Στην έδρα του Νίκου Ανδρουλάκη πήγε χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε στους οπαδούς και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας για το διακύβευμα των εκλογών. Ο πρωθυπουργός που είναι υποψήφιος στις εκλογές και στο Ηράκλειο, έστειλε μήνυμα στους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία με μια μαντινάδα. Μόνο που η μαντινάδα δεν ήταν δική του, αλλά ενός φίλου του, ο οποίος του την είπε πριν ανέβει στο βήμα και με αυτή όμως θέλησε να κλείσει την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Απ’ την πατρίδα μου ζητώ τα αστεία να αφήσει, την Κυριακή που έρχεται σωστά για να ψηφίσει», είπε, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στο πλάι του η Ντόρα

Στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ηράκλειο βρέθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η αδελφή του, η οποία μετακινήθηκε για την συγκέντρωση από τα Χανιά. Αυτό βέβαια το έκαναν όλοι οι υποψήφιοι της Κρήτης, καθώς είχε δοθεί σήμα να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση ώστε να δοθεί το μήνυμα της νίκης. Εξάλλου, το Ηράκλειο έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς υποψήφιοι είναι εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη που θα κλείσει τις συγκεντρώσεις με ομιλία του εκεί την Παρασκευή, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Να επιστρέψω λοιπόν στη Ντόρα Μπακογιάννη και να σας πω ό,τι ο Μητσοτάκης είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση με την αδελφή του, όπου όπως έμαθα στο επίκεντρο ήταν η καμπάνια της ΝΔ και πως πάει το κόμμα. Και οι δυο συμφώνησαν ότι η νίκη είναι σίγουρη και μάλιστα με διαφορά. Για να δούμε πόσο μέσα θα πέσουν.

Σκληρός αγώνας

Η τελευταία εβδομάδα των εκλογών είναι η πιο σκληρή παραδοσιακά και αυτή που πέφτουν και τα περισσότερα κτυπήματα παρασκηνιακά. Αυτό γίνεται και στη ΝΔ, καθώς ο ανταγωνισμός είναι σκληρός σε πολλές περιφέρειες και όπως μου είπαν χθες μια από αυτές είναι και η Α’ Αθηνών, όπου κυριολεκτικά γίνεται μεγάλη μάχη. Μου είπαν λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Πιερακκάκης κάνει από τους πιο εντατικούς προεκλογικούς αγώνες. Χθες μάλιστα είχε και ομιλία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η Όλγα Κεφαλογιάννη ετοιμάζεται για τη μεγάλη, όπως λένε οι δικοί της, συγκέντρωσή της αύριο το απόγευμα, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας που παίζει δίδυμο με το Νικήτα Κακλαμάνη, όπως μου είπαν, κάνει το κόλπο του έμπειρου βουλευτή της ΝΔ. Τι κάνει; ζητάει τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς. Η Άννα Ροκοφύλλου, από την πλευρά της, έκανε χθες το βράδυ μάζωξη σε μπαράκι για να κεράσει ένα ποτό συναδέλφους της δικηγόρους και μάλιστα πέρασε αρκετός κόσμος.

Πικρός παναθηναϊκός καφές

Και στο ΣΥΡΙΖΑ γίνονται αυτά, αλλά πριν σας πω να πάω έως την Ηγουμενίτσα, όπου βρέθηκε χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. Και τι έκανε; Το γνωστό που κάνει τα τελευταία χρόνια όταν βρίσκεται στην περιοχή. Τηλεφώνησε στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, τον μεγάλο Χουάν Ραμόν Ρότσα και του ζήτησε να πιουν ένα καφέ. Ήταν μια ευχάριστη ανάπαυλα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς πάντα η συζήτηση με τον παναθηναϊκό Ρότσα είναι ενδιαφέρουσα. Τι είπαν; Πολιτική και ποδόσφαιρο και κυρίως για το πως χάθηκε το πρωτάθλημα, εάν ήταν καλύτερη η ΑΕΚ, κ.α. Τι έκανε ο Τσίπρας; Ό,τι κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε το βίντεο στο TikTok. Πάντως για την ιστορία, τον Ρότσα τον ήθελε στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μάλιστα είχε συζητηθεί αυτό, αλλά τελικά δεν προχώρησε το σχέδιο. Ο Ρότσα που είναι προπονητής της τοπικής ομάδας Θεσπρωτός, έχει εκφραστεί στο παρελθόν πολύ θετικά για τον Τσίπρα και συνεχίζει να τον στηρίζει.

Με συνθήματα

Και έχοντας την ορμή του Ρότσα, ο Τσίπρας πήγε στα Γιάννενα όπου τον υποδέχθηκαν το απόγευμα στο γυμναστήριο της Λιμνοπούλας με συνθήματα, όπως «Να ‘τος, να ‘τος ο πρωθυπουργός» – «Ήρθε η ώρα για την αλλαγή με τη νεολαία στην πρώτη την γραμμή» και «Αλέξη γερά να φύγει η δεξιά». Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο το οποίο είχε κόσμο, με πολλούς από αυτούς να σπεύδουν να χαιρετήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την σειρά του ανταπέδωσε θερμά τους χαιρετισμούς. Ήταν μια καλή συγκέντρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά το άγχος όπως μαθαίνω είναι αλλού. Εάν θα πάει καλά η αντίστοιχη συγκέντρωση μεθαύριο, στην πλατεία Συντάγματος.

Η παπανδρεϊκή γραμμή

Και επειδή σας είπα για τις σταυροδοσίες να πάω και λίγο στο ΠΑΣΟΚ και να σας πω ότι έμαθα πως άνθρωποι του Γιώργου Παπανδρέου τηλεφωνούν σε στελέχη και φίλους τους ανά την επικράτεια και ζητάνε να στηριχθούν συγκεκριμένα πρόσωπα ενόψει των εκλογών. Φίλος της στήλης έπεσε τυχαία χθες, και μετά το διασταύρωσε και με άλλα πρόσωπα σε διάφορους νομούς, σε προσπάθεια να δοθεί γραμμή. Π.χ. στο βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας: Παναγιώτης Βλάχος και Κατερίνα Μπατζελή. Στην Δυτική Αθήνα: Μιχάλης Καχριμάκης. Και η λίστα συνεχίζεται.

Κάθε κομπλιμέντο και μία ψήφος

Πριν αφήσω τα πολιτικά και πάω στα οικονομικά, θέλω να σας μεταφέρω μια εικόνα που είδα στον Πειραιά – και δε μου μετέφερε κάποιος από τους ανθρώπους μου. Αφού ήπια τον καφέ μου στο Πασαλιμάνι κουβεντιάζοντας τα σχέδια του Μαρινάκη για τον νέο Ολυμπιακό, κατηφόρισα προς την Ακτή Μιαούλη και τη Ναυτιλιακή Λέσχη της πόλης. Εκεί, στον 7ο όροφο, η Κατερίνα Μονογυιού είχε οργανώσει την κεντρική ομιλία της για τους ετεροδημότες. Όταν εμφανίστηκε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ χαιρέτησε έναν προς έναν τους παρευρισκομένους. Ξεκίνησε από την αίθουσα του πάνω ορόφου και κατέβηκε στην κεντρική. Αν είχε 500 άτομα η αίθουσα, άντε να μην χαιρέτησε καμία τριανταριά άτομα. Επικοινώνησε με τον κόσμο με το χαμόγελο στα χείλη και με αληθινή ευγένεια. Και όταν γύρισε την πλάτη της για να ξεκινήσει την ομιλία της, ο απλός κόσμος αυτά συζητούσε. Κάθε κομπλιμέντο και μία ψήφος.

