Μαθαίνω ότι τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι μυστικές μετρήσεις στα επιτελεία των κομμάτων, κυρίως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και οι οποίες καταγράφουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σκηνικό. Όπως μου είπαν άνθρωποι που ξέρουν τις κρυφές μετρήσεις, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τελικά δεν θα είναι τόσο μεγάλη η αδιαφορία για τις εκλογές και θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή από αυτήν που ανέμεναν οι δημοσκόποι. Η αποχή θα είναι ψηλά, αλλά μου είπαν ότι δε θα φθάσει σε πραγματικούς αριθμούς το 50%, δηλαδή ένας στους δυο να μην ψηφίσει. Ακόμα και αυτό το ποσοστό να είναι, εάν υπολογίσει κανείς όσους έχουν αποβιώσει και δεν διαγράφηκαν από τους καταλόγους, η πραγματική αποχή μου λένε ότι θα κυμανθεί περίπου στο 38-40%. Από εκεί και πέρα, μου επισημαίνουν ότι υπάρχει άνοδος της διάθεσης των νέων ανθρώπων να ψηφίσουν που εάν συμβεί αυτό θα υπάρξει ανατροπή στις σταθερές που υπολογίζαμε και το παιχνίδι θα γίνει ως ένα βαθμό μη προβλέψιμο για πολλά όπως ακόμα και για το εύρος της διαφοράς.

Η πρωτιά της ΝΔ

Εστίασα πριν στο εύρος της διαφοράς και λογικό, καθώς στο πλαίσιο της συλλογής πληροφοριών για αυτές τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών, αποτελεί και το κεντρικό ερώτημα: υπάρχει ανατροπή στον πρώτο; Εξακολουθεί και προηγείται η ΝΔ; Αυτό που έμαθα είναι ναι, προηγείται η ΝΔ και άρα ότι βλέπουμε είναι σωστό, τουλάχιστον ως προς την πρωτιά. Από εκεί και πέρα, οι τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν αύξηση της συσπείρωσης των κομμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καλύπτεται η διαφορά και δεν είναι της τάξεως των επτά μονάδων διαφορών από τον δεύτερο. Μου λένε ότι με αναγωγή η διαφορά κατεβαίνει στο 3-4% και για τους αισιόδοξους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η απόσταση από τη ΝΔ είναι πλέον στο 2,5%. Αυτό που ξέρω όμως εγώ είναι ότι υπάρχει αυτό που ονομάζεται κινούμενη άμμος με μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων, που μπορεί να προέρχονται από το κόμμα της ΝΔ, αλλά ουδείς δύναται να προκαταβάλλει τι θα πράξουν στην κάλπη, αν και το λογικό σενάριο είναι ο μεγαλύτερος αριθμός να μετακινηθεί εκεί.

Έχει ρεύμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό που όμως βλέπω και στις κρυφές μετρήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχει το ρεύμα του 2015 που ήταν λογικό λόγω της νίκης, αλλά ούτε καν του 2019 που έχασε. Και όμως αυτό είναι μια παραδοξότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση και παρά το γεγονός ότι το συζητάνε αρκετοί εντός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εντούτοις ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την πολυτέλεια να σκεφθεί πολλά επί αυτού στην παρούσα χρονική στιγμή. Ο ίδιος όμως επιμένει και το είπε και χθες, κάνοντας μια αποτίμηση του ντιμπέιτ με τους συνεργάτες του, ότι υποεκτιμάται ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι θα γίνει η έκπληξη.

Μιλάνε Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στο ντιμπέιτ ότι θεσμικά δεν έχουν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς δεν του απήυθυνε πρόσκληση ο πρωθυπουργός. Καλά μην ξεχνάτε ότι ούτε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει βρεθεί κατ’ ιδίαν και αυτό έχει την σημασία του. Μεγαλύτερη όμως αξία έχει και αυτό συζητείται από χθες το πρωί σε ορισμένα κομβικά πολιτικά και οικονομικά κέντρα των Αθηνών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έβαλε στο κάδρο των ποινικών ευθυνών τον πρωθυπουργό. Είναι και αυτό μια μεγάλη πρόοδος, όταν μάλιστα κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών, με τις κακές γλώσσες κακών ανθρώπων να διαρρέουν σενάρια περί κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,2% περίπου, το οποίο και κατεβαίνει εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των κομμάτων εκτός Βουλής. Από τα επιτελεία των κομμάτων γελάνε και μιλάνε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά έχουμε δει πολλά.

Σε πτώση Βελόπουλος και Βαρουφάκης

Και επειδή σας είπα για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα λένε Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης. Το ενδιαφέρον στοιχείο επίσης που αλίευσα από τις κρυφές μετρήσεις είναι ότι έχουν πρόβλημα τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25, καθώς στην πορεία προς τις εκλογές και με αυξημένη την συσπείρωση των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιο μικροί συμπιέζονται και αυτή η πίεση θα μεγαλώσει όσο φθάνουμε στις εκλογές.

