Κλειδώνουν αυτές τις ημέρες τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας όπως μαθαίνω με κύριο χαρακτηριστικό την συμμετοχή 40άρηδων και γυναικών, αλλά και πρόσωπα που έχουν πολύχρονη και ενδιαφέρουσα παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε εμπορικούς συλλόγους, σε επιμελητήρια, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, οι λίστες με τους υποψηφίους είναι προς τελική έγκριση στο γραφείο του pρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να είναι μόνο προς κατάρτιση και με μόνο σίγουρο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Σας έχω λοιπόν νέα από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου για την Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η μάχη σε Αθήνα και Αττική

Α’ Αθηνών. Εδώ χάθηκε μία έδρα και υπάρχουν ισχυρές υποψηφιότητες που δίνουν και άλλη αίγλη στην αναμέτρηση. Εκτός από τους νυν βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη, Άγγελο Συρίγο, Φωτεινή Πιπιλή, τρέχουν επισήμως ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και η πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Άννα Ροκοφύλλου. Περιοδείες κάνει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ (συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη), Όμηρος Τσάπαλος, ενώ επιπλέον σήμα ηλικιακής ανανέωσης επιδιώκεται με τη δικηγόρο Πώλα Δαμιανού, κόρη του πρώην υφυπουργού Θόδωρου Δαμιανού, ενώ τρέχει και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά. Απουσιάζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που θα πολιτευτεί στην Ηλεία.

Βόρειος Τομέας. Επίσημα διεκδικεί το σταυρό αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σε μια εκλογική περιφέρεια όπου πάει για την πρωτιά ο πολιτικός του προϊστάμενος, Άδωνις Γεωργιάδης. Στη λίστα θα είναι ο προερχόμενος από τη γενιά του brain drain, Αυγουστίνος Γαλιάσος, καθώς και ο νεαρός αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Κουτσογιαννάκης. Ήδη τρέχουν η Φωτεινή Βρύνα και η αθλητικογράφος και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα. Κανονικά θα δώσουν τη μάχη του σταυρού, οι νυν βουλευτές, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως (σ.σ. προ ημερών η παρουσία του πρωθυπουργού στο Μαρούσι και τα όσα είπε θεωρήθηκαν σαφές σήμα στήριξης, όσο κι αν εκνευρίστηκαν κάποιοι), Γιώργος Κουμουτσάκος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης, Ζωή Ράπτη.

Δυτικός Τομέας. Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περιοδεύει νυχθημερόν τα δυτικά της Αθήνας, όπως και η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα. Σήμα προς τις νεότερες γενιές επιδιώκεται με τον Ηλία Τσούνη, συνεργάτη του Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κρατήσει την έδρα το 2019, ωστόσο δεν αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ θα κατέβουν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιάννης Λοβέρδος.

Νότιος Τομέας. Νέα άφιξη είναι ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος που ήταν στο Επικρατείας το 2019. Υποψήφιοι θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης αλλά και η Ιωάννα Γκελεστάθη, οι οποίοι θα τρέξουν με τους νυν, Νίκο Δένδια, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Διονύση Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Γιάννη Καλλιάνο, Βασίλη Σπανάκη.

Ανατολική Αττική. Με δύο επιπλέον έδρες, θα είναι για πρώτη φορά υποψήφια δύο κυβερνητικά στελέχη, ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Ανοιγμα στις νεότερες γενιές επιδιώκεται με την προερχόμενη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) Όλγα Πολίτη, ενώ αναμένεται εκ νέου και η πολιτική επιστήμονας Βάσω Κόλλια. Εκεί δίνουν μάχη οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου και ερωτηματικό υπάρχει για την αξιόλογη Γεωργία Μαρτίνου, καθώς θέμα επανεκλογής της δεν υπάρχει, αλλά ακούγεται πως θέλει να είναι υποψήφια δήμαρχος.

Δυτική Αττική. Εντός ψηφοδελτίου θα είναι η νεαρή αντιδήμαρχος Μάνδρας, Ευαγγελία Κουτσοδήμα, ενώ πράσινο φως έχουν οι υποψηφιότητες του Ανδρέα Τσώκου και του οικονομολόγου Υγείας, Σταμάτη Πουλή. Τη μάχη θα δώσουν κανονικά οι Θανάσης Μπούρας, Βαγγέλης Λιάκος και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.

