Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι πολύ βαρύ από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής όταν και επισημοποιήθηκε η διαφορά των είκοσι μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και όλοι συζητάνε από εκείνη την ώρα τι ακριβώς πρέπει να γίνει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει. Όχι να κερδίσει, αλλά να περισώσει ότι μπορεί και να μειώσει την διαφορά από τη ΝΔ, αλλά το κυριότερο να κρατήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κέρδισε στις δεύτερες εκλογές του 2012. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αύριο ακόμα και του Αλέξη Τσίπρα. «Αλέξη τι κάνουμε τώρα» είναι μια από τις ερωτήσεις που κυριαρχούν, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν, μοιάζει ακόμα «πελαγωμένος». Και λογικό είναι.

Η θεωρία της συλλογικής ηγεσίας

Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ετέθη θέμα για «συλλογική ηγεσία» από τα κάτω, από μερίδα στελεχών, αλλά αυτό επίσημα δεν έχει διατυπωθεί, καθώς τα όργανα του κόμματος δεν έχουν συνεδριάσει. Υπάρχει, κυρίως, στις τάξεις των 53, η μεγάλη συζήτηση για τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά της προεδρικής ομάδας. Όμως αυτή την στιγμή και το σενάριο περί συλλογικής ηγεσίας δεν προχώρησε και δε θα μπορούσε. Άρα, αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι και η απόφαση είναι ότι το κόμμα θα οδηγήσει στις κάλπες του Ιουνίου ο Τσίπρας και από και πέρα όλα είναι ανοικτά.

«Κάνε κάτι»

Στις εσωτερικές συζητήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε πολλές φορές την ατάκα, «κάνε κάτι» σε σημείο που είναι και ενοχλητικό, αλλά δείχνει και την αγωνία όλων για να βρεθεί λύση. Ο ίδιος μάλιστα, σε κάποια σύσκεψη, εμφανώς φορτισμένος γύρισε και είπε σε κεντρικά στελέχη, ότι αυτός μπορεί να μην είχε εικόνα τι γινόταν και να έκανε λάθος, αλλά αφού αυτοί βλέπανε το πρόβλημα γιατί δεν κτύπησαν καμπανάκι. Απάντηση ουσιαστική δεν έλαβε.

Η στάση Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έθεσε θέμα για τον Τσίπρα, καθώς αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει στην παρούσα φάση, διότι θα ήταν καταστροφικό. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών και άτυπος επικεφαλής της τάσης των 53 στις συζητήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα έθεσε κυρίως το ζήτημα τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα όσον αφορά την αλλαγή στρατηγικής ώστε να μπορέσει το κόμμα να πάρει τα πάνω του. Και παρά το αρνητικό κλίμα για τον Τσίπρα στις τάξεις των 53 λόγω των κινήσεών του να διαμορφώσει ένα αρχηγικό κόμμα, τόσο ο Τσακαλώτος όσο και άλλα κεντρικά στελέχη ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ γρήγορη ανασύνταξη.

Σκούπα Τσίπρα

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μου είπαν, είναι έτοιμος να πάρει «σκούπα» και να αλλάξει πολλά άμεσα ώστε από την επόμενη Δευτέρα, ημέρα που θα προκηρυχθούν οι νέες εκλογές να μπορέσει να εμφανίσει κάτι διαφορετικό στους ψηφοφόρους με την ελπίδα της ανασύνταξης. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά ο ίδιος όπως άκουσε από κορυφαίο στέλεχος, «χρειάζεται ένα σοκ για να συνέλθουμε».