Η «καυτή πατάτα» για το Υπερταμείο

Το Υπερταμείο έχει μία «καυτή» πατάτα να διαχειριστεί. Και αυτή σχετίζεται με τα χιλιάδες ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της αλλά και ταυτόχρονα «δεν έχει» η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, γνωστή ως ΕΤΑΔ. Και λέω «δεν έχει» διότι χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ αυτή τη στιγμή μετράει περί τα 70.000 ακίνητα, ενώ περίπου το 1/3 είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί είτε διότι είναι καταπατημένα από τρίτους, είτε γιατί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο και σε πολλές περιπτώσεις δεν υφίστανται τίτλοι ιδιοκτησίας. Σε αντίστοιχη περίπτωση αξιοποίησης ακινήτων από την πλευρά της γαλλικής εταιρείας ακινήτων δημοσίου, χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια, όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς σε κλειστό πηγαδάκι πριν από λίγες ώρες. Βέβαια, η Γαλλία έχει μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων να διαχειριστεί σε σύγκριση με την Ελλάδα. Ωστόσο η χώρα μας έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Τις πολύ αργές διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι πολλά από τα ακίνητα, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το καθεστώς στο οποίο υπάγονται, θα οδηγούνται στα δικαστήρια με εμπλεκόμενους ζώντες και μη ζώντες διεκδικητές, φανερούς και άφαντους που θα παρουσιάζονται ως εν δυνάμει ιδιοκτήτες. Ο χρόνος λοιπόν για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αυτόν τον τομέα είναι μάλλον αρκετά μακρινός.

Η ριζική ανακαίνιση της Nestle

Ακούω ότι η Nestle Ελλάς ανακαινίζει τα γραφεία της στο Μαρούσι. Πρόκειται μάλιστα για ριζική ανακαίνιση, ενώ τη διαδικασία ανέλαβε η εταιρεία κατασκευών, η Ελίν Τεχνική, η οποία υπάγεται στον όμιλο πετρελαιοειδών της Ελινόιλ. Η κατασκευή όπως μου λένε είναι ιδιαίτερα απαιτητική κυρίως λόγω του πολύ σφιχτού χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Nestle για την αποπεράτωση του έργου. Για να καταλάβετε τι εννοώ, ο χρόνος για την ολοκλήρωση της πλήρους ανακατασκευής είναι μόλις πέντε μήνες. Ξεκίνησε στις αρχές της φετινής χρονιάς και όπως με πληροφορούν βαίνει προς την ολοκλήρωσή της εντός των επόμενων ημερών.

Το team του Harvard και η έκπληξη Σαμαρά

Το «παρών» σε μία κλειστή εκδήλωση για λίγους και εκλεκτούς έδωσε όπως μαθαίνω ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, η παρουσία του οποίου αποτέλεσε έκπληξη, καθότι επιβεβαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Endeavor Greece, το γραφείο του διεθνούς δικτύου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, είχε ως προσκεκλημένους τους φοιτητές του Harvard Business School. Να σας θυμίσω μάλιστα ότι και ο Αντώνης Σαμαράς είναι απόφοιτος του Harvard, επομένως μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία του στην εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τον υποδέχτηκε η Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, της γνωστής οικογένειας ξενοδόχων και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Phaea Resorts. Ανάμεσα στους παρόντες ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ και εκ των μετόχων του Τιτάνα, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και αυτός με σπουδές στο Harvard.

Σύμπραξη Γιώργου Τάνες – Έλλης Ιωάννου

Κοινή εταιρεία συμμετοχών με ποσοστό 50-50 δημιούργησαν ο γνώριμος από τα παλιά Γιώργος Τάνες, γιος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και γνωστού στελέχους της αγοράς, Γιώργου Τάνες. Να σας θυμίσω ότι ο Γιώργος Ιωάννου είναι κουμπάρος του Χρήστου Ιωάννου, προέδρου της Άβαξ και η σχέση που διατηρεί με την οικογένεια Ιωάννου είναι ιδιαίτερα στενή. Γι’ αυτό άλλωστε και η συγκεκριμένη κοινή επιχειρηματική προσπάθεια. Εκτός όπως από την εταιρεία συμμετοχών που έχει την ονομασία Trita Α.Ε. μαθαίνω ότι οι δύο πλευρές κάνουν βήμα και στα ακίνητα, με εταιρεία που υπάγεται στην Trita, και φέρει την ονομασία Geata.

Αυτοψία στο μετρό

Στο μετρό και συγκεκριμένα στα έργα της γραμμής 4 θα βρεθούν σήμερα οι άνθρωποι που διοργανώνουν το Παγκόσμιο Συνέδριο Σήραγγας (WTC). Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα στον τομέα των κατασκευών διεθνώς, καθώς έρχονται στην Ελλάδα σημαντικές εταιρείες κατασκευών από όλο τον κόσμο για να το παρακολουθήσουν. Σημαντικοί άνθρωποι της αγοράς αλλά και δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των έργων της επέκτασης που τρέχει η Άβαξ.