Μπορώ να μην ξεκινήσω με τα χθεσινά; Όχι δεν θα σας έχω αναφορά από το Μιλάνο και τον σπουδαίο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ Μίλαν και Ιντερ, αλλά από τον άλλο τελικό (;) των πολιτικών αρχηγών στο ντιμπέιτ στην έδρα της ΕΡΤ. Μου θύμισε πολύ σούπα πάντως και αυτό μου είπαν και δυο έμπειροι πολιτικοί παράγοντες με παρουσία τριάντα χρόνων στην πολιτική που εμπιστεύομαι και συνομιλώ μαζί τους. Ο ένας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και ο άλλος από την πλευρά της ΝΔ. Τίποτα το ιδιαίτερο και νομίζω ότι έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα, όπως μου σημείωσε κάποιος πως του είπε ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός.

Θερμό κλίμα

Πάντως το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν θερμό πριν την έναρξη του ντιμπέιτ, αλλά και κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων. Καλά, δεν πλακώθηκαν, αλλά υπήρχε αστική ευγένεια που όμως δεν κατάφερε να τους φέρει κοντά. Μεταξύ άλλων σε καλό κλίμα ήταν η χειραψία Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τους υπόλοιπους αρχηγούς όπως τον Γιάνη Βαρουφάκη. Επίσης, σε καλό κλίμα ήταν η συνομιλία Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη, που έκατσαν δίπλα.

Δεν τους χαιρέτησε

Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν χαιρέτησε ούτε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά την είσοδό του στο στούντιο, κάτι που σχολιάστηκε στα πηγαδάκια από στελέχη της Πειραιώς και της Κουμουνδούρου.

Οι συνοδοί

Μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, τις θέσεις τους για την κρίσιμη τηλεμαχία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου πήραν και οι στενοί τους συνεργάτες. Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον Δημήτρη Τσιόδρα ο οποίος πήγε στο κοντρόλ ρούμ της ΕΡΤ. Στο στούντιο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρέμεινε η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη. Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσε στο στούντιο ο διευθυντής του γραφείου του Μπάμπης Παπαδάκης και στο κοντρόλ ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου. Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη συνόδευσε στο στούντιο ο εκπρόσωπος του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και η υπεύθυνη επικοινωνίας, η δημοσιογράφος και πρώην πολιτική συντάκτρια Στεφανία Μουρελάτου ήταν στο κοντρόλ. Μαζί με τον Ν. Ανδρουλάκη πήγαν στην ΕΡΤ και ο social media expert του κόμματος Βασίλης Πανάγου και ο σύμβουλός του Νικόλας Παπάζογλου. Τον Δημήτρη Κουτσούμπα συνόδευσε ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας στο στούντιο και οι Θανάσης Παφίλης και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου βρέθηκαν στο κοντρόλ. Στο στούντιο μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, έμεινε ο εκπρόσωπος τύπου, Έρικ Έντμαν. Στο κοντρόλ ο υπεύθυνος επικοινωνίας Σπύρος Δερβενιώτης. Τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο συνόδευσαν ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής Παύλος Σαράκης (σ.σ. είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το σκάνδαλο της Siemens ως δικηγόρος) στο στούντιο και ο Βασίλης Βιλιάρδος παρέμεινε στο κοντρόλ.

Ο πάγος Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Σας είπα πριν για το γεγονός ότι Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης δε χαιρετήθηκαν πριν αρχίσει το ντιμπέιτ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι απασχόλησε στο πλαίσιο της συζήτησης σε πηγαδάκια, ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε το χατίρι του φωτογράφου, που ζήτησε από τους αρχηγούς των Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο ένα ενσταντανέ με χαμόγελο. Πάντως, δεν απέφυγε το μειδίαμα.

Οι στυλιστικές προτιμήσεις

Με γραβάτα εμφανίστηκαν οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Ανδρουλάκης, Δημ. Κουτσούμπας και Κυρ. Βελόπουλος. Κλασικά, χωρίς γραβάτα, επέλεξαν να εμφανιστούν Αλ. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης με τον τελευταίο να προτιμά μαύρο πουκάμισο, ενώ το λευκό προτίμησε ο Ν. Ανδρουλάκης. Με μπλε γραβάτα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, όπως και ο Κυρ. Βελόπουλος, αλλά και ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος προτίμησε το βυσσινί χρώμα. Μάλιστα, ο γ.γ. του ΚΚΕ αστειεύτηκε στις κάμερες έξω από το Ραδιομέγαρο, λέγοντας πως είπε να… σουλουπωθεί λιγάκι για το ντιμπέιτ, που είναι βράδυ, κι έτσι αποφάσισε να βάλει γραβάτα.

Στο αρχείο Παπάς και Βελόπουλος

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είχαμε χθες για μια έρευνα της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αφορούσε καταγγελίες σε βάρος του πρώην Υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και κατά του Προέδρου του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκου Βελόπουλου. Οι καταγγελίες μπήκαν στο αρχείο καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο μετά την έρευνα του Προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη, για δωροληψία του Ν. Παππά, που είχε ξεκινήσει μετά το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ρώτησα και έμαθα τι αφορούσε η έρευνα πιο συγκεκριμένα και μου είπαν, ότι ελέγχθηκε η διαδρομή ποσού τριών εκατομμυρίων ευρώ, που κατά τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα έλαβε από την οικογένεια Χούρι, μετά από μεσολάβηση του Ν. Παππά για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2016. Ο Ν. Παππάς περιχαρής καθώς από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για δωροληψία από πλευράς του, αλλά ούτε και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φέρεται να επικοινώνησε με τον Αλ. Τσίπρα που τον είχε στηρίξει εξ αρχής.

Η ατζέντα Σαμαρά που συζητήθηκε

Μεγάλη συζήτηση και εσωτερικά στη Νέα δημοκρατία έχει προκαλέσει η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. «Φτάσαμε σήμερα, την ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα. Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”. Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των ανθρώπων. Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια και ακατανόητη “νέα γλώσσα”», πολιτικής ορθότητας. Που θυμίζει το new talk του Όργουελ. Από το έργο του “1984”. Όπως το να μας καλούν, εμάς τους Ευρωπαίους, τώρα να μη λέμε “Καλά Χριστούγεννα”, αλλά “Καλές Γιορτές”. Κι όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν. Και κάθε αντίρρηση να στιγματίζεται, σχεδόν να απαγορεύεται» αυτό ήταν ένα σημείο της παρέμβασής του που ερέθισε πολλούς. Η συνέχεια επί της οθόνης μετά τις εκλογές!

Η Carrefour μεγαλώνει στην Ελλάδα

Μαθαίνω ότι ο όμιλος AVE συμφερόντων του Νίκου Βαρδινογιάννη, επεκτείνει τα καταστήματα της Carrefour στην Ελλάδα. Η γαλλική αλυσίδα που ήρθε στη χώρα μας ξανά το 2023, στην εποχή μετά την οικογένεια Μαρινόπουλου, λειτουργεί με το μοντέλο του master franchise. Και όπως μου λένε επιδίωξη των ανθρώπων της είναι να γίνονται όλες οι κινήσεις απολύτως συμμετρικά και μεθοδικά χωρίς διθυραμβικές ανακοινώσεις και προβλέψεις για το μέλλον, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις βήμα προς βήμα. Για την ιστορία τα πρώτα καταστήματα λιανικής άνοιξαν το καλοκαίρι του 2022 με την μέθοδο franchise. Με το τέλος του της περσινής χρονιάς λειτουργούσαν συνολικά δεκαέξι καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία άνοιξαν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι λιανικές πωλήσεις των εν λόγω franchise καταστημάτων ξεπέρασαν τα 7,5 εκ. ευρώ κατά τους μήνες λειτουργίας τους εντός του 2022.

