Η ώρα που περιμένανε πολλοί έφθασε και πλέον είμαστε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Η 11η πρωινή του Σαββάτου, ώρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Όχι ό,τι περιμέναμε την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να σημάνει η προεκλογική εκκίνηση, αλλά για την θεσμική τάξη! Από εδώ και πέρα όλα παίρνουν το δρόμο τους, καθώς χθες είδαμε και την ανακοίνωση για την καθηγήτρια Πανεπιστήμιου, Καλλιόπη Σπανού, που είναι η νέα υπουργός Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη και την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, στο πόντιουμ του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς ο Γιάννης Οικονόμου πολιτεύεται με σταυρό και άρα δεν μπορούσε να παραμείνει στο πόστο του. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η μετακίνηση και της Αριστοτελίας Πελώνη στη θέση της συμβούλου για Διεθνή Θέματα και τις σχέσεις με ΜΜΕ.

Γιατί εξεπλάγην;

Γιατί εξεπλάγην με το νέο ρόλο της Πελώνη; Διότι είχε διαμορφωθεί εικόνα στις αρχές του έτους πως αυτή θα ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν πέσει αρκετά οι μετοχές της, ενώ τους τελευταίους μήνες ελάχιστες ήταν και οι δημόσιες εμφανίσεις της. Περισσότερο ένα ανερχόμενο λαμπερό αστέρι στο πρωθυπουργικό επιτελείο που έχασε τη κάμψη του.

Η αναβάθμιση Σκέρτσου

Ο Α. Σκέρτσος είναι ουσιαστικά αναβαθμισμένος και όπως έμαθα τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Τον εμπιστεύεται σε πάρα πολλά θέματα και εξήρε την στάση τους όλους τους προηγούμενους μήνες με τις παρεμβάσεις του σε ΜΜΕ, αλλά και μέσω του facebook. Πιο ανθρώπινος πολιτικός λόγος μου είπαν και όχι τόσο ξύλινος όσο ένα κομματικό στέλεχος. Το ενδιαφέρον επίσης, είναι ότι με την επιλογή Σκέρτσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να απευθυνθεί και σε κεντρογενείς ψηφοφόρους, καθώς ο νέος εκπρόσωπος προέρχεται από τον εκσυγχρονιστικό χώρο.

Ο ρόλος Μαρινάκη και Μπρατάκου

Στην προεκλογική μάχη όμως θα υπάρξει και μια τριάδα που θα δώσει τις δικές της μάχες σε επίπεδο στρατηγικής και επικοινωνίας και αυτή είναι αμιγώς κομματική και αποτελείται: από τον γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, που θα έχει ανοικτή γραμμή με τον Α. Σκέρτσο, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Γιάννη Μπρατάκο (σ.σ. παρεπιμπτόντως να ευτυχήσουν πολλά – πολλά χρόνια με την βουλευτή της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, καθώς χθες ανήρτησε και φωτογραφία για τον ένα χρόνο σχέσης τους) και τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά.

Κλείνουν μέτωπα

Σας έλεγα χθες για τη σχέση του Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να κλείσει μέτωπα και να δείξει ότι το κόμμα πάει μονιασμένο στις εκλογές, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό στην Καλαμάτα. Μάλιστα, όχι απλά συναντήθηκαν, αλλά γευμάτισαν και σε μεζεδοπολείο της πόλης, θέλοντας να δείξουν ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στις σχέσεις Μητσοτάκη και Σαμαρά. Και όπως έμαθα την κίνηση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς πρότεινε το μεζεδοπωλείο. Το γεύμα έγινε πριν βρεθούν στο αεροδρόμιο για την υπογραφή της σύμβασης του νέου δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, απ’ όπου ο πρωθυπουργός «κέρασε» τον Σαμαρά θετικά σχόλια, λέγοντας, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να κρατήσει όρθια τη χώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, την έριξαν.

