Σβήσε και γράψε ήταν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ανακοινώθηκαν χθες. Οι δυο αρχηγοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκαν αρνήσεις και δεν πήγαν και όλα όπως τα περίμεναν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για πρώτη φορά το ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι πιο αναιμικό ειδικά στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατάφερε να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο ακυρώνοντας την όποια συζήτηση περί αμιγώς κομματικού.

Η έκπληξη με Αγαπηδάκη

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ εξέπληξε πολλούς. Η Αγαπηδάκη δεν ήταν από τα πρόσωπα του κομματικού σωλήνα και απλά είχε στενή σχέση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ υπήρχε και απευθείας επικοινωνία με τον ίδιο τον Μητσοτάκη, που πιστεύει ότι με αυτή την κίνηση στέλνει και μήνυμα σε ευρύτερα κοινά. Μένει να αποδειχθεί και κυρίως εάν θα δώσει κάτι. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι από τις 24/11/2019 Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και από το 2021 γγ Δημόσιας Υγείας. Είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου διδάσκουν και ορισμένα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων. Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Οι εκλεκτοί υπουργοί

Οι επόμενες δύο θέσεις δόθηκαν σε δυο υπουργούς. Ο ένας είναι ο φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής Οικονομίας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Κύπριος, Χρήστος Στυλιανίδης που είχε την ευθύνη της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων. Στην επόμενη εκλόγιμη θέση, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει μια συνεργάτη του, την Ιωάννα Λυτρίβη. Ήταν διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού). Ξεκίνησε να εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λίγο πριν αναλάβει υπ. Επικρατείας ο Ηλίας Μόσιαλος τον Σεπτέμβριο του 2011 επί Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και επί των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Πικραμμένου. Το 2013 τοποθετήθηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ήταν στενή συνεργάτις και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Ήταν υποψήφια βουλευτής Αρκαδίας με τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές.

Ο σύνδεσμος με ειδικές ομάδες

Στην επόμενη, την πέμπτη θέση, τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης που είχε τα τελευταία χρόνια στενή σχέση, αρχικά με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό. Άλλοτε στενός συνεργάτης του Νικήτα Κακλαμάνη, είναι από τα πρόσωπα που όταν ο Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του άνοιξε δρόμους και του κανόνισε συναντήσεις με άτομα που κινούνται στο περιθώριο, όπως άστεγους, ναρκομανείς, Ρομά, ομοφυλόφιλους, κλπ. Στην έκτη θέση τοποθετήθηκε η οικονομολόγος Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και ακολουθεί η αθλήτρια Μαρία Πολύζου. Στην όγδοη θέση τοποθετήθηκε η Γεωργία Μπαχαρίδη, δικηγόρος, όπου είχε δει τυχαία μαζί με τον σύζυγό τους ως νεόνυμφοι, φορώντας τα νυφικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάρνηθα. Στην ένατη θέση τοποθετήθηκε ο Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης του ΑΠΘ. Στη δέκατη θέση είναι ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της διασποράς, ενώ στην ενδέκατη ένας ακόμα εκπρόσωπος του ελληνισμού του εξωτερικού, η Μαρία-Διοΐλη Διαμαντοπούλου από το Παρίσι, με ειδίκευση στην εκπαίδευση. Στην δωδέκατη και τιμητική θέση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, βρίσκεται η Άννα Καστάνη, μια νέα αγρότισσα από τη Μαγνησία. Ακολουθεί ο Σπύρος Καρανικόλας, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στην επόμενη θέση βρίσκεται η Πορφυλένια Κανελλοπούλου, η «πιο νεαρή συμμετοχή του ψηφοδέλτιο, μια εκπρόσωπος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ και δικηγόρος.

Δε χρειάζονται συστάσεις

Στην δέκατη πέμπτη θέση, η οποία έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε με την επιλογή του να τιμήσει έναν άνθρωπο που δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Που υπηρέτησε όλους τους αρχηγούς της ΝΔ και με τον πρωθυπουργό τον συνδέει μια βαθιά προσωπική φιλία. Στενότατος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Αντώνης Σγαρδέλης, πρόσωπο που είχε και παλαιότερα τον έλεγχο των οικονομικών της ΝΔ.

