Η προεκλογική περίοδος έχει τα τετριμμένα έως τώρα: κόντρα για τις δημοσκοπήσεις, συζητήσεις για το πώς και εάν θα γίνει ντιμπέιτ και με ποιους, η στρατηγική των κομμάτων, κλπ. Επί των προγραμματικών θέσεων δεν γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση, αλλά αναπόφευκτα θα τις δούμε το επόμενο διάστημα. Η αρχή θα γίνει αύριο από τον Ελληνικό Κόσμο επί της οδού Πειραιώς, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για τη νέα τετραετία σε αντιπαράθεση με όσα προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τι λέει το πρόγραμμα

Αναζήτησα τον άνθρωπό μου στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητήσαμε επί αρκετή ώρα για τις δημοσκοπήσεις, όπου μου εξέφρασε την ικανοποίηση του πρωθυπουργού που αρχίζει και ανακάμπτει η ΝΔ όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Εγώ όμως ήθελα ειδήσεις και επέμενα να συζητήσουμε για το τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στην εκδήλωση που θα γίνει. Η καλή πηγή μου λοιπόν με… πότισε με ειδήσεις και σας τις αναφέρω, όπως μου τις περιέγραψε: Οι πέντε προτεραιότητες της νέας τετραετίας: Αύξηση μισθών κατά 25% στην τετραετία, αξιοπρεπής δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, στήριξη της νέας γενιάς, συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Αύξηση μισθών 25%

Ο πρωθυπουργός θα προαναγγείλει ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα αυξήσει τους μισθούς σωρευτικά κατά 25% έως το τέλος του 2027 εφόσον ακολουθηθεί η ετήσια εθνική ανάπτυξη της τάξης του 3%. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει και μομφή στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι και άλλοι μπορεί να υπόσχονται υψηλότερους μισθούς, αλλά το θέμα είναι ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται με διατάγματα ή με προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά όταν βελτιώνεται η ανάπτυξη συνολικά, όταν προσελκύουμε επενδύσεις, όταν ζητούνται καλύτερες δεξιότητες. Ο Μητσοτάκης θα εστιάσει στην ανάγκη να δοθεί έμφαση σε αξιοπρεπή δημόσια υγεία, σε πολλά μέτωπα. Από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις Ελληνίδες σε όλους τους Έλληνες στην αναβάθμιση των νοσοκομείων, ειδικά των τμημάτων επειγόντων περιστατικών αλλά και όλων, των 157 Κέντρων Υγείας στη χώρα.

Η αγάπη για το επιτελικό Κράτος

Αν και το περίφημο επιτελικό Κράτος έχει τα προβλήματά του, θα επιμείνει στην ανάγκη για καλύτερο Κράτος και αποτελεσματικότερο Δημόσιο. Υπερφιλόδοξος είναι ο στόχος του έως το τέλος του 2027 για 100% ψηφιακό κράτος.

Το άγχος για την ψήφο των νέων

Και επειδή σας ανέφερα και χθες ότι υπάρχει άγχος για την ψήφο των νέων, θα επιμείνει ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη στήριξης της νέας γενιάς, με πολλές διαφορετικές δράσεις. Εξάλλου, ήδη το πρόγραμμα «σπίτι μου» έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων νέων και νέων ζευγαριών. Σε πρώτη φάση δέκα χιλιάδες νέοι και νέα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτήσουν το σπίτι τους με ένα δάνειο, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Εδώ, θα δεσμευτεί ότι εφόσον εξαντληθούν οι πόροι για το πρόγραμμα, θα διπλασιαστεί το κονδύλι.

Το τείχος του Έβρου

Με φόντο και την πρόσφατη επίσκεψη στον Έβρο, όπου και υπεγράφη η σύμβαση για την επέκτασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στα εθνικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην μετανάστευση. Θα επιμείνει στην ολοκλήρωση των σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη νέα φάση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο στόχος Μητσοτάκη

Για τον πρωθυπουργό η μάχη της 21ης Μαΐου, θα είναι μία από τις κρισιμότερες της Μεταπολίτευσης και προφανώς ο στόχος του είναι η αυτοδυναμία. «Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για μία ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα» θα είναι το μότο του. Το μείζον όμως είναι ότι ο Μητσοτάκης επιμένει στη δεύτερη κάλπη. Γι’ αυτό και θα λέει ότι όσο πιο ηχηρό είναι το μήνυμα στην κάλπη της 21ης Μαΐου τόσο πιο εύκολα στη δεύτερη εκλογή θα οπλίσουν οι πολίτες με δύναμη το νικητή ώστε να μπορέσει να διοικήσει σωστά και αποτελεσματικά την πατρίδα.

