Ανήμερα την Πρωτομαγιά δε θα μπορούσε και η κυβέρνηση και η ΝΔ να απέχει από τις συζητήσεις περί της ημέρας και του συμβολισμού της. Και μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να έψεξε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι γιορτή των λουλουδιών, αλλά απεργία με την οποία τιμώνται οι αγώνες των εργατών, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ίδρωσε το αυτί τους. Τι έκαναν; Θεώρησαν σκόπιμο να προτάξουν το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έλαβε πολλά φιλολαϊκά μέτρα και ως εκ τούτου δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς να μιλά γι’ αυτά. Και στο πλαίσιο αυτό είχαμε και εμφάνιση του πρωθυπουργού στο τικ τοκ για να πει για τα εργασιακά. Ήταν η συνταγή που προτάθηκε από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, όπου κεντρικό ρόλο βέβαια έχουν, οι Άκης Σκέρτσος, Θόδωρος Λιβάνιος και Σταύρος Παπασταύρου, ενώ υπάρχει και ανοικτή γραμμή με τον Αμερικανό επικοινωνιολόγο, Γκρίνμπεργκ.

Η επιλογή της Κηφισιάς

Τώρα, βέβαια άνοιξε κουβέντα για την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάει ανήμερα της Πρωτομαγιάς, νωρίς το μεσημέρι, στην Κηφισιά και στην ανθοκομική έκθεση. Γι’ αυτό και το καρφί του Γ. Παπανδρέου. Μόνο που τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον ενόχλησε, όπως έμαθα, καθόλου. Ήταν και προσωπική του επιλογή να παραστεί στην Κηφισιά.

Η ώρα του Κασιδιάρη

Αυτό που τους καίει περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι για τη σημερινή απόφαση στον Άρειο Πάγο. Τι θα αποφασίσει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου για το κόμμα του φυλακισθέντος και καταδικασθέντος Ηλία Κασιδιάρη για το εάν θα κατέλθει στις εκλογές της 21ης Μαΐου και βέβαια τι θα συμβεί με το κόμμα ΕΑΝ του συνταξιούχου δικαστικού Αναστάσιου Κανελλόπουλου. «Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς και δεν αγχωνόμαστε» λένε μονότονα συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα τις τελευταίες μέρες στον Άρειο Πάγο για την τελική κρίση.

Οι αρνήσεις

Και επειδή είμαστε στο Μέγαρο Μαξίμου να σας πω και παραλειπόμενα από την συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Άκουσα πολλές γκρίνιες από καραμανλικούς και σαμαρικούς για τις πρώτες θέσεις. Τόσο για την Ειρήνη Αγαπηδάκη που είναι στην πρώτη θέση, όσο και για τον Χρήστο Στυλιανίδη – αλλά και για τις επόμενες θέσεις. Αυτό όμως που έμαθα ήταν ότι αρνήθηκαν και ο Σωτήρης Τσιόδρας και η Ματίνα Παγώνη για να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, παρά τις κρούσεις που είχαν γίνει πριν καιρό.

Ο Όττο του Τσίπρα

Από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ να πάμε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να σας πω ότι αστειεύομενος παλαιός παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μου έλεγε, ενθυμούμενος τον Όττο Ρεχάγκελ που πήρε το Euro το 2004 με την Ελλάδα, ότι και ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον Όττο του. Και αυτός είναι ο καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ ο Όθων Ηλιόπουλος μια πολύ σοβαρή υποψηφιότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν περιχαρής όπως μου είπαν και αυτό αποτυπώθηκε στο γεύμα που παρέθεσε στους υποψηφίους βουλευτές του Επικρατείας το μεσημέρι του Σαββάτου σε εστιατόριο στο Κουκάκι.

