Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί σημείο συζήτησης στο πρωθυπουργικό επιτελείο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το απαραίτητο βάρος στη στάση των νέων ανθρώπων στις επικείμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει, όπως έμαθα, να υπάρξει στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να αλλάξει το κλίμα και να μη συμπαρασύρει τη ΝΔ η οργή των νέων με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.

Η γραμμή σε βουλευτές

Έψαξα και έμαθα τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και μου είπαν ότι ήδη από προχθές εστάλη non paper, εμπιστευτικό σε βουλευτές και στελέχη, για το τι θα λένε στα ΜΜΕ σχετικά με τους νέους και την κυβερνητική πολιτική. Αλίευσα το κείμενο και σας παραθέτω μερικά σημεία του για να δείτε τι θα ακούσουμε από εδώ και πέρα:

Μέσα στον Μάρτιο μπαίνουν σε εφαρμογή δύο βασικές δράσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης στους νέους. Είναι το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους, ηλικίας 25-39 ετών, και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με καταβολή του ενοικίου στους ιδιοκτήτες από το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι νέοι ηλικίας 25-39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και δε διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους. Τα δάνεια αυτά θα είναι άτοκα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους και θα γίνονται άτοκα και για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου τους αποκτήσουν τρίτο παιδί. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του δανείου μπορεί να φτάνει έως τις 150.000 ευρώ ενώ η τιμή του ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς. Σε αυτή τη φάση θα δοθούν περίπου 10.000 δάνεια.

Υπάρχει και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για την στέγαση ευάλωτων νέων, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Δικαιούχοι είναι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στόχος σε αυτή τη φάση είναι να στεγαστούν 3.000 νέοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ιδιωτικών κατοικιών.

Οι κατοικίες που θα μισθωθούν, σε 57 Δήμους, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει ανά Δήμο με μοριοδότηση σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται.

Δράσεις για τους νέους

Πέρα από αυτά, έρχονται και άλλες κινήσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού. Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφασίζεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, έτσι ώστε να καλύπτει από το ξεκίνημά της την τουριστική περίοδο. Σημειώνεται ότι από την περασμένη χρονιά ο κατώτατος μισθός, από τα 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στα 713 ευρώ χάρη σε δύο αυξήσεις.

Ο αγχώδης Τσίπρας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αγχωμένος σε συζητήσεις που έχει κυρίως για το κατά πόσο το κόμμα του θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις σημαντικές απώλειες του κυβερνώντος κόμματος, να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ του και κυρίως να κερδίσει και τους νέους ανθρώπους. «Υπήρχε συγκλονιστική συμμετοχή νέων ανθρώπων που στέκονται αρνητικά όμως έναντι του πολιτικού συστήματος ευρύτερα» μου τόνιζε κεντρικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η συζήτηση τόσο μαζί του όσο και με άλλα κεντρικά στελέχη είναι κατά πόσο μπορεί να είναι θελκτική η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το κοινό.

Η συριζαίικη κινητοποίηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κινητοποίησε στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες και προσπάθησε επί της ουσίας να… πατήσει και πάλι σταθερά στα πόδια του στο κινηματικό πεδίο. Εύκολο; Καθόλου, καθώς η περίοδος της διακυβέρνησης, και ειδικά μετά το δημοψήφισμα του 2015 άλλαξαν πολλά ως προς το πως βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πολλοί νέοι άνθρωποι κυρίως. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ακρότητες, εξαλλοσύνη και κριτική επί δικαίων και αδίκων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε σημαίνει ότι έμειναν στην γωνιά, αν και το αρχικό κάλεσμα ήταν για συγκεντρώσεις σιωπηλής διαμαρτυρίας, καθώς ήταν τα πρώτα εικοσιτετράωρα από την τραγωδία των Τεμπών. Η συνέχεια όμως ήταν μια εμφανής προσπάθεια να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πάλι ζωτικό χώρο στα κινήματα, να θυμηθεί επί της ουσίας τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος, κρεμώντας το αστικό σακάκι που φορούν πολλά στελέχη του τα τελευταία χρόνια. Δύσκολη αποστολή για τον Αλ. Τσίπρα που εμφανίζεται όμως αποφασισμένος να κερδίσει το στοίχημα.

