Λεφτά υπάρχουν έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2019 προεκλογικά και τότε έσπευσαν όλοι να τον…φάνε. Βέβαια μετά από λίγους μήνες ήρθε το πρώτο μνημόνιο και άρχισε η μνημονιακή Οδύσσεια στην Ελλάδα που διήρκησε περίπου μια δεκαετία. Με το φάντασμα αυτής της δήλωσης να πλανάται πάνω από το πολιτικό σύστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το σακούλι χθες και κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ μοίρασε και αυτός υποσχέσεις και αυξήσεις και πολλά ακόμα. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει προ ημερών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας που θα μας τα ξαναπεί σε λίγες μέρες. Πάντως δεν έχετε παράπονο πολλά από όσα είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ σας τα είχε προαναγγείλει η στήλη, όπως π.χ. για την αύξηση κατά 25% των μισθών σε βάθος τετραετίας. Πολύ φιλόδοξο ακούγεται και το στοίχημα τώρα για τον ίδιο, όπως μου έλεγε κεντρικό στέλεχος, είναι να πειστούν και οι ψηφοφόροι. Ίδωμεν!

Σουαρέ με κάποια παράπονα

Πάντως λίγα μέτρα πιο κάτω από τον Ελληνικό Κόσμο, απ’ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, υπήρξε την προηγούμενη μέρα μεγάλη σύναξη των επιτελών του κόμματος με διοικητές νοσοκομείων από όλη την επικράτεια. Τους ζητήθηκε να… βάλουν πλάτη και να στηρίξουν το κόμμα με κάθε τρόπο. Εκεί βέβαια, υπήρξαν και παράπονα, καθώς ορισμένοι γαλάζιοι διοικητές είπαν τα πράγματα με το όνομά τους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παράπονα και γκρίνιες. Αντίθετα, χθες το βράδυ έγινε μια άλλη μεγάλη σύναξη με πρώην κεντρικά στελέχη της ΝΔ, πρόσωπα που είχαν θέσεις σημαντικές στο κόμμα, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές και άλλους γαλάζιους παράγοντες, όπου τους ζητήθηκε επίσης να βγουν μπροστά στις περιφέρειές τους και να βοηθήσουν το κόμμα. Εκεί δεν ακούστηκαν γκρίνιες, αλλά η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή και πανηγυρική θα έλεγα, καθώς και διάθεση να υπήρχε για μουρμούρα, αυτή αντιμετωπίστηκε καθώς εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι περιορίστηκαν σε χαλαρές συζητήσεις.

Το σενάριο του 46,2%

Τι άκουσα όμως σε αυτή τη σύναξη; Ο άνθρωπός που, ένας από τους πολλούς, που ήταν παρών στην συγκέντρωση των στελεχών, άκουσε το σενάριο του 46,2%. Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακές συζητήσεις ώστε να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, φθάνει το ποσοστό των δυο πρώτων κομμάτων να ξεπερνά το 46,2%. Αυτό είναι το όριο πάνω από το οποίο δύναται να σχηματιστεί κυβέρνηση, εννοείται συμμαχική και όχι αυτοδύναμη. Άρα μιλάμε για κυβέρνηση σίγουρα δυο κομμάτων. Για να γίνει αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ που θα είναι ο ρυθμιστής πρέπει να φθάσει το 12 με 13%. Από ‘κει και πέρα το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει στη μια περίπτωση 34% και στην άλλη 33%. Εάν γίνει αυτό θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Ε, στη σύναξη που βρέθηκε ο άνθρωπός μου για τη ΝΔ έλεγαν, αλλά μένει να αποδειχθεί στην κάλπη. Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση το παιχνίδι θα γίνει στην τρίτη διερευνητική που θα πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι αφροί του Τσίπρα

Πάντως περίπτωση να συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ΜέΡΑ25 ή ΚΚΕ δεν υπάρχει. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συζητήσει με στενούς του συνεργάτες την κίνηση να ξεκόψει κάθε συζήτηση για μελλοντική αποδοχή του προγράμματος του κόμματος Βαρουφάκη. Και λογικό ήταν καθώς άρχισε πάλι μια συζήτηση για τις τράπεζες, το νόμισμα, κλπ. που μόνο ζημιά κάνει στον Τσίπρα. Παράλληλα, όμως ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν η χειρότερη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση. Μόλις το έμαθε αυτό ο Τσίπρας στην Ιτέα όπου βρισκόταν καθ’ οδόν για το Φόρουμ των Δελφών μόνο αφρούς δεν έβγαλε. Και αυτό διότι όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε του χαλάνε το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Και τι μένει; Μόνο το ΠΑΣΟΚ και εδώ, άσχετα εάν ο ίδιος είπε σε γενικές γραμμές, ότι πρέπει να το σκεφθούν καλά οι ηγεσίες τους τι θα πράξουν εάν πρέπει να βρεθούν 10 βουλευτές για να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική.

Τι συμβαίνει με τον Βενιζέλο;

Μια ακόμη σημαντική αναφορά έκανε, αυτή τη φορά από το Φόρουμ των Δελφών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έριξε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας ευρύτερη συζήτηση σε διάφορους κύκλους για το τι ακριβώς επιδιώκει. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στράφηκε κατά της κυβέρνησης για το κρεσέντο κινδυνολογίας αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και άφησε αιχμές και κατά του Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτήρισε ανιστόρητους και ανεύθυνους όσους αναπαράγουν μια συζήτηση για κλείσιμο τραπεζών, κλπ. Υπάρχει δίαυλος με το ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκαν κάποιοι στη ΝΔ; Σενάρια επιστημονικής φαντασίας και όπως μου είπε άνθρωπος που συνομιλεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν υπάρχει καμία επαφή, αλλά απλά είναι ελεύθερος πλέον να λέει την άποψή του, άσχετα εάν μερικές φορές τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι οι θέσεις του υποστηρίζονται ή τουλάχιστον κρίνονται θετικά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι όλα γίνονται και με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπου 10 μήνες, καθώς η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαίνεται δε θα είναι υποψήφια. Σενάρια από το μέλλον!

Νέα εκδοτική εταιρεία από Μαρινάκη – Λυμπέρη

Μπάσιμο σε «nonews» κατηγορίες μέσων ενημέρωσης, κάνει όπως μαθαίνω ο όμιλος Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω ο εφοπλιστής και μιντιάρχης, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τον άλλοτε κραταιό εκδότη, Αντώνη Λυμπέρη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη συγκεκριμένη αγορά. Το νέο βήμα για τον όμιλο αφορά σε εκδόσεις μέσων με πιο lifestyle χαρακτήρα, τα οποία θα διαφοροποιούνται από το αμιγώς ειδησεογραφικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης του ομίλου όπως είναι τα Νέα, το Βήμα και φυσικά το Mega.

Μπουλντόζες της HIG στον Ασπρόπυργο

Μου λένε κάτι γνωστοί από την αγορά ότι η μεγάλη επένδυση της HIG στο οικόπεδο της Χαλυβουργίας Ελλάδος έχει ήδη ξεκινήσει. Το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ και μόλις προ ολίγων ημερών μπήκαν οι μπουλντόζες στο μεγάλο οικόπεδο του Ασπροπύργου και ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες για τον καθαρισμό της έκτασης από βιομηχανικά κατάλοιπα της Χαλυβουργίας και με σκοπό να προετοιμαστεί για να ακολουθήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Σας θυμίζω ότι εκεί πρόκειται να δημιουργηθεί μία μεγάλη μονάδα logistics με συνολική έκταση 122,7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά το ρόλο που διαδραματίζουν και πρόκειται να διαδραματίσουν και μελλοντικά οι περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και η Μάνδρα.

«Δεν πουλάω, δεν πουλάω»

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αφροδίτη» στην Θεσσαλονίκη, κάνει τζίρο περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά. Και μαθαίνω ότι τελευταία έχει δεχτεί προσεγγίσεις από αρκετούς. Ανάμεσα σε αυτούς ο Γαλαξίας και η Market In. Οι τρεις αδερφές που διοικούν την επιχείρηση, δεν πωλούν. Ή πωλούν αρκετά ψηλά. Μάλιστα, η διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης, Κυριακή Σεμερτζίδου έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «δεν πουλάει». Αυτό που μου είπαν πρόσφατα είναι ότι η μία από τις τρεις ιδιοκτήτριες ζήτησε το 30% του τζίρου του 2022 για να διαθέσει το ποσοστό της σε ενδιαφερόμενο αγοραστή. Κάτι που όπως είναι φυσικό δεν άφησε κανένα περιθώριο για τους επίδοξους μνηστήρες λόγω του υψηλού τιμήματος αλλά και της μετοχικής διάσπασης που παρουσιάζει η επιχείρηση στις τρεις ιδιοκτήτριές της να το σκεφτούν πιο σοβαρά.

Μάχη χαρακωμάτων για την Ωκεανίδα

Μου είπαν ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό για την πλαζ της Βουλιαγμένης και την καφετέρια «Ωκεανίδα» που βρίσκεται στην έκταση της πλαζ. Θα σας θυμίσω ότι η «Ωκεανίδα» είχε βγει μόνη της σε διαγωνισμό πέρυσι και τελικά διακόπηκε. Οι πολεοδομικές εκκρεμότητες του ακινήτου σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως είναι το γεγονός ότι κάποιος θα πρέπει να καταβάλει το 12% του τζίρου του ως ανταποδοτικά τέλη στον δήμο εφόσον μισθώσει το ακίνητο, φαίνεται γενικά ότι λειτουργούν ανασταλτικά. Ο επικείμενος διαγωνισμός όπως πληροφορούμαι για την διάσημη πλαζ των Νοτίων Προαστίων θα φέρει κόντρα της του δήμου της περιοχής με την ΕΤΑΔ. Ο δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης πρόκειται να διεκδικήσει το ακίνητο, το οποίο από τη δεκαετία του 1960 διαχειριζόταν ο ΕΟΤ και στη συνέχεια η ΕΤΑΔ. Η μάχη χαρακωμάτων αναμένεται με ενδιαφέρον.

Η Starbucks κερδίζει πόντους στην Ελλάδα

Μπορεί η Starbucks υπό την διαχείριση της οικογένειας Μαρινόπουλου να μην είχε την προσδοκώμενη πορεία στην Ελλάδα, καθότι αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα ως αλυσίδα πώλησης καφέ τα τελευταία χρόνια. Όμως, ο καφές της Starbucks που πωλείται συσκευασμένος στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και διανέμεται από τον παγκόσμιο κολοσσό της Nestle, μαθαίνω ότι έχει κατακτήσει πολύ υψηλά μερίδια και στη χώρα μας. Και ειδικά στην κατηγορία της κάψουλας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει σε όλα τα σπίτια μέσω της καφετιέρας της Nespresso.