Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και σας έχω νέα σχετικά με τις προβλέψεις των πρώην αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας. Ρώτησα διαδοχικά κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συνομιλούν με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τι έμαθα; Ο Κώστας Καραμανλής πιστεύει ότι η ΝΔ αντέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει μια ακόμη εκλογική νίκη. Θεωρεί δύσκολο ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ενδεχομένως όλα θα παιχτούν στις επόμενες, οπότε και εκτιμά ότι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση. Στην ίδια γραμμή είναι και ο Αντώνης Σαμαράς που εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει και γι’ αυτό το κόμμα του δεν έχει δυναμική και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την χρυσή ευκαιρία, όχι απλά να κερδίσει, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει και εσωτερικό ζήτημα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Από την άλλη πλευρά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πιο κοντά στο μεσαίο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, θεωρεί ότι το κόμμα ανέβασε στροφές τις τελευταίες ημέρες και αυτό το έχει βοηθήσει να αυξήσει την συσπείρωσή του. Επί της ουσίας και οι τρεις δίνουν αβάντα στον πρωθυπουργό.

Η μάχη κορυφαίων στελεχών

Με δεδομένη την εκτίμηση των πρώην αρχηγών για την εκλογική επίδοση της ΝΔ, κάτι που συμμερίζονται πολλά στελέχη, αυτό που έχει, επίσης, σημασία είναι η μάχη κορυφαίων στελεχών. Αυτό που μαθαίνω έχει ενδιαφέρον γιατί αφορά την μάχη παρασκηνίου μεταξύ των κεντρικών στελεχών που πολιτεύονται στην ίδια περιφέρεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει κόντρες που σίγουρα, όπως έμαθα, δεν αρέσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά υπάρχουν. Π.χ. ενδεικτικά να σας αναφέρω την Α’ Αθηνών, όπου κονταροκτυπιούνται ο Βασίλης Κικίλιας με την Όλγα Κεφαλογιάννη και μπήκε στο παιχνίδι και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Δυνατά στελέχη, με πολιτικό εκτόπισμα.

Η πρόβλεψη Προκόπη

Και επειδή σας είπα για τους πρώην πρωθυπουργός και προέδρους της ΝΔ, να πάω λίγο πιο μακριά επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου και το γραφείο του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέπει επιλεγμένα άτομα, συζητάει μαζί τους, γράφει, επικοινωνεί καθημερινά με στελέχη και βουλευτές, ένας εξ αυτών αφού σας είπα νωρίτερα για την Α’ Αθηνών είναι ο Νικήτας Κακλάμανης που στηρίζει κιόλας. Τι βλέπει ο Παυλόπουλος; Βλέπει και αυτός νίκη της ΝΔ.

Οι στοιχηματζήδες

Εμείς στην Ελλάδα λατρεύουμε τις δημοσκοπήσεις. Να δούμε λίγο, όμως, τι γίνεται με τις εταιρείες στοιχημάτων που είναι μια πιο ασφαλής οδός για να καταλάβεις τι συμβαίνει, χωρίς παρωπίδες. Και αυτό γιατί οι εταιρίες δε θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους. Ε, αυτό έχει ενδιαφέρον καθώς ανέτρεξα για λίγο στην Αγγλία και είδα τι στοιχηματίζουν τα μεγάλα στοιχηματικά γραφεία. Σε γενικές γραμμές προβλέπουν νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δε βλέπουν αυτοδυναμία. Για να δούμε όμως μερικά ποσοστά. Για να καταλάβετε, δίνουν νίκη της ΝΔ με 1,12. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω αρκετά με 5,5, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 251 και το ΚΚΕ με 1.000. Κάτι ξέρουν οι …«μπετατζήδες».

Διπλός Τσίπρας στον Μαρινάκη

Ε, αφού σας είπα τα ποσοστά και τι γίνεται στην κεντροδεξιά, να σας πω ό,τι ο Αλέξης Τσίπρας έπιασε…στασίδι -με την καλή έννοια το αναφέρω- στην Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και την εμφάνισή του στη Δανάη Μπάρκα, μια πιο ανάλαφρη συζήτηση που όπως έμαθα του άρεσε πολύ και το χάρηκε, κάνει διπλή εμφάνιση το τρέχον Σαββατοκύριακο στα έντυπα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Συγκεκριμένα φιλοξενείται συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο και στο Βήμα της Κυριακής. Καλά, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν να μη δώσει δυο συνεντεύξεις σε έντυπα του ομίλου το ίδιο Σαββατοκύριακο; Από οργάνωση δεν το έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Μανία με τον Ανδρέα

Και αφού σας λέω για τον Αλέξη Τσίπρα να σας πω και κάτι ακόμα που θα κάνει και το οποίο πάλι θα παραπέμψει στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο τσακώνονται για την πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή του άλλοτε ιστορικού σοσιαλιστικού κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποφάσισε, προφανώς όπως μου είπαν συνομιλητές του, να δημιουργήσει συνειρμούς με το ΠΑΣΟΚ και τον αγώνα άλλοτε κατά της ΝΔ με αντιδεξιά ρητορική. Τι σημαίνει αυτό; Αρκετή δόση Ανδρέα Παπανδρέου και αντιδεξιά επιχειρήματα. Που μπορεί να γίνει αυτό καλύτερα; Προφανώς στην γενέτειρα των Παπανδρέου. Έτσι, λοιπόν ο Τσίπρας ετοιμάζεται να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία όχι με ομιλία στην Αθήνα, αλλά στην Πάτρα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε για τα μελλούμενα, αν και βέβαια ο Ν. Ανδρουλάκης φαίνεται έχει άλλη άποψη, όπως και αρκετά στελέχη.

Τα δεξιά βλέμματα

Λόγω της αναφοράς μου στον Ν. Ανδρουλάκη και στα σενάρια για την επόμενη μέρα, να σας πω ό,τι μια εβδομάδα πριν κλείσει η προεκλογική εκστρατεία, είναι χωρισμένοι στο ΠΑΣΟΚ για το τι πρέπει να κάνουν σχετικά με το εάν θα πρέπει να συνεργαστούν ή όχι με τη ΝΔ και άλλοι με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι ορισμένοι και πρώην βουλευτές που κοιτάζουν προς τη ΝΔ. Όπως μου είπε, πρόσωπο από το 1974 στο ΠΑΣΟΚ, «θα δούμε πολλά μετά τις εκλογές, καθώς τώρα είναι συγκρατημένοι λόγω του σταυρού».

Η Premia Properties φλερτάρει με το 1 δισ.

Αυτό είναι το ποσό της αξίας του χαρτοφυλακίου που θέλει να φτάσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η PremiaProperties ΑΕΕΑΠ. Τι θέλει να πετύχει; Μα να καταστεί μία σημαντικού μεγέθους εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, η οποία θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Τι άλλο θέλει; Να γίνει πόλος έλξης και για άλλους ξένους επενδυτές. Άλλωστε τα κεφάλαια του μεγαλομετόχου της, Ηλία Γεωργιάδη, αποτελούν ξένη επένδυση, δεδομένου ότι η μητρική εταιρεία του, Sterner Stenhus, έχει έδρα στη Σουηδία. Με την προσέλκυση και άλλων επενδυτών θα ανοίξει η ελεύθερη διασπορά, δηλαδή το ποσοστό των μετόχων που κατέχουν μετοχές, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για θεσμικούς επενδυτές, είτε για μετόχους που κατέχουν το 5% μιας εταιρίας. Αυτή τη στιγμή πάντως η ελεύθερη διασπορά της Premia είναι στο 20%. Επιθυμία των διοικούντων αλλά και των μετόχων της είναι να μεγαλώσει κι’ άλλο το ποσοστό με ταυτόχρονη εισροή «φρέσκων» επενδυτικών κεφαλαίων.