Βερολινέζικος καφές

Ο Αλέξης Τσίπρας, επειδή λέμε για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει την περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη, ήπιε τον καφέ στο Βερολίνο και είχες την αίσθηση πως τον έπινε σε κάποιο ελληνικό μέρος, λόγω της ηλιόλουστης μέρας. Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός έμαθα ήταν ευτυχής για το πως πήγε η συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στον οποίο όπως μου είπαν οι άνθρωποι μου στην Κουμουνδούρου έθεσε μία ερώτηση και έδωσε τρία μηνύματα.

Τι είπε με Σολτς

Η στήλη επειδή έχει πηγές παντού και ασχολείται με την πολιτική και όχι την παραπολιτική και τα κουτσομπολιά, ζήτησε να μάθει τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Βίλι Μπραντ. Πληροφορήθηκα τα εξής: Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα – κράτος δικαίου – ελευθερία τύπου – ανθρώπινα δικαιώματα – αξιοκρατία και τόνισε πως η προοδευτική κυβέρνηση θα καταπολεμήσει ανισότητες, θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, στηρίξει δυναμικά την κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την κρίση τιμών, αναπτύσσοντας το κοινωνικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό είπε στον Καγκελάριο, ότι στην οικονομία θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό απέναντι σε πελατειακές πρακτικές και θα ανακατευθύνει πόρους ταμείου ανάκαμψης για να συμπεριλάβει ΜμΕ.

Ελάτε στην Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στοχευμένες γερμανικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και όχι μόνο real estate. Στο σημείο αυτό στηλίτευσε τη πολιτική Μητσοτάκη να αγοράζει εξοπλιστικά κυρίως από Γαλλία, χωρίς να επενδύει σε ελληνική βιομηχανία και έθεσε στόχο τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Και έστειλε και μήνυμα για τις εκλογές, λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά που αναδεικνύεται στην Ιταλία, Σουηδία, Ανατολική Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ύστατος αποχαιρετισμός

Ο δημόσιος αποχαιρετισμός (πολιτική κηδεία) της Μυρσίνης Ζορμπά θα γίνει την Δευτέρα 24 Απριλίου, την 12η μεσημβρινή, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ-ΕΣΑ και τώρα Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης, ΣΦΕΑ. Και απ΄ ό,τι μαθαίνω θα παραβρεθούν πολλοί, και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. ο Αλέξη Τσίπρας, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, και μάλλον ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Το πάρτι στους… Δελφούς

Ο ιδιαιτέρως δραστήριος Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιήσεων, PeopleCert, μαθαίνω ότι ετοιμάζει mega party με υψηλής προσκεκλημένους την επόμενη Παρασκευή, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο Νικολαΐδης ακούω ότι τελευταία δαπανά αρκετά μεγάλα ποσά σε κοινωνικές εκδηλώσεις με στόχο την ευρύτερη προβολή της εταιρείας του στα μέσα ενημέρωσης αλλά και σε υψηλά πρόσωπα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρόσφατα μάλιστα διοργάνωσε και ένα «χρυσό» ταξίδι για δημοσιογράφους με διαμονή στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου, The Ritz London, και γεύμα στο εστιατόριο κρεατοφαγίας του Τούρκου «αλατιστή», Nusret Gökçe, γνωστού στον πολύ κόσμο ως Salt Bae. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του Νικολαΐδη πηγαίνει αρκετά καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω με κάθε τρόπο. Να σας θυμίσω ότι είναι ένας από τους αγοραστές των πολυτελών διαμερισμάτων στον Πύργο του Ελληνικού. Η εταιρεία του έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης -με ετήσιο ρυθμό περίπου 40% την τελευταία δεκαετία- και στο εννεάμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση κύκλου εργασιών (40,7% ) περίπου στα 81 εκατ. στερλίνες (92 εκατ. ευρώ), σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021. Ο τζίρος του για το 2022 συνολικά υπολογίζεται στις 111,7 εκατ. στερλίνες.

Ευμορφίδης πουλάει σε Ευμορφίδη

Το γεγονός ότι η Μπλε Κέδρος συμφερόντων κατά πλειοψηφία εταιρεία ακινήτων, των αδελφών Πωλ και Μάικ Ευμορφίδη, απέκτησε έναντι 4,1 εκατομμυρίων ευρώ ένα διατηρητέο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, από μόνο του δεν αποτελεί είδηση. Πίσω όμως από αυτό το γεγονός βρίσκεται ίσως η πιο ενδιαφέρουσα είδηση. Ότι το ακίνητο είχε αποκτήσει για μόλις 510.000 ευρώ (λέμε μόλις σε σχέση με τα 4,1 εκατ. ευρώ που πουλήθηκε), εταιρεία συμφερόντων του Μάικ Ευμορφίδη. Το ακίνητο είχε αποκτήσει η εταιρεία του μέσω πλειστηριασμού για να το πουλήσει με υπεραξία 3,6 εκατομμυρίων ευρώ στην εισηγμένη επίσης εταιρεία του, Μπλε Κέδρος. Μία ενδιαφέρουσα και σε κάθε περίπτωση συμφέρουσα οικονομική συναλλαγή αν μη τι άλλο.

Αναξιοποίητο το εργοστάσιο της Δέλτα

Φαίνεται ότι το στοιχειωμένο ακίνητο της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα στο Πλατύ Ημαθίας, δε θα βρει εύκολα νέο αγοραστή. Ή τουλάχιστον δεν έχει βρει έως και αυτή την ώρα νέο αγοραστή. Γιατί η εταιρεία είχε υπογράψει προσύμφωνο έναντι 500.000 ευρώ για την πώληση του εργοστασίου που κάποτε είχε την παραγωγή του γάλακτος «Βλάχα», με τον επιχειρηματία Γιώργο Μπίκα που εδρεύει στη Βέροια και ήταν στενός συνεργάτης και συνέταιρος επί σειρά ετών, του Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ωστόσο όπως μαθαίνω η δουλειά χάλασε, με το περιπετειώδες ακίνητο, του οποίου η παραγωγή του γάλακτος εβαπορέ «Βλάχα» σταμάτησε το 2019 και μεταφέρθηκε στα Βαλκάνια.

Το παλιό «υδρομασάζ» της Αιδηψού

Στο υπουργείο Πολιτισμού περνάει όπως μαθαίνω και επίσημα το παλιό υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού «Άγιοι Ανάργυροι». Μάλιστα, την σχετική απόφαση υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μεταβιβαστεί το ακίνητο των 2.164 τετραγωνικών μέτρων από το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο ανήκε, στο υπουργείο Πολιτισμού. Το ακίνητο έχει χαρακτηριστικό ως νεότερο διατηρητέο μνημείο και πρόθεση του υπουργείου ήταν να το μετατρέψει σε μουσείο για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, προκειμένου να φιλοξενούνται σε αυτό ευρήματα και εκθέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή. Πλέον φαίνεται ότι αυτό γίνεται πράξη και με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Η έμμεση πρόσβαση της Πειραιώς στα ξενοδοχεία

Δύο σημαντικά τουριστικά ακίνητα έχει στην κατοχή της η Attica Group, η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή εταιρεία της επιβατηγού ναυτιλίας στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία, το ένα από αυτά βρίσκεται στη Naxos και πρόκειται για το Naxos Resort Beach Hotel και το Δεύτερο στην Τήνο, το Tinos Beach Hotel. Και τα δύο ακίνητα υπάγονται στη θυγατρική της Attica Group, την Attica Blue Hospitality. Ενδιαφέρον θα έχει η τύχη των δύο αυτών ξενοδοχείων, τη στιγμή που η τράπεζα Πειραιώς μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση απέκτησε το 79,39% των μετοχών της Attica Group. Να σας θυμίσω επίσης ότι η κατά 100% συμφερόντων της Πειραιώς, Trastor ΑΕΕΑΠ, ενδιαφέρεται να μπει και στα τουριστικά ακίνητα. Επομένως πολλά μπορεί να συμβούν προσεχώς.