Στο πλαίσιο αυτό παίζει το τελευταίο διάστημα πάρα πολύ με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα οποία εργάζεται μια μεγάλη ομάδα στην Κουμουνδούρου και με εμφανή προσπάθεια να φλερτάρει πολιτικά με τους νέους και τελικό στόχο να κερδίσει την στήριξη τους, αν και είναι δύσκολο, όπως προκύπτει. Όμως τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τις κινητοποιήσεις νέων ανθρώπων -ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης έγκαιρα και πολλούς μήνες πριν μιλούσαν για την ανάγκη να έχει γέφυρες και να μην αποκοπεί το κόμμα από τη νεολαία- δεν είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τον αριθμό των νέων ψηφοφόρων που θα φλερτάρουν πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Υπάρχει μια αντισυστημική στάση που δεν κατευθύνεται προς τα κόμματα του Κοινοβουλίου, λένε οι γνωρίζοντες και αυτό προσπαθούν να από αποκωδικοποιήσουν στο προεδρικό επιτελείο.

Το χρήσιμο κόμμα του Ανδρουλάκη

Στο πολικό παιχνίδι υπάρχει ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη ν’ αλλάζει στρατηγική, και ουσιαστικά με τη θεωρία του χρήσιμου κόμματος, να παίζει το χαρτί των μετεκλογικών συνεργασιών. Παράλληλα θα παίζει και το χαρτί της υπευθυνότητας και του κόμματος που καταθέτει προτάσεις, όπως σήμερα το απόγευμα που θα μιλήσει στην θεματική εκδήλωση «Ανθεκτική οικονομία – Δίκαιη κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα» στο Ηράκλειο Κρήτης. (Κινηματογράφος «ΑΣΤΟΡΙΑ», Πλατεία Ελευθερίας). Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην Υπουργός και Επικεφαλής In Social, Δημήτρης Σπυράκος, Γραμματέας Τομέα ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Οι τραπεζικές εξελίξεις στο επίκεντρο

Δεν μπορούσα να μην ρωτήσω όμως τι βλέπουν και αν ανησυχούν μετά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ΗΠΑ και Ελβετίας. Δε φαίνεται να έχει διασύνδεση ή να δημιουργεί απειλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αυτό που έγινε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και με τα προβλήματα της Signature Bank, μου είπε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας. «Άλλωστε και στις ΗΠΑ ελήφθησαν μέτρα ώστε να μην δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος», μου ανέφερε αλλά τον ανησυχεί η εξέλιξη στην Ελβετία. Όταν επέμενα για τις επιπτώσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μου είπαν: Μετά την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις με πιο αυξημένη ευαισθησία απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά πάντως δεν υπάρχει κάτι που να φαντάζει απειλητικό σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας ή τη μετάδοση ενός συστημικού προβλήματος, είτε στην Ευρώπη είτε στη χώρα μας.

Η ριζική ανακαίνιση της Alpha Bank στη Σταδίου

Ας μείνουμε λίγο ακόμη στον τραπεζικό κλάδο, για κάτι διαφορετικό όμως. Μου είπαν ότι η Alpha Bank ετοιμάζει μία πολύ μεγάλη ανακαίνιση στα κεντρικά της γραφεία που βρίσκονται επί της οδού Σταδίου 40 στη συμβολή με την οδό Πεσματζόγλου στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα γραφεία πραγματοποιήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και όπως μαθαίνω ήδη έχει γίνει η ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης σε ένα από αυτά. Επομένως η κίνηση αυτή θα έρθει μελλοντικά να προσθέσει ένα ακόμη ανανεωμένο και αναβαθμισμένο ενεργειακά κτίριο στην ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια Σταδίου, η οποία απέκτησε εικόνα ερήμωσης, αποκύημα της προηγηθείσας δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Προβληματισμός για τη διαδοχή

Αυτό που θα μπορούσε να απασχολήσει την αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών κατά το προσεχές χρονικό διάστημα είναι το θέμα της διαδοχής στην εταιρεία Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες. Επικεφαλής της εταιρείας είναι η πολυπράγμων σιδηρά κυρία, Νάνσυ Παντελεημονήτου, η οποία την ίδρυσε το 1987 και έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτήν. Η εταιρεία που πριν από μερικά χρόνια βρισκόταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε σε έξοδο από την οργανωμένη αγορά, αποτελεί μία από τις παραδοσιακές και σταθερές δυνάμεις στην ελληνική αγορά ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ πρόσφατα δημιούργησε και μονάδα παραγωγής ψαριών στην Ισπανία. Για να σας δώσω την εικόνα για τι ακριβώς μιλάμε, η επιχείρηση είχε τζίρο 64,7 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μία απολύτως υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση.

Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία κάνουν κράτει σε νέες εξαγορές

Φρένο ακούω ότι βάζει ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία σε νέες εξαγορές. Ήδη άλλωστε έχει κάνει αρκετές. Ο όμιλος που έχει τις μάρκες Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Δουμπιά, Αγνό και Κλιάφα, έχει μαζέψει ήδη αρκετά καρπούζια κάτω από τις μασχάλες, όπως συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος λαός. Και όπως πληροφορούμαι, οι διοικούντες του ομίλου, ήτοι η οικογένεια Σαράντη, έχει αποφασίσει να κάνει για λίγο κράτει σε νέες εξαγορές. Θα σας θυμίσω ότι από το 2020 έως και το 2022 εξαγόρασε την Δουμπιά, την Κλιάφα, την Αγνό αλλά και την United Milk Company, πρώην θυγατρική της Δέλτα με έδρα τη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά την τελευταία περίπτωση η βουλγαρική επιτροπή ανταγωνισμού, μαθαίνω ότι έδωσε πολύ πρόσφατα το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τον ελληνικό όμιλο.

Έρχονται εξαγορές στα σούπερ μάρκετ

Κάποιος μου είπε ότι φέτος η χρονιά θα φέρει πολλές εξαγορές στον τομέα των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Δε αποτελεί έκπληξη διότι οι πιέσεις είναι αρκετές και σημαντικές για τον κλάδο και προέρχονται από το κόστος ενέργειας, την αύξηση των πρώτων υλών και την ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης σε τεμάχια (γιατί ο τζίρος κινείται ανοδικά λόγω των ανατιμήσεων). Ο Μάρτιος μάλιστα έδειξε τα πρώτα του δείγματα στην αγορά καθώς οι εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα μου λένε ότι ενώ ξεκίνησε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου με αύξηση τζίρου περίπου 10% σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, ο Μάρτιος μπήκε με πτώση. Μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε το γεγονός των Τεμπών, που έχει επηρεάσει άμεσα την ψυχολογία των καταναλωτών.

Ο «μηχανόβιος» επιχειρηματίας

Ένας παραδοσιακός παίκτης της αγοράς μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα σταματάει την δραστηριοποίησή του σε αυτήν. Τουλάχιστον με τη μορφή που τη γνωρίζαμε έως και σήμερα. Ο επί τριάντα χρόνια αντιπρόσωπος των μηχανών KTM και Husqvarna στην εγχώρια αγορά, Σόλων Κοντός και θεσμικό στέλεχος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών, αποφάσισε να αποσυρθεί από το προσκήνιο. Παραδίδοντας ουσιαστικά τη σκυτάλη στην εισηγμένη Πέτρος Πετρόπουλος, η οποία συμφώνησε με τον αυστριακό όμιλο Pierer Mobility που κατασκευάζει τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες καθώς και τις Gasgas για να τις αντιπροσωπεύει από τώρα και στο εξής. Τι «αγόρασε» η Πέτρος Πετρόπουλος με αυτή την κίνηση; Περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στο τζίρο της που αγγίζει τα 158 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε τη νεότερη αυτή εξέλιξη.