Το απόγευμα της 11ης Ιουλίου 1988, το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» επέστρεφε ήσυχα από μια ημερήσια εκδρομή στον Σαρωνικό, γεμάτο τουρίστες που είχαν έρθει να γνωρίσουν τις ομορφιές της Αίγινας και του Πόρου. Εκείνη την εποχή, οι κρουαζιέρες αυτές ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής ρουτίνας, μια υπόσχεση ανεμελιάς και χαράς για χιλιάδες επισκέπτες. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το ταξίδι αυτό θα μετατρεπόταν σε ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια της διεθνούς τρομοκρατίας που έμελλε να σημαδέψει για πάντα την ελληνική ιστορία.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ένοπλος της διαβόητης παλαιστινιακής οργάνωσης Αμπού Νιντάλ, ντυμένος με πολιτικά, ανέβηκε στο κατάστρωμα. Με μια κίνηση που πάγωσε τον χρόνο, άνοιξε πυρ αδιακρίτως κατά των ανυποψίαστων επιβατών και πέταξε χειροβομβίδες που σκίζαν τον αέρα και εκρήγνυνταν μέσα σε ουρλιαχτά. Οι σφαίρες και οι φλόγες σκόρπισαν τον πανικό. Πολλοί, για να σωθούν, πηδούσαν στη θάλασσα μέσα στη νύχτα, κρατώντας στην αγκαλιά παιδιά ή βοηθώντας ηλικιωμένους. Άλλοι εγκλωβίστηκαν στις φλεγόμενες καμπίνες.
Ο απολογισμός ήταν σπαρακτικός: 9 νεκροί, ανάμεσά τους τουρίστες από διάφορες χώρες και ο Έλληνας υποπλοίαρχος Αντώνης Δεϊμέζης, ο οποίος έπεσε στο καθήκον προσπαθώντας να οργανώσει την εκκένωση του πλοίου. Άλλοι 71 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί με βαριά εγκαύματα. Ο δράστης σκοτώθηκε κατά την έκρηξη που ακολούθησε, αφήνοντας πίσω του μόνο αποκαΐδια και μια πληγή που για καιρό θα πονούσε τη συλλογική μνήμη.
Η ιστορία του υποπλοιάρχου Δεϊμέζη ξεχωρίζει: παρέμεινε στο πλοίο μέχρι τέλους, προσπαθώντας να συντονίσει τη διάσωση των επιβατών, και σκοτώθηκε όταν εξερράγη μηχανισμός που είχε μαζί του ο τρομοκράτης. Η αυτοθυσία του αναγνωρίστηκε ως πράξη ηρωισμού.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις μητέρες και στους γονείς που, μέσα στο χάος, βούτηξαν στη θάλασσα κρατώντας τα παιδιά τους στην αγκαλιά, παλεύοντας να τα σώσουν από τις φλόγες και τα πυρά. Το βράδυ εκείνο γέννησε δεκάδες ιστορίες γενναιότητας, αλληλεγγύης και αυτοθυσίας, καθώς οι επιβάτες ένωσαν δυνάμεις για να επιβιώσουν.
Η τρομοκρατική αυτή επίθεση αποκάλυψε με ωμότητα το πόσο ευάλωτοι ήταν οι άμαχοι μπροστά στη βία οργανώσεων που δεν δίσταζαν να χτυπήσουν μαζικούς στόχους για να προκαλέσουν διεθνή φόβο και πολιτική πίεση. Η υπόθεση προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και ανάγκασε τις ελληνικές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα λιμάνια και στα πλοία, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν τα θέματα ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1789: Ο Ζακ Νεκέρ απολύεται από υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στις 11 Ιουλίου, πυροδοτώντας μαζικές λαϊκές αντιδράσεις στο Παρίσι. Η δημοφιλής απομάκρυνσή του θεωρείται από τους Παριζιάνους ως ένδειξη ότι ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ σχεδιάζει να καταπνίξει τη νεοσύστατη Εθνοσυνέλευση και να επαναφέρει την απόλυτη μοναρχία. Η οργή του πλήθους οδηγεί σε διαδηλώσεις, οδομαχίες και, τελικά, στην άλωση της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου, γεγονός που γίνεται το κορυφαίο σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης και της εξέγερσης ενάντια στην απολυταρχία.
1798: Επανασυστήνεται το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ με απόφαση του Κογκρέσου, θεμελιώνοντας τον ρόλο του στη στρατιωτική ισχύ της χώρας.
1804: Ο Άαρον Μπερ και ο Αλεξάντερ Χάμιλτον αναμετρώνται σε μονομαχία στις όχθες του ποταμού Χάντσον, σε ένα από τα πιο διάσημα επεισόδια της αμερικανικής ιστορίας. Ο Χάμιλτον, πρώτος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και από τους «Πατέρες του Έθνους», τραυματίζεται θανάσιμα από τη σφαίρα του Μπερ και υποκύπτει την επόμενη μέρα. Η μονομαχία αυτή συγκλονίζει τη νεαρή αμερικανική δημοκρατία, καθώς αποκαλύπτει τα πάθη και τις αντιπαλότητες της εποχής και στιγματίζει για πάντα τη δημόσια εικόνα του Άαρον Μπερ. Το γεγονός γίνεται σύμβολο της πολιτικής αντιπαλότητας και της επικίνδυνης τιμής στην ιστορία των ΗΠΑ.
1914: Ο θρυλικός Μπέιμπ Ρουθ κάνει το ντεμπούτο του στο MLB με τη φανέλα των Μπόστον Ρεντ Σοξ.
1940: Εγκαθιδρύεται το καθεστώς της Γαλλίας του Βισί, με πρωθυπουργό τον στρατάρχη Ανρί Φιλίπ Πετέν, που θα μείνει στην ιστορία ως δοσιλογικό καθεστώς.
1968: Η Χούντα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα δίνει στη δημοσιότητα το σχέδιο του νέου Συντάγματος, επιδιώκοντας να εδραιώσει τον απολυταρχικό έλεγχό της.


1978: Στην Ταραγόνα της Ισπανίας, βυτιοφόρο φορτηγό που μεταφέρει υγροποιημένο προπάνιο εκρήγνυται κοντά σε κάμπινγκ γεμάτο τουρίστες, προκαλώντας τον θάνατο σε 216 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Η έκρηξη, που σημειώνεται στις 11 Ιουλίου στο παραθαλάσσιο κάμπινγκ «Los Alfaques», προκαλεί τεράστια καταστροφή και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δυστυχήματα στην Ευρώπη. Η τραγωδία συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς στη μεταφορά επικίνδυνων υλικών και μένει στη μνήμη ως σύμβολο ανείπωτης απώλειας και ανθρώπινης ευαλωτότητας.


1982: Η Ιταλία κατακτά για τρίτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Μαδρίτης τη Δυτική Γερμανία με 3-1.

1988: Τρομοκρατική επίθεση σημειώνεται στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» ανοιχτά της Αίγινας, όταν ένοπλος της οργάνωσης Αμπού Νιντάλ ανοίγει πυρ και ρίχνει χειροβομβίδες κατά των επιβατών. Η επίθεση προκαλεί πανικό και φωτιά στο πλοίο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι (ανάμεσά τους τουρίστες και ο Έλληνας υποπλοίαρχος) και να τραυματιστούν 71. Πολλοί επιβάτες αναγκάζονται να πηδήξουν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ ο δράστης σκοτώνεται κατά την έκρηξη που ακολουθεί. Η επίθεση αναδεικνύει τη βία της διεθνούς τρομοκρατίας της δεκαετίας του ’80 και συγκλονίζει την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη.
1995: Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη Σρεμπρένιτσα και δολοφονούν περίπου 8.000 κατοίκους της, σε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές της εποχής.
2001: Συναυλία του Στινγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου εμφανίζεται και ο Γιώργος Νταλάρας, ερμηνεύοντας μαζί το «Mad about you».
2004: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρευρίσκεται ως μάρτυρας στον γάμο της κόρης του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση διπλωματικής προσέγγισης.
2006: Αντάρτες του Κασμίρ ανατινάζουν επτά βαγόνια στο Μουμπάι της Ινδίας, προκαλώντας πάνω από 200 νεκρούς και 600 τραυματίες.
2011: Σημειώνεται φονική έκρηξη κατασχεθέντων πυρομαχικών σε εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο, με 13 νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές στον σταθμό παραγωγής ενέργειας του Βασιλικού.

2020: Ένα σφραγισμένο αντίγραφο του Super Mario Bros. πωλείται για 114.000 δολάρια σε δημοπρασία, καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ για βιντεοπαιχνίδι.
2021: Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ταξιδεύει στο διάστημα με το VSS Unity της Virgin Galactic, σε ηλικία 70 ετών, γράφοντας ιστορία ως ένας από τους πρώτους ιδιώτες διαστημικούς τουρίστες.
Γεννήσεις

1832 – Χαρίλαος Τρικούπης, Έλληνας πολιτικός και επτά φορές πρωθυπουργός, κορυφαία προσωπικότητα του 19ου αιώνα. Συνέδεσε το όνομά του με τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, υλοποιώντας μεγάλα έργα όπως η διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου. Έμεινε στην ιστορία για τη φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» κατά τη χρεοκοπία του 1893, ενώ το έργο του άφησε διαρκές αποτύπωμα στη νεότερη ελληνική ιστορία.

1934 – Τζόρτζιο Αρμάνι, Ιταλός σχεδιαστής μόδας, ένας από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς του 20ού και 21ου αιώνα. Ξεκίνησε ως διακοσμητής βιτρινών και σχεδιαστής ανδρικών ενδυμάτων για τον οίκο Cerruti, πριν ιδρύσει το 1975 τον δικό του οίκο μόδας «Giorgio Armani». Πρωτοπόρος του μινιμαλισμού και της διαχρονικής κομψότητας, άλλαξε τη μόδα με το χαλαρό σακάκι και το ανδρόγυνο στυλ, ντύνοντας σταρ όπως ο Ρίτσαρντ Γκηρ στην ταινία «American Gigolo». Η αυτοκρατορία του επεκτάθηκε σε γυναικεία μόδα, αρώματα, ξενοδοχεία και διακόσμηση, ενώ παραμένει ένας από τους λίγους ανεξάρτητους μεγιστάνες της μόδας παγκοσμίως.
Θάνατοι

2023 – Μίλαν Κούντερα, γαλλο-τσέχος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. Έγινε διεθνώς γνωστός με το εμβληματικό μυθιστόρημα «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», που εξερευνά τη μνήμη, την ταυτότητα και το νόημα της ύπαρξης. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από φιλοσοφικό βάθος, ειρωνεία και πολιτική κριτική, ενώ το ύφος του συνδυάζει λυρισμό και στοχασμό. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του ύστερου 20ού αιώνα, με επιρροή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, όπου έγραψε και τα περισσότερα έργα του.
Εορτολόγιο
Ευφημία, Όλγα, Όλια
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Στοχασμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995
Ημέρα του Μπαντονεόν
Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού