Θα μπορούσε κάλλιστα να μεταδημοτεύσει στο νομό Ιωαννίνων ο πρωθυπουργός που έχει μεγάλη αγάπη όπως φαίνεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, την οποία επισκέπτεται και συχνά, καθώς όπως ξέρω έχει αγοράσει και ακίνητο στην Αρίστη στην περιοχή του Ζαγορίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στα Γιάννενα και από εκεί σε προεκλογικούς ρυθμούς ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και για πρώτη φορά έθεσε με τέτοια έμφαση το ζήτημα της μη χαλαρής ψήφου στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τα καμπανάκια των δημοσκόπων

Τι συνέβη; Υπήρξε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση της στρατηγικής της ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές και αποφασίστηκε ότι μόνο ζημιά κάνει στο κυβερνών κόμμα το κλίμα που τείνει να παγιωθεί της χαλαρότητας. Κυρίως όμως συζητήθηκε ότι μεγάλη ζημιά κάνει και η κυρίαρχη αίσθηση στους ψηφοφόρους πως δεν τρέχει και τίποτα εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές, καθώς θα γίνουν και νέες με διαφορετικό εκλογικό νόμο και μάλιστα ενισχυμένης αναλογικής. Άρα ας στείλουμε τώρα μήνυμα στην κυβέρνηση και βλέπουμε στις δεύτερες. «Πρέπει αυτό να αλλάξει άμεσα» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός και συμφώνησε στην αλλαγή στάσης, όπως έδειξε και η χθεσινή του ομιλία στα Γιάννενα.

Η Unesco και το Ζαγόρι

Και επειδή σας ανέφερα νωρίτερα για το Ζαγόρι, να ενημερώσω ότι ένας βασικός στόχος του πρωθυπουργού, καθώς πλέον θεωρείται, Ζαγορίσιος, είναι να πετύχει η Ελλάδα την ένταξη της περιοχής στον κατάλογο των μνημείων της Unesco!

Ο Όσκαρ Ουάιλντ και τα κοριτσάκια χωρίς παπούτσια

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα είχε πολλά στιγμιότυπα και θα σας μεταφέρω ένα – δυο. Ο πρωθυπουργός όταν ξεκίνησε την ομιλία του αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, τον Γιαννιώτη, Κώστα Τασούλα, και το ίδιο έκανε και στο κλείσιμο της ομιλίας του. «Ένας αγαπημένος συγγραφέας, Βρετανός, του Προέδρου της Βουλής, ο Όσκαρ Ουάιλντ, έγραφε πολύ ωραία αποφθέγματα, τα οποία εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Κι έλεγε ότι “όταν έχεις εξαντλήσει το θέμα σου, έχεις εξαντλήσει και το ακροατήριό σου”. Εν προκειμένω εξαντλήσαμε το ακροατήριο χωρίς να έχουμε εξαντλήσει το θέμα μας», είπε ο πρωθυπουργός καθώς είχαν προηγηθεί πάνω από δύο ώρες ομιλιών Υπουργών και Υφυπουργών. Στο κλείσιμο της ομιλίας του πάλι επικαλέστηκε τον Κ. Τασούλα και θυμήθηκε μια φωτογραφία από το Μεγάλο Περιστέρι της δεκαετίας του 1950! «Κι επειδή πάντα διδασκόμαστε από την ιστορία μας, ξεκίνησα με τον Πρόεδρο της Βουλής, να τελειώσω με αυτόν πάλι, με μία πολύ ωραία φωτογραφία την οποία σχολιάζουμε πάντα, από τη δεκαετία του ‘50, νομίζω από το Μεγάλο Περιστέρι. Τρία κοριτσάκια τα οποία δεν έχουν καν παπούτσια, τα οποία όμως έχουν ένα τεράστιο χαμόγελο και μέσα από αυτή τη φωτογραφία νομίζω ότι είναι ίσως το καλύτερο σύμβολο της Ελλάδας η οποία αντέχει, έχει μέλλον, έχει προοπτική και τελικά ξέρει πως μπορεί να κοιτάει ψηλά και σταθερά, τολμηρά, να στοχεύει μόνο μπροστά».

Η απουσία του Ελισάφ

Πολλά χειροκροτήματα κέρδισε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στον προσφάτως εκλιπόντα Μωυσή Ελισάφ. «Ο Δήμαρχος είναι ο μεγάλος απόντας» είπε και ανέφερε για να κερδίσει το έντονο χειροκρότημα, ότι ήταν ο άνθρωπος που επιδίωκε τη σύγκριση και όχι την σύγκρουση.

