Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου έπεσε στις 12 τα μεσάνυχτα και τώρα, είναι η ώρα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού. Τι συνομολογούν όμως όλοι εδώ και καιρό: είναι σίγουρο ό,τι αυτοδυναμία δεν υπάρχει και άρα θα έχουμε διερευνητικές εντολές, όπως ορίζει το Σύνταγμα και γι’ αυτό ετοιμάζονται στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς η σχετική διαδικασία θα εκκινήσει την προσεχή Δευτέρα. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία αυτή της Κυριακής, καθώς για πρώτη φορά θα γίνουν εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και όπως φαίνεται, μάλλον (σ.σ. στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται) πάμε για δεύτερο γύρο, πιθανότητα στις 25 Ιουνίου. Οι εκλογές τότε θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε η ΝΔ και όχι με την απλή αναλογική για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι είναι περήφανος.

Η διαδικασία

Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα γίνουν εντός τριάντα ημερών από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών μετά την προκήρυξή τους με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο. Πριν από αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πιθανότατο τον τελευταίο τον Ιωάννη Σαρμά.

Η αριθμητική της απλής αναλογικής

Για να δούμε όμως τι γίνεται με την απλή αναλογική και πως θα υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών. Ρώτησα τους εκλογολόγους των δυο βασικών κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ και σας το κάνω… ταληράκια. Για να έχουμε κυβέρνηση από ένα κόμμα, απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50%, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής). Όμως ποια είναι η διαφορά; Σχεδόν απαγορεύει τις μονοκομματικές πλειοψηφίες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα μπορεί εύκολα να αγνοηθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδίως όταν προηγείται με αξιόλογη απόσταση.

Η εξίσωση της κάλπης

Το σύνολο των ψήφων που κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα συγκεντρώνει στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενο αυτό διαιρείται με το άθροισμα των ψήφων υπέρ όλων των εκάστοτε κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Οι διερευνητικές εντολές

Μετά την ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, «αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Εάν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Τα τριήμερα

Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Εάν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης απ’ όλα τα κόμματα που εξασφάλισαν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή».

Τι ισχύει στην ενισχυμένη αναλογική

Τι γίνεται όμως στις επόμενες εκλογές; Θα γίνουν εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και εκεί εάν το πρώτο κόμμα εάν έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Για τις υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Ο πήχης του 37%

Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Οι χαλαρές συνάξεις των αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα θα πιουν ένα ποτηράκι με τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σε χαλαρό ρυθμό πολλά, ανάλογα βέβαια την διάθεσή τους.

Το σενάριο ήττας και ο Τσίπρας

Σε αυτό το σκηνικό πολλά λέγονται για τις επιδόσεις των κομμάτων και χθες έμεινα σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Lifo, όπου του ετέθη το ερώτημα τι θα κάνει στην περίπτωση που χάσει, δηλαδή εάν σκέπτεται την παραίτηση και εάν θεωρείται αναντικατάστατος. Επειδή μέσα στον χαμό των τελευταίων συγκεντρώσεων πέρασε απαρατήρητη η απάντηση, σας την προβάλλω, μετά από σχετική συζήτηση με σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Δε σκέφτομαι την ήττα, σκέφτομαι μόνο τη νίκη. Θα σας πω πολύ ειλικρινά ότι εκείνο που απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνώ δεν είναι το πολιτικό μου μέλλον αλλά το πώς θα είναι αύριο η ζωή τους. Και αν προκύψει να έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, η δική μου μετέπειτα πολιτική σταδιοδρομία θα είναι το λιγότερο κακό» είπε. Και ο νοών νοείτο.

Τι συνέβη με τη Φάρμα Μπράλου

Πάμε στα οικονομικά χωράφια τώρα και όπως είχαμε γράψει πρώτοι σε αυτή τη στήλη, η εταιρεία που διατηρούσε τη φάρμα, τα κρεοπωλεία και τα εστιατόρια – ψητοπωλεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Με αποτέλεσμα μόλις χθες να γίνει γνωστό ότι προχωράει στην διακοπή λειτουργίας της. Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο ενδελεχώς. Γιατί όπως μαθαίνω, δεν είναι ότι η εταιρεία δεν πήγαινε καλά ή ότι το concept δεν «πουλούσε». Αντιθέτως, το εγχείρημα του επιχειρηματία και ιδρυτή της, Δάμη Πειθή, να δημιουργήσει ένα brand, όπου όπως ο ίδιος τουλάχιστον έλεγε, τα κρέατα προέρχονταν από την ιδιόκτητη φάρμα στον Μπράλο, ήταν αρκούντως «ψαρωτικό». Όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν προέρχονταν όλα τα κρέατα από τον Μπράλο καθότι αρκετά από αυτά αγοράζονταν από προμηθευτές. Επίσης, όπως μαθαίνω η εταιρεία έμεινε από «καύσιμα» λόγω κακοδιαχείρισης. Και τρίτον: το μαγαζί στο Κολωνάκι θα ανοίξει και πάλι. Αλλά μόνο αυτό και κανένα από τα υπόλοιπα. Δε θα λέγεται πλέον Φάρμα Μπράλου, καθότι η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα και κανείς δεν θέλει να εμπλακεί με αυτά. Το συγκεκριμένο κατάστημα θα λειτουργήσει από πρόσωπα που σχετίστηκαν με τον Δάμη Πειθή, το ένα εκ των οποίων από το προσωπικό του περιβάλλον και το δεύτερο από τα μέλη του προσωπικού του καταστήματος.

