Πασχαλιά έρχεται και η στήλη εύχεται σε όλους και όλες χρόνια πολλά και να ξεκουραστείτε και να περάσετε όμορφα. Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου να δούμε που βρίσκονται αυτές τις εορταστικές ημέρες οι πολιτικοί αρχηγοί. Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα γιορτάσει στην Κέρκυρα.

Η ώρα της προκήρυξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Τήνο θα πάει την προσεχή Τετάρτη στην Κέρκυρα -όχι δε θα βρεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα που θα έχει φύγει- για περιοδεία. Με την επιστροφή του θα κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες και το επόμενο Σάββατο 22 Απριλίου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου.

Προεκλογικοί ρυθμοί για Τσίπρα

Η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα θα έχει και προεκλογικό χρώμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετέβη από την μονοεδρική της Κεφαλλονιάς στην Κέρκυρα για να περάσει οικογενειακά το Πάσχα.

Η φωτογραφία της Φαραντούρη

Θα κάνω μια παύση από το δελτίο διακοπών των πολιτικών για να σας πω ότι ο Τσίπρας είχε συνεχώς δίπλα του τον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη που θα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ρώτησα τι σχέση έχει ο τεχνοκράτης με άρωμα Βρυξελλών Ν. Φαραντούρης με τη γνωστή ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη. Συγγενείς μου είπαν και μάλιστα είδα και μια φωτογραφία τους στο διαδίκτυο: Ν. Φαραντούρης με Μ. Φαραντούρη και ο σύζυγός της πρώην στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Τηλέμαχος Χυτήρης με ευχές για τις εκλογές.

Κρητικό Πάσχα για Ανδρουλάκη

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο Κρήτης, θα κάνει Ανάσταση ο Νίκος Ανδρουλάκης, ύστερα από μακρύ διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος και το κόμμα του βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, πότε με τις υποκλοπές, πότε με εσωκομματικές μουρμούρες, πότε με το δόγμα «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης».

Στη Λαμία ο Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μεταβεί στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, απ’ όπου άλλωστε κατάγεται και τους τελευταίους μήνες επισκέπτεται πολύ συχνά, όχι όμως για λόγους αναψυχής.

Στην Αίγινα ο Βαρουφάκης

Και αυτό το Πάσχα ο Γιάνης Βαρουφάκης θα κάνει μια μικρή ανάπαυλα μαζί με τη σύντροφό του, Δανάη, στο σπίτι τους στην Αίγινα, εκεί όπου με την πρώτη ευκαιρία «πετάγεται» για να ξεκουραστεί κάπως, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Το «όχι» της Κανελλοπούλου

Αρνητική απάντηση έδωσε τελικά η «καραμανλική» Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Αθανάσιου Κανελλόπουλου. Είχε γίνει σχετική συζήτηση μαζί της αλλά τελικά η ίδια αρνήθηκε λέγοντας παραμένει νεοδημοκράτισσα αν και δεν συμφωνεί σε πάρα πολλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν της έγινε ουσιαστική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή αρκετά καθυστερημένα.

Η υποψηφιότητα Άκριτα

Μια άλλη υποψηφιότητα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχει ενδιαφέρον αφορά την Έλενα Ακρίτα. Αυτό που έμαθα είναι ότι της έγινε πρόταση και πιθανότατα θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο δεκάλογος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο δρόμο για τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει ως οδηγό ένα «δεκάλογο» που αφορά: Τράπεζες, φορολογία, κατοικία, ηλεκτρική ενέργεια, ατομικά δικαιώματα, ενίσχυση του δημοσίου τομέα σε υγεία, παιδεία, μεταφορές, δίκαιο-αποτελεσματικό και ακομμάτιστο κράτος με διαφάνεια στις αναθέσεις και λογοδοσία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αλλαγές στις δημοσιονομικές νόρμες της ΕΕ, αλλαγές στα εργασιακά, παραγωγική ανασυγκρότηση και διατροφικό μοντέλο, βιώσιμη, δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα θα προβάλλει το τετράπτυχο: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος, με βασικούς αποδέκτες εργαζόμενους, μεσαία τάξη, επαγγελματίες και συνταξιούχους.

Η ανθρώπινη Ντόρα

Παρακολουθώντας τις φωτογραφίες των πολιτικών αυτές τις μέρες στάθηκα ιδιαίτερα στην Ντόρα Μπακογιάννη. Γιατί; Είδα ότι είχε μαζί της ένα παιδάκι από την Αφρική το βράδυ της Ακολουθίας των Παθών στο ναό της Ευαγγελιστρίας στη Χαλέπα Χανίων. Η ίδια πριν καιρό είχε πει: «Θα κάνουμε Πάσχα με τα εννέα εγγόνια και με ένα… πρόσθετο». Ένα από αυτά -το πρόσθετο- είναι ο Άγγελος. Ένα παιδί με καταγωγή από την Αιθιοπία που -όπως λέει η «γαλάζια» βουλευτής- την επέλεξε για γιαγιά του. Ένα βασανισμένο παιδί που ρώτησε την πρώην υπουργό αν θα ήθελε να γίνει γιαγιά του, μιας και το ίδιο δεν έχει. Η πολιτικός απάντησε καταφατικά, του άνοιξε το σπίτι της και πλέον σε κάθε δημόσια εμφάνισή της, πολύ κοντά σε εκείνη είναι και ο Άγγελος.

Πόσα χρήματα έβαλε στα ταμεία της η ΑΑΔΕ

Ως διόλου ευκαταφρόνητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «ταμείο» που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το 2022, όπως προκύπτει και από το επιχειρησιακό της σχέδιο. Για να γίνω όμως λίγο πιο συγκεκριμένος, τα συνολικά έσοδα ήταν 57,98 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα 21,43 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε έσοδα από τον ΦΠΑ. Το ποσοστό συμμόρφωσης των φορολογούμενων που εμφάνισαν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 59,3%, ενώ το ποσοστό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από όσους για πρώτη φορά παρουσίασαν τέτοιου είδους υποχρεώσεις ανήλθε σε ποσοστό 46%. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα που προήλθαν από φορολογικούς ελέγχους το ποσό αυτό έφτασε τα 1,71 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανοίγει ο δρόμος στον… ελαιοτουρισμό

Μετά τα επισκέψιμα οινοποιεία και αρκετά πρόσφατα τα επισκέψιμα ζυθοποιία, πλέον έρχεται στο προσκήνιο και ο θεσμός των επισκέψιμων ελαιοτριβείων, όπως με πληροφορούν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού έρχονται με απόφασή τους επί του πιεστηρίου, να θεσπίσουν την δυνατότητα όσων επιχειρηματιών διαθέτουν ελαιοτριβεία, να τα καταστήσουν επισκέψιμα. Η πραγματικότητα βέβαια στην περίπτωση των ελαιοτριβείων είναι ότι οι εγκαταστάσεις τους με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είναι ακόμη τόσο οργανωμένες όπως συμβαίνει στην περίπτωση των οινοποιείων ή εάν θέλετε και των ζυθοποιείων. Δεν παύει όμως να αποτελεί μία κίνηση που έρχεται να δώσει την δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να βελτιώσουν την εικόνα τους και να επενδύσουν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων

Ο μεγαλοεπενδυτής της Αργολίδας

Σε ό,τι αφορά το λάδι αποτελεί έναν αρκετά «βασανισμένο» κλάδο με κατά καιρούς αμφιλεγόμενες πρακτικές στην παραγωγή του, για ένα προϊόν που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει διαφήμιση για την Ελλάδα. Δεν παύουν ωστόσο να υπάρχουν και περιπτώσεις μεγάλων επενδυτών όπως είναι η Ootopiaτου επιχειρηματία Μάριου Φωτιάδη -επενδυτής με τοποθετήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως- στην Αργολίδα. Ο ίδιος επιδίωξε να δημιουργήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην εν λόγω περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και να συνεργαστεί µε παραγωγούς, µισθώνοντας τα κτήµατά τους, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας της πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος που παράγεται. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να υπερβεί τα 20 εκατοµµύρια ευρώ και υλοποιείται σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στην αγορά γης και στη σύσταση της παραγωγικής µονάδας έκθλιψης της ελιάς και εμφιάλωσης ελαιολάδου. Η δεύτερη φάση αφορά στη δηµιουργία αγροτουριστικής µονάδας, µε την ανέγερση χώρου διαµονής και φιλοξενίας για τους επισκέπτες του Κτήµατος Ootopia, η οποία θα ξεκινήσει µετά το καλοκαίρι του 2024, δηλαδή περίπου δύο χρόνια µετά την αποπεράτωση της πρώτης φάσης.

Οι άγνωστες συζητήσεις του Κρητικού

Πέρυσι ο Κρητικός εξαγόρασε τους Συνεργαζόμενους Παντοπώλες. Μέσω της εξαγοράς απέκτησε πρόσβαση στα 52 εταιρικά καταστήματα της εξαγορασθείσας εταιρείας. Και σε περίπου 300 καταστήματα του δικτύου franchise, στα οποία πουλάει και προϊόντα σε χονδρική ο όμιλος Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, εκτός από την παραχώρηση των εμπορικών σημάτων Πρόοδος, Ήλιος και Ελληνικά Μάρκετ. Αυτά ωστόσο είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είχε γίνει εμφανές και μάλλον έχει περισσότερο ενδιαφέρον, είναι οι συζητήσεις που έχει αναπτύξει ο Κρητικός με τους επιμέρους συνεργάτες franchise, με προοπτική εξαγοράς και κάποιων από τους 300 ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ στις περιοχές δραστηριοποίησής τους. Επιμέρους εξαγορές που εφόσον προχωρούν θα δίνουν σταδιακά και περαιτέρω εκτόπισμα στον Κρητικό, σε περιοχές όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, το Κιλκίς, η Μαγνησία.

Τι χτίζει η Άβαξ στο Ελληνικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή κτιρίου κατοικιών από την Avax Development, εταιρεία που ανήκει στον γνωστό κατασκευαστικό όμιλο, Avax. Το κτιριακό συγκρότημα H2 Residences που βρίσκεται πολύ κοντά στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, αποτελεί μία από τις παράλληλες δραστηριότητες του ομίλου, ο οποίος μέσω της συγκεκριμένης θυγατρικής κάνει κινήσεις ανάπτυξης και στον οικιστικό τομέα, όπου οι κατοικίες αποτελούν το ισχυρό διακύβευμα στην περιοχή των νοτίων προαστίων και ο κλάδος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε αυτό το πεδίο στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα.