Οι πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις περιοδείες τους, τις συνεντεύξεις τους και τις επισκέψεις τους, ενώ οι κομματικοί μηχανισμοί οργώνουν την χώρα για να ανεβάσουν τα ποσοστά των κομμάτων. Το βάρος όμως αναπόφευκτα πέφτει στους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα που είναι οι αρχηγοί των δυο βασικών διεκδικητών της εξουσίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ένας ακολουθεί το άλλο στις περιοδείες του και οι επισκέψεις τους στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες είναι πολύ κοντά.

Μάχη στην Άρτα

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως σταθμό των περιοδειών του την Άρτα το μεσημέρι και το απόγευμα την Πρέβεζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στην Άρτα το βράδυ της Δευτέρας σε ανοικτή συγκέντρωση. Μόνο που ο Τσίπρας γύρισε την πλάτη στον τόπο καταγωγής του και θα κάνει ανοικτή συγκέντρωση επί της ουσίας στην Πρέβεζα σήμερα το απόγευμα. Αυτό προκάλεσε μουρμούρα σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μάλλον ο πρόεδρος, όπως μου είπαν, σκέφτηκε ότι στην Άρτα την πρωτιά την έχει και θέλει να κάνει το ίδιο στην Πρέβεζα. Και δεν είναι λίγο ένας δεξιός νομός να γυρίσει και να στηρίζει Αλέξη Τσίπρα λόγω της καταγωγής του, αλλά και κυρίως εξαιτίας της δουλειάς της Όλγας Γεροβασίλη. Αυτό θέλει να το αλλάξει ο Μητσοτάκης και θα κάνει ανοικτή συγκέντρωση, αν και το ψηφοδέλτιο στην περιοχή είναι αναιμικό.

Α λα Νίξον

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε όμως και μια φωτογραφία του Κυρ. Μητσοτάκη να επιστρέφει από προεκλογική περιοδεία και να είναι με τα πόδια υψωμένα και ακουμπισμένα στο μπροστινό κάθισμα του αεροπλάνου. Η εικόνα αυτή θύμισε τον Νίξον, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Την πήρε την εικόνα η αντιπολίτευση και άρχισε η κρητική στον πρωθυπουργό – ακούστηκαν πολλά «γαλλικά» για την επιλογή αυτής της φωτογραφίας. Αχ, σύμβουλοι. Και που έπεσαν τα πυρά; Ε, για να μην τσακωθούν οι Έλληνες μεταξύ τους, το ανάθεμα έπεσε στον γκουρού της Επικοινωνίας, τον αμερικανό Γκρίνμπεργκ που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό εδώ και καιρό.

Γκρίνιες για τις Σέρρες

Και εάν υπάρχουν γκρίνιες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχουν και για τον Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες και σχετίζονται αυτές με μια κίνησή του που δεν άρεσε σε πολλούς. Ποια είναι αυτή; Η κίνησή του να θέσει υποψηφιότητα στις Σέρρες και να κάνει και επιθετική ομιλία στην περιοχή, βάλλοντας κατά του Κώστα Καραμανλή, του πρώην υπουργού Μεταφορών που είναι εκ νέου υποψήφιος στο νομό Σερρών. Γιατί η γκρίνια; Όπως μου είπε πολύ έμπιστο πρόσωπο με γνώσεις επί του συριζαϊκού παρασκηνίου, στις Σέρρες το κλίμα ήταν κακό για τη ΝΔ και κυρίως για τον Κ. Καραμανλή και δεν χρειαζόταν να πάει ο Τσίπρας να το φουντώσει περισσότερο. Μάλιστα, επ’ αυτού μου είπε και άλλο στέλεχος, ότι η κίνηση του Αλ. Τσίπρα συσπείρωσε τελικά την τοπική ΝΔ και έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Μένει να φανεί και στην κάλπη.

Μια θετική κίνηση

Μέσα στον ορυμαγδό όμως της προεκλογικής αναμέτρησης, υπάρχουν και θετικές ειδήσεις που περνάνε στο ντούκου. Μια από αυτές αφορά τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά και του Περάματος με ό,τι αυτό σημαίνει για πολλές θέσεις εργασίας. Πως μου ήρθε αυτό; Λόγω της προχθεσινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ναυπηγείο «Άτλας» στο Πέραμα, ένα από τα 24 ναυπηγεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ρώτησα έναν δικό μου άνθρωπο στο Πεντάγωνο τι σημαίνει πρακτικά αυτό και μου αποκάλυψε το εξής που δεν έχει περάσει στα ΜΜΕ και το γνωρίζουν μόνο οι ειδήμονες. Πέρα από τα εμβληματικά ναυπηγεία της Ελευσίνας που σώθηκαν και την εξυγίανση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, υπήρξε η στήριξη των 24 ναυπηγείων του Περάματος. Στα ναυπηγεία της Ελευσίνας διασώθηκαν 700 θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν άλλες 1.300.