Οι γαλάζιοι του Πειραιά

Α’ Πειραιώς. Υποψηφιότητα από τη νέα γενιά είναι εκείνη της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου που τρέχει κανονικά, ενώ θα ξανακατέβουν οι Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος και Νόνη Δούνια, ενώ μάλλον ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης που έχει τον καλό λόγο του Μαξίμου, προορίζεται για άλλη θέση.

Β’ Πειραιώς. Σίγουρος στη λίστα είναι ο γεννημένος στο Μπουρούντι, Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, ως κίνηση υψηλού συμβολισμού. Εντός ο ο Γιώργος Βρεττάκος και η φιλόλογος με ειδίκευση σε θέματα Ειδικής Αγωγής, Σταυρούλα Βουτυράκου. Στη μάχη θα μπει και η πρόεδρος του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ενώ θα κατέβουν οι νυν, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Τραγάκης.

Τα «χαρτιά» της Θεσσαλονίκης

Α’ Θεσσαλονίκης. Στη λίστα, απ’ όπου θα απουσιάζει μετά από χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα είναι η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα και ο Διαμαντής Γκολιδάκης. Συνεχίζουν οι Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας.

Β’ Θεσσαλονίκης. Σινιάλο ανανέωσης επιχειρείται με τον Φάνη Παππά. Θα κατέβουν οι νυν, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Δυστοκία στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Δυστοκία μαθαίνω ότι υπάρχει για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ακόμα και ο καθηγητής ιατρικής του Χάρβαρντ, Όθων Ηλιόπουλος μου είπαν ότι τελευταία «κάνει νερά» και δεν θεωρείται σίγουρος. Σίγουρος μου λένε ότι είναι ο Δημήτρης Αποστολάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου και τελικά δεν αποκλείεται να τεθεί επικεφαλής ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας που περιοδεύει ήδη ανά την Ελλάδα, κινούμενος ουσιαστικά ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Τι γίνεται με το ΣΥΡΙΖΑ σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Α΄ Αθηνών κατεβαίνουν στην ίδια περιφέρεια, μεταξύ άλλων, οι: Χριστοδουλοπούλου Τασία, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Βούτσης Νίκος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Φίλης Νίκος, Ηλιόπουλος Νάσος και Μανιός Νίκος. Επίσης, τρέχουν για το σταυρό, οι ηθοποιοί: Άννα Ελεφάντη και Κανελλοπούλου Μαρία, η Τζένη Αρσένη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χατζηνικόλας και η καθηγήτρια εγκληματολογίας, Σοφία Βιδάλη.

Νέες είσοδοι καταγράφονται και στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του γνωστού δικηγόρου, Γιάννη Μαντζουράνη και του «πασοκογενή», Στέφανου Τζουμάκα, πλάι σε πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως οι: Θεανώ Φωτίου, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας. Υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια θα είναι και ο Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο δημοσιογράφος Κυρίτσης Γιώργος.

Περιφέρεια υψηλών απαιτήσεων για το εσωκομματικό σκηνικό αποτελεί ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών, στον οποίο ανάμεσα στους υποψήφιους είναι οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Αννέτα Καββαδία, αλλά και ο νεοεισερχόμενος ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

Μάχη κυριών αναμένεται την ίδια ώρα στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, καθώς την μάχη του σταυρού θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δραγασάκης που επανέκαμψε και συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει τη μάχη, οι Ρένα Δούρου, Έφη Αχτσιόγλου και Χαρά Καφαντάρη, αλλά και οι Βίτσας Δημήτρης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Για προσωπικούς λόγους, εκτός των ψηφοδελτίων στην ίδια περιφέρεια έμεινε ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Πάνος Ρήγας.

Οι Γιώργος Τσίπρας και Ανδρέας Νεφελούδης είναι εκ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Δυτική Αττική, όπως και Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια ρομποτικής και με πλούσιο βιογραφικό, ενώ στην Ανατολική Αττική, πλην του πρώην Υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, στον εκλογικό στίβο, ανάμεσα σε άλλους, κατέρχονται οι: Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Δέδες, ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου και οι δημοσιογράφοι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Καραμέρος.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, πλάι στους Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννη Αμανατίδη, Χρήστο Γιαννούλη, Κώστα Ζουράρι και Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος και ο ακαδημαϊκός, Άρης Στυλιανού, αλλά και ο πρώην Υφυπουργός, Δημήτρης Μάρδας και η εικαστικός, Έλλη Χρυσίδου.

Η υποψηφιότητα Αντώναρου

Και εάν αναρωτηθήκατε που είναι ο Βαγγέλης Αντώναρος να σας ενημερώσω ότι έχει οριστικά κλειδώσει. Θα είναι υποψήφιος στην ανατολική Αττική και αναμένεται αυτό να ανακοινωθεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος ήδη τρέχει σιγά-σιγά και κάνει επαφές και ετοιμάζει όπως μαθαίνω και γραφείο στην ευρύτερη περιοχή.

Και η στάση Άρη Σπηλιωτόπουλου

Τώρα επειδή σας είπα για τον Αντώναρο, μη με ρωτήσετε για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Εμφανίστηκε προ ημερών με άρθρο του σε ενημερωτική ιστοσελίδα και έκλεισε το μάτι ως κεντρώος στον ΣΥΡΙΖΑ. Επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει γίνει, δε θα τον χάλαγε εάν κατέβαινε υποψήφιος. Πιστεύω όμως, απ’ όσα μαθαίνω πως θα ήθελε στο Επικρατείας κάτι που είναι δύσκολο όμως.

Η κόρη του Κανελλόπουλου

Η υποψηφιότητα όμως που έχει επίσης κλειδώσει σχεδόν και απομένουν τα τυπικά, όπως μου λένε, σχετίζεται με την κόρη του αείμνηστου υπουργού και βουλευτή επί ΝΔ του κεντρώου Θανάση Κανελλόπουλου. Η Κρινιώ Κανελλοπούλου, βαφτιστήρα του Χρήστου Λαμπράκη, του άλλοτε πανίσχυρου ιδιοκτήτη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έκανε το άλμα και θα είναι όπως φαίνεται υποψήφια στην Ηλεία, όπου θα δοκιμάσει την τύχη του από πλευράς ΝΔ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όπως μαθαίνω πάντως πολλοί ψηφοφόροι του Κώστα Τζαβάρα της ΝΔ που δε θα είναι υποψήφιος και έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κοιτάνε προς την Κρ. Κανελλοπούλου. Ενδιαφέρουσα περιοχή.

Γκρίνια για Λοβέρδο

Αντιπαράθεση ξέσπασε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την προχθεσινοβραδινή συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε σχετικά, ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν ότι είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο. Στο παρασκήνιο γίνεται μύλος.

Το colpo grosso για εξαγορά του Άκτωρα

Πάμε στα επιχειρηματικά τώρα. Μου λένε ότι η «τετράδα» Μπάκου – Καϋμενάκη – Αγγέλου – Γκότση, των τεσσάρων δηλαδή μετόχων που πρόσφατα εξαγόρασαν από τον Κόκκαλη την Ιντρακάτ, θέλουν να κάνουν το «μπαμ» στην αγορά, εξαγοράζοντας τον Άκτωρα. Θα είναι αδιαμφισβήτητα η συμφωνία της χρονιάς και εάν τελικά ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει έναν δεύτερο ισχυρό πόλο στα επίπεδα του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ σε τζίρο μαζί με την ΓΕΚ Τέρνα. Φαίνεται πως οι παλιές «κακές» εποχές, όταν οι ΜπάκοςΚαϋμενάκης βρίσκονταν στα μαχαίρια με τους Ολλανδούς του Ελλάκτωρα, όντας συμμέτοχοι στην επιχείρηση και πριν πουλήσουν το ποσοστό τους και φύγουν, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο Άκτωρας βέβαια έχει κάποια σημαντικά δομικά προβλήματα τελευταία καθότι κουβαλάει ορισμένα βαρίδια από το πρότερο παρελθόν του, όμως δεν παύει να αποτελεί μία συμφωνία που εάν ολοκληρωθεί θα τινάξει τη μπάνκα στον αέρα.