Ετοιμάζει και εξαγορές

Το άλλο χτύπημα που κοιτάζει ο όμιλος επιχειρήσεων του Νίκου Βαρδινογιάννη στον τομέα των σούπερ μάρκετ, είναι αυτός των εξαγορών. Η εταιρεία Retail & More που διαχειρίζεται τα καταστήματα της Carrefour στη χώρα μας, διερευνά το ενδεχόμενο απόκτησης και άλλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, μικρού βεληνεκούς, εκμεταλλευόμενη το κύμα συγκέντρωσης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι η γρήγορη επέκταση και η απόκτηση καταστημάτων έρχεται μέσα από την εξαγορά τρίτων παικτών. Και όπως φαίνεται μία τέτοια κίνηση φαίνεται όχι μόνο ότι ενδιαφέρει τον όμιλο, αλλά και ότι μπορεί να του δώσει το εκτόπισμα που επιθυμεί γρηγορότερα από το εάν επέλεγε να ανοίξει ένα προς ένα τα καταστήματά του.

Ο Δημήτρης Βαλαχής μας επιβεβαιώνει

Για τον Δημήτρη Βαλαχή σας είχα μιλήσει πριν από μερικό καιρό. Και ουσιαστικά η επίσημη ανακοίνωση του ομίλου Φουρλή στο Χρηματιστήριο Αθηνών έρχεται να επιβεβαιώσει τη στήλη. Ο άνθρωπος που μου δίνει τις πληροφορίες φαίνεται ότι ξέρει αρκετά από τα όσα συμβαίνουν στην αγορά. Και για μία ακόμα φορά έπεσε μέσα. Η έλευση του Βαλαχή άλλωστε δεν θα μπορούσε παρά να σηματοδοτεί την ανάληψη υψηλόβαθμης θέσης, γι’ αυτό και τα καθήκοντά του είναι αυτά του διευθύνοντος συμβούλου. Από την πλευρά του ο Απόστολος Πεταλάς, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος, αποφάσισε μετά από 17 χρόνια να ολοκληρώσει την επαγγελματική του πορεία ως διευθυντικό στέλεχος. Θα συνεχίσει ο όμιλο ως σύμβουλος διοίκησης για την ολοκλήρωση σημαντικών υπό εξέλιξη projects. Οι αλλαγές στα διοικητικά του ομίλου θα λάβουν χώρα και επίσημα από τις 15 Μαΐου.

Στόχος της Ιντρακάτ να γίνει κερδοφόρα

Ο κατασκευαστικός όμιλος που εξαγόρασαν οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Γκότσης και Αγγέλου και διοικείται από τον Αλέξανδρο Εξάρχου, «βλέπει» κερδοφορία. Κάτι που σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου αναμένεται να γίνει φέτος – εάν όλα εξελιχθούν ομαλά. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 225 εκατ. ευρώ από 214,84 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημίες ήταν 23,63 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες 22,58 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος που ο Εξάρχου και ο όμιλος είναι αισιόδοξοι ότι φέτος θα «γυρίσουν» τα πράγματα, είναι διότι το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο, δηλαδή τα υπογεγραμμένα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν προσεχώς, ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Άβαξ, το Χρηματιστήριο και το Ελληνικό

Όλα τα σημαντικά στελέχη του ομίλου Αβαξ θα βρίσκονται σήμερα στην αίθουσα Ερμής του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο λόγος είναι ότι μετά την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η εισηγμένη θα επιδιώξει να εξηγήσει στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, τι έκανε και τι δεν έκανε το τελευταίο διάστημα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς του ομίλου, θα έχει να εξηγήσουν στους ανθρώπους που θα τους ακούσουν με κάθε λεπτομέρεια, πώς εξελίσσονται τα έργα στο Ελληνικό. Εκεί όπου η Άβαξ έχει αναλάβει την περίφημη υπογειοποίηση, η οποία κατασκευάζεται το τρέχον χρονικό διάστημα. Μπορεί όμως να προκύψουν και ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τα επόμενα σχέδια του ομίλου. Θα σας πως τα νεότερα πολύ σύντομα.