Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται τα κόμματα και χθες είχαμε και την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στα κεντρικά της γραφεία στο Μοσχάτο, απ’ όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ουσιαστικά το σύνθημα της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Και αυτό διότι αύριο θα επισκεφθεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και σημαίνει επίσημα η έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Εύσημα στον Τασούλα

Και επειδή σας είπα για το Κοινοβούλιο, ο Μητσοτάκης εξήρε το έργο που έγινε δίνοντας συγχαρητήρια στον πρόεδρό του Κώστα Τασούλα που ήταν στην πρώτη γραμμή των εδράνων. Για την ιστορία να σας αναφέρω τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής θητείας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ψηφίστηκαν 423 νόμοι.

Οι απουσίες

Σας είπα για τον Κ. Τασούλα, την κομματική ιδιότητα του οποίου ανέφερε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον, αλλά έχουν σημασία οι απουσίες. Χθες σας ενημέρωσα για την εκδήλωση της 9ης Μαΐου στο Ζάππειο, απ’ όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα θελήσει να δώσει μήνυμα ενότητας με την παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Όμως, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απουσίαζαν από τη συνεδρίαση και πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή που χθες είχε στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Ζωή Ράπτη και ο Γιάννης Τραγάκης.

Ευχαριστίες

Πολλές ευχαριστίες θέλησε να μοιράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες και μετά τον Κ. Τασούλα, απένειμε τα εύσημα στον γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μπουγά και στην ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, διότι με δική της τροπολογίας που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καταψηφίστηκε, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, «κατάπτυστη τροπολογία Παπαδημούλη με την οποία κάποιοι ζητούσαν να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος το κόστος του φράχτη στον Έβρο».

Κυβέρνηση ηττημένων;

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε χθες ένα θέμα που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από την προεκλογική εκστρατεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ευθέως: «Οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές. Δεν έχω προσωπικά καμία αμφιβολία ότι αν οι αριθμοί το επιτρέψουν, τότε δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν ακόμα κι αν ηττηθούν. Χθες, μάλιστα, οι μάσκες έπεσαν. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Δραγασάκης το δήλωσαν ανοιχτά, πρόθυμοι για μία εξέλιξη, ανοιχτά αντίθετη στη λαϊκή βούληση: να συγκροτήσουν δηλαδή, με την ανοχή κάποιων, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΒαρουφάκη. Πώς; Με πρωθυπουργό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής».

Οι διαψεύσεις

Γ. Δραγασάκης και Ευκλ. Τσακαλώτος το διέψευσαν, αφού μια τέτοια δήλωση όπως είναι κατανοητό τινάζει στον αέρα τον κλίμα συσπείρωσης που επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, για να μειώσει την οργή πολλών στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη των εκλογών». Ενώ, ο Γ. Δραγασάκης, στην σκιά της δικής του διατύπωσης, «εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού (σ.σ. άρα δεν το αποκλείει διερωτήθηκαν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ), δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής το κόμματος», έσπευσε να διευκρινίσει και αυτός το Facebook, αφού έγινε χαμός εσωτερικά: «Το αίτημα αλλαγής φουντώνει στην κοινωνία. Η νέα προοδευτική πλειοψηφία θα έχει καθήκον να απαλλάξει τη χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη & τη βαριά κληρονομιά του. Η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής είναι η μόνη εγγύηση γι’ αυτό, & η καθαρή νίκη του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ στις εκλογές της 21ης Μάη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχηματισμό της. Όλα αυτά ειπώθηκαν απόλυτα καθαρά & αναλυτικά, εκ νέου, & σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Και πάλι, όμως, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ & τα όργανά του επιμένουν σε κατασκευασμένα αφηγήματα, ακριβώς γιατί βρίσκονται σε πανικό. Η “γραμμή” λοιπόν περί δήθεν “διαφωνιών” εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ηττηθεί. Όπως θα ηττηθεί στην κάλπη ο κ. Μητσοτάκης. Η ΝΔ είναι απερχόμενη & το βράδυ των πρώτων εκλογών ο μηχανισμός της θα έχει σημαντικότερα ζητήματα να διαχειριστεί στο εσωτερικό της».