Στη Δραπετσώνα έχει ζωή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Βέβαια, ο Τσίπρας ξέρει ότι δεν είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυτό που θα αλλάξει το κλίμα, αλλά το πως θα πειστούν οι πολίτες πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει δυναμική και βέβαια την αναγκαία πρόταση για το αύριο της χώρας. Πάντως, χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας αναθάρρησε. Πώς το λέει το τραγούδι για τη Δραπετσώνα που δεν έχει πια ζωή; Παραφράζοντας τους στίχους, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε πολύ ζωντάνια χθες το βράδυ, Πρωτομαγιά. Στη συναυλία που διοργάνωσε στο χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, πήγε πολύς κόσμος. Κυριολεκτικά ήταν μια άκρως πετυχημένη εκδήλωση, όπου ενθουσίασε και τον Τσίπρα που απηύθυνε χαιρετισμό και του έδωσε την δυνατότητα να λέει μετά σε συνομιλητές του, όπως έμαθα, ότι το κλίμα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τι να σας πω;

Το ρεύμα του ΠΑΣΟΚ

Ρεύμα θα δούμε εάν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά αυτό που επεδίωξε χθες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο να δείξει ότι έχει ρεύμα, αλλά ότι έχει τουλάχιστον ούριο άνεμο στα εκλογικά του πανιά. Και αυτό φάνηκε και στην χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα για την εργατική Πρωτομαγιά. Εκεί ήταν όλη η νέα ηγετική ομάδα υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και η παλαιότερη, αλλά είχε ενδιαφέρον η παρουσία του Γ. Παπανδρέου που έδειξε ότι στηρίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τα… μαγειρεία της Χαριλάου Τρικούπη

Δεν μπορώ να μην σας αναφέρω τι έγινε με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν κλείσω τη στήλη. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά έπαιξε με τα νεύρα όλων, καθώς την ύστατη στιγμή, το μεσημέρι του Σαββάτου, ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με εκπλήξεις, απόρροια έντονου παρασκηνίου. Στην πρώτη θέση τοποθετήθηκε ο στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη, ο συνταγματολόγος και υπεύθυνος της Στρατηγικής, ο Παναγιώτης Δουδωνής. Εκεί παίχτηκε χοντρό παιχνίδι, καθώς αυτή η επιλογή έφερνε μέχρι το πρωί του Σαββάτου, εκτός εκλογής τον εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Μάντζο που έκανε πολύ καλή δουλειά από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε στην συγκεκριμένη θέση. Όμως, θα τον έτρωγε η Ελένη Χρονοπούλου, το πρόσωπο των ημερών, λόγω των καταγγελιών της για τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη. Η Ελ. Χρονοπούλου είχε το προβάδισμα και σχεδόν είχε κλειδώσει. Υπήρξε έντονο παρασκήνιο και ακούστηκαν πολλές φωνές για την αρχική σκέψη να βρεθεί εκτός Βουλής ο Δ. Μάντζος και τελικά κέρδισε την δεύτερη θέση από την Ελ. Χρονοπούλου. Τι έγινε στη συνέχεια; Οι διαρροές ότι η Ελ. Χρονοπούλου με την τρίτη θέση θέλει να στείλει ηχηρό μήνυμα θάρρους σε κάθε γυναίκα και ταυτόχρονα να μην υπάρχει η αίσθηση ότι διεκδικεί κάτι για προσωπικό όφελος.

Η έξοδος του Πλαισίου προάγγελος εξαγορών

Η έξοδος του Πλαισίου από το Χρηματιστήριο μετά από πολλά χρόνια παρουσίας, αποτελεί προάγγελο εξαγορών. Αυτό τουλάχιστον μου ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς, αιτιολογώντας την αιφνίδια αποχώρηση της αλυσίδας που βρισκόταν στο ταμπλό από το 1999. Το ίδιο πρόσωπο μάλιστα, ανέφερε ότι το κόστος παραμονής στο Χρηματιστήριο για μία αλυσίδα τέτοιου βεληνεκούς μπορεί να μην είναι αμελητέο, ωστόσο δεν είναι και αποτρεπτικό μπροστά στα οφέλη που προσφέρει η οργανωμένη αγορά. Όταν αναφερόταν σε εξαγορές, έκανε λόγο για πώληση μετοχών και την είσοδο επενδυτή στο Πλαίσιο. Κάτι που κάποιος θα δυσκολευόταν να πιστέψει, εάν έχει γνωρίσει από κοντά και ξέρει τον ζήλο με τον οποίο υπηρετούν την επιχείρησή τους τόσο ο ιδρυτής της Γιώργος Γεράρδος, όσο και ο γιος του Κώστας, ο οποίος καθημερινά βρίσκεται στα καταστήματα, μετακινούμενος με την μοτοσυκλέτα του, επιθεωρώντας και επιδιώκοντας να καλύψει όλες τις ανάγκες που προκύπτουν σε επίπεδο λειτουργίας και διαχείρισης. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε, εάν το συγκεκριμένο πρόσωπο θα επιβεβαιωθεί ή όχι.

Ο Έλληνας του Λονδίνου ανοίγει βήμα στην Ελλάδα

Τον Νίκο Τριμμάτη μπορεί να μην τον γνωρίζετε πολλοί από εσάς. Ο εκ Θεσσαλονίκης δραστήριος μεγαλοεπιχειρηματίας με έδρα το Λονδίνο, έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών στην κατοχή του μέσω του ομίλου επενδύσεων Trimmatis Group. Και πλέον έχει αρχίσει να επενδύει και στην Ελλάδα, αποκτώντας έκταση για τουριστική επένδυση στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, ενώ έχει κάνει και κινήσεις απόκτησης κτιρίων για κατοικίες στα νότια προάστια. Αυτό που μαθαίνω από την αγορά είναι ότι ο Τριμμάτης δεν θα μείνει εκεί, καθώς επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί και στη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στην ψυχαγωγικού χαρακτήρα ναυτιλία με την ανάπτυξη δικτύου εκμετάλλευσης ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Είσοδο στην Ελλάδα ετοιμάζει Αμερικανός λιανέμπορος

Μεγάλη εταιρεία που ασχολείται με το e-commerce ετοιμάζει την είσοδό της στην Ελλάδα. Αυτό μου έλεγε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, με τον οποίο είχα πρόσφατα συνομιλία. Το ίδιο πρόσωπο επιφυλάχθηκε να μου αποκαλύψει περισσότερα αυτή τη στιγμή, λέγοντάς μου ότι πρόκειται για μία επένδυση που εφόσον υλοποιηθεί θα προκαλέσει αρκετό θόρυβο και ανατροπές στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος δεν θέλησε να μου αποκαλύψει το όνομά της, είναι γιατί από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί, όλα τα ενδεχόμενα ως προς την εξέλιξή της παραμένουν ανοιχτά.

Η Massimo Dutti έφυγε, τα Attica ήρθαν

Η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. μεγαλώνει και θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Ο τουρισμός άλλωστε αποτελεί το δυνατό της χαρτί και αυτό επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη της. Πρόσφατη είσοδός τους είναι αυτή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου ήρθαν να λάβουν τη θέση της Massimo Dutti, η οποία διατηρούσε κατάστημα γυναικείων και ανδρικών ρούχων στο ίδιο σημείο της περιοχής αναχωρήσεων του αεροδρομίου. Να σας θυμίσω ότι ποσοστό που υπερβαίνει το 15% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης, προέρχεται από τις tax free αγορές για τα Attica, κάτι που σημαίνει ότι εξυπηρετούν Κινέζους καθώς και πολίτες από άλλες χώρες που δικαιούνται της απαλλαγής φόρου. Επομένως, που θα μπορούσε να είναι καλύτερο σημείο για να ανοίξουν νέο κατάστημα από το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας;

Η παρέλαση των pr agencies

Μπορεί να φανεί υπερβολικό αυτό που θα σας πω, ωστόσο αποτυπώνει μέρος της εικόνας που όσοι γνωρίζουν τα πράγματα, αντίκρυσαν στο πρόσφατο Delphi Economic Forum. Σε αυτό παρευρέθηκαν πολλές και μεγάλες εταιρείες επικοινωνίας όπως η V+O, η Gravity The Newtons, η aia Relate αλλά και πολλές ανερχόμενες όπως η Socialdoo, η Τhe Kompany, η Effect Communications, η Weber and Shandwick και ίσως αρκετές ακόμη που τώρα μου διαφεύγουν. Η «παρέλαση» της επικοινωνίας είναι λογική και ίσως αναμενόμενη εάν σκεφτεί κανείς το μέγεθος και το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης διοργάνωσης και το γεγονός ότι πολλοί από τους πελάτες των παραπάνω εταιρειών συμμετείχαν σε πάνελ ομιλιών αλλά και ως επισκέπτες. Μάλιστα, σε πολλές των περιπτώσεων τα επικοινωνιακά επιτελεία ήταν σημαντικά πιο πολυάριθμα από εκείνα των πελατών τους, καθότι υπήρχαν εταιρείες που είχαν σύσσωμη παρουσία στην διοργάνωση.