Η σημαία του Τσίπρα

«Να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο» είναι η χαρακτηριστική φράση του Αλέξη Τσίπρα με την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο πρώην πρωθυπουργός σε αυτές τις 26 μέρες της προεκλογικής περιόδου θα επενδύσει στην απλή αναλογική και εκτιμά ότι πολύ διαφορετικά θα μιλήσουν το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής οι πολιτικοί αρχηγοί που είναι τώρα αρνητικοί να δεχθούν κυβέρνηση συνεργασίας και αυτό διότι θα είναι, όπως λέει, τελείως διαφορετική η πολιτική γεωγραφία. Στην μαρκίζα θα είναι το σύνθημα «πολιτική αλλαγή» για την οποία προϋπόθεση, όπως λέει, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και κατά τον ίδιο το διακύβευμα δεν είναι ποιο κόμμα θα κερδίσει απλά, αλλά τι θα ξημερώσει για τους πολίτες.

Τα συνθήματα του Γιώργου

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί και συνθήματα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γιώργου Παπανδρέου, πολιτικοί φίλοι του οποίου δεν είναι τόσο αρνητικοί όσο στο παρελθόν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε ή θα αλλάξουμε;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στο δίλημμα των εκλογών. Ουσιαστικά είπε το ίδιο που είχε ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ως σύνθημα στις εκλογές του 2017, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Εάν παρατηρήσει κανείς θα δει πολλά κοινά σημεία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην πορεία προς τις εκλογές με παλαιότερες καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Η αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου που έγινε «πολιτική αλλαγή», το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου, το αφήγημα περί «κακής» και «επαράτου δεξιάς», έμπνευσης του Κώστα Λαλιώτη, κ.α. και βέβαια οι αναφορές περί τοξικότητας για τον πρωθυπουργό, όπως έλεγαν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1990-1993.

Στο στόχαστρο ο Μητσοτάκης

Παράλληλα, η προεκλογική στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα θα έχει στο στόχαστρο ευθέως τον πρωθυπουργό, τον οποίο θεωρεί πλέον βαρίδι και αδύναμο κρίκο για την συντηρητική παράταξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιδιωχθεί -και θα αιτηθεί με ένταση- τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο βασικών μονομάχων, και αυτό διότι πιστεύει στην επικράτησή του έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο που ο πρωθυπουργός όπως σας είπα δεν θα δεχθεί.

Ανοίγματα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται ανθρώπους του κέντρου», ήταν μια χαρακτηριστική φράση του πρώην πρωθυπουργού το 2021. Τότε είχε πει ότι το κέντρο δεν κερδίζεται με πολιτικές του μεσαίου χώρου, αλλά με στροφή αριστερά. Προ ημερών είπε ότι την αδικία δεν την ανέχεται, ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος και άρα όλοι απαιτούν περισσότερη δικαιοσύνη. Αναγκαία ανοίγματα.

Το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ

Εν μέσω της συζήτησης για το ντιμπέιτ μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό στη διεξαγωγή τηλεαναμέτρησης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις. Ουσιαστικά μια σούπα!

Η ώρα της Ζωής και οι καλλιτέχνες υποψήφιοι

Κατά καιρούς σας αναφέρω και διάφορα για τα κόμματα είτε στα δεξιά της ΝΔ είτε στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα σειρά έχει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε την πρώτη της Οργανωτική Συνάντηση Υποψηφίων με ονόματα-εκπλήξεις. Να σας αναφέρω μερικά ενδιαφέρουσα ονόματα: Τζώρτζια Κεφαλά, τραγουδίστρια των Μπλε, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας (Α’ Αθήνας) και ο ηθοποιός Κωστής Σαββιδάκης (Δωδεκάνησος), ο μουσικός, πρ. μέλος των Active Member, Πάνος Χονδρός (Πενταρίτσας) (Φθιώτιδα), η casting director Μαρία Λαϊνά (Δωδεκάνησος), ο μουσικός Σπύρος Λιντοβόης (Β’ Πειραιά), η σοπράνο και ηθοποιός Δέσποινα Τσολάκη (Α’ Αθήνας), ενώ υποψήφια θα είναι και η ηθοποιός και σκηνοθέτης Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Από την Αγγλία έρχεται ο Καθηγητής, συγγραφέας- πολιτικός επιστήμων και ιστορικός Αλέξανδρος Καζαμίας, που θα είναι Επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ μεταξύ των προπονήσεων παρευρέθηκε ο σπουδαίος Αθλητής και πρωταθλητής, που έχει γράψει ιστορία για τη χώρα μας, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, ο οποίος θα καταλάβει την τελευταία θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας. Από το χώρο του αθλητισμού και ο πρωταθλητής Βαγγέλης Τσουλιάς, που θα είναι υποψήφιος στην Β’ Αθηνών, στον Δυτικό τομέα.

Επίτιμος Διδάκτορας ο Ν. Χριστοδουλίδης

Και μέσα στην προεκλογική περίοδο, πολλοί αντίπαλοι θα βρεθούν στο ίδιο σημείο, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τελετή με καλεσμένο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Ν. Χριστοδουλίδης θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και θα απευθύνει και ομιλία.

Το Jumbo «παιδεύει» τη SKAG

Ακόμα στο «περίμενε» έχει την εταιρεία παραγωγής τετραδίων και ειδών γραφείου, SKAG, ο Άρειος Πάγος. Η εταιρεία έχει σύρει τη Jumbo του Βακάκη στα δικαστήρια για αντιγραφή ενός από τα τετράδιά της με την ονομασία «University». Ο λόγος που το θέμα έφτασε «ψηλά» από πλευράς βαθμίδας της Δικαιοσύνης, είναι διότι οι προηγούμενες αποφάσεις Πρωτοδικείου και Εφετείου δικαίωναν διαδοχικά τη SKAG, αναγνωρίζοντας ότι η Jumbo αντέγραψε το τετράδιό της, αλλά το πρόστιμο που της επιδίκαζαν ήταν μόνο 6.500 ευρώ. Η οικογένεια Σκαγιά που διαχειρίζεται την τύχη της SKAG έκρινε ότι το ποσό αυτό ήταν μικρό και γι’ αυτό κατευθύνθηκε προς τον Άρειο Πάγο. Τι ζητάει; 2 εκατομμύρια ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από τη ζημιά που έχει υποστεί αυτά τα χρόνια. Προς το παρόν αναμένει…

Ο Τσατσαρωνάκης «ζυμώνει» ξενοδοχείο

Η γνωστή εταιρεία της Κρήτης με τα παξιμάδια «Το Μάννα» δεν μένει μόνο στο ζύμωμα των παξιμαδιών της για να τα πουλήσει στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ετοιμάζει μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη με τετραψήφιο αριθμό κρεβατιών. Η Κρήτη είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία. Με τον Βόρειο Οδικό Άξονα και το Καστέλι, τις Γούρνες αλλά και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που επίσης θα γίνουν εκτός από τις Γούρνες όπου έχει μπει η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ, το νησί λένε ότι «δε θα πιάνεται». Και ο Τσατσαρωνάκης φαίνεται ότι αυτό το ξέρει καλά. Γι’ αυτό και «ρίχνει» τα λεφτά του στον τουρισμό.

Νέος startupper στην πιάτσα

Αν δεν ξέρετε τι είναι το car sharing, ήρθε η ώρα να μάθετε. Η Caroo είναι μία εταιρεία που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να έχει πρόσβαση σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα on demand για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες μετακίνησης, είτε είναι κάτοικος της Αθήνας, είτε όχι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσα από την εφαρμογή της stratup να εντοπίζουν και να ξεκλειδώνουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και να τα κλειδώσουν σε ελεύθερη και επιτρεπόμενη θέση στάθμευσης στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαμοιράζουν το κόστος, επιμερίζοντας το με άλλα άτομα που χρησιμοποιούν το όχημα εάν κινούνται ταυτόχρονα με αυτό. Μαθαίνω ότι η εταιρεία «σήκωσε» πρόσφατα την πρώτη της χρηματοδότηση από τις Heban, Lban και Anthology Ventures και ξεκινάει να λειτουργεί πιλοτικά σε Αθήνα, Βύρωνα και Παγκράτι.

Οι αιχμές Κυριακόπουλου

Αιχμηρός μαθαίνω ότι ήταν χθες το απόγευμα ο Πάρης Κυριακόπουλος, της γνωστής οικογένειας Κυριακόπουλου και διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής που φέρνει στην Ελλάδα Porsche, Yamaha ενώ έχει και την εταιρεία ενοικιάσεων Sixt. Ο λόγος είναι διότι ο επιχειρηματίας παρά τη διάθεση που έχει να επενδύσει σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να εξυπηρετεί τους πελάτες του, οι υποδομές σε επίπεδο δικτύου είναι ακόμα χαμηλότερες του προσδοκώμενου, με αποτέλεσμα όπως είπε να μην μπορούν να υποστηρίξουν ταχυφορτιστές με μεγάλη ισχύ. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι σύντομα αυτό θα αλλάξει και αποκάλυψε ότι ο όμιλος που ο ίδιος διοικεί βρίσκεται σε συζητήσεις με όλους τους παρόχους για να βελτιωθεί σύντομα το τοπίο, αναβαθμίζοντας και την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Εταιρεία συμμετοχών από τον Κ. Δούκα

Μετά την πώληση των κτιρίων του στον Παράδεισο Αμαρουσίου στην Premia, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δούκας, επικεφαλής των γνωστών εκπαιδευτηρίων, μαθαίνω ότι κάνει ένα νέο επιχειρηματικό βήμα, συστήνοντας αυτή τη φορά εταιρεία Συμμετοχών. Θα θυμάστε κάτι που σας είχα πει ότι ο Δούκας με την Premia ετοιμάζουν επενδύσεις με εξαγορές σχολείων στην περιφέρεια. Ακούω επομένως με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη εξέλιξη και θα σας ενημερώνω για οτιδήποτε νέο προκύπτει από τώρα και στο εξής.