Κυρίαρχο είναι το αίσθημα της αγωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επικείμενες εκλογές. Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι όπως πριν καιρό, αν και η δημοσκοπική εταιρεία Marc εμφάνισε τις τελευταίες ώρες δημοσκόπηση που δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα «μάζεψε» τις μισές απώλειες από το δυστύχημα των Τεμπών. «Υπομονή» είναι μια λέξη που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίστηκε και αυτός -ζήλεψε τη… δόξα του Αλέξη Τσίπρα– στο TikTok να διαφημίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το πρωταπριλιάτικο που δεν ήταν ψέμα

Τι μας είπε ο πρωθυπουργός στο TikTok; Η αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά αλήθεια. Θυμάστε, οι επιμελείς αναγνώστες της στήλης, από πότε γράφαμε ότι θα γίνει αυτό; Εδώ και περίπου ένα μήνα σας ανέφερα ότι ο πρωθυπουργός όταν έλθει η ώρα των ανακοινώσεων θα παίξει το επιχείρημα, πως δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα. Γι’ αυτό να μας διαβάζετε.

Αρχίζει να τρέχει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός αρχίζει τις προεκλογικές του περιοδείες και μεθαύριο θα βρεθεί στα Ιωάννινα. Οι συνεργάτες του έχουν διαμορφώσει ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα και ο ίδιος θέλει να… σηκώσει από τον καναπέ τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες. «Θέλει πολύ δουλειά ακόμα», μου έλεγε έμπειρος υπουργός που προέβλεψε ότι μπορεί ακόμα και τις εκλογές της απλής αναλογικής να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔΠΑΣΟΚ, αλλά με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό για να συναινέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Μα, θα το δεχθεί αυτό ο Μητσοτάκης;» τον ρώτησα. «Μα, τότε δε θα έχει άλλη επιλογή» μου ανταπάντησε. Ίδωμεν.

Φιλοδοξίες και φιλοφρονήσεις

Πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν βγει ήδη τα μαχαίρια και είναι ενδεικτικό πως τοποθετούνται διάφορα πρόσωπα για τις μελλοντικές εξελίξεις. Θυμάστε που σας είπα προ μερών για τις φιλοδοξίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια; Ε, δεν άργησε να φανεί η κριτική εκ των έσω από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που λέγεται ότι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του αρχηγικές φιλοδοξίες. «Είναι αρχηγός ο κ. Δένδιας; Γιατί τον επικαλείστε; Στη ΝΔ έχουμε πολλές απόψεις, αλλά έχουμε έναν αρχηγό. Έχει αλλάξει ποτέ το κόμμα μας θέση επί του φράχτη;», είπε και συμπλήρωσε για τις παλαιότερες δηλώσεις του Ν. Δένδια: «Η ΝΔ έχει 2 εκατ. στελέχη, τι να κάνουμε τώρα; Μπορεί κάποιος να μην έχει άλλη γνώμη;».

Εν αναμονή

Με αυτά και με αυτά δεν σας είπα τίποτα για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ που τα περιμέναμε την Κυριακή, αλλά μας είπαν ότι ίσως σήμερα ανακοινωθεί ένα μεγάλο τμήμα. Για να δούμε τι θα δούμε όσον αφορά τις υποψηφιότητες σε διάφορες περιοχές.

Κόλαση με Μυθριδάτη

Πάντως για ψηφοδέλτια στη ΝΔ μιλάγαμε και περιμέναμε και είδαμε μια ανάρτηση πρωταπριλιάτικη του Αλέξη Τσίπρα που έκανε άνω-κάτω το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στην αρχή πίστεψαν πολλοί ότι ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα. Και όμως όχι. Ο Τσίπρα με ανάρτησή του, ανακοίνωσε ότι ο γνωστός καλλιτέχνης Μυθριδάτης των Ημισκούμπρια θα είναι υποψήφιος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών. Ο Μυθριδάτης είχε κάνει πολύ αρνητικές αναρτήσεις στο παρελθόν και ξύπνησε μνήμες με αποτέλεσμα να γίνει χαμός στο εσωτερικό, καθώς είναι μια υποψηφιότητα που προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά και σε τμήμα του κόμματος.

Αντιγράφει Παπανδρέου

Τι είδα από τις τελευταίες περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, σε Άργος, Καλαμάτα και χθες Ελευσίνα, αλλά και νωρίτερα; Αντιγράφει, όχι μόνο τον Ανδρέα Παπανδρέου με τα συνθήματα για αλλαγή, αλλά είδα και κάτι άλλο που με εξέπληξε. Ατόφια αντιγραφή του συνθήματος του Γιώργου Παπανδρέου, «η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που ήταν το κεντρικό μότο στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Τι γίνεται με Λοβέρδο;

Αναστάτωση υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ με φόντο τον Ανδρέα Λοβέρδο και τις μελλοντικές του κινήσεις. Πάντως μέχρι στιγμής έχει επέλθει νηνεμία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, ενώ και ο πρώτος δεν ήθελε να συντηρηθεί η κόντρα στην πορεία προς τις εκλογές. Μάλιστα, ο Λοβέρδος με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, κλείνει το μέτωπο με μια δήλωση που περίπου λέει, «σταματάω εδώ, αλλά κρατώ τις απόψεις μου».

Ο Εισαγγελέας και ο Κασιδιάρης

Προ ημερών, σας αποκάλυψα ότι το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη που είναι έγκλειστος στις φυλακές του Δομοκού μετά την καταδικαστική ποινή των 13 ετών σε πρώτο βαθμό, θα επιχειρήσει να κατέβει στις εκλογές, επιχειρώντας να παρακάμψει τον πρόσφατο νόμο για τις εγκληματικές οργανώσεις και το ενδεχόμενο μπλόκο από τον Άρειο Πάγο, μετά την επίσημη προκήρυξη τ ων εκλογών. Πώς θα γίνει αυτό; Σας είχα αποκαλύψει ότι θα είναι επικεφαλής πρώην Αντιεισαγγελέας. Ρώτησα ποιος είναι και μου είπαν ότι πρόκειται για τον πρώην Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Α. Κανελλόπουλο που θα ηγηθεί του κόμματος, «Έλληνες για την Πατρίδα».

Το βιβλίο της Λιάνη

«Η οργή του Ανδρέα» είναι το νέο βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου και πρόσφατα έδωσε και συνέντευξη για να το διαφημίσει. Δε θα μείνω στα όσα είπε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά σε μια στιγμή από το παρελθόν που αφορούσε τον Κώστα Λαλιώτη για τον οποίο σας έγραψα το Σαββατοκύριακο ως καθοδηγητή του Ν. Ανδρουλάκη. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πολιτεύεται και καταχέριασε Γιώργο Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης κάνει ό,τι του λένε Βενιζέλος και Σημίτης είπε για το χθες: «Ήθελαν τον Ανδρέα ηττημένο και καταδικασμένο. Το μισό ΠΑΣΟΚ δεν πάτησε στο σπίτι το βράδυ της αθώωσης του Ανδρέα. Μιλάω για τον εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Στο Πεντελικό έγινε η μεγαλύτερη σύγκρουση Ανδρέα και εκσυγχρονιστών. Ο Λαλιώτης ήθελε να γίνει γραμματέας στην κεντρική επιτροπή. Είχαν αλλάξει οι συσχετισμοί. Τον είχαν εκβιάσει λέγοντάς του: Ή θα βάλεις στην Κ.Ε. τον Λαλιώτη ή θα κατέβει υποψήφιος ο Αυγερινός» είπε αναφερόμενη στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Εκεί έγινε έξαλλος ο Ανδρέας. Ήξερε ότι αν έχανε την ψηφοφορία και θα πήγαινε ηττημένος στο ειδικό δικαστήριο. Ήθελε να το ξαναχτίσει από τον αρχή το ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τον Γενημματά και του είπε αν τους ακολουθήσεις, διαλύω το κόμμα και το ξαναχτίζω από την αρχή. Και ο Γεννηματάς έριξε λευκό στην ψηφοφορία. Κι έτσι δεν το διέλυσε. Ίσως ήταν λάθος βέβαια γιατί μετά έφυγαν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αργότερα, άλλαξε το κόμμα» είπε.

Ο Τσαμάζ «ανοίγει» την πόρτα στο ανακαινισμένο Μέγαρο του ΟΤΕ

Μία μεγάλη επένδυση για τον όμιλο ΟΤΕ, αποτελεί η κίνηση ανακαίνισης των κεντρικών γραφείων στο Μαρούσι. Αύριο μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, θα υποδεχτεί αρκετούς δημοσιογράφους για να ανοίξει για πρώτη φορά τα νέα του γραφεία στο κοινό. Σύμφωνα με τα όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, η μεγάλη ανακαίνιση που πραγματοποιείται θα αφορά και στα 50.000 τετραγωνικά μέτρα του εμβληματικού κτιρίου της λεωφόρου Κηφισίας. Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο έχει αναλάβει να εκτελέσει η ΟΤΕ Ακίνητα -θυγατρική του ομίλου- ως εργολάβος, αναθεωρείται ριζικά το πλάνο που σχετίζεται με την ενεργειακή θωράκιση και αυτονομία αλλά και την λειτουργικότητα του ακινήτου. Το Μέγαρο που κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία του 1970 μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, βασισμένο σε μελέτη των Πλάτωνα Μασσέλου, Γρηγόρη Μαυρομάτη και Δημήτρη Νάκου, δημιουργήθηκε με τη φιλοσοφία της αποτύπωσης ενός «αστέρος εν κατόψει». Το ανακαινισμένο Μέγαρο θα διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων, ο οποίος σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει τους 250 φορτιστές. Το σύνολο της επένδυσης αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Οι άγνωστες μπίζνες του Μασούτη

Σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες οδηγήθηκε εξ αντανακλάσεως μέσα από την συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη ο Μασούτης. Γιατί εκτός από τον κοινό έλεγχο που οι δύο εταιρείες διατηρούν σε 36 καταστήματα που είχε στο δίκτυό του ο ΣΥΝΚΑ, αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι ο Μασούτης έχει αποκτήσει συμμετοχή και στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης, τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό, γνωστό ευρύτερα ως Νέα Κρήτη. Αλλά η παρουσία του Μασούτη στα κρητικά media δεν σταματάει εκεί. Διότι η πέμπτη σε μέγεθος αλυσίδα στην Ελλάδα (περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ ο τζίρος της το 2022) έχει πλέον και δραστηριότητα στα ερτζιανά. Ο λόγος είναι ότι ο ΣΥΝΚΑ ήταν ο μέτοχος του Έρως 105FM και μέσα από τη συμφωνία του με τον Μασούτη, ο δεύτερος απέκτησε συμμετοχή και σε αυτόν τον τομέα.

Τι κάνει ο Μητσοτάκης στη Δωδώνη

Τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη μαθαίνω ότι θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είναι ο υψηλός καλεσμένος της εταιρείας μεθαύριο, Τετάρτη, όπου θα κάνει τα εγκαίνια στις δύο νέες μονάδες παραγωγής φυτικών επιδορπίων και συσκευασίας σκληρών τυριών. Πρόκειται για δύο επενδύσεις, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ηπειρώτικη βιομηχανία. Αφενός γιατί ενισχύει τη δυναμική της στα φυτικά προϊόντα, τα οποία τη βάζουν για τα καλά στη συγκεκριμένη κατηγορία στην ελληνική αγορά, η οποία αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια αποτελώντας ουσιαστικά το «αντίδοτο» σε σειρά από διατροφικές ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή όμως η Δωδώνη που φημίζεται για τη φέτα της, δηλαδή ένα «μαλακό» τυρί, επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και γαλακτοκομικών. Και με την ισχυροποίησή της στα σκληρά τυριά, ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματική της διαδρομή.

Άκτωρ και Ιντρακάτ περιμένουν την Επιτροπή

Δε συγχωνεύονται η Άκτωρ με την Ιντρακάτ, μετά από τη συμφωνία εξαγοράς της πρώτης από τη δεύτερη. Οι δύο εταιρείες θα μείνουν ως έχουν προς το παρόν, ενώ η ιδιοκτησία της Ιντρακάτ εξετάζει όλα τα σενάρια για το επόμενο χρονικό διάστημα. Προϋπόθεση όμως για το οτιδήποτε συμβεί αποτελεί να δώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το τελικό «ok». Είναι το τελευταίο στάδιο για να προχωρήσει το deal μεταξύ των δύο πλευρών. Όλα δείχνουν ότι τα πράγματα ωστόσο θα κυλήσουν ομαλά. Ωστόσο για να γίνει αυτό, η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής χρειάζεται διάστημα έως και τέσσερις μήνες. Έως τότε, αναμονή.

Ανοίγει τα χαρτιά της η Briq Properties

Σήμερα θα μάθουμε τα σπουδαία για τις επιδόσεις της Briq Properties. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ και προέδρου του ομίλου, Quest, Θεόδωρου Φέσσα, αναμένεται ότι με αυτήν την αφορμή θα ανοίξει και τα χαρτιά της. Αυτό τουλάχιστον μου λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα δεδομένα. Και όταν λέω ότι ανοίγει τα χαρτιά της, εννοώ αναφορικά με τα επόμενα βήματα και κινήσεις μετά την εξαγορά της Intercontinental International από την οικογένεια Xαλικιά που οδηγεί την αξία του χαρτοφυλακίου της από τα 136 στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα περισσότερα όμως θα δείξει και η ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών που θα ακολουθήσει, όπου το νέο σχήμα αναμένεται να δώσει τα δείγματα γραφής για το μέλλον του και τις επόμενες κινήσεις του.