Εξαγορά στη μπύρα

Η μικροζυθοποιία στην Ελλάδα κατέχει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης. Οι κυρίαρχοι παίκτες στον κλάδο μπύρας είναι κατά σειρά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken), η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Fix), η ΕΖΑ, η Βεργίνα. Όμως και οι μικροί του κλάδου εμφανίζονται ιδιαιτέρως κινητικοί. Όπως μαθαίνω η μικροζυθοποιία Septem από την Εύβοια εξαγόρασε την ζυθοποιία Έλιξης από τη Χαλκίδα. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική κίνηση το τελευταίο διάστημα στον κλάδο. Σας θυμίζω ότι σχετικά πρόσφατα, εντός του 2022 ο πρώην Ολυμπιονίκης της ελληνορωμαϊκής πάλης, Πέτρος Γαλακτόπουλος, απέκτησε την ζυθοποιία Ζέος, η οποία διατηρεί παρουσία σε αρκετά ράφια σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Το «σκληρό» πόκερ με τα Rolex στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή τα διάσημα ρολόγια της Rolex παραμένουν περιζήτητα στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις και περιορισμένη διαθεσιμότητα στο σύνολο της αγοράς. Το γεγονός της έλλειψης, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση και την άνοδο των κρυπτονομισμάτων, επηρέασαν δραστικά τις τιμές τους. Αλλά και τώρα που θεωρητικά δείχνουν σε έναν βαθμό να εξισορροπούν οι τιμές τους, υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα, τα οποία πωλούνται με «καπέλο». Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το καπέλο μπορεί να είναι από 1.500 έως και πολλές παραπάνω χιλιάδες ευρώ στην αρχική τιμή που υπάρχει στον κατάλογο της επίσημης εταιρείας. Και που ακόμα και επίσημη προμηθευτές στην Ελλάδα, εξουσιοδοτημένοι από την εταιρεία πωλούν με «καπέλο», προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποιον πελάτη τους που αναζητά κάτι το «εξεζητημένο» ή το σπάνιο. Αυτό μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς ρολογιών, προσθέτοντας την ίδια στιγμή ότι ο έλεγχος του «καπέλου» δεν είναι εφικτός, σε μία αγορά που είναι εκ των πραγμάτων ελεύθερη. Ακόμα και στις περιπτώσεις των εξουσιοδοτημένων πωλητών.

«Λουκέτο» στο scarlet beauty του Σαράντη

Η γνωστή μάρκα πώλησης γυναικείων καλλυντικών με φυσικό κατάστημα και eshop έβαλαν όπως μαθαίνω, λουκέτο. Το κατάστημα βρισκόταν στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στο Χαλάνδρι. Η εξέλιξη αυτή έρχεται κάτι λιγότερο από τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του το 2020, καθότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Να σας θυμίσω ότι ο όμιλος Σαράντη είχε τζίρο 445 εκατομμύρια ευρώ το 2022 από 406 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων για τον σημαντικό όμιλο ήταν πέρυσι 31,7 εκατ. ευρώ από 37,7. Επομένως η scarlet beauty μπορεί να μην απέφερε τα αναμενόμενα, ωστόσο αποτελούσε ένα αρκετά περιορισμένο μέρος της δραστηριότητας, το οποίο ο όμιλος έκρινε ότι έπρεπε να διακόψει.

Τι ψάχνει ο Μασούτης στον Ασπρόπυργο

Το ενδιαφέρον των πιθανών ενοίκων έχει προσελκύσει το ακίνητο logistics που κατασκευάζει η HIG στις παλιές εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος που απέκτησε. Η επένδυση των 250 εκατομμυρίων ευρώ θα αποφέρει 4 μεγάλες αποθήκες, οι οποίες θα έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια 120.000 τετραγωνικά μέτρα. Ενδιαφέρον όμως μου λένε φαίνεται να έχει για τη συγκεκριμένη κατασκευή ο Μασούτης, με την αλυσίδα της Βόρειας Ελλάδας να έχει πουλήσει πριν από περίπου μία διετία τις μικρές ομολογουμένως για το μέγεθός της, αποθήκες στο Μαρκόπουλο, τις οποίες έλαβε «προίκα» όταν εξαγόρασε την Προμηθευτική Τροφίμων, απέκτησε τα 57 της καταστήματα και με αυτόν τον τρόπο μπήκε στην Αθήνα. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι τιμές θα είναι αρκετά ψηλές σε αυτή την περίπτωση. Η αναζήτηση πάντως για κεντρικές αποθήκες από πλευράς Μασούτη στην Αθήνα, συνεχίζεται.