Το «άριστοι» του Τσίπρα

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει πενήντα τοις εκατό γυναίκες, επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, νέες και νέοι, άνθρωποι της παραγωγής και του πολιτισμού. Στην πρώτη θέση ο Όθωνας Ηλιόπουλος. Γιατρός, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ερευνητής. Εργάζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Την επαφή την έκανε ο ίδιος ο Τσίπρας εδώ και πάρα πολλούς μήνες και ήταν μια αναμενόμενη κίνηση, καθώς όλοι το ανέμεναν και με την επιλογή αυτή θέλησε ο πρώην πρωθυπουργός να στείλει και ένα μήνυμα, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει στελέχη με διεθνή κύρος που εντάσσονται σε αυτό που ονομάζεται πλαίσιο αριστείας.

Η τιμή στην Ακρίτα

Στη δεύτερη θέση που είναι και εκλόγιμη είναι η Έλενα Ακρίτα. Δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, μία γυναίκα με έντονη δράση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναμενόμενο όπως το ξέρετε ειδικά οι φίλοι της στήλης που μας διαβάζετε. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πειστεί εδώ και λίγες ημέρες, ότι έπρεπε να την τιμήσει καθώς θεωρεί ότι με την παρουσία της δίνει κύρος στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι από τα πρόσωπα με μαχητική εμφάνιση στα δημόσια πράγματα. Η επαφή έγινε απευθείας με τον Τσίπρα που της ζήτησε να είναι σε εκλόγιμη θέση.

Οι επόμενοι βουλευτές

Οι επόμενοι βουλευτές, αφού τοποθετήθηκαν σε εκλόγιμες θέσεις, είναι και αυτοί προσωπική επιλογή του Τσίπρα. Στην τρίτη θέση ο εν αποστρατεία ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο ναύαρχος είναι από τα στελέχη που συνομιλεί τακτικά ο Τσίπρας για τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και ευρύτερα την άμυνα. Στην τέταρτη θέση η Πόπη Τσαπανίδου. Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αναμενόμενη κίνηση, καθώς αυτό είχε συμφωνηθεί από την ημέρα που ανέλαβε εκπρόσωπος και άρα δεν προκαλεί καμία εντύπωση.

Ο κολλητός

Στην επόμενη θέση, που παίζεται εάν θα είναι εκλόγιμη, καθώς αυτό θα συμβεί μόνο σε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και μάχιμος δικηγόρος. Ο Μ. Καλογήρου είναι ο κολλητός του Τσίπρα, από τους πιο έμπιστους και ένα πρόσωπο που συμβουλεύεται σχεδόν σε όλα τα θέματα, ενώ σε περίπτωση που μελλοντικά παραιτηθεί κάποιος θα είναι ο ίδιος στο Κοινοβούλιο, εάν βέβαια το κόμμα είναι δεύτερο. Σε πρωτιά σφραγίζει το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο.

Οι επιστήμονες

Στην έκτη θέση η Τζένη Λειβαδάρου. Ένα άτομο ΑμεΑ. Πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων αλλά και στα οικονομικά των υποδομών από το Cambridge. Ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην έβδομη θέση ο Θανάσης Τσακρής. Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής. Στην όγδοη θέση η νομικός Ζωρζέτα Λάλη, άλλοτε στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, και την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δωδέκατη, η Νατάσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα της NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο απόδημος και η στρατηγός

Στην ένατη θέση ο Στέφανος Κασσελάκης, απόδημος Έλληνας, επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας. Σπούδασε με υποτροφίες χρηματοοικονομικά και διεθνείς επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία. Με ενεργή δράση σε θέματα ισότητας αλλά και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στη δέκατη θέση συναντάμε τη μοναδική γυναίκα αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Με ειδίκευση αλλά και προϋπηρεσία στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Η Τσιριγώτη είναι από τα πρόσωπα που σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προαλείφεται για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο νέος, η σύζυγος Νικολαΐδη και ο παλιός

Στην ενδέκατη θέση ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Πολιτικός μηχανικός, από τη νέα γενιά στελεχών του Σύριζα, ενεργός στο κίνημα των εργαζομένων μηχανικών. Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στη δέκατη τρίτη θέση ο Όμηρος Πουλάκης ηθοποιός με ξεχωριστή δράση στο χώρο του πολιτισμού, ενεργός στο κίνημα Support Art Workers. Δέκατη τέταρτη η Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγος του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη που χάθηκε πρόωρα πριν λίγους μήνες. Δημοσιογράφος με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Και στην τελευταία τιμητική θέση, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, βουλευτής, πρώην Υπουργός Επικρατείας και προσωπικός φίλος του Αλέξη Τσίπρα και ουσιαστικά ο πολιτικός του μέντορας.

