Τι έγινε; Γκρεμίστηκε φούρνος και εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο του MEGA που τελεί υπό την ιδιοκτησία του Βαγγέλη Μαρινάκη; Υπήρξε αλλαγή πλεύσης της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Όχι. Κάτι το ιδιαίτερο, δεν συνέβη. Ούτε αποκαταστάθηκαν πλήρως οι σχέσεις. Να θυμίσουμε ότι η αρχή είχε γίνει όταν ο Αλ. Τσίπρας έπεσε από την εξουσία και παραχώρησε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής στον διαπιστευμένο πολιτικό συντάκτη, Άρη Ραβανό με το «συνοικέσιο» να το κάνει ο τότε διευθυντής του Βήματος Αντώνης Καρακούσης που συνομιλούσε συχνά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πιο τακτικά με τον στενό συνεργάτη του, τον επίσης δημοσιογράφο, Θανάση Καρτερό. Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Η επίσκεψη Πρετεντέρη και οι κινήσεις Μαλέλη

Το Βήμα γενικά ήταν πάντα ισορροπημένο έναντι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με τα ΝΕΑ που ήταν πολλές φορές σε ανοικτή κόντρα. Όταν όμως ο Γιάννης Πρετεντέρης -δεν είχε ακόμα τοποθετηθεί εκδότης του Βήματος από τον Βαγγέλη Μαρινάκη– αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα άλλαξε λίγο το κλίμα. Ο Γ. Πρετεντέρης, μετά την απόφαση του Μαρινάκη να οριστεί κεντρικός -και επί της ουσίας μοναδικός- πολιτικός σχολιαστής του δελτίου ειδήσεων ζήτησε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποδέχθηκε την πρόσκληση και δέχθηκε το γνωστό αρθρογράφο στην Κουμουνδούρου. Εκεί στο γραφείο του Τσίπρα, ο Πρετεντέρης έτεινε χείρα φιλίας και κάπου άρχισε να μαλακώνει ο πρώην πρωθυπουργός και να φτιάχνει σιγά-σιγά το κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είχε επέλθει συμφωνία οριστικής εκεχειρίας. Ταυτόχρονα, εκείνη την εποχή, πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στον 7ο όροφο, και ο Σταμάτης Μαλέλης που είχε το γενικό πρόσταγμα στο ΜEGA. Βασικά υπήρξε ένας διαγκωνισμός των δυο για το ποιος θα κάνει το συνοικέσιο.

Η πρόταση Πρετεντέρη

Ο Γιάννης Πρετεντέρης, όμως, ως επίμονος που είναι και πλέον εκδότης του Βήματος στη θέση του Αντώνη Καρακούση, στο πλαίσιο της παραδοσιακής τακτικής των συστημικών ΜΜΕ τι έκανε; Το αυτονόητο. Σήκωσε το τηλέφωνο και ζήτησε να εμφανιστεί για συνέντευξη στο κανάλι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να μην αποδεχθεί. Είχε εμφανιστεί και άλλη μια φορά στο παρελθόν και πάλι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο κτίριο που στεγάζεται η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ. Τι σηματοδοτεί η χθεσινή συνέντευξη; Θα δείξει εάν θα αλλάξει στάση η ιδιοκτησία ενόψει των εκλογών. Πάντως σε επίπεδο αρθρογραφίας δε φαίνεται κάτι τέτοιο.

Η αντίφαση Τσίπρα

Ουδέτεροι πάντως πολιτικοί παρατηρητές  εστίασαν σε ένα φάουλ του Αλέξη Τσίπρα κατά την συνέντευξή του και αυτό σχετίζεται με το αίτημα του κόμματός του να μην είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Μάλιστα η Ράνια Τζίμα που πήρε τη συνέντευξη μαζί με τον Γ. Πρετεντέρη επεσήμανε στον Τσίπρα την αντίφαση, ότι δηλαδή ο Νίκος Τόσκας, αν και συνέβη η τραγωδία στο Μάτι και παρά το γεγονός πως παραιτήθηκε από υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συμμετείχε κανονικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν εξελέγη.

Η δικαίωση Γεωργίου

Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αλλά χθες δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, δηλαδή του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη. Ο Α. Γεωργίου καταγγέλθηκε από τη ΝΔ και στη συνέχεια διώχθηκε ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, με συστηματικό και εξοντωτικό τρόπο, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους αφανείς (συν)εταίρους της για «αλλοίωση» -αναθεώρηση- του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους του 2009, η οποία οδήγησε στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια.

Η Οδύσσεια Γεωργίου

Όταν αυτό διαψεύστηκε με απόλυτο τρόπο από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι δικαστικές διώξεις του Α. Γεωργίου συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να καταδικαστεί το 2017 σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Ο ΑνδρέαςΓεωργίου προσέφυγε με αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης, και ο Αρειος Παγος αρνήθηκε να αποστείλει προδικαστική ερώτημα στο ΔΕΕ, απορρίπτοντας την αίτηση «χωρίς την παραμικρή δικαιολογία», σύμφωνα με το ΕΔΔΑ. Τα χρόνια αυτά η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης είχε ονοματεπώνυμο και διεύθυνση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον Α. Γεωργίου είχε υποστηρίξει επανειλημμένα και δημοσίως από το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας ότι «τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2015 ήταν αξιόπιστα και είχαν κοινοποιηθεί με ακρίβεια».

Από τη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ

Ο Νότης Μηταράκης δέχεται πίεση στη Χίο, όπου ο Σταύρος Μηχαηλίδης του την πέφτει κανονικά. Ο πολιτευτής της ΝΔ γυρίζει την πλάτη στο κυβερνών κόμμα, σημειώνοντας ότι διαχωρίζει τη θέση του από πολιτικές ηγεμονικού αυταρχισμού καθώς και ότι στέκεται απέναντι από τη σχολή πολιτικής διαπλοκής αναξιοκρατίας και διαφθοράς. Παράλληλα επισημαίνει ότι το κόμμα δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις του προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του υπουργού μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και αναφέρεται και στον ίδιο και στο κόψιμο από τη λίστα του πρώην υπουργού Κώστα Μουσουρούλη. Εκεί τώρα, ο Σταύρος Μηχαηλίδης ετοιμάζεται να μετακινηθεί στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα λέγεται πως θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

Οι επενδύσεις Βασιλάκη

Διορατικός με το βλέμμα και σε νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με το χώρο του αυτοκινήτου είναι ο επιχειρηματίας, Ευτύχης Βασιλάκης, δεδομένου ότι έχει επενδύσει στις πλατφόρμες Instacar και Flexcar, οι οποίες προσφέρουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με μηνιαίες δόσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις η πρώτη και η δεύτερη στο leasing αυτοκινήτου χωρίς προκαταβολή. Ο επιχειρηματίας που διατηρεί σημαντική δραστηριότητα στον κλάδο αυτοκινήτου στην Ελλάδα με τον όμιλο Autohellas που είχε τζίρο 641 εκατομμύρια ευρώ το 2021, βλέπει το μέλλον της αυτοκίνησης και της σχέσης που αυτές εξυπηρετούν με τον καταναλωτή, στις συγκεκριμένες νεοφυείς πλατφόρμες. Σε μία επόμενη φάση θα είχε ενδιαφέρον αύξηση της συμμετοχής του ομίλου Βασιλάκη στις δύο αυτές επιχειρήσεις, ως φυσική ή για την ακρίβεια… ψηφιακή συνέχεια της ήδη υφιστάμενης δραστηριότητάς του.

«Πόρτα» στα ασφαλιστικά μέτρα Ηλιόπουλου για τη MIG

Μία ακόμα περίπτωση στην οποία ο Μάριος Ηλιόπουλος της Sea Jets και μέτοχος μειοψηφίας στον όμιλο Marfin Investment Group και κατ’ επέκταση στα καράβια της Attica Group, μέσω της θυγατρικής του ομίλου Attica Group, είδε ένα ξεκάθαρο «όχι» στην προσπάθειά του να εμποδίσει τη μεταβίβαση των καραβιών της Attica Group από τη MIG στη Strix, θυγατρική της Πειραιώς. Οι εξελίξεις τρέχουν στο συγκεκριμένο θέμα όπου η οικογένεια Ηλιόπουλου που σήμερα κατέχει το 13% της MIG προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρεμποδίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία, με στόχο να αυξήσει το ποσοστό που αυτή κατέχει στη MIG.

Τι ψάχνει η Courier Center

Επενδυτικό μπαράζ και στόχο να γίνει ένας από τους τέσσερις μεγάλους παίκτες στον τομέα των υπηρεσιών κούριερ ετοιμάζει η Courier Center, την οποία θα θυμίσω ότι έχει εξαγοράσει ο όμιλος επιχειρήσεων του Βαγγέλη Μαρινάκη. Για να γίνει αντιληπτό το τι ακριβώς επιδιώκει να πετύχει η επιχείρηση ταχυδιανομών αρκεί να σας πω ότι οι τέσσερις μεγάλοι αυτή τη στιγμή είναι η ACS, η Γενική Ταχυδρομική, ΕΛΤΑ Courier και Speedex του ομίλου Σφακιανάκη. Η πρόθεση των στελεχών της Courier Center όπως πληροφορούμαι, είναι να ανατρέψουν τα δεδομένα στην ελληνική αγορά και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το χρόνο που θα χρειαστεί για να το πετύχει. Πρόσωπο που ξέρει πάντως μου λέει ότι θα το καταφέρει αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο στην ευρύτερη αγορά.

Η Shopflix θέλει να εκθρονίσει τη Skroutz

Την ίδια ώρα, ακούω ότι σε κλειστή ενημέρωση που πραγματοποίησε σε δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης πλατφόρμας Shopflix έχει θέσει ως στόχο να κατακτήσει την πρώτη θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο της Ελλάδας. Αυτό έχει στοχεύσει να το πετύχει μέσα στην επόμενη τριετία και ταυτόχρονα να καταστεί κερδοφόρο μέσα στην επόμενη τριετία. Το πιο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη στόχευση είναι ότι επιδιώκει να περάσει τον πρώτο παίκτη της αγοράς που είναι το Skroutz, η οποία είχε 57,55 εκατομμύρια ευρώ τζίρο το 2021. Το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιβλέπει ο έμπειρος στα πεπραγμένα των πωλήσεων, Χρήστος Καλογεράκης και υπάγεται, επίσης, στον όμιλο Μαρινάκη έχει βάλει ένα πραγματικά φιλόδοξο στόχο για να πετύχει. Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το πλάνο…

Η συνάντηση του CEO της Lamda με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών στο Ελληνικό

Τους ιδιοκτήτες Riviera Tower και των Cove Villas & Residences του Ελληνικού συνάντησε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. Σκοπός της συνάντησης όπως μαθαίνω, ήταν να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για την εξέλιξη των εργασιών. Θυμίζουμε ότι για τις βίλες (The Cove Villas): έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 19 οικόπεδα από το σύνολο των 28 διαθέσιμων οικοπέδων. Σε ό,τι αφορά το Riviera Tower έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 127 διαμερίσματα από το σύνολο των 169 διαμερισμάτων (75% του συνόλου), με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε 71 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε 20% του τιμήματος.