Σύμπραξη Κόκκαλη – Ισραηλινών σε νέα εταιρεία

Ας πάμε τώρα στα υπόλοιπα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να αναθεωρήσει τη δραστηριότητα του ομίλου Intracom, πουλώντας πολλές από τις θυγατρικές του όπως η Ιντρακάτ, η IntrasoftInternational και πρόσφατα η Intracom Defence. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όπως μαθαίνω σύντομα θα δούμε συνέργειες στον τομέα της αεροναυπηγικής τεχνολογίας και τις επισκευής αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Γιατί ο επιχειρηματίας έχει συστήσει την Intracom Aviation, όπου συμμετέχει με 51% η Intracom Ventures και κατά 49% η Intracom Defence. Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90,1% της Intracom Defence στην Israel Aerospace Industries, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την αποεπένδυση του ομίλου από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες που γνωρίζαμε έως τώρα. Ενδιαφέρον θα έχει η δραστηριότητα της Intracom Aviation, δεδομένου ότι ο τομέας επισκευής αεροπλάνων και ελικοπτέρων παρουσιάζει προοπτικές και επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς και οι συνέργειες που μπορεί να προκύψουν λόγω του ότι πλέον σε αυτήν συμμετέχουν και οι Ισραηλινοί με ποσοστό 49% μετά την απόκτηση της Intracom Defence.

Η νέα ξενοδοχειακή εταιρεία της HIG

Η HIG επενδύει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στη Ελλάδα. Και στο πλαίσιο αυτών των επενδύσεων δημιούργησε μία ακόμα εταιρεία συμφερόντων της, την Helios Holdings, μέσω της οποίας θα αποκτά συμμετοχή σε ξενοδοχειακές μονάδες, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων σχετιζόμενο με τον τουρισμό. Να σας θυμίσω ότι η HIG, η οποία επί ελληνικού εδάφους δραστηριοποιείται και στον κλάδο των logistics, έχει ενεργητικό που υπερβαίνει τα 52 δισ. δολάρια και μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, ποσό που την τοποθετεί μεταξύ των τριών κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Πρόσφατα σας θυμίζω ότι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις και το Hull logistics park, μία επένδυση συνολικού ύψος 250 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο με συνολική επιφάνεια 120.000 τ.μ. σε αποθηκευτικούς χώρους κατά την ολοκλήρωση του έργου.

Στο βωμό της Μυκόνου

Προηγήθηκε το Principote, ακολούθησε το Nammos. Όμως στο βωμό των παράνομων κατασκευών που πολλές επιχειρήσεις επιδίδονται λόγω της αδυναμίας ελέγχου από τις αρχές στο νησί, συχνά έρχονται να πληρώσουν το μάρμαρο και επιχειρήσεις που πηγαίνουν με το γράμμα του νόμου. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η Grivalia, την επένδυση της οποίας στο Καλό Λιβάδι για ξενοδοχειακή μονάδα με ύψος επένδυσης περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ήρθε να μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και η εταιρεία αναγκάστηκε να επαναδιαπραγματευτεί, να επανασχεδιάσει. Όμως ακούω ότι τα λουκέτα έχουν κυρίως προεκλογικό «άρωμα» και ότι τα υπερκέρδη που κάποιοι αποκομίζουν από τις επιχειρήσεις τους επειδή καταφέρνουν να παρακάμπτουν τις διατάξεις του νόμου, επισημαίνει πρόσωπο με γνώση του θέματος. Το ζήτημα είναι όπως μου ο ίδιος άνθρωπος που διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί, είναι να υπάρξουν ουσιαστικές και μόνιμες κυρώσεις. Γιατί όπως και στην περίπτωση της Cocomat στην Ακρόπολη, κάποιος έδωσε την άδεια στον Ευμορφίδη να χτίσει κρύβοντας το μνημείο. Και αυτό που μαθαίνω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατεδαφίσει δύο ολόκληρους ορόφους όπως τουλάχιστον του έχουν ζητήσει.

Ο Σκλαβενίτης ό,τι κι αν κάνει του «βγαίνει».

Ο Σκλαβενίτης, ο μεγαλύτερος όμιλος στην Ελλάδα στο οργανωμένο λιανεμπόριο, θα έλεγε κανείς πως ό,τι κι αν κάνει του «βγαίνει». Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ (υπερμάρκετ) με επιφάνεια πάνω από 2.500 τετραγωνικά συνεχίζουν να του δίνουν αβάντα σε τζίρο. Πολύ πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγοράς, Circana, δείχνουν ότι τα υπερμάρκετ κερδίζουν μερίδιο πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι και ότι συνεχίζουν να αναπτύσσονται στο τρίμηνο του 2023 με ποσοστό 11,2%. Το κρυφό «όπλο» του Σκλαβενίτη λοιπόν συνεχίζει να ονομάζεται «υπερμάρκετ», τα οποία ευνοήθηκαν και στην πανδημία καθώς ο κόσμος προσπαθούσε να βρει μεγαλύτερους χώρους και διαθεσιμότητα σε όλα τα προϊόντα που ήθελε να αγοράσει, αποφεύγουντας τα μικρά καταστήματα. Όμως αυτό που βλέπω είναι ότι τα καταστήματα αυτά συνεχίζουν ακόμα και τώρα να μεγαλώνουν.