Αποστασιοποιούνται από τον αδελφό τους

Επειδή σας λέω πολλά τις τελευταίες ημέρες για το κόμμα του Κασιδιάρη και τον ρόλο που θα παίξει ο πρώην Αντεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος, είδα με έκπληξή μου χθες ότι τα αδέλφια του κρατούν αποστάσεις. Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη ένταση και για να διαφυλάξουν την δική τους πορεία και υπόσταση τα αδέλφια του εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση. «Οι δημοκρατικές μας πεποιθήσεις, τα πιστεύω μας και η μακρόχρονη, θετική και επωφελής, διαδρομή μας στην κοινωνία, είναι γνωστό σε όλους, όσους γνωρίζουν τις δημόσια εκπεφρασμένες θέσεις και απόψεις μας, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες και επιλογές του αδερφού μας. Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε εμμέσως τις σκέψεις και επιλογές του να δραστηριοποιηθεί πολιτικά με τον τρόπο που αναφέρεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα, του γνωστοποιήσαμε ευθέως τις αντιρρήσεις μας, με την ελπίδα αποτροπής του» αναφέρουν και δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους για τις επιλογή του.  Και καταλήγουν, οι Δημήτριος Κανελλόπουλος, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Θεόδωρος Κανελλόπουλος, εν ενεργεία Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κανελλόπουλος, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο: «Η αδερφική σχέση δεν επιτρέπει πολιτικές ταυτίσεις, ούτε δικαιολογεί αντίστοιχες κρίσεις και συλλογισμούς». Ποιο είναι το εντυπωσιακό; Εάν προσθέσετε και τον Αν. Κανελλόπουλο που θα ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη, είναι όλοι δικαστικοί!

Οργή Τσίπρα για Βορίδη

Έμαθα ότι υπάρχει οργή στην Κουμουνδούρου για τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Γιατί; Διαμαρτύρονται ότι σκοπίμως ο Μ. Βορίδης καθυστερεί την εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα ώστε να τους δημιουργήσει οικονομική ασφυξία ενόψει των εκλογών.

Το βιβλίο του Ν. Παππά

Το βιβλίο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργού Νίκου Παππά, με τίτλο, «Μ.Μ.Ε. την άδεια σας» (Εκδόσεις «Θεμέλιο»), κυκλοφόρησε από χθες. Σε αυτό το βιβλίο, όπου υπάρχει και πρόλογος του Αλέξη Τσίπρα, ο συγγραφέας ασχολείται με την ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, με το άνοιγμα, το κλείσιμο και την πορεία της ΕΡΤ, με την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα, αλλά και με το τι συνέβη στη προανακριτική και το ειδικό δικαστήριο.

Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής θέλει ο Ανδρουλάκης

Μετά τις περιοδείες του ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει χαλαρές συζητήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον ρωτούν για την επομένη των εκλογών. Αυτό που έμαθα είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι δε θα υποδείξει ποιος θα ήταν ο πρωθυπουργός και λέει ότι το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των κορυφαίων υπουργείων θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής.

Η Δέλτα ανανεώνεται και συζητάει για Δωδώνη

Η Δέλτα ετοιμάζει ανανέωση. Αυτό μου λέει άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στα πράγματα και ταυτόχρονα βλέπει την αγορά. Η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον τομέα του γάλακτος μετά τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη έχει περάσει από αρκετές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά έκανε την αρχή της ανανέωσης της εικόνας της με νέο λογότυπο. Ο δρόμος όμως για την ανασύνταξη των δυνάμεών της δεν είναι εύκολος. Και την ίδια στιγμή ένα σημαντικό μέτωπο είναι ανοιχτό. Πρόκειται για το 25% της Δωδώνη, που έχει εξαγοράσει η CVC, βασική μέτοχος της Δέλτα και του ομίλου Vivartia (Goody’s, Flocafe, Μπάρμπα Στάθης, Δέλτα, Χρυσή Ζύμη). Το ποσοστό αυτό διακυβεύεται τώρα που μιλάμε για το τι θα συμβεί. Κάποιοι μου λένε ότι όλα είναι ανοιχτά. Και κάποιοι άλλοι ότι πιθανώς θα το πάρει και αυτό η CVC και θα φτιάξει έναν μεγάλο όμιλο στα γαλακτοκομικά. Η καταληκτική ημερομηνία για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις είναι στο τέλος Ιουνίου. Έως τότε, αναμονή.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στήνει επενδύσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ

Η άλλοτε κρατική ΕΤΒΑ, είναι αυτή που πλέον έχει περιέλθει στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς και αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής βιομηχανικών πάρκων στην Ελλάδα, ένας ιδιαίτερα νευραλγικός τομέας. Σήμερα, από αυτά που ξέρω, ετοιμάζεται να καταθέσει στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας 14 επενδυτικά σχέδια για αντίστοιχες βιομηχανικές περιοχές. Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα κληθεί με τη σειρά της να εγκρίνει τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως 30 Ιουνίου του 2025 με το 50% των πόρων να προέρχεται από το ταμείο ανάκαμψης.

Ρεκόρ για την Quest με τζίρο για πρώτη φορά πάνω από 1 δισ.

Σήμερα η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, θα δώσει δείγματα γραφής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μιλώντας στους αναλυτές. Εκεί τα στελέχη του θα αναφερθούν εκτενώς στο κομβικό σημείο του 1 δισεκατομμυρίου αλλά και στο τι ήταν αυτό που έφερε τις επιδόσεις αυτές. Ο όμιλος το 2022 κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και έκανε ιστορικό ρεκόρ σε τζίρο. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 55 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους 42 εκατομμύρια ευρώ. Για την επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1981. Στα χρόνια της πορείας της εξελίσσεται σταθερά και μελετημένα. Με πιο τελευταία κίνηση να είναι η εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου που διακινεί κλιματιστικά στην Ελλάδα με πιο γνωστή μάρκα την Toyotomi. Και που όταν φανούν σε όλο τους το εύρος τα αποτελέσματα της Δημητρίου στον ισολογισμό της Quest, τα οικονομικά της μεγέθη θα είναι ακόμα καλύτερα για τον όμιλο που διακινεί Apple, Xiaomi, έχει την εταιρεία τεχνολογίας InfoQuest και αρκετούς ακόμη ισχυρούς πυλώνες δραστηριότητας.

Η Ιντρακάτ σε δημόσιους οργανισμούς για ψηφιακό μετασχηματισμό

Ένας από τους «κρυφούς» άσους στο μανίκι της Ιντρακάτ, μαθαίνω ότι είναι και η παροχή έργων ψηφιοποίησης. Μάλιστα, ο όμιλος έχει αποφασίσει να κατεβαίνει στρατηγικά σε επιλεγμένους δημόσιους διαγωνισμούς, τους οποίους θα «χτυπάει», είτε σε κοινοπραξία με άλλους παίκτες της αγοράς, είτε συνεργαζόμενοι με υπεργολάβους που θα διεκπεραιώνουν τα έργα αυτά. Πρόκειται για έναν τομέα, στον οποίο η κατασκευαστική εταιρεία δεν μας έχει συνηθίσει, ωστόσο το τελευταίο διάστημα συμμετείχε τόσο στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του φακέλου ασθενούς που έτρεξε η Κοινωνία της Πληροφορίας, όσο και στην ψηφιοποίηση των αρχείων δικαστηρίων, που επίσης υλοποίησε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Και όπως με πληροφορούν θα κάνει και άλλα βήματα σε αυτόν τον τομέα, χωρίς παρόλ’ αυτά να αποτελεί άξονα προτεραιότητας.

Η Coco-Mat και το κυνήγι ψηλών κτιρίων

Τις ορέξεις και άλλων αρχόντων, τοπικών αρχόντων και κατοίκων να κυνηγήσουν τα ψηλά κτίρια απ’ όπου και αν προέρχονται, φαίνεται πως άνοιξε η περίφημη ιστορία του Ευμορφίδη και του Coco-Mat Hotel που κόβει τη θέα προς την Ακρόπολη. Αυτή τη φορά ο δήμαρχος Αλίμου, ο Ανδρέας Κονδύλης, άρχισε να κυνηγάει όσους χτίζουν στην περιοχή του ακίνητα που θεωρούνται υπερβολικά ογκώδη και ψηλά. Ακούω μάλιστα ότι εκτός από τις 13 αρχικές προσφυγές που έχουν γίνει στο ΣτΕ για διαφορετικές περιπτώσεις πολυκατοικιών στην περιοχή, ετοιμάζονται και άλλες 15. Μπορεί μία Coco-Mat να φέρει την άνοιξη στην άναρχα δομημένη πόλη μας που λέγεται Αθήνα; Θα δείξει…