Τι θέλει ο Τσίπρας με τις τράπεζες

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όμως, έδωσε στη δημοσιότητα και το κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο συνοψίζεται στον τίτλο «Δικαιοσύνη παντού – Για μια Δημοκρατική Προοδευτική Διακυβέρνηση». Με το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε κεντρικά του στελέχη, αντιτάσσει την εναλλακτική λύση της δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στην πολιτική της ΝΔ. Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βασικά σημεία του οποίου σας αποκάλυψα χθες για τις πρώτες πενήντα μέρες, βρίσκεται η άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών, η στήριξη του κοινωνικού κράτους με έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, όπου κεντρικό ρόλο έχει η αύξηση των μισθών, η χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Τι αλίευσα όμως από το πρόγραμμα και αφορά το τραπεζικό σύστημα και το αναφέρω λόγω της συζήτησης που γίνεται για τον Γιάνη Βαρουφάκη, το σχέδιο Δήμητρα και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που το ξορκίζει και το ακυρώνει; Αντιγράφω από το πρόγραμμα: Αυτή τη στιγμή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν εν πολλοίς αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση. Συνεπώς, χρειάζονται τομές και δημόσια παρέμβαση, ώστε το τραπεζικό σύστημα να παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προβλέπεται Δημόσιος Πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα προβλέπεται κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπαγωγή των μετοχών των τραπεζών που κατέχει στο Υπουργείο Οικονομικών ή άλλο δημόσιο φορέα, απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου και συνεπώς του management μίας συστημικής τράπεζας, μέσω των μετοχών που σήμερα κατέχει το ΤΧΣ. Η εν λόγω τράπεζα, δραστηριοποιούμενη εντός του κοινού ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου θα αποτρέπει εναρμονισμένες πολιτικές των συστημικών τραπεζών, θα χρηματοδοτεί στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου, θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη των ΜμΕ και θα ασκεί πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Οι ακρότητες της Ρόδου και το αντιπαράδειγμα

Μου λένε ότι η υπόθεση της Ρόδου δε θα μείνει στα «λόγια». Αναφέρομαι βέβαια στην επίθεση με καταστροφή ξένης περιουσίας από «ανταγωνιστές» του συνεργάτη της Uber. Η «φρέσκια» άφιξη της Uber στο νησί των Δωδεκανήσων προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις, οι οποίες μόνο ως φυσιολογικές και ακόμα περισσότερο ως δικαιολογημένες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Σε μία περίοδο που συζητάμε για επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν η χώρα καταφέρνει να προσελκύει μεγάλο αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022 και να ετοιμάζεται για ανάπτυξη ρεκόρ όπως προαναγγέλλουν οι άνθρωποι της αγοράς για το 2023, τέτοιες ακραίες εκδηλώσεις μόνο ευχάριστες δεν είναι. Κι έρχονται μάλιστα να δώσουν ένα αντιπαράδειγμα, δημιουργώντας κακό προηγούμενο. Άνθρωποι μάλιστα που βρίσκονται μέσα στην αγορά έφτασαν με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό στο σημείο να αναρωτιούνται εύλογα: «δηλαδή σε κάθε περίπτωση που θα επενδύει κάποιος στην Ελλάδα και δε θα συμφέρει κάποιον, θα παρακολουθούμε ανάλογες καταστάσεις;», είναι το ερώτημα που θέτουν. Η υπόθεση όπως μαθαίνω θα έχει δικαστική συνέχεια, με το θέμα να λαμβάνει πλέον νομικές διαστάσεις και την πληγείσα – θιγόμενη επιχείρηση να αναζητά το δίκιο της στη Δικαιοσύνη.

Τι κάνει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Η απάντηση στο ερώτημα «πού έχει χαθεί ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος;», βρίσκεται στη λέξη «τέχνη». Ο επιχειρηματίας και διάδοχος του επιχειρηματία Αριστείδη Δασκαλόπουλου που δημιούργησε τη Δέλτα, επενδύει αυτή την περίοδο, ή μάλλον συνεχίζει να επενδύσει στη μεγάλη του αγάπη, την τέχνη, τοποθετώντας τα χρήματά του σε έργα τέχνης. Και όπως μαθαίνω τα επιχειρηματικά πράγματα λίγο φαίνεται να τον απασχολούν. Άλλωστε στην περίπτωση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης όπου για παράδειγμα έχει την πλειοψηφία των μετοχών, την ευθύνη της εταιρείας έχει ο Παντελής Οικονόμου αλλά και στην περίπτωση της Deca το βάρος των αποφάσεων και τις διαχείρισης βαρύνει την ομάδα των πρώην «τραπεζικών» Νίκου Κούλη και της ομάδας στελεχών που τον συντροφεύουν.

Το ραντεβού Σταθόπουλου – Ανδριόπουλου

Τα είπαν όπως μου λένε ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος του επενδυτικού οργανισμού BC Partners, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε τα ΙΕΚ Ακμή και Μητροπολιτικό Κολλέγιο και ο Νίκος Ανδριόπουλος της Dimand, η οποία φτιάχνει τον Πύργο του Πειραιά και το «Μινιόν». Το ραντεβού κλείστηκε σε κάποια από τις αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, όπου διεξάγεται το Delphi Economic Forum. Ο Σταθόπουλος μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στη διάρκεια των Δελφών σε τετ-α-τετ συνέντευξη, δεν αποκάλυψε που θα είναι οι επόμενες επενδύσεις του. Για την ιστορία η BC Partners έχει επενδύσει στην Ελλάδα περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες όπως η Nova-Wind, η Pet City, η Pharmathen. Λέτε λοιπόν το επόμενο βήμα της να είναι στα ακίνητα; Η συνάντηση με τον Ανδριόπουλο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο «δύσκολος» Νουριέλ Ρουμπινί

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί που ήταν από τους βασικούς ομιλητές στους Δελφούς, δε δίνει συνεντεύξεις. Και μάλιστα όσοι δημοσιογράφοι των προσέγγιζαν για να τους μιλήσει, τους απέρριπτε ορθά-κοφτά, λέγοντας ότι «δε δίνει συνεντεύξεις». Ή για την ακρίβεια, δε δίνει δωρεάν συνεντεύξεις. Άλλωστε κάθε ομιλία του ακριβοπληρώνεται από όσους τον καλούν, καθότι ο Ρουμπινί αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους ομιλητές συνεδρίων στον κόσμο. Στην περίπτωσή του κάθε λεπτό δημοσιότητας, μετράει. Βέβαια για να τα λέμε και όλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, να τονίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά το ξερό «ξεκαθάρισμα» που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, πλέον δεν εμφανίζουν κανέναν κίνδυνο μπροστά στην διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και στην τραπεζική κρίση που μαστίζει τις ΗΠΑ.

Ο μεγάλος απών

Ένας άνθρωπος έλειπε φέτος από τους Δελφούς. Κι αυτός είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο επιχειρηματίας που το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει τον νέο του όμιλο στα τρόφιμα μετά την πώληση της Chipita, μετά τη διαδοχική του παρουσία τα τελευταία χρόνια και ως ομιλητής αλλά και ως επισκέπτης, αυτή τη φορά δεν βρέθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ. Καθώς ρώτησα άνθρωπο της διοργάνωσης, η απάντηση ήταν ότι οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις αλλά και οι προσωπικές μετά τον πρόσφατο γάμο του, τον κράτησαν φέτος μακριά από την διοργάνωση. Να σας πω εδώ για την ιστορία ότι πέρυσι που είχε συμμετάσχει ως ομιλητής, είχε απέναντί του τον Γιάννη Πρετεντέρη.