Η προεκλογική περίοδος άρχισε και επίσημα και τις τέσσερις εβδομάδες που έχουμε έως την 21η Μαΐου, Κυριακή των εκλογών, θα δούμε πολλά μεταξύ των κομμάτων. Μεγάλη σύγκρουση κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βέβαια διαξιφισμοί με έντονη τοξικότητα. Και το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές, είναι κατά πόσο αυτή η τοξικότητα που θα υπάρξει και τις επόμενες μέρες θα βοηθήσει να κινητοποιηθούν οι αποστασιοποιημένοι, δυσαρεστημένοι από την πολιτική και να στηρίξουν το ένα ή το άλλο κόμμα. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι τα επιτελεία κυρίως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επικεντρώνονται κυρίως στην προσέλκυση αναποφάσιστων ψηφοφόρων που είναι και ένα σημαντικό και μεγάλο δείγμα. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των ψηφοφόρων προέρχεται από το κυβερνών κόμμα και έχει ιδιαίτερη σημασία εάν ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να τους κερδίσει εκ νέου.

Μητσοτάκης VS Τσίπρας

Και επειδή σας ανέφερα για τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που έμαθα είναι ότι θα επιδιώξει την σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρεί ότι είναι υπέρ του η σύγκριση και παράλληλα θα ζητάει από τους πολίτες να συγκρίνουν τις δυο κυβερνήσεις, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη δική του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η στρατηγική του επιλογή είναι να υπάρξει ευθεία αντιπαραβολή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ντιμπέιτ «σούπα»

Η στρατηγική επιλογή για ευθεία σύγκριση -κυρίως- των Μητσοτάκη, Τσίπρα δε σημαίνει αυτόματα και ντιμπέιτ μεταξύ τους. Όπως τσέκαρα και αυτό δε θα αλλάξει, άρα μην έχετε πολλοί ψευδαισθήσεις για τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο, θα γίνει μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ όλων. Άρα, όπως έλεγε και ένας παλαιός πολιτικός συντάκτης, ντιμπέιτ «σούπα».

Η πρεμιέρα Σκέρτσου

Όπως σας είχε προαναγγείλει πολύ καιρό τώρα, ο Άκης Σκέρτσος που ήταν υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και χθες είχε ουσιαστικά και την πρώτη του αντιπαράθεση με την Πόπη Τσαπανίδου για το θέμα των δημοσκοπήσεων. Για μια ακόμη φορά πηγαίνουμε σε εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και το θέμα είναι ό,τι όπως έμαθα, αυτό θα γίνεται με ένταση από εδώ και πέρα. Δε θέλουν από την Κουμουνδούρου να παγιωθεί μια εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επανακάμπτει. Να επιστρέψω όμως στον Άκη Σκέρτσο και να σας πως ό,τι θα έχει καθημερινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και θα είναι ένας κομβικός παίκτης αυτές τις τέσσερις προεκλογικές εβδομάδες.

Ρόλος και για Παπασταύρου

Στο προεκλογικό επιτελείο της ΝΔ πέριξ του πρωθυπουργού έχει πλέον ρόλο και ο Σταύρος Παπασταύρου, παλαιός συνεργάτης, εκ των πιο έμπιστων, του Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν πρωθυπουργός και ένα πρόσωπο που είχε συνεργαστεί στενά με την τρόικα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απόρρεαν από το μνημόνιο. Ο Σταύρος Παπασταύρου που έχει φιλία πολύχρονη με τον Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεργάζεται με τον Άκη Σκέρτσο και ποντάρει πολλά σε αυτόν ο πρωθυπουργός

Υποψήφιος στα Δωδεκάνησα ο Τσίπρας

Να πάμε όμως και στα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Αλέξη Τσίπρας ανεβάζει και αυτός στροφές και θα προσπαθήσει όσο μπορεί να αλλάξει το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και επειδή πιο πάνω σας έγραψα για τις δημοσκοπήσεις, να σας αναφέρω ότι ο Τσίπρας ούτε να τις συζητάει δε θέλει, θεωρώντας ότι παίζεται παιχνίδι και επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όχι απλά ανακάμπτει, αλλά είναι μπροστά. Ο ίδιος αυτή την εβδομάδα θα έχει φουλ πρόγραμμα όπως είναι αναμενόμενο και σήμερα θα βρεθεί για ομιλία στην Κω, όπου και θα ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα, περιοχή που πολιτευόταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πέθανε πριν λίγους μήνες από καρκίνο. Αυτή θα είναι η μια από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η αύρα Τσίπρα και η Ακρίτα

Πέρα όμως από την υποψηφιότητα Τσίπρα που όντως έχει τη σημασία της, προ ημερών σας έγραφα για την πρόταση που έγινε στην Έλενα Ακρίτα, η οποία όπως έμαθα αποδέχθηκε και θα είναι υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μάλιστα θα είναι και σε εκλόγιμη θέση, όπως όλα δείχνουν, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μαζί με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον καθηγητή ιατρικής του Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλο και την Πόπη Τσαπανίδου. Αυτά σας τα έχω πει έγκαιρα για να μην έχετε απορίες και ψάχνετε δεξιά και αριστερά. Αυτό που πρέπει να ξέρετε όμως είναι ότι καταλυτικό ρόλο για να απαντήσει θετικά η Ακρίτα ήταν η αύρα του Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο και συνομίλησε προ ημερών σχετικά και την έπεισε να είναι υποψήφια. Στην Ακρίτα ποντάρει πολλά ο Τσίπρας λόγω της επιρροής της σε συγκεκριμένο τμήμα του εκλογικού σώματος. Η άλλη κυρία που μπήκε στο προεκλογικό άλμπουμ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η Ράνια Θρασκιά που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και θα είναι υποψήφια με σταυρό στην Α’ Θεσσαλονίκης, ευελπιστώντας να αξιοποιήσει την μεγάλη αναγνωρισιμότητά της λόγω της τηλεοπτικής της παρουσίας.

Το πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Επί του προγραμματικού πλαισίου, μεθαύριο στον Ελληνικό Κόσμο, λίγο πιο πάνω από τα γραφεία της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, ένα σχέδιο που είχε και ο Άκης Σκέρτσος ενεργή συμμετοχή. Αντίστοιχη κίνηση θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το πρόγραμμα να έχει την εποπτεία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που πάτησε πάνω στην σημαντική δουλειά που είχε γίνει μήνες πριν από τον Γιώργο Σταθάκη.

Δουδωνής ή Μάντζιος;

Σας έγραφα νωρίτερα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και να σας πάω τώρα στην αντίστοιχη λίστα για το ΠΑΣΟΚ. Σε εκλόγιμη θέση, θα είναι όπως φαίνεται η Ελένη Χρονοπούλου, το πρόσωπο των ημερών λόγω των καταγγελιών για τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη. Η άλλη εκλόγιμη θέση παίζεται ακόμα μεταξύ του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζιου και του συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, του συνταγματολόγου Παναγιώτη Δουδωνή.

Το ακίνητο φιλέτο της Κηφισιάς

Πάμε σε άλλα «χωράφια» τώρα και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα αρκετά ακόμη ακίνητα και ίσως το σημαντικότερο από αυτά που ανήκουν στην Ριβιέρα Α.Ε. εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και κατασκευών θα βγει σε πλειστηριασμό σε μόλις λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου. Το ακίνητο που βρίσκεται στην καρδιά της Κηφισιάς αναμένεται να προσελκύσει αρκετούς ενδιαφερόμενους κυρίως λόγω της θέσης του, καθότι βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας 329 σε μικρή απόσταση τόσο από το κέντρο της Κηφισιάς όσο και από το κέντρο της Νέας Ερυθραίας και του κεντρικού εμπορικού δρόμου, της οδού Χαριλάου Τρικούπη. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 4,16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αγοραία αξία σύμφωνα με την εκτίμηση της Δανός που ανέλαβε τη διαδικασία, ανέρχεται στα 3,18 εκατομμύρια ευρώ. Βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 3.133 τετραγωνικών μέτρων και φιλοξενεί κτίρια 861 τετραγωνικών μέτρων.

Η Ριβιέρα και τα ακίνητα των εκατομμυρίων

Αυτό βέβαια που δεν σας είπα, είναι ποια ήταν η «Ριβιέρα». Η εταιρεία που δημιούργησε ο Γαβριήλ Καλύμνιος είχε κατά το παρελθόν δραστηριότητα στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών καις την ανέγερση εμπορικών ακινήτων προς αξιοποίηση. Η δραστηριότητά της αυτή εντοπιζόταν σε περιοχές όπως η Κηφισιά και η Μύκονος, ενώ το όνομα του Γαβριήλ Καλύμνιου είχε συμπεριληφθεί κατά το παρελθόν στη λίστα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Ωστόσο, σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κλείσει τις υποθέσεις ελέγχων για υποθέσεις άνω της πενταετίας. Για την ιστορία το παραπάνω ακίνητο αφορά σε οφειλές της Ελένης Καλυμνίου, συζύγου του Γαβριήλ Καλύμνιου.

Σήμερα τα σπουδαία για τον Άκτωρα

Σήμερα οι μέτοχοι του ομίλου Ελλάκτωρ στον οποίο ανήκει η κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ καλούνται να δώσουν το τελικό «ok» για την πώληση της θυγατρικής στην Ιντρακάτ με τίμημα στα 100 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει εκτός από ουσιαστική σημασία καθότι αλλάζει τη δομή του ομίλου, – ο οποίος από κυρίως κατασκευαστικός, μετά την είσοδο της Motor Oil στρέφεται κατά βάση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -, έχει και ιστορική σημασία. Θα σας θυμίσω ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ προέκυψε το 1999 μετά τη συγχώνευση της Άκτωρ ΑΤΕ και της Ελληνικής Τεχνοδομικής, σηματοδοτώντας και για την εποχή εκείνη μία δραστική αλλαγή στο τοπίο των κατασκευών. Αυτό που εκκρεμεί εφόσον δώσει το πράσινο φως σήμερα η συνέλευση των μετόχων, είναι η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το μεγάλο deal.

Μακριά από νέες εξαγορές η ΑΒ Βασιλόπουλος

Δεν αποτελούν προτεραιότητα οι νέες εξαγορές αυτή τη στιγμή για την ΑΒ Βασιλόπουλος. Αυτό που λέει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα πράγματα στην ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ. Προτεραιότητα για το μαγαζί είναι να κρατήσει την κερδοφορία του και εάν μπορεί να την αυξήσει με τα υπάρχοντα δεδομένα, χωρίς απαραίτητα να στοχεύει στην αύξηση του τζίρου του. Η εξίσωση για την αλυσίδα είναι δύσκολη καθότι η αύξηση κερδοφορίας περνάει σε μεγάλο βαθμό και μέσα από πιθανές ανατιμήσεις, που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν τα ευρύτερα αυξημένα κοστολόγια. Από την άλλη μαθαίνω ότι οι όποιες προσεγγίσεις έκανε η αλυσίδα σε μικρότερους βρήκαν έως τώρα «τοίχο», καθότι η άκρως τεχνοκρατική προσέγγιση που εφαρμόζεται από την αλυσίδα φαίνεται ότι τρομάζει τους μικρότερους παίκτες, με μία σειρά από νομικές και χρηματοοικονομικές παραδοχές που κρύβονται στους όρους των συμβολαίων από πλευράς ΑΒ.

Νέα βαπόρια για Μαρινάκη – Αγγελικούση

Δύο Έλληνες πλοιοκτήτες ετοιμάζουν έως 16 νεότευκτα δεξαμενόπλοια suezmax διπλού καυσίμου LNG στο ναυπηγείο New Times Shipbuilding της Κίνας, σε δύο ξεχωριστές συμφωνίες, συνολικής αξίας έως και 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ναυπηγείο. Σύμφωνα με την ναυτιλιακή αγορά η Capital Maritime του Ευάγγελου Μαρινάκη και η Maran Tankers υπό την ηγεσία της Μαρίας Αγγελικούση, έχουν κάνει παραγγελίες για τέσσερα σταθερά πλοία ο καθένας και για τον ίδιο αριθμό προαιρετικών θέσεων ναυπήγησης νέων πλοίων.