100 έτη συνεχούς δραστηριότητας

Στα ναυπηγεία Περάματος που έχουν συμπληρώσει 100 έτη συνεχούς δραστηριότητας και παρέχουν υπηρεσίες ναυπήγησης, επισκευής, μελέτης και συντήρησης σε κάθε μεγέθους και είδους πλοίων της μικρής και μεσαίας ναυτιλίας στις εγκαταστάσεις τους, μόνο την τελευταία τετραετία πραγματοποιήθηκαν 70 κατασκευές νέων πλοίων και σκαφών ολικής χωρητικότητας άνω των 120.000 κόρων. Επίσης έχουν γίνει ανελκύσεις- συντηρήσεις- επισκευές σε περισσότερα από 8.500 πλοία. Στα 24 ναυπηγεία του Περάματος δραστηριοποιούνται 520 ειδικές επιχειρήσεις, ενώ παρέχεται εργασία επίσης σε 280 ειδικές επιχειρήσεις υποστηρικτικές των δραστηριοτήτων τους. Ο ετήσιος μέσος όρος απασχολούμενων εργαζομένων στους χώρους των ναυπηγείων μας υπερβαίνει τους 17.000 εργαζόμενους, ενώ το 80% του κύκλου εργασιών αποτελεί εισροή συναλλάγματος από αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες. Ενδιαφέροντα στοιχεία.

Κόκκινη κάρτα στη Γκάγκα

Και μπορεί να σώθηκαν θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία, αλλά στην Υγεία μια απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα πήγε να τα τινάξει όλα στον αέρα και μάλιστα παραμονές των εκλογών, κάτι που δεν ήθελε με τίποτα το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγιναν έξαλλοι μαζί της. Τι έγινε; Η Μ. Γκάγκα είχε υπογράψει εγκύκλιο για τις εφημερίες των γιατρών σε δομές υγείας και τα έκανε άνω-κάτω με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο η κυβέρνηση. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έγιναν έξαλλοι και έλεγαν πολλά αρνητικά για την υπουργό που δεν αξιολόγησε ότι σε προεκλογική περίοδο δεν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις. Μετά από την κόκκινη κάρτα που πήρε, η Μ. Γκάγκα με ανάρτηση στη «Διαύγεια», αναφέρει ότι το θέμα της εφημερίας γιατρών σε δομές υγείας επιστρέφεται εκ νέου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για περαιτέρω επεξεργασία. Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι εφημερίες θα διενεργούνται όπως ίσχυε πριν από την έκδοση της πρόσφατης εγκυκλίου.

Πασοκικό πρόγραμμα

Μετά από όσα ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες για το πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που παρέπεμπε και σε συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα του Νίκου Ανδρουλάκη που σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα το προγραμματικό πλαίσιο του κόμματος, για το οποίο υπήρξε πολύ ενεργή συμμετοχή του πρώην υπουργού και καθηγητή Νίκου Χριστοδουλάκη που είναι και τελευταίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και μέσα σε αυτό το χαμό, εμφανίστηκε και το πρόσωπο των ημερών η Ελένη Χρονοπούλου, που μετά τις καταγγελίες για τον Αλέξη Γεωργούλη, έδωσε το παρών, ως υποψήφια βουλευτής στο Επικρατείας (στην τρίτη μη εκλόγιμη θέση) και μίλησε κιόλας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τους νέους.

Ο «καλπασμός» της Instacar

Η απελευθέρωση φέρνει «άλματα» επιδόσεων. Αυτό δείχνει μέχρι στιγμής η πραγματικότητα στον επιχειρηματικό τομέα. Σας θυμίζω πως όταν η Zara απελευθέρωσε τον τρόπο που αγοράζουμε ρούχα, δίνοντας την δυνατότητα να πιάσουμε, να ξεδιπλώσουμε, να δοκιμάσουμε μόνοι μας και να ζητήσουμε τη βοήθεια του υπαλλήλου μόνο όταν μας είναι απολύτως απαραίτητη, άλλαξε το τοπίο στο λιανεμπόριο. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι κάνει με τον δικό της τρόπο και στον δικό της τομέα η Instacar, η οποία απελευθέρωσε την αγορά του leasing αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Η εταιρεία «καλπάζει» από πλευράς οικονομικών επιδόσεων. Και παρά το γεγονός ότι είναι νεοσύστατη και θα πει κάποιος ότι η ταχύτατη ανάπτυξη για μία εταιρεία του δικούς της βεληνεκούς είναι αναμενόμενη, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Η για την ακρίβεια στο ποσοστό του 223% που ήταν η ανάπτυξη του τζίρου το 2021, φτάνοντας από το 1,04 εκατομμύριο ευρώ στα 3,36 εκατομμύρια ευρώ. Και όπως μαθαίνω συνέχισε και συνεχίζει να καλπάζει τόσο το 2022 όσο και το 2023. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Instacar προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ομίλων Βασιλάκη και Γερμανού.

Η εξαγορά του Μασούτη

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο Μασούτης έχει κλείσει τον νέο του στόχο εξαγοράς. Και αυτός βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Οι ανακοινώσεις μάλιστα θα βγουν πολύ σύντομα. Ο συγκεκριμένος παίκτης έχει περί τα 6 καταστήματα. Μου είπαν όμως να μείνω κάπου εδώ, χωρίς να σας πω περισσότερα. Μία ακόμα μικρή επιχείρηση απορροφάται από μία μεγάλη στην αγορά, με τη συγκέντρωση στον κλάδο των σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή να συνεχίζεται. Περισσότερα για το θέμα πολύ σύντομα.

Η απορία του Γεωργιάδη

Η παρακάτω ιστορία είναι πραγματική. Ο Ηλίας Γεωργιάδης αναζητούσε στελέχη για να αναλάβουν την γενική διεύθυνση στον Μπουτάρη. Μεταξύ αυτών πλησίασε όπως μαθαίνω και μία «παλιά καραβάνα» του κλάδου στο κρασί, ζητώντας του να αναλάβει τα ηνία. Στην κουβέντα που είχε ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, Ηλίας Γεωργιάδης, με τον «παλιό», κάποια στιγμή ακούστηκε το όνομα 3E. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε άνθρωπος της αγοράς, ο λόγος που δεν προχώρησε η συνεργασία, ήταν λόγω της άγνοιας που έδειξε ο Γεωργιάδης για το ότι η «3Ε» δεν είναι άλλη από την Coca-Cola 3E, η οποία αποτελεί τον εμφιαλωτή της Coca-Cola Company στην Ελλάδα. Να σας θυμίσω βέβαια ότι μπορεί ο Γεωργιάδης να εξαγόρασε πρόσφατα τον Μπουτάρη και ακόμα πιο πρόσφατα το εμφιαλωμένο νερό Ιόλη, ωστόσο η επιχειρηματική του βάση είναι το real estate και μάλιστα όχι στην Ελλάδα. Επομένως είναι λογικό η κωδικοποιημένη συνεργασία «3Ε» να μην σημαίνει κάτι για εκείνον.

Η συνάντηση του Βεσυρόπουλου με τους «καφετζήδες»

Μαθαίνω ότι ο υφυπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Ημαθία, Απόστολος Βεσυρόπουλος, είχε συνάντηση με τους ανθρώπους του καφέ στη Βέροια. Πιο συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ βρέθηκε εκεί για να τιμήσει τον υφυπουργό για τη συνεργασία και για την ικανοποίηση συγκεκριμένων θεσμικών αιτημάτων και για τροποποιήσεις που έφερε στο φορολογικό αλλά και στο ευρύτερο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων εμπορίας καφέ τα τελευταία χρόνια. Αυτό που με πληροφορούν πάντως ήταν ότι παρά την «ευαίσθητη» προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ο Βεσυρόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να κάνει προεκλογικές εξαγγελίες ή άλλου είδους αναφορές πολιτικού χαρακτήρα, με την υπόθεση να κινείται σε επίπεδα πολιτικού πολιτισμού. Κυρίως οι δύο πλευρές συναντήθηκαν να μιλήσουν για τον καφέ και την πορεία του στην Ελλάδα καθώς και για κοινά επιτεύγματα. Κάτι που φαίνεται ότι πέτυχαν να «περάσουν» και μέσα από την παρουσίαση που έκαναν σε δημοσιογράφους.

Το ταξίδι της REDS στη Ρουμανία

Σύντομο ταξίδι στη Ρουμανία είχε όπως μαθαίνω τις προηγούμενες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της REDS, θυγατρικής στον τομέα των ακινήτων, του ομίλου Ελλάκτωρ. Μάλιστα ο Κωνσταντινίδης «έχασε» και το φετινό φόρουμ των Δελφών, όπου πέρυσι ήταν παρών. Γιατί πήγε στη Ρουμανία; Μα για να διευθετήσει όπως μου λένε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πώληση ακινήτου στο Βουκουρέστι από το οποίο θα βάλει στα ταμεία του 11,4 εκατομμύρια ευρώ. Σας θυμίζω για την ιστορία, ότι το ακίνητο αυτό ήταν βασικό σημείο κόντρας του πρώην μετόχου της REDS, Χρήστου Παναγιωτόπουλου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Γιάννη Μωραΐτη. Ο Παναγιωτόπουλος είχε κατηγορήσει τον Μωραΐτη ότι προσπαθούσε να «ξεπουλήσει» το ακίνητο αυτό και στην πορεία οι διαδικασίες για την τότε προγραμματισμένη πώλησή του, κόλλησαν. Εν τέλει τη λύση ήρθε να δώσει η διάδοχος διοίκηση του Γιώργου Κωνσταντινίδη.