Μακριά από έγνοιες ο Τσίπρας

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου και Δραγασάκη είναι προφανές ότι δεν άρεσαν στον Τσίπρα που κάνει πως δεν άκουσε καθώς σήμερα ρίχνει βάρος στην συνάντησή του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Βίλι Μπραντ στο Βερολίνο. Η συνάντηση του Τσίπρα με τον Σολτς έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και Γερμανία στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι ξανά στην κυβέρνηση. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστες είναι οι φορές που τόσο ο κ. Μπλίνκεν όσο και ο κ. Σολτς βλέπουν αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, της συνάντησης Τσίπρα – Σολτς είχε προηγηθεί η στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ = ΠΣ τον Ιούνιο του 2021 στην προεκλογική εκστρατεία του Σολτς, όπου ο Αλ. Τσίπρας προσκλήθηκε σε τακτική συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών. Η σχέση με το SPD είναι σταθερή, όπως φάνηκε και από την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2018 να μιλήσει σε συνέδριο του SPD.

Το αλλιώτικο Σαββατόβραδο

Για να σας χαλαρώσω λίγο αλίευσα το εξής από την προεκλογική εκστρατεία του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη που διεκδικεί και πάλι την επανεκλογή του. Ο Στ. Καλαφάτης καλεί για πολιτικό κους- κους γυναίκες ψηφοφόρους στην Πύλη Αξιού και μάλιστα Σάββατο, σε πίστα της Θεσσαλονίκης. Και όπως λένε οι κουτσομπόληδες οι καλεσμένες θα περάσουν καλά, με Στέλιο Ρόκκο και Λένα Ζευγάρα που τραγουδούν εκεί!

Τι ετοιμάζει το Υπερταμείο

Ακούω ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Υπερταμείο είναι η τουριστική αξιοποίηση της Διώρυγας της Κορίνθου. Αυτό τουλάχιστον μου λένε άνθρωποι της αγοράς με τους οποίους μιλάω για το συγκεκριμένο θέμα. Η Άκτωρ που έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης της Διώρυγας μετά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν εκεί, έχει υποχρέωση να παραδώσει το έργο τον Φεβρουάριο του 2024. Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες διακόπτονται στο διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου λόγω της τουριστικής περιόδου και ξεκινούν και πάλι από 1 η Οκτωβρίου κάτι που θα συμβεί και κατά τη φετινή χρονιά σε αντιστοιχία με ό,τι είχε συμβεί και το 2022. Η τουριστική αξιοποίηση της Διώρυγας αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητας για το Υπερταμείο. Σας θυμίζω ότι εκτός από την ιστορικότητα του έργου, στο σημείο είχε σπεύσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την σημαντικότητα που αυτό έχει για την περιοχή αλλά και για τη χώρα, ενώ και ο επικεφαλής του Υπερταμείου είχε επίσης αναφερθεί στον καθοριστικό ρόλο που αυτή ενέχει.

Νέο άνοιγμα της Market In

Αφού δεν της βγαίνουν οι εξαγορές, καθότι το τελευταίο διάστημα κυνηγούσε να εξαγοράσει οικογενειακή αλυσίδα στην Βόρεια Ελλάδα, όπως πληροφορούμαι, η Market In αναπτύσσεται οργανικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι επεκτείνει το δίκτυό της σε τουριστικές περιοχές που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο το «αντικείμενο του πόθου» για πολλές επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και η αλυσίδα που ίδρυσε ο Θωμάς Ράμμος άνοιξε νέο κατάστημα στην Άνδρο, ένα νησί που παρουσιάζει ευρείες ανάγκες και προοπτικές ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, σε συνδυασμό με την αναπτυσσόμενη τουριστική κίνηση. Το κατάστημα αναπτύσσεται σε χώρο πώλησης δύο επιπέδων 900 τ.μ., διαθέτει 5 ταμεία και 25 θέσεις στάθμευσης.