Η διακοπή εργασιών του Άκτωρα λόγω φόρτου

Το άλλο που μαθαίνω για τον Άκτωρα τελευταία είναι ότι έχει ζητήσει διακοπή έργων. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του φαληρικού όρμου, όπου εκεί επικαλέστηκε φόρτο εργασιών. Βέβαια, το να επικαλείται ένας όμιλος κατασκευών με ανεκτέλεστο έργων στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ότι δεν τα βγάζει πέρα με τα χρονοδιαγράμματα και πρέπει να διακόψει έργα, δεν είναι ό,τι πιο ενθαρρυντικό. Τελευταία μάλιστα άκουσα και το άλλο. Ότι έχει χάσει έναν σημαντικό αριθμό στελεχών ή μηχανικών λόγω των πολλών διακυμάνσεων από τις οποίες έχει περιέλθει. Επομένως η συγκέντρωση που μπορεί να φέρει η συγχώνευση με την Ιντρακάτ και οι συνέργειες που θα προκύψουν είναι μάλλον ενθαρρυντικές για τον κλάδο, που έχει πολλά μεγάλα έργα μπροστά του στο προσεχές μέλλον. Δημόσια και ιδιωτικά. Και το άλλο; Ο Εξάρχου, σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Ιντρακάτ, γνωρίζει πολύ καλά το μαγαζί. Μην ξεχνάτε από που προήλθε. Διευθύνων σύμβουλος των Καλλιτσάντσηδων ήταν στον Ελλάκτωρα μέχρι πριν από λίγο καιρό…

Η Optima ετοιμάζει πρεμιέρα για το Χρηματιστήριο

Σε ένα Χρηματιστήριο Αθηνών που πολλές επιχειρήσεις το εγκαταλείπουν λόγω έλλειψης αντικειμένου και νοήματος παραμονής τους σε αυτό, η είσοδος μίας τράπεζας μετά από πολλά χρόνια, συγκεκριμένα 18, αποτελεί από μόνη της είδηση. Ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος της Optima, πρώην Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, έχει έναν στόχο: να γίνει η πέμπτη συστημική. Και αυτό είναι ξεκάθαρο, το δηλώνουν τα στελέχη της σε κάθε ευκαιρία. Για ένα τραπεζικό σύστημα που τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και βρέθηκε στην κόκκινη ζώνη στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης η συγκεκριμένη εξέλιξη, δείχνει θετικά σημάδια τόσο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και για την μελλοντική εξέλιξη της οικονομίας. Για την ιστορία, η είδηση ήρθε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, η οποία ήρθε να ανακοινώσει το από πολλούς αναμενόμενο.

Γκρινιάζουν οι βιομήχανοι των τροφίμων

Οι προμηθευτές, μου γκρινιάζουν για τον Μασούτη. Η μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στην Ελλάδα, με τζίρο περίπου 1,1 δισεκατομμύριο, δέχεται κριτική από τους βιομηχάνους των τροφίμων γιατί, λένε ότι τους πιέζει. Τι σημαίνει «πιέζει;». Ότι προσπαθεί να τους αποσπάσει όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές για να τις περάσουν στα ράφια τους. Αφενός για να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αφετέρου για να κρατήσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι ομολογουμένως έχουν περιορίσει τις ποσότητες των προϊόντων που αγοράζουν τελευταία λόγω της πληθωριστικής κρίσης.

Ο… κινητικός Φρεσκούλης

Μου λένε τελευταία ότι ο Φρεσκούλης (Eurocatering) εμφανίζεται κινητικός. Η γνωστή εταιρεία με τις σαλάτες, που καινοτόμησε λανσάροντας πρώτη κομμένες και πλυμμένες σαλάτες κάνει τζίρο περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ και είναι έντονα κερδοφόρα. Εάν αυτή η κινητικότητα ευοδωθεί τελικά, θα ξέρω να σας πω πολύ σύντομα αρκετά περισσότερα γιατί δεν μου αρέσει να προτρέχω. Επομένως μείνετε συντονισμένοι στις οθόνες σας.