Το «αντίο» του Ρέτσου

Ο Γιάννης Ρέτσος, επικεφαλής και ιδιοκτήτης του ομίλου ξενοδοχείων «Electra» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), αποχωρεί στο τέλος του μήνα από το τιμόνι του θεσμικού φορέα του κλάδου. Το πρώτο από τα στοιχεία που συνδέονται με την αποχώρηση του Ρέτσου από το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο, είναι ότι ο ίδιος δεν θέλει να ακολουθήσει πολιτική καριέρα. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον ρωτούσαν και συνεχίζουν να το κάνουν, εάν θα μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ο ίδιος όμως, όπως τουλάχιστον τον άκουσα να δηλώνει κατά την αποχαιρετηστήρια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ ως απερχόμενος πλέον, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο όραμά του να αποκτήσει η αλυσίδα του υπερεθνικό εκτόπισμα και να μεγαλώσει, βγαίνοντας εκτός ελληνικών συνόρων τα επόμενα χρόνια κατά το επιτυχημένο παράδειγμα του προκατόχου του στον ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, επικεφαλής του ομίλου SANI/IKOS.

Το καινούργιο ξενοδοχείο

Ο Ρέτσος, κάνει όμως και ένα ακόμη βήμα προσεχώς. Θα δημιουργήσει ένα καινούργιο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη απέναντι από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επένδυση για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα φτάσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Η ανάπτυξη θα γίνει σε ακίνητο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο έχει τη μορφή παραχώρησης για 49+49 χρόνια. Το οικόπεδο έχει έκταση 1,5 στρέμμα, βρίσκεται στην αρχή της οδού Τσιμισκή, δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης. Το ξενοδοχείο θα είναι πέντε αστέρων και θα έχει 165 δωμάτια. Να σας θυμίσω ότι για την ιστορία το πρώτο ξενοδοχείο της οικογένειας είναι το Electra Palace στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, το οποίο δημιουργήθηκε το 1971.

Τα 3 δισ. της Άβαξ

Όπως σας είπα και χθες, η Άβαξ θα έβγαζε ειδήσεις. Γιατί αυτή τη στιγμή όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού ομίλου, όπου το ανεκτέλεστο αγγίζει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύντομα θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό, ότι θα προστεθούν και νέα μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, στα οποία βρίσκεται πολύ κοντό η μία από τις τέσσερις πλέον -μετά την εξαγορά της Άκτωρ- μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Ελλάδας. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 2,17 δισεκατομμύρια ευρώ από 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022. Το σύνολο του ανεκτέλεστου, είναι κερδοφόρο. Από τις αρχές του 2023 υπεγράφησαν έργα 274 εκατ. ευρώ, ενώ προς υπογραφή τείνουν έργα ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα της Vodafone

Κίνηση επικοινωνιακής «επαναφοράς» κάνει η τρίτη πλέον στην αγορά, Vodafone, όπως μαθαίνω. Το παιχνίδι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχει σκληρύνει ομολογουμένως μετά την συγχώνευση των Nova και Wind. Ο λόγος είναι ότι το νέο σχήμα που ανήκει στην BC Partners του γνωστού επιχειρηματία και fund manager, Νίκου Σταθόπουλου, βρίσκεται στη δεύτερη πλέον θέση στην αγορά. Φαίνεται την ίδια στιγμή ότι η Vodafone έχει χάσει έδαφος, το οποίο θα πρέπει σταδιακά να καλύψει. Τα στελέχη της εργάζονται αυτή τη στιγμή πυρετωδώς για να το πετύχουν, με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα έντονος και με τις παροχές που δίνουν οι ανταγωνιστές της και κυρίως η Nova και σε επίπεδο τιμών, να εκτινάσσουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού μεταξύ των τριών πρώτων του κλάδου, Cosmote, Nova και Vodafone.

Η επίσκεψη της Walmart στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρέθηκαν όπως πληροφορούμαι οι άνθρωποι της Walmart. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν τι ακριβώς εστί, Walmart, θα σας πω μόνο ότι ο τζίρος της στην τελευταία οικονομική χρήση έφτασε τα 611 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη χρήση που έκλεισε στις 31 Ιανουαρίου του 2023. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους θα δουν όπως μου λένε τον Αλέξανδρο Κίκιζα, επικεφαλής της «Μέλισσας». Οι δύο πλευρές διατηρούν συνεργασία, άκρως επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια, και οι Αμερικανοί της Walmart θα επισκεφθούν τον επιχειρηματία στο εργοστάσιο και έδρα της εταιρείας στη Λάρισα.