Πίσω από τις γραμμές της Attica

Η μη συμμετοχή του ταμείου των μηχανικών, ΤΜΕΔΕ, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, μόνο ερωτήματα μπορεί να φέρει στην επιφάνεια, τα οποία το Ταμείο αποφεύγει να απαντήσει με πειστικό τρόπο. Το γεγονός πάντως είναι ότι το ΤΜΕΔΕ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα μείνει με το 5% των μετοχών της Τράπεζας. Αυτό που «διαβάζουν» ξεκάθαρα οι άνθρωποι της τραπεζικής αγοράς αλλά και της αγοράς ευρύτερα, είναι η απόφαση του ΤΜΕΔΕ να μείνει μακριά από τα ουσιαστικά πεπραγμένα της Attica Bank, στα οποία είχε εμπλοκή επί σειρά ετών. Η πραγματικότητα είναι -παρά τα όσα υποστηρίζει το ΤΜΕΔΕ- ότι το Ταμείο είχε αποφασίσει να φύγει από την τράπεζα, εισπράττοντας ένα υψηλό τίμημα για να διαθέσει το ποσοστό του. Αυτό που ψιθυρίζεται στην αγορά είναι ότι υπάρχει πλάνο να γίνει και δεύτερη αύξηση του ποσοστού του ΤΜΕΔΕ, ενισχύοντας ουσιαστικά το ποσοστό της η Thrinvest των Μπάκου και Καϋμενάκη με πρόβλεψη να δημιουργηθεί ένας μεγάλος τραπεζικός παίκτης σε συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα που επίσης η Thrinvest διατηρεί συμμετοχή.

Παρελθόν από το Χρηματιστήριο η Βαράγκης

Εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται και επίσημα πλέον η Βαράγκης. Η γνωστή εταιρεία επίπλων που κάποτε αποτέλεσε σημείο αναφοράς και αισθητικής προχώρησε στη διαγραφή της μετοχής της. Έτσι, από σήμερα η μετοχή της βρίσκεται εκτός του ταμπλό μετά από 25 χρόνια διαδρομής, καθότι η εισαγωγή τους στην οργανωμένη αγορά έγινε το 1998. Η εταιρεία αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων τα τελευταία χρόνια και προχώρησε στην σύσταση συμφωνίας εξυγίανσης, με το 99% των μετοχών της να περνάει σε νέα εταιρεία τη Varangis Furniture & Interiors. Ο πολυπόθητος επενδυτής που θα αναλάμβανε να διασώσει την εταιρεία βρέθηκε στο πρόσωπο του Μάριου Κυριάκου, ο οποίος επί σειρά ετών συνέδεσε το όνομα του με την παρουσία της KPMG στην Eλλάδα και την Kύπρο. Ο Κυριάκου βρίσκεται πίσω από την κυπριακή Vericon Professional Services Ltd, η οποία ελέγχει το σύνολο των μετοχών της συσταθείσας τον Ιούνιο του 2019 Varangis Furniture & Interiors A.E. Τέλος εποχής για τη μετοχή της Βαράγκης

Οι φαρμακευτικές αλλάζουν γραφεία

Δύο μεγάλες φαρμακευτικές που έχουν παρουσία στην Ελλάδα άλλαξαν ή αλλάζουν τα γραφεία τους. Την αρχή έκανε η GSK, τα γραφεία της οποία βρίσκονται στη λεωφόρο Κηφισίας 266 Χαλάνδρι. Να σας θυμίσω ότι το κτίριο γραφείων που ανακαινίστηκε πλήρως είχε αποκτήσει το 2021 η Intercontinental International με τίμημα 12,05 εκατομμύρια ευρώ και πλέον μετά την εξαγορά της ανήκει στη BriQ του Φέσσα. Ωστόσο η GSK δεν είναι η μοναδική φαρμακοβιομηχανία που αλλάζει όψη στα γραφεία της. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε και η Pfizer, η οποία αποφάσισε να ανακατασκευάσει τα κεντρικά γραφεία με την κατασκευαστική εταιρεία, Μπαλλιάν Τεχνική να είναι εκείνη που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου.