Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για να δοθούν οι λίστες στη δημοσιότητα. Αυτό θα γίνει είτε αύριο, είτε το αργότερο έως την Παρασκευή. Αυτό που έμαθα όμως είναι ότι σίγουρα θα είναι εντός της λίστας και υποψήφιος στις Σέρρες ο πρώην υφυπουργός Κώστας Καραμανλής. Για να συμβεί αυτό υπήρξε μεγάλο πολιτικό μπρα ντε φερ με την οικογένεια Καραμανλή.

Γυναίκες στο Επικρατείας

Αυτό που έμαθα όμως είναι ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ δε θα έχει celebrities, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα συμπεριληφθούν γυναίκες με έντονη δραστηριότητα. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τον Πρωθυπουργό με την μόνη σίγουρη θέση να ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Εμπάργκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Για τις κινήσεις που γίνονται στο κόμμα Κασιδιάρη έχετε ενημερωθεί αρκετά από τη στήλη. Ρώτησα χθες ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα πως σχολιάζει το ενδεχόμενο πρώην Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να είναι επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές και ήταν κατηγορηματικός. Ουσιαστικά μου είπε ότι δε θα συμμετάσχει. «Η Βουλή -μετά από κυβερνητική πρόταση- έχει ψηφίσει νόμο, βάσει του οποίου η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα και οφείλει να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις με τον οποιονδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στις εθνικές εκλογές» μου είπε ο ίδιος παράγοντας και μου υπενθύμισε ότι το νόμο αυτό δε ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε τι θα γίνει, αν και οι πιθανότητες είναι 50-50%.

Το «όχι» του Βενιζέλου

Επί του θέματος πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας υπερθεμάτισε στην εκπομπή «Η μεγάλη εικόνα» του Mega, και το σημείωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν πρέπει να κατέβει ακόμα και έχοντας ως επικεφαλής τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο και είχε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό που είναι το εξής και το αναφέρω διότι ήδη συζητείται σε πολιτικούς και νομικούς κύκλους: «είναι μία προφανής καταστρατήγηση, μία απόπειρα καταστρατήγησης του νόμου, άρα εκ του πλαγίου παραβίαση που νομίζω ότι ο Άρειος Πάγος είναι σε θέση να διαγνώσει και να παραμερίσει, διότι εδώ, ούτως ή άλλως, όλο το σκηνικό το οποίο παρουσιάζεται, δυστυχώς με τη συμμετοχή και την ευθύνη ενός επίτιμου ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, είναι ένα σκηνικό καταστρατήγησης, δηλαδή στην πραγματικότητα παραπλάνησης της δικαιοσύνης. Δεν νομίζω ότι η δικαιοσύνη θα ενδώσει σε αυτή την απόπειρα παραπλάνησης επειδή επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ένας επίτιμος, δηλαδή ένας συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός».

Η φιλία Κοντονή – Ανδρουλάκη

Η ανακοίνωση χθες για τη «μεταγραφή» στο ΠΑΣΟΚ του Σταύρου Κοντονή εξέπληξε πάρα πολλούς αλλά όχι όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν τρία χρόνια, είχε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, φιλία λένε οι γνωρίζοντες, και ήταν σε ανοικτή γραμμή εδώ και καιρό. Άρα εδώ και πολλούς μήνες, προετοιμαζόταν η μετακίνηση του Στ. Κοντονή που θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Ζάκυνθο. Το πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των ανανεωτικών του κόμματος και άλλοτε στενός φίλος και συνεργάτης του Γιάννη Μπανιά, που τέτοιες μέρες συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τον θάνατό του, είχε διαβεί τον Ρουβίκωνα καιρό και δεν ήθελε να ακούσει για τον Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί έκανε το άλμα

«Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2019 μέχρι σήμερα θα μπορούσα να κάνω το κορόιδο για όσα συνέβησαν και για όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μου και αγγίζουν την διαπλοκή και τη διαστρέβλωση του προγράμματος και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα ήταν για μένα το εύκολο ώστε σήμερα να επανέλθω στη Ζάκυνθο και να διεκδικήσω την έδρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε στην δήλωσή του και έριξε τα βέλη του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να σας ενημερώσω πως στάζει χολή όχι μόνο για τον Τσίπρα, αλλά και για τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου. «Όμως εγώ σε τέτοια θέματα δε βάζω νερό στο κρασί μου και γι’ αυτό ήλθα σε κάθετη, οριστική και αμετάκλητη σύγκρουση με τη διαπλεκόμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας τέλος σε μία πορεία πολλών ετών. Σημειώνω πως ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με το Γιάννη Μπανιά και άλλα μεγάλα στελέχη, διεκδικήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο φορέα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς» είπε.

Η πίεση Βαρουφάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την μετακίνηση του Σταύρου Κοντονή. Αδιάφορο ήταν για τον πρώην πρωθυπουργό όπως μου είπε συνομιλητής μου και μου επεσήμανε την μεγάλη εκδήλωση που έγινε χθες στο Περιστέρι, παρουσία και της Λούκας Κατσέλη και της απουσίας λόγω covid του Ευκλείδη Τσκαλώτου, για τα κόκκινα δάνεια και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εκτός όμως από αυτό, εκείνο που ενδιαφέρει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τι θα πράξει η νεολαία και πως θα κινηθεί στις εκλογές. Π.χ. την περασμένη Κυριακή έγινε μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Πριν μέρες κινητοποιήσεις στο χώρο του πολιτισμού. Και άλλα πολλά. Σε αυτά πρωταγωνιστές είναι και νέοι άνθρωποι, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτοί όμως στην πλειοψηφία τους είναι κριτικοί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και καλοβλέπουν το ΜέΡΑ25 και αυτό το έχει μεταφέρει στον Αλ. Τσίπρα και ο δημοσκόπος και επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος. Τι λέει; Επί της ουσίας ότι η άνοδος του κόμματος του Γ. Βαρουφάκη στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξει δυναμική.

Η περίπτωση της Χρονοπούλου στο ΠΑΣΟΚ

Επειδή σας είπα για ψηφοδέλτια και μεταγραφές να επισημάνω ότι επί πάρα πολύ καιρό υπήρχε και μια μεγάλη συζήτηση στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη για να τεθεί γυναίκα επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τελικά αυτό το σενάριο δεν προχώρησε. Ποια ήταν; Η Ελένη Χρονοπούλου, νομική σύμβουλος στην Ε.Ε. και μέλος στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Αυτό δεν θα γίνει, αλλά θα είναι στις τρεις πρώτες θέσεις, καθώς το ορίζει ο νόμος να υπάρχει πρόσωπο από τον απόδημο ελληνισμό.

«Όχι» στην Κανελλοπούλου

Δε θα συμμετάσχει τελικά στις εκλογές, και μάλιστα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, η Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του αείμνηστου Θανάση Κανελλόπουλου, στελέχους της ΝΔ με μακρά πορεία. Η ίδια ήθελε όπως έμαθα, αλλά τελικά δεν έγινε κανένα τηλεφώνημα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που αδιαφόρησε ή δεν κατανόησε την δυναμική της Κανελλοπούλου ή δεν διείδε ότι θα διεμβολίσει την κεντροδεξιά στο νομό Ηλείας, όπου κατεβαίνει υποψήφιος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τη ΝΔ. Σημεία των καιρών.

Περιμένει και ο Άρης

Στο ακουστικό του περιμένει και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που ούτε γι’ αυτό έγινε κάποια ουσιαστική κίνηση, αν και το όνομά του το συζήτησαν. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποφάσισε τελικά να κάνει την κίνηση, αν και ουδείς δύναται να αποκλείσει τίποτα έως την ύστατη στιγμή για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Πράσινο φως για Αντώναρο

Αντίθετα ο Βαγγέλης Αντώναρος, όπως σας αποκάλυψε η στήλη καιρό τώρα θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, αλλά ανακοίνωση επίσημη ακόμα να βγει. Έτσι όπως το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα τον ανακοινώσει την τελευταία στιγμή.

Τα έργα «τρέχουν» στο Ελληνικό

Ναι, είναι γεγονός ότι η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό, προχωράει κανονικά. Το διαπίστωσε και ο Άδωνις χθες, ιδίοις όμμασι. Κάτι λίγο η κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ και πιο προσωπικά με τον Πολάκη, κάτι λίγο οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι το Ελληνικό δεν προχωράει, ανάγκασαν τον υπουργό να βρεθεί στα έργα για να αποδείξει αυτό που ο ίδιος και η επενδύτρια Lamda Development υποστηρίζουν. Ότι τίποτα δεν έχει σταματήσει και όλα εξελίσσονται κανονικά. Μάλιστα, η Άβαξ έχει ήδη σκάψει τα 2/3 από τα 1.350 μέτρα που θα είναι συνολικά η υπογειοποίηση με τρεις λωρίδες από τη μία πλευρά και τρεις λωρίδες από την άλλη.

Ναυτική κόντρα Στεφάνου – Ηλιόπουλου

Να σας πώς τώρα και σε κάτι άλλο. Νομίζω ότι ήδη το πιο σύγχρονο ταχύπλοο που θα διατρέχει τις ελληνικές θάλασσες, βρίσκεται ήδη στη χώρα μας. Το Superrunner Jet 2 που ξεκίνησε από το λιμάνι Visby της Σουηδίας και ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα, αποτελεί το νέο απόκτημα της Seajets και του πολυακουσμένου τώρα τελευταία λόγω της υπόθεσης με τα καράβια της Attica Group και τη MIG, Μάριου Ηλιόπουλου. Η είδηση όμως δεν είναι εκεί. Αλλά στο ότι για να καταλήξει το ταχύπλοο στα χέρια του Ηλιόπουλου χρειάστηκε να «παλέψει» με τον μεγάλο του ανταγωνιστή, την οικογένεια Στεφάνου, ιδιοκτήτες της Golden Star Ferries. Ο Ηλιόπουλος και οι Ανδριώτες, Γιώργος και Δημήτρης Στεφάνου, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιπαρατίθενται τα τελευταία χρόνια. Πλέοντας και οι δύο στις γραμμές της Ραφήνας, οι λόγοι που συχνά τους φέρνουν σε αντιπαράθεση αλλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους κινούνται σε υψηλό επίπεδο.

Η Alpha Bank πουλάει τα φιλέτα της Θεμελιοδομής σε Κηφισιά και Διόνυσο

Τα τελευταία κομμάτια του παζλ της Θεμελιοδομής, μία από τις άλλοτε ιστορικές και παλαιότερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, μαθαίνω ότι έρχεται να αποδομήσει η Alpha Bank. Κι αυτό γιατί η τράπεζα πουλάει τα περιουσιακά στοιχεία της κατασκευαστικής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κτίρια στην Κηφισιά, 20 οικόπεδα στον Διόνυσο καθώς και κτίρια αλλά και οικόπεδα σε προνομιακές τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης. Την διαδικασία έχει αναλάβει όπως μου λένε η Alpha Αστικά Ακίνητα. Για την ιστορία να σας πως ότι περίπου το 2010 η Θεμελιοδομή είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να ενταχθεί προς εξυγίανση των οικονομικών της στο άρθρο 44, κι ενώ οι πιστωτές είχαν συναινέσει, μία τριτανακοπή ήρθε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία εξυγίανσης. Η εταιρεία τέθηκε σε διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία και πλέον μερικά από τα τελευταία της κομμάτια εκποιούνται. Μάλιστα είχε συμμετάσχει και σε ολυμπιακά έργα, με το ελληνικό δημόσιο να τις οφείλει σημαντικά ποσά, τα οποία έκαναν τη θέση της δυσχερέστερη, ενώ στην προσπάθειά της να μεγαλώσει, έκανε εξαγορές που δεν απέδωσαν. Για την ιστορία της τα δάνεια έφτασαν στα 170 εκατομμύρια ευρώ κάποια στιγμή, τα οποία βέβαια αποτέλεσαν θηλιά στον λαιμό της κατασκευαστικής.

Νέες κόντρες στον ΕΛΟΜΑΣ

Ο άλλοτε ισχυρός όμιλος αγορών ταλανίζεται από εσωτερικές κόντρες για μία ακόμα φορά. Ο φορέας στον οποίο κάποτε συμμετείχαν αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως ο Κρητικός, ο ΣΥΝΚΑ, η Bazaar, η Market In και πολλοί ακόμα που είτε αποχώρησαν, είτε εξαγοράστηκαν, είτε δεν υπάρχουν πια. Αυτή την περίοδο οι κόντρες που λαμβάνουν χώρα έχουν στο επίκεντρο για μία ακόμα φορά την αλυσίδα Πίτσιας της Κατερίνης. Ο Πίτσιας θεωρείται ο «αντιδραστικός» του ομίλου ως επιχείρηση γιατί έχει βρεθεί να αμφισβητεί κατά καιρούς τις διαδικασίες και πρόσωπα. Κάποια στιγμή μάλιστα είχε εκδιωχθεί από εκεί μετά από ψηφοφορία των μελών – σούπερ μάρκετ του ΕΛΟΜΑΣ. Προσέφυγε στην δικαιοσύνη, δικαιώθηκε και ξαναγύρισε. Αλλά όπως μου λένε ο δρόμος του ίσως να είναι για μία ακόμα φορά αρκετά σύντομος.

Πότε πάει Χρηματιστήριο το σχήμα Green Cola – Ζαγόρι

Η Green Beverages, είναι το κοινό σχήμα που έχουν δημιουργήσει το Ζαγόρι της οικογένειας Χήτου και η Green Cola των οικογενειών Χήτου και Βενιέρη. Ο δρόμος τους δείχνει προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Όχι τώρα όμως. Οι ιδιοκτήτες περιμένουν τη στιγμή που οι χρηματαγορές θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Μέχρι τότε λοιπόν αναμονή. Ωστόσο η κίνηση είναι δρομολογημένη καθώς αναζητούνται κεφάλαια. Χωρίς να αποκλείεται η είσοδος και κάποιου στρατηγικού επενδυτή.