στην πραγματικότητα για μετά τις εκλογές. Πρόσφατα βέβαια εγκρίθηκε χρηματοδότηση 365 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο του ΕΣΠΑ για το έργο αυτό. Όμως όπως φαίνεται η χρηματοδότηση στην προκειμένη περίπτωση δεν αποτελεί το μοναδικό διακύβευμα.

Κατασκευαστικός πυρετός για την Ten Brinke

Η Ten Brinke μου λένε, η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία που έχει απλώσει τα δίχτυα της με επενδύσεις σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα στα νότια προάστια αλλά και σε εμπορικά πάρκα που τα αναπτύσσει και στη συνέχεια τα πουλάει στον όμιλο Φουρλή. Όπως έγινε στην Πειραιώς και στο Χαλάνδρι και προσεχώς θα συμβεί και στην Κρήτη, τρέχει με μία μεγάλη σειρά έργων κατασκευής στην αγορά. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές μου αποκαλύπτουν ότι μέχρι στιγμής έχει αναλάβει 27 νέα έργα για φέτος, μικρά αλλά και μεγαλύτερα. Για το 2023 οι επενδύσεις που έχει προγραμματίσει συνολικά ανέρχονται στα 280 εκατομμύρια ευρώ και ο προγραμματισμός κάνει συνολικά λόγο για 80 έργα. Για το 2023 έχει πλανάρει να προσθέσει περί τα 250.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων, 118.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών πάρκων, 84.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών καταστημάτων και 69.000 τετραγωνικά μέτρα κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για να μην ξεχαστώ στο κάδρο είναι και 30.000 τετραγωνικά τουριστικών καταλυμάτων.

Microsoft: Ετοιμάζει απολύσεις και στην Ελλάδα;

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft αποφάσισε πρόσφατα να μεταφέρει τα γραφεία της Softmotive από το κτίριο της Noval Property «The Orbit» στα κεντρικά της γραφεία στη λεωφόρο Κηφισίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάποια στιγμή η Microsoft είχε δηλώσει την πρόθεσή της να κάνει «αρχηγείο» της τα γραφεία της Softmotive στο εμβληματικό κτίριο δίπλα στον κινηματογράφο Δαναό. Στην πορεία τα πλάνα άλλαξαν, καθότι το τίμημα θεωρήθηκε αρκετά υψηλό. Κάποιοι μου λένε ότι η εταιρεία «μαζεύεται». Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχει σχεδιάσει να απολύσει 10.000 άτομα έως και τις 31 Μαρτίου. Παρά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν μειώνεται το προσωπικό και στην Ελλάδα στο πλαίσιο χθεσινής παρουσίασης, συγκεκριμένη απάντηση δε δόθηκε.

Ζητούν την πτώχευση της Μηχανικής του Εμφιετζόγλου

O Πρόδρομος Εμφιετζόγλου φαίνεται αποφασισμένος να αφοσιωθεί στην πολιτική του καριέρα ως επικεφαλής της «Πατριωτικής Ένωσης» που ο ίδιος έχει ιδρύσει. Ωστόσο η Μηχανική, η εταιρεία που κάποτε μεσουρανούσε στον κατασκευαστικό κλάδο, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Γι’ αυτό και αρκετοί από εκείνους στους οποίους χρωστάει ποσά ένθεν κακείθεν, καταθέτουν κλήσεις πτώχευσης της εταιρείας. Μία ακόμα κατατέθηκε στις αρχές Μαρτίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας το κεφάλι της Μηχανικής επί πίνακι.

Στα άκρα η αντιπαράθεση Καμπουρίδη – Dolphin Capital

Ξαφνικό για τους πολλούς, ίσως αναμενόμενο για τους λιγότερους. Αναφέρομαι στο «διαζύγιο» της εταιρείας ανάπτυξης τουριστικών ακινήτων Dolphin Capital, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον ιδρυτή της, Μίλτο Καμπουρίδη. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι η συμφωνία Καμπουρίδη ήταν εντελώς διαφορετική από εκείνην που επιθυμούσαν οι μέτοχοι αναφορικά με την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού κατοικιών σε όμορφη έκταση με τον Amanzoe στο Πόρτο Χέλι. Το άλλο που ακούω όμως, είναι ότι η υπόθεση θα φτάσει και στα δικαστήρια.