Μεγάλους και έντονους τριγμούς συνεχίζει να προκαλεί η πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ news. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθα ότι είναι άκρως ικανοποιημένος από όσα ειπώθηκαν από τον Ν. Ανδρουλάκη, θεωρώντας ότι το θολώνει ακόμα περισσότερο το στίγμα του ΠΑΣΟΚ, μια εξέλιξη που κατά τον ίδιο θα οδηγήσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πιο μετριοπαθείς προς τη ΝΔ. «Βούτυρο στο ψωμί μας ήταν η συνέντευξή του. Μας βοήθησε πάρα πολύ» μου έλεγε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας και τόνιζε ότι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που δεν συμπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμούν ηρεμία, για να αποφευχθεί κυβερνητική αστάθεια δεν θα διστάσουν να εγκαταλείψουν τον Ν. Ανδρουλάκη και να ψηφίσουν ΝΔ.

Οι Πασόκοι που κοιτάζουν προς ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ και αυτό επιδεινώθηκε και με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου που έκλεισε ουσιαστικά για πολλούς το μάτι προς τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που έμαθα όταν ρώτησα τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, μου είπαν, ότι όντως υπάρχει αναστάτωση και αυτό που παρατηρείται σε κομματικές οργανώσεις και σε μικρό τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι ότι καταγράφεται τάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα μου είπε άνθρωπος από την Κουμουνδούρου πως κοιτάζουν με ενδιαφέρον και με μεγάλη δόση συμπάθειας τοποθετήσεις του Χάρη Καστανίδη, του Παύλου Γερουλάνου, κ.α. στελεχών και βουλευτών. Σημαίνει κάτι αυτό; Θα φανεί σύντομα.

Διαγραφή ή όχι Λοβέρδου

Πάντως το κυρίαρχο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ήταν και η τάση ορισμένων στελεχών πέριξ της ηγεσίας να προτρέπουν τον Ν. Ανδρουλάκη να διαγράψει τον Ανδρέα Λοβέρδο, που κατά αυτούς έχει θολώσει το στίγμα του κόμματος και δίνει την αίσθηση πως υπάρχει γραμμή για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Ο Ν. Ανδρουλάκης άκουσε πολλούς, αλλά δεν ήταν στη λογική να διαγραφεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε εάν υπάρξει από οποιοδήποτε στέλεχος κίνηση αμφισβήτησης της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ που θα δίνει στίγμα για συμμαχία ή με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέτο σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

Επειδή η στήλη σήμερα δίνει αρκετό χώρο στο ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι λογικό καθώς είναι στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη μέρα των εκλογών και συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της μετεκλογικής συνεργασίας, ρώτησα κεντρικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τι γίνεται. «Η επιλογή πολιτικού προσώπου στη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας, όπως είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αποτελεί μία σταθερή θέση μας. Εντυπωσιάζει πραγματικά το γεγονός ότι η αξιοπιστία και η σταθερότητα ενός πολιτικού προκαλεί τόση έκπληξη» μου είπε πρόσωπο κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη. Παράλληλα, μου εξήγησε ότι όσον  αφορά το άρθρο 37 του Συντάγματος, που επικαλείται το σύστημα της ΝΔ, δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός, αλλά όπως όταν υπάρχει αυτοδυναμία, πράγματι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι πρωθυπουργός και παίρνει την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης. «Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εξετάζεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, με 3 διερευνητικές εντολές και μετά τη συνάντηση στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε καμία χώρα του κόσμου, δεν υπάρχει άγραφος συνταγματικός κανόνας που να λέει ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος γίνεται πρωθυπουργός» μου εξήγησε.

Ο «κανένας» πρωθυπουργός

Από την ευρύτερη συζήτηση που γίνεται στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη, λέγεται ότι ο άγνωστος Χ δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός και το αποτέλεσμα των εκλογών. «Οι πολίτες δεν αγωνίζονται για το πολιτικό μέλλον ή το παρόν του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα» είναι μια από τις απόψεις που κυριαρχεί, ενώ διατυπώνεται το στοιχείο πως στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ χάνει 7 με 12 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 5 με 6 μονάδες, ενώ ως καταλληλότερος πρωθυπουργός επικρατεί ο «Κανένας». «Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, όπως προκύπτει, θα αποδοκιμαστούν από τον ελληνικό λαό. Δεν είναι δυνατόν το και αναχρονιστικό κράτος να αντιμετωπίζει εκείνους που έχουν εργαλειοποιήσει και ταυτιστεί μαζί του» τονίζουν συνομιλητές του Ν. Ανδρουλάκη και συμπληρώνουν, δίνοντας και τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες: «Μπροστά στην αγωνία του, ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τη διαφαινόμενη απώλεια της αυτοδυναμίας του, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητάει από εμάς να τον διορίσουμε πρωθυπουργό. Αυτός είναι ένας παροιμιώδης παραλογισμός».

Η αντίφαση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει εμφάνιση στο συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Πολιτικής (ΕΝΑ) που είναι δημιούργημα του Γιάννη Δραγασάκη και το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην δημοσιογράφο του Μέγκα, Δώρα Αναγνωστοπούλου, που προτιμάται αρκετά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συντονίζει εκδηλώσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει συνέντευξη στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου  με τίτλο Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές. Η αντίφαση είναι η εξής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει παρουσιάσει πρόγραμμα, έρχεται ένα think tank που είναι συριζαίικο επί της ουσίας, αν και δεν έχει οργανική σχέση με το κόμμα, και με την παρουσία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρώην υπουργών, όπως του Γιώργου Σταθάκη, του Γιώργου Χουλιαράκη, του Δημήτρη Λιάκου, κ.α. οργανώνει προγραμματικό συνέδριο στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα – κοντά στο σταθμό μετρό Μοναστηράκι) και βάζει ατζέντα. Δεν το λες και θετικό.

Πρόγραμμα από τα αριστερά στο ΣΥΡΙΖΑ

Και επειδή σας είπα για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει ακόμα πρόγραμμα, ήρθε η αριστερή τάση του κόμματος, η Ομπρέλα που έχει ως βασικό στέλεχος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο το δικό της πρόγραμμα, στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασχολείται τόσο καιρό τώρα με τον Παύλο Πολάκη. «Το κυβερνητικό πρόγραμμα σε ένα κόμμα της Αριστεράς αποτελεί την επιτομή στη συγκυρία του συνολικού προγράμματος… Το ζήτημα της μεθόδου είναι σπουδαίο για τη σύνθεση του κυβερνητικού προγράμματος. Κατά τη γνώμη μας, η συγκρότηση του προγράμματος δεν είναι αποκλειστική υπόθεση εμπειρογνωμόνων ή επιτελείων. Είναι μια πολιτική διαδικασία που εμπλέκει τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής, τις οργανώσεις του κόμματος τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που εργάζονται στο πεδίο» αναφέρουν μεταξύ άλλων και το μήνυμα είναι σαφές προς την ηγεσία. Στη σύνθεση του κειμένου συνέβαλαν τα παρακάτω μέλη και φίλοι του κόμματος που εργάζονται με αφοσίωση πολλά χρόνια στα πεδία του κειμένου: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου,  Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου. Τη «συναρμολόγηση» των κειμένων με οικονομία λέξεων ανέλαβαν οι Δημήτρης Τσέκερης, Βασίλης Ρόγγας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Ρελάνς στην Ελλάδα από τη Deutsche Bank

Η Deutsche Bank περνάει δύσκολες ώρες. Θα διαβάσατε ήδη αναλύσεις επί αναλύσεων για το μέλλον της και αν θα είναι η νέα Credit Suisse. Η γερμανική τράπεζα τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθεια να βρει τη χαμένη της αίγλη στη χώρα μας, προσλαμβάνοντας στελέχη γνώριμα στην αγορά. Βέβαια αυτό από μόνο του δε φτάνει, κοιτώντας τη θέση (7η) που έλαβε πέρσι η τράπεζα στην κατάταξη των primary dealers στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Και επειδή στους Γερμανούς δεν αρέσει να χάνουν, υπάρχει έντονη φημολογία, ότι η τράπεζα αποφάσισε να προσλάβει και Έλληνα trader για να κατακτήσει την κορυφή. Όπως μαθαίνω, το δύσκολο εγχείρημα θα αναλάβει ένας trader παραγώγων, που ξεκίνησε την καριέρα του από ελληνικό συστημικό μαγαζί και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ολλανδία.

Ο ομογενής από τη Λατινική Αμερική

Ο Θωμάς Ζύμνης, ιδιοκτήτης της Elvida Foods που ζει στη Λατινική Αμερική, ακούω ότι κάνει κίνηση να φέρει στέλεχος από την αγορά των τροφίμων στο μαγαζί του. Αυτό που μου είπαν είναι ότι ο Παναγιώτης Αδαμαντιάδης, ο οποίος έχει καθήκοντα διευθυντή πωλήσεων οργανωμένου λιανεμπορίου στην Alfa Pastry που παράγει τις γνωστές ζύμες και πίτες, θα αναλάβει τα καθήκοντα του εμπορικού διευθυντή στην Elvida. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι οι σχέσεις του με τον ιδιοκτήτη της Alfa Pastry παραμένουν σε εξαιρετικά καλό επίπεδο ακόμα και μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία οδηγεί ουσιαστικά σε νέα επαγγελματική στέγη τον επί έξι χρόνια συνεργάτη της εταιρείας από την Κοζάνη.

Τα ανακαινισμένα γραφεία της Viva Wallet

Νέα και πρόσφατα ανακαινισμένα γραφεία διαθέτει πλέον η Viva Wallet. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Χάρης Καρώνης και πρόσφατα απέκτησε το 48,5% η JP Morgan, έχει τα γραφεία που ίσως κάθε εταιρεία θα ήθελε να έχει. Ακόμα και εάν πλέον είναι φιλοξενούμενη σε αυτά, διότι θα σας θυμίσω κάπου εδώ ότι τα αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2022 η Prodea Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το τίμημα της εξαγοράς τους ήταν 31,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Μπλεξίματα» για την Trastor στη Χειμάρρας

Κάποια θέματα με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη έχει η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών, Trastor, η οποία όμως μου λένε βλέπει την κατασκευαστική της δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ακίνητο να έχει μπλοκάρει. Ο λόγος είναι η διαφωνία που έχει με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του ακινήτου. Η επίλυση του προβλήματος είναι όμως μου λένε πλέον θέμα καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές, κυρίως για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντιπαράθεση που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη της επένδυσης. Στο συγκεκριμένο χώρο πρόκειται να αναπτύξει κτίριο γραφείων στο οικόπεδο που διαθέτει εκεί με την ανάθεση των σχεδίων σε αρχιτέκτονες και τη διαχείριση του έργου σε εταιρεία project management.

Τι συμβαίνει στο πρώην Jackson’s στο Κολωνάκι;

Το κτίριο που νοίκιασε πριν από τουλάχιστον 6 χρόνια ο Βενέτης στο Κολωνάκι, παραμένει κλειστό. Αυτό μου λένε κάποιοι είναι ότι το ακίνητο παρουσίασε προβλήματα στατικότητας. Ο λόγος για το τριώροφο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μηλιώνη. Εκεί που πολλοί ίσως είχαν καθίσει κάποτε για ένα φαγητό ή για ποτό το βράδυ, όταν μεσουρανούσε το Jackson’s Hall. Άνθρωπος κοντά στη Βενέτης υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα έχει βρεθεί και ότι βρίσκεται κοντά στην τελική ευθεία για να ανοίξει και πάλι το συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά αυτή τη φορά ως με νέο χαρακτήρα. Το πόσο σύντομα βέβαια θα δούμε ένα κατάστημα των φούρνων Βενέτη στο Κολωνάκι, είναι κάτι πολύ σχετικό. Γιατί η διοίκηση της εταιρείας έχει αναγγείλει πολλές φορές ότι «σύντομα θα λειτουργήσει» και από το σύντομα έως και σήμερα έχουν ήδη περάσει κάποιοι μήνες ή και χρόνια.