Ο φόβος του ΠΑΣΟΚ

Αυτό που συζητάνε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια επανάληψη του 2012 αλλά από την ανάποδη. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ από τρίτο να έρθει δεύτερο και να βρεθεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην τρίτη θέση. «Αυτό θα είναι καταστροφή και πρέπει να το αποτρέψουμε πάση θυσία» ειπώθηκε. Στο σημείο αυτό έγινε και μια σύντομη ανάλυση των αποτελεσμάτων, με έμφαση στην χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι, με βάση τα στοιχεία της Κουμουνδούρου, στο 60,1% και απώλειες προς τη ΝΔ που αγγίζουν το 10,8%, το 9,9% προς το ΠΑΣΟΚ, το 5% προς το ΚΚΕ, το 3,4% προς Ελληνική Λύση, το 3,3% προς Μέρα25 και το 7,5% προς άλλο κόμμα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στη μάχη του σταυρού

Οι εκλογές της 21ης του Μάη δεν έκρυβαν μόνο τη μεγάλη έκπληξη της διαφοράς των 20 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ολοκληρώθηκε και η καταμέτρηση των σταυρών, οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν, με πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα και celebrities από όλα τα κόμματα να μένουν εκτός Βουλής. Ξεκινώντας από τη Νέα Δημοκρατία και τον νότιο τομέα, ο Νίκος Δένδιας έκοψε εντυπωσιακά το νήμα σε ένα ψηφοδέλτιο με πρωτοκλασάτα ονόματα, φτάνοντας τους 93.725 σταυρούς και μάλιστα έστειλε χιλιάδες μηνύματα χθες ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους. Μεγάλη νίκη και για τη Σοφία Ζαχαράκη η οποία ζήτησε για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών στην ανατολική Αττική και πήρε 52.514 σταυρούς, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη το ισχυρό δίδυμο του υπουργείου Εσωτερικών, Μάκης Βορίδη με 42.644 σταυρούς, και Στέλιο Πέτσα με 34.452. Πρωτιά σε ψήφους καταγράφει στις Σέρρες ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στα Τέμπη και μάλιστα με τον Αλέξη Τσίπρα να κατεβαίνει υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια, με 23.168 ψήφους. Στην Φθιώτιδα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (20.304 σταυρούς), δεύτερος μετά τον Χρήστο Σταϊκούρα (24.636 σταυρούς), δεν κατάφερε να πάρει κοινοβουλευτική έδρα αναμένοντας τώρα τις επόμενες εκλογές.

Η ήττα των celebrities

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, πρωταθλητής Ευρώπης του 2004, κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Ιωαννίνων, αλλά δεν εξελέγη, παίρνοντας μόλις 2.105 ψήφους. Πρώτος εκεί ήταν ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 16.511 ψήφους. Εκτός και η Νόνη Δούνια υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Πειραιώς και Νήσων, η οποία δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Εκτός και ο Διονύσης Τσακνής, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής που βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Ο Αντώνης Ξυλούρης, γνωστός και αγαπημένος τραγουδοποιός «Ψαραντώνης», που ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας του ΜέΡΑ25, δεν μπήκε στη Βουλή, όπως και ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, που είχε κατεβεί με το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Σούπερ μάρκετ: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Τα σούπερ μάρκετ παλεύουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Και όπως όλα δείχνουν ο πληθωρισμός τα βοηθάει σε αυτό, καθώς το 11% όπου βρίσκεται σήμερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και οι ανατιμήσεις που αυτός φέρνει στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενισχύει ταυτόχρονα και το τζίρο των μεγάλων αλυσίδων. Για την ιστορία, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς που γνωρίζει καλά τα πράγματα, στο πρώτο τετράμηνο του 2023 συνολικά ο τζίρος των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών είναι ανοδικός κατά 8,7% σε σχέση με πέρσι στο αντίστοιχο τετράμηνο. Ο Σκλαβενίτης κυριαρχεί με ανάπτυξη πάνω από 10%. Αλλά πόντους και μερίδιο στην αγορά κερδίζουν επίσης ο Μασούτης με περίπου 15% πάνω από πέρυσι, ο Κρητικός επίσης με διψήφιο ποσοστό αλλά και η Lidl. Τι σημαίνει ότι κερδίζουν μερίδιο; Ότι ο τζίρος τους σε ποσοστό είναι πάνω από το 8,7% που κινείται η συνολική αγορά. Ποιοι χάνουν; Τα My market και ο Γαλαξίας.

Το ακίνητο της Γιάννας και η Bayer

Το άλλο νεότερο που έμαθα πριν λίγες ώρες είναι ότι το κτίριο της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Μαρούσι, προσελκύει τις πολυεθνικές. Και να εξηγηθώ, τι εννοώ. Η Bayer, που αυτή τη στιγμή έχει τα γραφεία της στην οδό Σωρού στο Μαρούσι, θα εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κτίριο όπου μισθώνει εγκαταστάσεις 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Και θα πάει στο κτίριο της Γιάννας, δίπλα στο Golden Hall. Εκεί που κάποτε στεγαζόταν ο Ελεύθερος Τύπος και αρκετές από τις επιχειρήσεις της. Η Bayer αφήνει το «παλιό» κτίριο καθώς ανήκει πλέον στην Trastor, εταιρεία συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προτίθεται να το ανακαινίσει. Και εκ των πραγμάτων θα πρέπει τόσο η Bayer όσο και ο όμιλος Φουρλή να το εγκαταλείψουν για καινούργια γραφεία, στο διάστημα της ανακατασκευής. Ο Φουρλής επίσης έχει κανονίσει να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο, στο εμπορικό πάρκο που βρίσκονται τα ΙΚΕΑ, όπου το γνωστό κατάστημα ειδών σπιτιού που ο ίδιος διαχειρίζεται στην Ελλάδα, θα μικρύνει κατά περίπου 10.000 τετραγωνικά και εκεί εκτός από εμπορικά καταστήματα, θα βρουν χώρο και τα γραφεία του ομίλου Φουρλή.

Αμερικανός επιχειρηματίας με προτίμηση στον Μητσοτάκη

Ο David Wittig, επιχειρηματίας εξ Αμερικής που αποφάσισε πριν από κάποια χρόνια να επενδύσει στην Ελλάδα και μάλιστα έκανε δικό του οινοποιείο στο Αμύνταιο, μαθαίνω ότι δήλωνε την ανακούφισή του για την επανεκλογή του Μητσοτάκη. Επιζητώντας τη σταθερότητα. Ο ίδιος ωστόσο, καθώς είναι ισορροπιστής και δίκαιος όπως μου λένε, δεν παρέλειψε να αποδώσει και εύσημα στον Τσίπρα, λέγοντας ότι ήταν εκείνος που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Το σημαντικό πάντως όπως κατέληξε είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που ευνοεί τις επενδύσεις.

Ξαναβγαίνει στο σφυρί το εξοχικό του Φιλιππίδη

Μετά τις εκλογές, οι πλειστηριασμοί ξεκινούν και πάλι. Και μέσα σε αυτούς είναι και το πολυσυζητημένο ακίνητο του ηθοποιού, Πέτρου Φιλιππίδη στο Σοφικό Κορινθίας. Ο επαναληπτικός πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 16 Ιουνίου, με την τιμή έναρξης να ορίζεται πλέον στα 141.000 ευρώ από 176.000 ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά. Μένει να φανεί εάν τελικά αυτή τη φορά θα εμφανιστεί ενδιαφερόμενος και θα υπάρξει πλειοδότης κατά τη διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί σε μόλις λίγες ημέρες από σήμερα.

Οι εκλογές εκτόξευσαν το Χρηματιστήριο

Το επενδυτικά θετικό κλίμα που έφερε η επανεκλογή Μητσοτάκη, επηρέασε έντονα και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η λεωφόρος Αθηνών χτύπησε «κόκκινο» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και όπως φαίνεται και οι επόμενες ημέρες θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα με τοποθετήσεις και κινήσεις από πλευράς της αγοράς. Σε ανάλυσή της η ΑXIA κατέγραφε ότι η ελληνική αγορά κινείται με βάση ευνοϊκούς πολλαπλασιαστές σε σύγκριση με άλλες αγορές, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν μετοχές που ευνοούνται περισσότερο από την πολιτική σταθερότητα, όπως αυτές των ΔΕΗ, HelleniQ Energy, Εθνική Τράπεζα. Ανάμεσα όμως σ’ εκείνες που μπορεί να επηρεαστούν θετικά είναι οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου και αρκετές ακόμη.